Faulkner na DSQ om glucosemeter: “Nooit de intentie om regels te overtreden”

donderdag 16 maart 2023 om 09:55
Faulkner na DSQ om glucosemeter: “Nooit de intentie om regels te overtreden”

foto: Cor Vos

Kristen Faulkner legt zich neer bij de beslissing van de UCI. De internationale wielerunie besloot de Amerikaanse uit de uitslag te schrappen van de Strade Bianche. De renster van Jayco AlUla was als derde geëindigd, maar reed rond met een (verboden) glucosemeter.

Strade Bianche was al lang en breed gefinisht, toen er op sociale media beelden opdoken van een knoopvormig product onder het wielershirt van Kristen Faulkner. Al vrij snel was duidelijk dat het ging om een CGM, oftewel een Continuous Glucose Monitor. De glucosemonitor die Faulkner gebruikte, betreft naar alle waarschijnlijkheid een Abbott Libre Sense van medisch apparatuur-gigant Abbott.

De Abbott Libre Sense is een kleine sensor, die je met een speciale meegeleverde applicator op de huid van de bovenarm kunt plaatsen. Vervolgens kan de monitor – in feite dus een sticker – 14 dagen blijven zitten en constant data verzenden over de hoeveelheid glucose in het lichaam van de gebruiker. De glucosemonitor is enorm populair onder atleten van verschillende sporten, maar het is niet toegestaan om het apparaatje in koers te gebruiken.

Lees ook:
Toch geen derde plek in Strade Bianche voor Faulkner, Jayco AlUla reageert

De UCI besloot een onderzoek te starten en Faulkner uiteindelijk te diskwalificeren. De 30-jarige Amerikaanse heeft middels een statement nu voor het eerst uitgebreid gereageerd. “Ik waardeer het feit dat de UCI de tijd neemt om dit te onderzoeken. Ik heb de data van de glucosemeter nooit in competitie gebruikt, de nodige stukken om dit te bewijzen heb ik ook aan de UCI overgedragen.”

“Nooit de bedoeling om er een oneerlijk voordeel uit te halen”
“Ik was van mening dat ik met de meter mocht rijden wanneer ik de data niet zou gebruiken voor een prestatievoordeel, maar de UCI houdt zich sterk dat het dragen ervan op zich al verboden is. En dat dit ook genoeg is om me te diskwalificeren. Het was echter nooit mijn intentie om de regels te overtreden of er een oneerlijk voordeel uit te halen. Ik ben trots op mijn wedstrijd, maar natuurlijk ook erg teleurgesteld dat mijn uitslag nu geschrapt zal worden.”

“Ik hoop dat het gebruik van een glucosemeter in de koers ooit wel zal worden toegestaan. Ik geloof dat het een waardevolle toevoeging is voor atleten – en in het bijzonder voor vrouwen – om onze fysieke gezondheid in de gaten te houden. Maar dat is wellicht een discussie voor later. Ik kijk nu uit naar de rest van het seizoen en hoop dat er nog veel WorldTour-podiumplekken zoals in de Strade Bianche mogen volgen.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

Polleke 16 maart 2023 om 11:22

Dat ze het zelf niet helemaal snapt, tot daar aan toe… maar wat met de entourage ? De teamdokter, de anders alwetende performance-managers…?
Als gemiddelde wielerliefhebbers het team er op moeten wijzen dat het niet mag, via twitter godbetert, dan heeft daar iemand te lang aan de Chiantti gezeten…

2
Romāns Vainšteins 16 maart 2023 om 12:15

Ze hebben gewoon bewust de gok genomen, al dan niet in overleg.

Tegenhouden doe je niet van al deze soort wetenschap maar leuk vind ik het niet. Uiteindelijk is het allemaal Froomaliseren vd sport: hijg hijg koppie naar benee, hijg hijg, koppie naar benee.

-1
McBaksteen 16 maart 2023 om 10:59

Ik vind het een slap verhaal.
Ben het vaak niet mee eens met de UCI maar op dit vlak snap ik het wel. Straks moeten ze iedereen controleren of er wel/geen data tijdens de race is uitgelezen/toegepast.

1
Cochise 16 maart 2023 om 10:06

Zo zie ik het ook. Het is verboden dus ze moet mea culpa slaan. Anderzijds beetje typisch voor de archaische UCI om dit te verbieden en niet de opportuniteiten ervan te omarmen.

0
KopOverKop 16 maart 2023 om 16:39

Mevrouw Faulkner is vele malen slimmer dan de UCI mannetjes. Ze zal later dus die dupiscussie nog eens aangaan, zeer benieuwd.

0
de adelaar 16 maart 2023 om 17:09

Die meter zat wat strak en toen moest ze even haar ellebogen naar buiten gooien om in die laatste klim er geen hinder van te ondervinden. Dubbele moraal van dit verhaal?

-1

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone