Fédrigo wint eerste etappe Critérium International
zaterdag 27 maart 2010 om 16:50

Fédrigo wint eerste etappe Critérium International

De Fransman Pierrick Fédrigo heeft de eerste rit in het Critérium International gewonnen. De renner van Bbox-Bouygues Telecom verschalkte zijn medevluchter Machado in de laatste kilometer. De twee wisten het peloton nipt voor te blijven. De verrassing van de dag was dat Alberto Contador niet in de voorhoede kon blijven hangen en op achterstand binnen kwam.

Al vroeg in de rit sprongen Albert Timmer (Skil-Shimano) en Cédric Pineau (Roubaix) weg uit het peloton. De twee kregen snel een grote voorsprong van tien minuten na 35 kilometer. Daarna schoot het peloton in gang en na 110 kilometer waren ze weer teruggehaald.

Op de Col de Meta gingen Brice Feillu (Vacansoleil), Pierre Rolland (Bouygues) en Dmitri Champion (AG2R) er vandoor. Het verschil werd nooit groot en ook Rolland moest snel lossen. Op vijftien kilometer van de streep gingen ook de andere twee ten onder.

Daarna kwamen er nog aanvallen van Fredrik Willman (Skil-Shimano) en Blel Kadri (AG2R). De twee kwamen niet weg, Sergey Lagutin (Vacansoleil) wel, maar de Oezbeek werd op drie kilometer van de streep gegrepen door het peloton.

In de laatste kilometers van de slotklim gingen Pierrick Fédrigo en Tiago Machado (RadioShack) er vandoor en hun poging was wel succesvol. Machado eindigde op elf seconden als tweede voor Samuel Sanchez, die nog vier seconden verder achterop eindigde.

Lance Armstrong en Alberto Contador konden niet meespelen, het tweetal werd al eerder op de slotklim gelost. Opvallend was wel dat Contador onderweg nog twee bonificatieseconden sprokkelde.

Critérium International 2010:
Uitslag rit 1, Porto-Vecchio – Col de l’Ospedale (175.5 km):
1. Pierrick Fédrigo (Frankrijk/Bouygues) in 5u19m45s
2. Tiago Machado (Portugal/RadioShack) op 11s
3. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel) op 15s
4. Cadel Evans (Australië/BMC) z.t.
5. David Moncoutié (Frankrijk/Cofidis) z.t.
6. Matteo Carrara (Italië/Vacansoleil) z.t.
7. Michael Rogers (Australië/HTC-Columbia) z.t.
8. Chris Horner (Verenigde Staten/RadioShack) z.t.
9. Ben Hermans (België/RadioShack) z.t.
10. David Lopez (Spanje/Caisse d’Epargne) z.t.

23. Alberto Contador (Spanje/Astana) op 1m13s
50. Lance Armstrong (Verenigde Staten/RadioShack) op 4m51s

RIDE Magazine