Fausto Masnada soleert naar zege in Tour of Oman

zondag 13 februari 2022 om 11:09
Fausto Masnada soleert naar zege in Tour of Oman

foto: Cor Vos

Fausto Masnada heeft de vierde etappe van de Tour of Oman gewonnen. De Italiaan van Quick-Step-Alpha Vinyl reed in de afdaling van de laatste beklimming weg uit een elitegroepje en behield vervolgens zijn voorsprong tot de finish. Masnada is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Met Anthon Charmig in de leiderstrui vertrok het peloton vanochtend vanuit Al Sifah voor een korte, maar listige etappe. Nadat het startschot klonk, kregen de renners direct enkele venijnige klimmetjes voor de kiezen. In het tweede deel van wedstrijd volgde dan de drievoudige beklimming van Al Jabal Street. Deze oude bekende uit de Tour of Oman moest twee keer van de ietwat langere kant en één keer van de kortere zijde bedwongen worden.

Het parcours bood kansen voor vluchters, maar toch wisten Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè), Michael Kukrle (Gazprom-RusVelo) en Julen Irizar (Euskaltel-Euskadi) al snel weg te rijden. Dit drietal vormde de vroege vlucht en kreeg iets meer dan tweeëneenhalve minuut voorsprong. Ze leken zich op te maken voor een lange dag in de frontlinie.

DSM breekt de koers al vroeg open
Op de Climb of Al Jissah (na 31 kilometer), waar Zoccarato de punten pakte, bleek echter dat we geen gebruikelijk koersverloop gingen krijgen. Team DSM besloot op deze eerste gecategoriseerde klim van de dag namelijk het lont in het kruitvat te steken. Dat had tot gevolg dat het peloton uitgedund werd tot een pakketje van zo’n twintig renners dat de kopgroep al gauw inliep.

DSM maakte vervolgens gebruik van de overwichtssituatie en stuurde Marco Brenner mee met Mauro Schmid, die gedemarreerd was. Schmid stond als twaalfde geklasseerd en was dus een gevaar voor klassementsleider Charmig. Deze moest dan ook wel reageren en sloot even later aan aan samen met zes andere renners, waaronder Fausto Masnada, Rui Costa en Jan Hirt, de nummer twee van gisteren.

Schmid gooide de knuppel al vroeg in het hoenderhok – foto: Cor Vos

Een bedrijvige Mauro Schmid
Schmid liet het hier niet bij zitten en probeerde het in de vlakke tussenfase richting de beklimmingen van Al Jabal Street nog een keer. Ditmaal raakte hij wel van Charmig af en kreeg hij bovendien een aantal sterke renners met zich mee. Jonas Hvideberg (DSM), Søren Kragh Andersen (DSM), Antoine Duchesne (Groupama-FDJ), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) en Marco Canola (Gazprom-RusVelo) maakten namelijk de sprong. Intermarché-Wanty-Gobert had collectief de slag gemist en moest in de achtervolging.

Bij de eerste beklimming van Al Jabal Street, na ongeveer zeventig kilometer, was het verschil tussen beide groepen minder dan een minuut. Klein genoeg voor Zoccarato om opnieuw de sprong naar voren te maken en weer de volle buit voor het bergklassement te pakken. Een klim later had de Italiaan nog steeds wat in de benen, want hij kon vanuit de kopgroep als enige Schmid volgen. Laatstgenoemde ging er op een gegeven moment echter wel alleen vandoor en probeerde het met een solo.

Fausto Masnada wendt zijn daalkwaliteiten aan
Aan de voet van de laatste beklimming van Al Jabal Street, waarvan de top op vijftien kilometer van de streep lag, reed Schmid nog steeds alleen vooruit. Op een gegeven moment kwam Kevin Vauquelin echter van achteruit opzetten: de renner van Arkéa-Samsic ging op-en-over Schmid om als eerste boven te komen. De Fransman reed even alleen voorop, maar werd in de afdaling weer gegrepen door een elitegroepje met onder andere Charmig en Schmid.

Masnada is de nieuwe leider – foto: Cor Vos

Ook Fausto Masnada bevond zich in dit gezelschap, maar de Italiaan besloot de rest al dalend achter te laten. Het groepje met naast Charmig, Schmid en Vauquelin ook de Belg Henri Vandenabeele, Jan Hirt en Kevin Vermaerke keek binnen geen tijd tegen een onoverbrugbare achterstand aan, waardoor Masnada in het vlakke restant van de rit niet meer bedreigd werd. Een minuut nadat Masnada, de nieuwe leider, over de streep kwam, sprintte zijn ploeggenoot Mauro Schmid nog naar de tweede plaats. Vauquelin werd derde.

Dit artikel delen:

46 Reacties

Wheely 13 februari 2022 om 11:15

Zeer fraaie rit voor een kamelenkoers. Prima aanvallend gereden door de wolfjes.

n92 13 februari 2022 om 11:18

Bijzonder fraaie rit inderdaad. Naast Quickstep ook met dank aan DSM.

Turtlehead 13 februari 2022 om 11:18

Canis lupus arabs.

Dikke Man 13 februari 2022 om 12:03

Het schijnt dat een dik iemand gedurende de hele koers achter ze aan heeft gehold met een suggestieve motivatie.

Jean Dumas 13 februari 2022 om 11:20

In het peloton bleef het ook onrustig, Masnada verdient echt de leiderstrui. Loon naar werken voor deze jongen.

xistnc 13 februari 2022 om 11:31

Mooie collectieve prestatie ook van de DSM-jonkies.

Dikke Vrouw 13 februari 2022 om 11:51

Puike zege van de ploeg en een dubbele slag voor Fausto

Marik 13 februari 2022 om 12:03

De zegeteller blijft maar oplopen voor deze ploeg. Alleen jammer dat in de kwantiteit de kwaliteit niet wordt meegenomen. Ze winnen toch ook heel veel b en c koersen.

Alfons Haavers 13 februari 2022 om 12:14

De A-koersen dit seizoen moeten nog beginnen, dus over kwaliteit vallen momenteel weinig uitspraken te doen. Ze hebben in ieder geval een aantal renners aan boord die ook op het hoogste niveau kunnen scoren.

Dikke Vrouw 13 februari 2022 om 12:24

Haha hoeveel a koersen zijn er dan al verreden?

Marik 13 februari 2022 om 12:46

Ging vooral over de laatste jaren en mijn verwachtingen voor dit jaar.

Ronellenfitsch 13 februari 2022 om 13:00

Ja. Wereldkampioenschap, ronde van Vlaanderen, Touretappes. Klein spel zeg.

bellevue 13 februari 2022 om 13:10

Marik kent zijn statistieken niet.

Marik 13 februari 2022 om 13:14

Lastig om te lezen hè. Er staat dat ze ook heel veel b en c koersen winnen en dat daar de kwantiteit vandaan komt. Ga de statistieken maar eens na bellevue.
(Oh ja voor de lastige lezers onder ons: ze winnen ook veel A koersen idd. Het 1 sluit het ander niet uit hè)

bellevue 13 februari 2022 om 13:43

Marik, krabbel je terug?

"Alleen jammer dat in de kwantiteit de kwaliteit niet wordt meegenomen."

na wat corrigerende reacties..

"ze winnen ook veel A koersen idd"

wat is het nu?

Marik 13 februari 2022 om 13:58

Je vist naar iets wat er niet is bellevue. Nog 1 x voor de trage verstaander: Quick Step heeft aan het einde van elk wielerjaar zo ontzettend veel zeges, vooral door de zeges in b en c wedstrijden.
Dat bedoel ik met kwantiteit. Het feit dat ze bijvoorbeeld ook de Ronde van Vlaanderen winnen doet helemaal niet ter zake in mijn verhaal nu.
Maar ik snap het wel, de Quick Step fans zijn in hun wiek geschoten en moeten natuurlijk reageren. Nou dat hebben jullie bij dezen gedaan.

Beer 13 februari 2022 om 13:59

Inhoudelijk sterke post weer Marik. Wolfpack wint al jaren veel koersen, A, B en C. In de kwantiteit wordt de kwaliteit gewoon jaar op jaar vol meegenomen.

Marik 13 februari 2022 om 14:01

Tuurlijk moet beer 11 nog een duit in het zakje doen. Ik vind je nog laat reageren kerel.

Beer 13 februari 2022 om 14:01

Zijn er dan evenveel A-koersen als B en C-wedstrijden? Het feit dat ze wedstrijden als WK, RVV, E3, Tour-etappes, etcetera. winnen doet natuurlijk wel ter zake als jij komt beweren dat er geen kwaliteit in hun zeges zit.

Marik 13 februari 2022 om 14:05

Als ik jouw kleine heilige prins als voorbeeld noem. Die wint heel veel, maar wel vooral b en c koersen. Dat is absoluut knap en tegelijkertijd mag er ook wat nuance bij geplaatst worden. En laat ik nou de koning van de nuance zijn, die rol neem ik graag op me.

bellevue 13 februari 2022 om 14:15

Marik
Ze hebben ook in "A koersen" gewoon absoluut de meeste wins.

Stop met onzin vertellen.

Marik 13 februari 2022 om 14:17

Mwa bellevue, ik vind winst in een grote ronde meer waard dan 5 etappes in een grote ronde. Niet zo beledigd hè, daar is het een veel te mooie dag voor.

Beer 13 februari 2022 om 14:27

Wie is mijn kleine heilige prins? En er vanuitgaande dat je Evenepoel bedoelt, wat is het rechtstreeks verband tussen zijn zeges en jouw stelling dat QS enkel goed is voor kwantiteit en geen kwaliteit? Beetje een schampschot om de aandacht af te leiden? Je plaats een nuance bij de zeges van QS die er niet is. Als ‘koning van de nuance’ ga je dan wel kei hard op je smikkel natuurlijk. En dat op zo’n mooie dag. Best jammer.

bellevue 13 februari 2022 om 14:34

"mwa ik vind"

We discussiëren in deze op basis van objectieve criteria.
Dan kan jij er geen subjectieve criteria tegenaan plakken.

Winnen in de bergen is niet meer waard dan winnen in de heuvels of in de sprint. Je moet net zo zeer de concurrentie weten te kloppen.

Marik 13 februari 2022 om 14:35

Ik ga niet in herhaling vallen. Dit is mijn mening en daar moet je het mee doen.
En wat knap dat je mijn ironische noot zo goed hebt opgepakt!

Oh ja bellevue we discussiëren hier zelden op basis van objectieve criteria. Als je dat denkt dan ben je bij dezen winnaar van de meest onzinnige reactie van de dag.

bellevue 13 februari 2022 om 15:05

kijk, win ik nog eens een prijs.
Kan ik deze aan Quickstep doneren?
Of telt dat dan niet bij de A zegeteller?

Beer 13 februari 2022 om 16:47

De meest onzinnige reactie van de dag lijkt me dan toch eerder die van de zelfverklaarde koning van de nuance die kwam beweren dat QS geen kwaliteit wint.

Marik 13 februari 2022 om 17:02

En deze reactie, mijn beste beer, is de reden waarom ik zou weinig inhoudelijk in discussie ga. Omdat mensen zoals jij niet (willen) lezen wat er staat, maar het zo interpreteren dat het in hun eigen straatje past. Zo ontstaan kleine kuikentjes met een eierschaal op hun hoofd.

Beer 13 februari 2022 om 17:14

“Alleen jammer dat in de kwantiteit de kwaliteit niet wordt meegenomen.” Vervolgens anderen beschuldigen van onzinnige posts & eierschalen op kuikenhoofdjes en jezelf belonen met een koninklijke eretitel. Sterke namiddag Marik!

bellevue 13 februari 2022 om 17:23

Ik snap het! Marik vind het jammer dat de 60 zeges van Quickstep
niet 10 zeges in Giro + 10 Tour + 10 Vuetla + alle 5 de monumenten zijn
ik zit nog maar aan 35, ok euhh ….

nog 25 zeges uit Dauphiné Paris Nice Tirreno, dat is 8 per stuk dus eigenlijk ook alle etappes daar winnen dan maar?
En dan misschien nog de Waalse Pijl Milaan Turijn of is dat geen A koers?

ja dat zou het ongeveer moeten zijn, kwaliteit én kwantiteit

Marik 13 februari 2022 om 17:35

Ik moet eerlijk zeggen, ik geniet wel van jullie beledigde status.

Alfons Haavers 13 februari 2022 om 17:45

Even alle persoonlijke beefjes terzijde vind ik het eerlijk gezegd maar wat non-kritiek.

Eigenlijk heb je het hier over grote rondes winnen, want met lieden als Alaphilippe en Asgreen, topsprinters als Cav en Jakobsen (en genoeg andere sterke coureurs die in een goeie dag ook kunnen scoren) heb je sowieso genoeg kans op winst in de andere ‘A-koersen’.

Dat ze daarnaast niet nog eens het klassement in grote rondes domineren, lijkt me niet onlogisch. Dat zou misschien enkel een team als Ineos kunnen met een budget dat boven alle andere teams uittorent, en dan nog… Wat doen al die andere ploegen dan nog? Meerijden voor spek en bonen?

Persoonlijk vind ik een team als QS dat overal de koers kleurt met heel veel verschillende renners, in grote en kleine koersen, eigenlijk ook veel leuker dan het zakelijke Ineos of het all4one-UAE.

En dan heb je nog al die andere ploegen die zowel in A- als B- of C-koersen amper aan winnen toekomen. Dat alleen al toont aan hoe moeilijk het is om de zeges aan elkaar te rijgen zoals QS nu al jaren aan een stuk doet.

Vreemd moment overigens om midden februari over kwantiteit of kwaliteit te beginnen, gewoon omdat ze zo vroeg op het seizoen al enkele koersjes gewonnen hebben. Dat jij persoonlijk verwacht dat ze dit jaar niet veel gaan winnen op topniveau lijkt me een vrij smalle basis voor een discussie over kwaliteit/kwantiteit.

Dave Dubbeldammer 13 februari 2022 om 19:12

Marik, jij wint zelfs geen B- of C-discussies als je het mij vraagt

Lalsacien 13 februari 2022 om 19:28

Aan allen: nog een fijne avond verder!!!

Romāns Vainšteins 13 februari 2022 om 19:29

Ik vind grote rondes helemaal niks vergeleken met overal en met allerlei verschillende coureurs winnen en dat blijft mijn mening lekker puh anyway. Hoe dan ook en zo.

Beer 13 februari 2022 om 19:46

Heeft verder ook weinig met persoonlijke beefs te maken. Gewoon een onzin post van Marik die daar door verschillende mensen op wordt aangesproken; gevolgd door het gebruikelijke rondje ‘de man spelen’ door Marik.

Marik 13 februari 2022 om 20:06

Beer, het interesseert me oprecht niets wat anderen daarvan denken. Wat mij amuseert is dat ik blijkbaar heel veel ophef veroorzaak met slechts mijn mening. Kom op zeg, het is 1 meninkje van 1 onbeduidend forumlid. En kijk eens hoeveel mensen zich er druk om maken. Nogmaals, ik vind het zeer amusant.

bellevue 13 februari 2022 om 20:08

Marik
Wie onwaarheden verkondigt wordt gecorrigeerd.

Dat is iets positief.

En dan kan je natuurlijk altijd je eigen mening houden.

Marik 13 februari 2022 om 20:14

Bellevue, je zit gewoon snel op de kast en gooit dan het argument “objectiviteit” in de strijd. Met je hautaine “gecorrigeerd.” Wie denk je wel dat je bent joh? Net als al je “objectieve” vrienden in dit draadje is er slechts 1 waarheid: jullie zijn net zo subjectief als ik, en jullie zijn alleen maar beledigd door wat er is gepost. Laat toch lekker gaan joh, is het nou allemaal echt zo belangrijk wat ene Marik schrijft?

Murcia 13 februari 2022 om 20:26

Hoewel dit welles/nietes gedoe veel doet ontsporen moet mij wel van het hart dat de plotselinge hang naar objectiviteit als maatstaf van Bellevue en Beer wel erg gekunsteld overkomt als verwijt naar Marik. Bellevue noemde bv Dumoulin kortgeleden nog een jobhopper en slet, beiden feitelijk onjuist en Beer is overtuigd van de valse inborst van de Roodhooftjes, Familie van der Poel en de capo di tutti capi Hans van Kasteren. Wie zonder zonde is werpe dan de eerste steen zou ik zeggen. Verder sluit ik mij volledig aan bij Lalsacien hierboven.

Beer 13 februari 2022 om 20:30

Marik, wie maakt er zich hier druk? Lees je laatste post nog eens en denk aan je bloeddruk. Het subjectieve mag je ook weglaten; de zeges van QS kan iedereen wel objectief beoordelen. Buiten jij blijkbaar. Je hebt gewoon onzin gepost, wordt er op aangesproken en blijft reageren. En dan naar anderen wijzen dat ze zicht druk maken. Tja, cirkeltje is wel rond dan denk ik zo. Verder ook interessant om te weten hoe jij in een discussieforum staat. ‘De mening van anderen interesseert jou oprecht niets’. Wat doe je hier dan eigenlijk?

Marik 13 februari 2022 om 20:30

Dank Murcia, daarnaast laat jouw post ook zien dat het in dit draadje al meer dan genoeg is geweest. Ook wat betreft mijn bijdrages.

Beer 13 februari 2022 om 20:36

Kijk eens aan, vriendje Murcia schiet Marik te hulp met wat hypocr**te manspelerij. Het is hier nochtans een vrij simpele discussie, dus als je tich wil komen meespelen, kaarten op tafel Murcia; wat vind jij van de inhoudelijke stelling van Marik?

meqadon 13 februari 2022 om 12:14

Zo! Dat klinkt als een interessant koersdagje!

Turtlehead 13 februari 2022 om 14:19

Ik wilde net vragen of we al weer begonnen zijn met tellen, maar ik ben te laat lees ik hierboven :)

Als zelfs Masnade gaat winnen (en Tim DeClerq dat probeert), dan wordt het een recordjaar voor Ome Pat!

D.Koch 13 februari 2022 om 15:12

Jan Hirt op plek 3 in het algemeen klassement. Niet slecht

Headlines

Materiaalzone

Populair