Favoriet Olav Kooij rondt ploegwerk Jumbo-Visma met verve af in Heistse Pijl
foto: Cor Vos
zaterdag 3 juni 2023 om 17:20

Favoriet Olav Kooij rondt ploegwerk Jumbo-Visma met verve af in Heistse Pijl

Olav Kooij heeft de Heistse Pijl 2023 op zijn naam geschreven. De Nederlander werd in een chaotische slotfase perfect gepiloteerd door zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma en wist zijn favorietenstatus in de sprint volledig waar te maken. Kooij bleek te snel voor Jordi Meeus en Robbe Ghys. Tim Merlier was in de slotfase betrokken bij een val en kon zo niet meesprinten.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Het krioelt dezer dagen van de Belgische UCI 1.1- en 1.Pro-koersen. Vandaag was het tijd voor de Heylen Vastgoed Heistse Pijl. In deze eendagskoers was het uitkijken naar rappe mannen als Tim Merlier, Olav Kooij, Jordi Meeus en Casper van Uden. Deze sprinters kregen vandaag de gelegenheid om de degens te kruisen, al kon de Heistse Berg nog roet in het eten gooien. Dankzij deze terugkerende kasseienklim (500 meter aan 5,8%) in volle finale, konden we ons opmaken voor een enerverend wedstrijdverloop.

Vroege vlucht met de nodige Laaglanders
Het was na de start goed vijftien kilometer wachten op een vroege vlucht, maar uiteindelijk kregen Daan Mariën (Baloise-Trek Lions), Mauro Verwilt (Tarteletto-Isorex), Lars Hohmann en Huub Artz ( Metec-SOLARWATT p/b Mantel), Matthijs Büchli (BEAT Cycling) en Lasse Norman Leth (Uno X Pro Cycling) een vrijgeleide van het peloton. Deze zes renners sloegen de handen in elkaar en wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van vijf minuten.

De vroege vlucht in beeld – foto: Cor Vos

Met Robbe De Ryck (Materiel-Velo.com) en André Drege (Team Coop-Repsol) gingen er nog twee renners in de tegenaanval, maar ze belandden in een onvervalste chasse patate en werden na verloop van tijd weer ingerekend door het peloton. Daar zagen we de mannen van Jumbo-Visma de boel controleren in dienst van Olav Kooij, een van de grote favorieten – zo niet dé topfavoriet – voor de overwinning. Hierdoor liep het verschil toch weer langzaam terug.

Stilte voor de storm
De vroege vlucht dunde op de lokale ronde in en rond Heist-op-den-Berg alsmaar verder uit. Büchli moest als eerste renner passen en niet veel later ging het ook te snel voor Hohmann. Norman Hansen, Verwilt, Artz en Mariën bleken over de sterkste benen te beschikken, maar ook deze renners waren een vogel voor de spreekwoordelijke kat. Met nog veertig kilometer te gaan, was de voorsprong geslonken tot onder de anderhalve minuut.

Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step controleren in het peloton – foto: Cor Vos

Nog voor het aansnijden van de laatste ronde werden de vier overgebleven koplopers bij de lurven gegrepen, en was de hergroepering een feit. Het was vervolgens wachten op een laatste (mogelijke) explosie op de Heistse Berg. In aanloop naar deze kasseienklim werd het tempo opgedreven. De nervositeit nam zienderogen toe en dit leidde met nog drie kilometer te gaan tot een valpartij van enkele renners. Tim Merlier werd hierdoor opgehouden en was zo plotsklaps uitgeschakeld voor de overwinning.

Door de valpartij kregen we een chaotische slotfase. Op de klim zelf werd niet meer aangevallen, maar Jumbo-Visma trok wel fors door in dienst van Kooij. De Nederlandse formatie wist zijn sprinter in een zetel naar de streep te brengen en Kooij wist het ploegmerk uiteindelijk met verve af te ronden. De jonge Nederlander bleef – na een uitstekende lead-out van Tim van Dijke – met een machtige sprint Jordi Meeus en Robbe Ghys voor.

foto: Cor Vos

Voor de 21-jarige Kooij is het zijn vierde zege van het seizoen. Eerder dit jaar was hij al de snelste in een etappe in Parijs-Nice en won hij twee ritten in de Vierdaagse van Duinkerke.

 
38 Reacties
Sorteer op:
3 juni 2023
Olav moet naar een grote ronde en daar lekker etappes winnen!
3 juni 2023
Saai, saaier, saaist. Aan die 1.1 koersen is echt niks meer aan te zien.
3 juni 2023
Niet alleen een mooie leadout van Tim van Dijke, maar ook een lange beurt: hij reed vanaf minstens 1.3 km op kop. Sowieso was iets van de laatste 5km steeds iemand van TJV aan kop geloof ik.
  3 juni 2023
  Echt ? Wat fantastisch zeg. Wat een formidabel team is het toch.
  Is dit nu echt nodig @silent hill. Je kunt het er wel of niet mee eens zijn maar dit is echt niet nodig op een forum als dit
3 juni 2023
Amai wat een lead-out van de ploeg in het algemeen en Tim van Dijke in het bijzonder. Sterk! En verder waren het vooral Kooij en Meeus die elkaar tegenkwamen. Merlier kwam er sowieso al niet aan te pas en kwam helaas voor hem ook nog iemand anders tegen.
3 juni 2023
Ik lees dat het al zijn 19e profzege is. Best indrukwekkend voor een 21-jarige. Hij werd ook nog gevraagd naar volgend seizoen, maar hij hield zich op de vlakte ("Ik ben inderdaad einde contract maar focus me nu op koersen.")
3 juni 2023
van dijke netjes aangetrokken daarna iets minder netjes opzij gaan voor kooij en dan terug naar binnen komen om in de weg te rijden van alles wat na meeus kwam
3 juni 2023
Elke nieuwe zege die Kooij boekt maakt zijn nakende vertrek alleen maar pijnlijker voor mij. Hoe kan je als Nederlandse ploeg het allergrootste sprinttalent ooit zó mismanagen, ik zal het nooit begrijpen...
  3 juni 2023
  Tot nu toe hebben we volgens mij alleen een bericht uit HLN mbt het vertrek van Kooij. Natuurlijk kunnen ze gelijk hebben. Wat echter wel bekend is, is dat het traject dat Jumbo Visma in overleg met en in afstemming met Kooij heeft ingezet, t/m dit jaar nog geen grote ronde zou bevatten. Nogmaals; dat is afgestemd met de renner. Vraag me dan dus af waar volgens jou het mismanagement zit?
  3 juni 2023
  Dat soort transfernieuwtjes van HLN kan je in principe gewoon voor feit aannemen hoor. Enige puntje van hoop is dat Kooij nog nergens anders getekend zou hebben, dus in theorie zou hij zich nog kunnen bedenken, maar die kans lijkt me nihil. En dat Jumbo een bepaald traject heeft ingezet met Kooij wil niet zeggen dat hij het daar volledig mee eens was natuurlijk. Het is overduidelijk dat hij dit jaar al een grote ronde had willen rijden en volgend jaar als (mede)kopman naar de Tour wil. En terecht. Als ik zou moeten kiezen tussen Vingegaard, Roglic of Kooij zou ik, zeker als Nederlandse ploeg, al-tijd voor Kooij gaan. Die is voor de komende 10-15 jaar het uithangbord van het Nederlandse wielrennen. Dus dan zet je die voor 2024 bovenaan je lijstje voor de Tour en ga je daar omheen je selectie bouwen. Maar dat gaan ze nooit doen, en dat weet Kooij ook.
  3 juni 2023
  HNak, dat is natuurlijk totaal niet logisch. Als je de titelverdediger hebt in vingegaard en ook nog van Aert, dan is het uitgesloten dat kooij kopman in de tour moet zijn
  3 juni 2023
  Lijkt me prima te rechtvaardigen dat je op je 21e nog geen grote rond rijdt. Gezien de ontwikkeling die deze knul doormaakt is het bovendien redelijk bizar om termen als 'mismanagen' te hanteren.
  3 juni 2023
  Op het moment dat je een renner als Kooij niet binnenboord weet te houden omdat hij (terecht) vind dat hij te weinig kansen krijgt en ook te weinig toekomstperspectief ziet in de grote rondes heb je per definitie iets goed fout gedaan als ploeg. Als ze hem gewoon hadden gegeven wat hij wilde was hij altijd gebleven. Dan lijkt het woord mismanagen mij prima op zijn plek.
  3 juni 2023
  @HNak Ik zie dat niet als mismanagement. Ik zie dat als een keuze die je moet maken en die kunnen soms heel moeilijk zijn. Kan me ook voorstellen dat het vasthouden van Kooij heel veel, maar niet alles waard is. Volgens mij heeft Jumbo Visma een strategie om de beste rondeploeg te worden en uiteindelijk de Tour te winnen met een Nederlander. Dat is ten minste wat Plugge en Zeeman ooit gezegd hebben. Je ziet ook dat daar in de jeugd op gescout wordt. Als dat je strategie is, moet je soms moeilijke/harde keuzes maken en accepteren dat Kooij wellicht ergens anders beter tot zijn recht komt. Dat heeft in mijn ogen niets met mismanagement te maken, maar met uitstippelen van een strategie en daar aan vasthouden. Iets waarvan juist Jumbo Visma laat zien dat ze daarmee resultaten behalen. Staat verder helemaal los van het feit dat ik Kooij graag bij TJV zie blijven.
  3 juni 2023
  @Harry Nak je berichten zitten vol aannames. Ik zal er eentje uitkiezen. Het allergrootste sprinttalent ooit. Na deze opmerking lijkt het alsof je sinds kort het wielrennen volgt.
  3 juni 2023
  “Als ze hem gewoon hadden gegeven wat hij wilde” Dat geeft precies aan waar je in je ogen helemaal fout gaat mbt hoe het werkt bij een ploeg als Jumbo Visma. Je geeft geen enkele renner zomaar wat hij wild. Een programma is altijd een afstemming tussen ploeg en renner. En zeker een renner als Kooij, van 21 jaar, zal ook absoluut weten dat hij bij geen enkele ploeg zomaar “krijgt wat hij wil”. Het enige wat je als ploeg dan zeker weet, als je zo gaat handelen, is dat je je strategie wel overboord kunt gooien.
  Ik ga volledig akkoord dat Kooij een toptalent is. En dat hij zeker zijn kans zou moeten krijgen in grote rondes. Maar hij is 'maar' een sprinter. Geen enkel team dat een Roglic of Vingegaard geeft (grote ronde-winnaars) en natuurlijk de ondersteuning ervoor zal een sprinter voor AK-renners kiezen. En logisch ook natuurlijk. De TdF winnen is zoveel belangrijker dan een sprinter die 2-3 etappes kan winnen. Dat weet Kooij ook wel denk ik, dus als hij een grote ronde als sprinter met een team in zijn dienst wil rijden zal dit wss niet in Jumbo-Visma zijn. Al zou ik hem ook wel graag in de Vuelta zien. Anderzijds als Vingegaard de Tour mocht winnen, dan moeten ze 100% op Roglic (of vingegaard) inzetten in de Vuelta. Want alle 3 de rondes winnen in 1 seizoen is ook uniek natuurlijk
  Overigens schat ik de kans reëel dat hij wel verlengt. DSM is blijkbaar afgevallen, Bora lijkt voor Jakobsen te gaan, Trek voor Milan. Alpecin heeft Philipsen al, Jayco heeft Groenewegen. Bij Quik Step, UAE of INEOS komt hij op zijn best in een vergelijkbare situatie. Dan blijven er niet veel ploegen over die zowel een goed salaris als goede begeleiding kunnen bieden (en zich ook op het sprinten willen richten).
  Quote:
  Bij Quik Step, UAE of INEOS komt hij op zijn best in een vergelijkbare situatie
  Quickstep rijdt geen 3 grote rondes op een jaar met een klimmerskern zonder plek voor een sprinter met entourage Niet dat ik Kooij naar die ploeg zie gaan of daar vind thuis horen, maar het is niet hetzelfde.
  3 juni 2023
  “Ik heb het heel erg naar mijn zin bij de ploeg.Ik ontwikkel mezelf goed, ik haal resultaten. Maar ik besef ook wel dat bijvoorbeeld de selectie voor de Ronde van Frankrijk voor een spurter moeilijk te halen is.” “En dus staat Kooij voor een dilemma. Blijft hij bij misschien wel het beste team van de wereld of gaat hij andere lucht opsnuiven? “Qua performance kan ik nergens beter zitten dan bij Jumbo, ik beschik er over supersterke ploeggenoten.” Van de site van Het Nieuwsblad. Klinkt alsof hij inderdaad een weloverwogen keuze zal maken. Klinkt ook op geen enkele manier alsof hij TJV niet snapt of iets verwijt.
  3 juni 2023
  @De Zeboe van de Zoncolan Je noemt een heel rijtje ploegen op maar vergeet de meest voor de hand liggende en logische bestemming van Kooij. Dat is namelijk FDJ als opvolger van Demare. @Yogibear Dat soort teksten bevestigen alleen maar mijn punt. In bijna alle opzichten is Jumbo een perfecte ploeg voor Kooij. Salaris, omkadering, professionaliteit, Nederlands, jonge renners waar hij nog 10 jaar lang een vaste sprinttrein mee kan vormen(de van Dijkes), etc etc. Letterlijk de énige reden dat hij überhaupt overweegt te vertrekken is het gebrek aan kansen in de grote rondes. Geef die jongen nou gewoon de harde garantie dat hij volgend jaar (mede)kopman is in de Tour en hij blijft. Dit zou in alle opzichten zo'n slam-dunk moeten zijn voor Jumbo qua contractverlenging dat ik echt niet kan begrijpen dat ze hun gouden ei uit handen laten glippen. Maar ja, ik val in de herhaling.
  3 juni 2023
  Eerder geven jimmen en xistnc al aan dat dat wat jij aangeeft volstrekt onlogisch is.
  3 juni 2023
  Hem garantie geven op de Tour volgend jaar is mismanagement. Wel vind ik het jammer dat hij dit jaar niet die Vuelta rijdt. Volgend jaar zou dan Bv de giro kunnen. En dan kan er altijd gekeken worden hoe de vlag daarna erbij hangt.
  @HNak: Ik zie Groupama niet als een van de teams met een goede begeleiding.
  4 juni 2023
  @Zeboe van Zoncalan ik zie Bahrain nog als mogelijke optie voor Kooij.
3 juni 2023
Roglic en Vingegaard volgend jaar samen naar de Tour. Dan is er ruimte genoeg om Kooij met een kleine sprinttrein en wat vrijbuiters in de bergen (of wellicht Kelderman) naar de Giro te sturen. Mocht Kooij willen blijven uiteraard, maar die garantie op een grote ronde moet je hem onderhand wel kunnen geven zoals die rondrijdt.
3 juni 2023
Kooij is 21. Heeft al 19 profzeges, een hoop ereplaatsen. Gewonnen in meerdaagses en eendagskoersen. In de worldtour en in de protour. Is al vaak kopman of medekopman geweest.. Volgens mij is het Jumbo pad uitstekend voor Kooij. Dat hij zelf minder geduld heeft of per se weg wel, dat is zijn kuze. Niet die van Jumbo. Bovendien denk ik echt weld dat Jumbo er alles aan doet om hem binnenboord te houden.
3 juni 2023
Geeuw. Die grote ploegen wensen enkel wedstrijden van 200 meter in Vlaanderen.
4 juni 2023
*checkt reacties* Ah ze zijn weer aan het huilen dat 's Lands jongste tweederangs sprinter geen kopmanschap krijgt in de Tour over de titelverdediger
Een Nederlandse sponsor die deze kwaliteit talenten op het 2e plan zet… dank je voor alles Jumbo, maar van mij mag je verdwijnen.
  3 juni 2023
  @Klootje Kriekeljon Weet je wel door welke ploeg deze renners op dit niveau zijn gekomen? Door JV kunnen Kooij, maar ook Van Dijke zich in de picture rijden. Dit wordt helaas wel eens vergeten.
  Ik zeg toch, dank je wel Jumbo. Ze hebben veel betekend voor het NLse wielrennen. Daarom, bedankt Jumbo. Het is jammer dat alles steeds meer moest wijken voor buitenlandse kopmannen. De balans is voor mij persoonlijk doorgeslagen. Vandaar de opmerking.
  3 juni 2023
  2e plan. Hoezo 2e plan. Kooij is twee jaar lang het eerste plan geweest. Jumbo is in de positie dat een etappe in een grote ronde bijzaak is. En als je de Tour, Vuelta en Giro wint, heb je gelijk. Daarnaast gaat het om topsport. Van der Poel rijdt niet voor Jumbo, maar welke Nederlander brengt ze daarnaast verder? Je kunt iemand niet verwijten ergens niet voor te gaan als het er niet is.
  De een werkt de ander in de hand natuurlijk. Sommige renners zullen weten dat ze niet voor jumbo moeten kiezen als ze niet in het treintje aan willen sluiten. Prijs van een topploeg zijn. Ik snap het, maar hoef niet in het kamp juichen voor Vingegaard en Roglic te zitten toch? Los van hoe je objectief kunt genieten van sportprestaties van aantrekkelijke renners. Voor mij mag een Nederlandse ploeg wel wat meer voor Nederlands succes rijden. Mening.
3 juni 2023
Mooi voor Kooij dat hij kan winnen in dit soort koersjes, maar het wordt zoetjes aan wel tijd dat hij zich ook op World Tour niveau gaat onderscheiden. Dit seizoen nog maar 1 zege als het tegen de grote mannen moet gebeuren.
  4 juni 2023
  En zie daar de minnetjes door de Jumbo fanclub. Moest het over pakweg De Lie gaan, had dezelfde post een veelvoud aan plusjes. Vervelend volkje.
  4 juni 2023
  @Silent Hill Het kan niet over De Lie gaan. De Lie wacht nog steeds op zijn 1e WT overwinning. Kooij heeft veel meer WT rondes gereden als De Lie. Vorig jaar 3 WT rondes van een week en dit jaar al 2 WT rondes van een week. Waarschijnlijk komen er dit jaar nog 2 bij. Dit is de reden van de minnetjes waarschijnlijk. 1 WT wedstrijd winnen op 21 jarige leeftijd is al goed. Je zit dan in een illuster rijtje met namen die dit in het huidige peloton ook gepresteerd hebben. Ayuso, Bernal, Pidcock, Evenepoel, Pogacar o.a. Schmid trouwens ook wat hem meteen een transfer naar SQS heeft opgeleverd.

Reacties zijn gesloten.