Fausto Masnada wint derde rit Tour of the Alps na late aanval

woensdag 24 april 2019 om 14:25
Fausto Masnada wint derde rit Tour of the Alps na late aanval

foto: Cor Vos

Fausto Masnada heeft de derde etappe van de Tour of the Alps op zijn naam geschreven. In Baselga di Piné kwam hij met een nipte voorsprong solo over de streep na een late aanval. Tao Geoghegan Hart won vijf tellen later de sprint om de tweede plaats. Pavel Sivakov blijft leider.

Daags na de langste rit, volgde vandaag de kortste etappe. De route tussen startplaats Salorno en de finish in Baselga di Piné telde immers slechts 106 kilometer. Het traject was allesbehalve vlak met onder meer beklimmingen naar Brusago en het Lago di Santa Colomba. Vanaf de top van de tweede klim was het nog 25 kilometer tot de finish, maar ook de finale was verraderlijk: in de laatste tien kilometer kregen de renners nog stijgingspercentages tot 10% voor de kiezen.

Vroege vlucht met twaalf renners
Vanuit de start regende het demarrages en al in de beginfase vormde zich de lange vlucht. Liefst twaalf renners sloegen de handen ineen, waarbij Manuele Boaro de best geklasseerde renner was op de 29e plaats op 3:56 van leider Pavel Sivakov. De andere namen in de kopgroep waren Antonio Nivali, Carlos Quintero, Simone Velasco, Francesco Gavazzi, Élie Gesbert, Fernando Barceló, Nicola Bagioli, Joel Nicolau, Evgeny Shalunov, Michele Corradini en Marco Tizza.

Half koers bedroeg de voorsprong van de kopgroep zo’n twee minuten. Tot aan de klim naar het Lago di Santa Colomba bleven de vluchters samen, maar daarna leek de kopgroep te breken. Gesbert en Nibali rondden als eerste renners de top, maar in de afdaling konden de andere vluchters opnieuw aansluiten. De verschillen waren intussen nog maar klein en in de finale werden zij dan ook weer bijgehaald.

Fausto Masnada beslist de koers
In de heuvelachtige slotfase hadden de klassementsrenners elkaar gevonden met daarbij ook leider Sivakov en Jan Hirt en Mattia Cattaneo – die de top-3 completeerden. De winnaar leek uit deze kleine groep te komen, maar vanuit de achtergrond wist Fausto Masnada de oversteek te maken. Op een kilometer voor het einde versnelde hij en pakte meteen 100 meter. Die voorsprong gaf hij niet meer af en soleerde op die manier naar zijn derde profzege.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Utrecht19 24 april 2019 om 14:27

Een sterke aanval zo 1,5 km voor het einde.

josi 24 april 2019 om 14:36

Knappe zege, maar merkwaardig dat niemand echt reageerde op zijn uitval.

Gilberto 24 april 2019 om 14:42

Aardig tempo laatste kilometers, dus zullen niet veel overschot meer hebben gehad, en Sky zal blij geweest zijn over de boni’s

ivo001 24 april 2019 om 16:33

Iemand een idee wat er met deze renners gebeurd is?
DSQ CANOLA Marco Nippo Vini Fantini Faizanè
DSQ RAVANELLI Simone Italy

tvm 24 april 2019 om 17:47

Ja, ze zijn gediskwalificeerd.

Mwielerfan 24 april 2019 om 20:46

Waarom?

Romāns Vainšteins 24 april 2019 om 22:32

Afsnijden ?

Wielerfan999 25 april 2019 om 09:47

Hadden die rotonde die linksom genomen werd, rechtsom genomen:
“Marco Canola, 30 years old of Nippo-Fantini, and Simone Ravanelli, 23 years old of Biesse-Carrera here in the blue shirt, were instead disqualified: “Deviation of the path from which they have benefited,” says the statement of the jury. At 800 meters from the finish they cut a roundabout: the judges saw the action ‘in the field’.”

Scotty 24 april 2019 om 22:23

Mooie koers gezien. Heerlijk dit soort rondjes/etappes. Nibali had weer zin in vandaag, Froome die de gaten dichtrijdt. Die breekt ook nooit he.

Headlines

Materiaalzone

Populair