Fantastische Vuelta-start en populariteit Jumbo-Visma bieden veel kansen

Fantastische Vuelta-start en populariteit Jumbo-Visma bieden veel kansen

Foto: Cor Vos

dinsdag 23 augustus 2022 om 07:30
Analyse

Met knikkende knieën kwam Javier Guillén in 2009 naar Nederland. Het was zijn debuut als koersdirecteur van de Vuelta a España. In de toen 64-jarige geschiedenis van de Ronde van Spanje liet hij de wedstrijd voor het eerst buiten het Iberische schiereiland starten. Assen werd destijds een experiment genoemd. Maar het succes van de ‘Gran Salida’ in Drenthe was zo groot, dat ook de Vuelta inzag dat hun evenement groot genoeg was om buiten de landsgrenzen te starten.

Dertien jaar later is de situatie heel anders. “Deze dagen voelen als thuiskomen”, constateerde Guillén ditmaal na de drie ritten op Nederlandse bodem. De Spaanse organisatie had op een half miljoen toeschouwers tijdens de drie dagen gerekend. Het werden er bijna een miljoen.

Donderdagavond was de aftrap met de ploegenvoorstelling waar 12.500 mensen waren. Liefst 260.000 mensen omzoomden het tijdritparcours in Utrecht. In de tweede rit van Den Bosch naar Utrecht waren naar schatting 375.000 toeschouwers. Terwijl er tijdens de zondagrit rondom Breda zo’n 350.000 toeschouwers waren. Een totaal van 997.500 Nederlanders die ‘La Vuelta’ omarmden.

Cijfers waar ze ook in Spanje van duizelen. Op zo’n 1500 kilometer van hun landsgrenzen blijkt de Vuelta enorm te leven. “Nederland ademt fietsen en een deel van ons hart zal voor altijd hier zijn”, vertelde Guillén in Breda.

Jumbo-Visma ploeg met de drie leiderstruien op het podium. Foto: Cor Vos

Nederland heeft zich opnieuw als wielerland op de kaart gezet. De afgelopen dagen waren andermaal een enorme promotie voor de wielersport. Zoals Nederland zulke volksfeesten in het verleden ook al met Tour-starts in Amsterdam, Scheveningen, Leiden, Den Bosch, Rotterdam en Utrecht vierde. Giro-starts in Groningen, Amsterdam en Apeldoorn. En Vuelta-starts in Assen en nu dan in Utrecht.

De drie grote rondes gingen dit jaar alle drie ver van hun bakermat van start. De Giro d’Italia kende een ‘Grande Partenza’ in Budapest, terwijl ‘Le Grand Départ’ van de Tour de France in Kopenhagen plaats vond. Utrecht sloot met de ‘Gran Salida’ van de Vuelta a España het rijtje af.

Na de overweldigende Tour-start in Denemarken schreef ik al dat de grote rondes verplicht het buitenland moeten opzoeken. Het zou een regel moeten worden binnen het UCI-reglement dat een grote ronde 24 dagen mag duren, mits er minimaal vier ritten in het buitenland plaats vinden. Op die manier kun je wielersport in andere landen een enorme boost geven.  Voor de wielersport bieden deze buitenlandse avonturen van de grote rondes enorme kansen. De mondialisering verder uitbreiden is voor het wielrennen nu eenmaal een must.

Zeker nu de reorganisatie van de kalender hoog in het vaandel staat bij de UCI, en sommige partijen zich hard willen maken dat de Giro d’Italia en de Vuelta a España een week korter moeten, moet het succes van de grote rondes in het buitenland eens goed bestudeerd worden.

De Vuelta heeft de afgelopen dagen in Nederland andermaal aangetoond hoe groot de magie van de grote rondes is. Rijen dik stond het volk bij de start, bij doorkomsten in dorpen en aan de finish. Een groot verschil in het verleden met de Benelux Tour (voorheen BinckBank Tour en Eneco Tour), die met een gelijkwaardig deelnemersveld slechts een handjevol publiek naar de aankomstenplaatsen lokte.

Enthousiasme
De renners genoten van het enthousiasme. “De mensenmassa’s zorgden voor kippenvel op mijn armen”, zei veteraan Alejandro Valverde voorbij de finish in Breda. De Spanjaard is aan zijn 32ste (!) grote ronde bezig, maar hij vond het parcours in Nederland wel verwarrend. “Het leek af en toe wel of we zeven keer door hetzelfde dorpje reden, terwijl het steeds andere plaatsen waren.”

Start van de Vuelta a Espana in Breda. Foto: Raymond Kerckhoffs

“Dit waren super leuke dagen”, oordeelde ook Wilco Kelderman. “Ik heb er weer van genoten. Al leek het in de rit rond Breda wel alsof we de hele dag een criterium reden. Kleine dorpjes, klinkers, veel obstakels, veel bochten links en rechts. Dat maakte het hectisch, maar we zijn er goed doorgerold.”

De meeste ogen waren tijdens de 388,3 Nederlandse kilometers op Jumbo-Visma gericht. De ploeg die na de winst in de ploegentijdrit de rode leiderstrui liet rouleren van Robert Gesink naar Mike Teunissen en vervolgens richting Spanje is Edoardo Affini de gelukkige. Overal waar het geel-zwart zich liet zien, werd er enthousiast gejuicht.

Vrijwel niemand in Nederland zal een gezicht kunnen plaatsen bij Chris Harper, Edoardo Affini, Sepp Kuss of Rohan Dennis, maar zodra een renner uit de Nederlandse ploeg zich liet zien, werd hij warm verwelkomd.

Populair
Het geeft aan hoe populair Jumbo-Visma na hun succesvolle Tour de France in Nederland is geworden. Was er in Frankrijk nauwelijks een Nederlands aandeel (alleen Steven Kruijswijk) in de Tour-zege van Jonas Vingegaard, deze Vuelta-start maakt duidelijk dat de ploeg door het volk zeker als een Nederlands team wordt omarmd.

Natuurlijk heeft het ‘rojo’ om de schouders van Gesink en Teunissen het enthousiasme van het Nederlandse publiek voor deze Vuelta a España extra aangewakkerd. Zij waren die extra katalysator die dit evenement deed slagen.

De start van een grote ronde in Nederland is een mooi feest, maar dit succes moet ook worden aangegrepen om de wielersport in de breedte te ondersteunen. Zowel het bedrijfsleven als de overheden moeten nu worden aangesproken om te investeren in de toekomst van de wielersport. Dat betekent investeren in de jeugd, maar ook in kleinere wedstrijden en wielerclubs op laag niveau.

Jumbo-Visma pakte dit in Utrecht al goed op met een supporterszone, waar iedereen een kijkje achter de schermen kon krijgen. Ook werden er door Jumbo-Visma diverse jeugdwedstrijdjes rondom deze ‘Gran Salida’ georganiseerd. Dit soort initiatieven zouden veel vaker plaats moeten vinden. Het succes van deze Vuelta-start, maar zeker ook de huidige populariteit van Jumbo-Visma bieden nu immers veel kansen.

Het is een oud en misschien afgezaagd gezegde, maar het geldt in deze situatie nog altijd: je moet het ijzer smeden wanneer het heet is. Javier Guillén maakte daar in Breda al gebruik van. “We zullen snel weer terugkeren naar Nederland”, liet hij weten.

Dit artikel delen:

73 Reacties

Abdoe 21 augustus 2022 om 21:10

Vooral dit: "De start van een grote ronde in Nederland is een mooi feest, maar dit succes moet ook worden aangegrepen om de wielersport in de breedte te ondersteunen."
De kids die nu willen gaan fietsen met de handtekeningen van de Jumbo-renners op hun shirtje, moet je continu training en wedstrijdjes kunnen aanbieden om hun talent volledig te ontwikkelen. Dus niet alleen even meeliften op de hype en dan weer de subsidies en sponsoring laten verwateren.

Een GT-start (of bijv WK) per pakweg 10 jaar is eigenlijk wel genoeg om af en toe het vuurtje extra aan te wakkeren. Het zijn in principe toch vooral winnende Nederlanders (ongeacht de locatie van de wedstrijd) die een sport populair maken.

1
Oblomov 22 augustus 2022 om 00:01

Even voor alle duidelijkheid: uit onderzoek naar de relatie tussen sportsuccessen en massa participatie, blijkt dat zelfs de meest aansprekende Nederlandse successen bijna nooit tot toegenomen participatie hebben geleid. De enige uitzonderingen waren het goud van Anton Geesink in Tokyo en (meen ik me te herinneren) het hockeyzilver in 1928. Veel vaker was/is de relatie andersom en ging een toename in participatie vooraf aan een sportsucces.

Dit levert je geen hause in toeristen op en geen golf van jeugdleden voor wielerverenigingen.

Elke rechtvaardig voor dit soort evenementen, anders dan dat het mooi is voor de mensen langs de weg om eens het peloton van een grote ronde voorbij te zien razen, is onzin. Niet dat daarmee gezegd is dat je het niet moet doen. We zijn rijk genoeg om af en toe eens leuke dingen voor onszelf te kopen.

0
klootje kriekeljon 22 augustus 2022 om 03:13

Naast de vorm van verzadiging die optreedt bij het vaker binnenhalen van grote rondes in Nederlands, zijn de bobo’s vooral heel goed in het binnenhalen van een evenement. Maak er dan vervolgens ook wat van!

0
reusjen 22 augustus 2022 om 14:22

@Oblomov
Ik kan me herinneren dat na het succes van de bmx’ers op de OS de bmx verenigingen enorme aanwas kregen en zelfs een ledenstop in moesten stellen.

0
de dorpspastoor 21 augustus 2022 om 20:34

Tegenover de jeugdwedstrijdjes stonden ook de onbereikbare bussen bij de ploegentijdrit. M.n. de bussen van Quickstep en TJV (en ik geloof ook Trek) stonden zelfs volledig buiten het zicht.

Verder: is verdere mondialisering een must? En moet dat via Grand Departs ver weg van de rest van de ronde? Zeker als je denkt aan de vraagstukken van de komende jaren, dan is het de vraag in hoeverre zulke logistieke ondernemingen nog te verantwoorden zijn.

Overigens verwacht ik binnenkort ook een Grand Depart van de Tour of Giro in Qatar. Gewoon omdat het kan. Uiteindelijk zijn dit soort Grand Departs ook gewoon centenkwesties. Het idee dat daarvoor ineens iedereen begint te wielrennen is dan ook wat naief en romantisch in mijn ogen.

0
Viktrodriguez 21 augustus 2022 om 20:42

Ik denk dat een Nederland persoonlijk als wielerland meer baat heeft aan gemeentes die zich binden aan lokale en nationale wedstrijden voor de talentenontwikkeling dan om de paar jaar een start van een GT binnen te slepen.

0
Henk Binnenband 21 augustus 2022 om 20:59

Een start in het buitenland is ook niet bepaald duurzaam. Leuk dat er een half uur voor de wedstrijd een kudde Tesla’s voorbij komen, maar als ik dan zie wat er vanavond allemaal naar Spanje vertrekt aan wagens, vrachtwagens en bussen dan heeft dat een beste voetafdruk op onze aarde.

Nederlandse successen hebben veel meer invloed op de populariteit van het wielrennen, Ik ben nu 53 jaar oud maar het is nu pas dat er weer een grote ronde voorbij komt. De Tour kwam hier in de jaren ’70 ook eens langs op weg naar Sint Willebrord. Maar spijbelen van de basisschool mocht toen ook al niet.

0
mocca 22 augustus 2022 om 11:34

@Henk,
Het is zowiezo niet duurzaam als je ziet hoeveel auto’s vrachtauto’s motoren helecopers etc er zijn.

0
Sean Kelly 21 augustus 2022 om 20:56

@Raymond Kerckhoffs Na dezelfde soort column tijdens de Tour vroeg ik mij dit ook al af: Waarom is mondialisering van het wielrennen een must? Wat is er mis met de manier waarop het nu gaat? Laten we aub niet de idoterie proberen te bereiken die het voetbal heeft bereikt (of een aantal Amerikaanse sporten). Het hervormen van de WT kalender is wellicht nodig. Er moeten vooral minder koersen op die kalender (die niet samen vallen). En misschien mogen (een aantal) grote rondes inderdaad wel een week korter. Of zo’n grote ronde dan in het buitenland wil beginnen is aan de organisatie. Dan tot slot: het mogen qua toeschouwersaantallen dan misschien succesvolle uitstapjes geweest zijn. Dat geldt allerminst voor de spanning in de koers. Saaie etappes waar alleen de laatste kilometers van interessant waren. Nee, doe mij dan toch maar een Tour start zoals vorig jaar!

0

Grote rondes moeten gewoon. 3 weken blijven als de hoge heren van de uci dat gaan aanpassen dan haak ik direct af. De heroïek van het wielrennen zit in het afzien op de fiets. Een drieweekse grote ronde is het ultieme afzien en mag daarom niet verdwijnen. Zeker niet om dan ruimte te maken voor nietszeggende wedstrijden in landen als China of de Arabische woestijn. Dat heeft niets met mondialisering te maken maar alles met grote zakken met geld. Ik zeg schrap die wedstrijden daar en vervang ze met wedstrijden uit Afrikaanse wielerlanden als bijvoorbeeld Rwanda en Eritrea. Maar blijf af van de grote rondes

0
Romāns Vainšteins 21 augustus 2022 om 21:01

Ik vond/vind het juist ontzettend tegenvallen. Etappes waren onnavolgbaar-saai-saai en de ‘1 ploeg, 1 trui, 1 gedachte’-feel is nu al over de houdbaarheidsdatum heen. Er zijn redenen voor maar ook het niet afleveren van de snelste 4 kaaskoppen op platte ‘s Neerlandsche bodem heeft nou niet veel geholpen.

En die populariteit van Jumbo? Mwoahhhh, de enorme impact van G&T goes Rojo, mwoah, mondialisering als noodzaak voor wielrennen? Mwoah.

0
Gr.R. 21 augustus 2022 om 23:49

Toen ik na de ploegentijdrit terug liep naar mijn eigen fiets, hoorde ik een klein jochie een liedje zingen over Vignegard. Ik was redelijk verbaasd.

(n=1, ik weet het, maar toch)

1
ThijmenHB 21 augustus 2022 om 23:24

De populariteit van Jumbo was enorm! Was bij alle dagen geweest. Iedereen uit z’n dak al tijdens de ploegenpresentatie. Iedereen ging als een mongool op de borden slaan in de ploegentijdrit en overal werd TJV geschreeuwd. Juist bijna trots op de hoeveelheid mensen

0
reusjen 22 augustus 2022 om 00:34

Ik wist niet eens dat er een lied over Vingegaard is!

0
Marik 22 augustus 2022 om 07:04

Uiteraard ziet RV het anders.

0
Anton van Valouwe 22 augustus 2022 om 14:13

Alle juichers merken het binnenkort wel aan de kassa bij het boodschappen doen!

0
Wheely 21 augustus 2022 om 21:13

Qua parcours was het, zoals Jeroen de Babbelbelg ook al aangaf, nou niet echt goede reclame voor Nederland. Kan me niet voorstellen dat je als buitenlander na het zien van deze ritten denkt, nou dat Nederland daar moet ik echt eens naar toe! Utrecht is natuurlijk wel hartstikke leuk maar geen idee of dat op beeld zo overkwam.

0
reusjen 21 augustus 2022 om 21:16

Ik vond zelf de etappe van ’s Hertogenbosch naar Utrecht best wel mooi qua beelden. Ik werd er zowaar een klein beetje trots van op Nederland.

0
Wheely 21 augustus 2022 om 21:23

Dat vind ik leuk om te lezen reusjen, ik moet toegeven dat ik die rit niet helemaal vanaf de start heb gezien (de Babbelbelg ook niet). Vandaag heb ik niet echt het gevoel gehad naar mijn mooie landje te kijken maar toen ik in Utrecht langs de kant stond bij de TTT was ook ik wel degelijk trots hoor!

0
Abdoe 21 augustus 2022 om 21:43

Natuurlijk jammer dat de Dom in de steigers staat, maar Utrecht en inderdaad de route van etappe 2 kwamen m.i. best mooi uit de verf. Utrecht manifesteert zich met zijn GT-starts sowieso altijd wel leuk als mooie, gezellige en fietsgekke stad.

Buitenlandse journalisten zoals Laura van Eurosport waren ook enthousiast over Nederland als fietsland; iets wat als Nederlander al snel wordt vergeten of als vanzelfsprekend wordt ervaren. Voor buitenlandse renners blijft het verkeersmeubilair natuurlijk wel irritant, vooral in die dorpjes zoals vandaag.

0
reusjen 21 augustus 2022 om 21:54

Ja toch, zoveel mensen die er wat leuks van maken:) En ik vind altijd vooral dat het vanuit de lucht toch weer een andere aanblik geeft. Alles lijkt zoveel ruimer dan als je met beide beentjes op de grond staat. Ik woon zelf op de Veluwe dus dat is toch weer net iets ander terrein.

Ik ken de omgeving vanaf Rhenen tot Utrecht vrij goed en had het niet live gezien omdat ik langs de kant stond dus ik heb de etappe terug gekeken.

Vandaag ben ik tot 2x toe in slaap gevallen tijdens het kijken dus dat zegt denk ik genoeg…

0
ThijmenHB 21 augustus 2022 om 23:26

Laatste etappe Breda-Breda was inderdaad niet heel leuk

0
De Siepel 21 augustus 2022 om 22:25

Ik denk dat de meeste renners blij zijn dat ze alle drempels. rotondes, vluchtstrook en allerlei soorten paaltjes en palen hebben overleefd. Publieke belangstelling was fantastisch maar qua wedstrijdspanning was het dit weekend niet bepaald boeiend.

0
Lalsacien 22 augustus 2022 om 07:02

Nans Peters beschreef het mooi op Strava:
674 keer weer aanzetten, 458 drempels, 723 vluchtheuvels. Ik heb genoten.

0
Polleke 21 augustus 2022 om 22:32

Absoluut een succes qua publieke belangstelling maar op sportief vlak een sof… dat je als GT een extra dag krijgt omdat je zonodig weer ver weg van het thuisland wil starten, ok maar doe er dan iets mee… behalve Benett en de boekhouder van de Vuelta heeft morgen iedereen dit week-end alweer vergeten…

0
Dikke Kater 21 augustus 2022 om 22:56

Ik denk dat wel meevalt. Alle mensen langs het parcours zullen dit over een paar jaar vast nog wel weten. Probeer gewoon eens wat positiever te zijn. Daar kom je echt verder mee. Zo negatief doen, levert toch niets op?

0
Polleke 22 augustus 2022 om 08:05

Bedankt voor jouw advies, zal volgende keer wél proberen om niet in te dommelen…

0
Al Phila 21 augustus 2022 om 23:03

Helaas te veel camera-aandacht voor op de kop hangende Nederlandse vlaggen en politieke uitlatingen. Wellicht dacht de regisseur dat Nederland op zijn kop stond, en dat het allemaal aanmoedigingen waren.

0
Burn 22 augustus 2022 om 06:56

Veel saaier konden etappe 2 en 3 niet… Was alles behalve fantastisch en geen reclame voor de sport.
Ik denk ook geen reclame voor de steden en Nederland zelf. Kan me niet voorstellen dat dit hoge kijkcijfers heeft opgeleverd. Wel leuk voor de plaatselijke bevolking en vooral voor kinderen uiteraard.

0
sooike 22 augustus 2022 om 09:36

Vooral voor kinderen? Dan stonden er langs de route in en rond Breda gisteren wel heel veel oudere kinderen! Wat een onzin !
Anderzijds vraag ik me wel af of het voor de stad Breda wel de moeite waard was om ruim een miljoen euro te investeren in dit evenement. Qua exposure kreeg men er in de live-uitzendingen nauwelijks iets voor terug. Het is een illusie om te denken dat veel kijkers zeker gaan terugkomen naar Breda, want drukke straatjes met mooie geveltjes vind je op wel meer locaties ! Wat mij betreft zonde van het geld , want zo bijzonder was het toch allemaal niet?

0
KevinK1986 22 augustus 2022 om 09:46

Deels mee eens met beiden.
De start in Utrecht als start en gastheer van ttt, hartstikke prima. Een mooie manier om kennis te maken met de teams en het blijft gewoon een geweldig onderdeel. Om dan etappe 2 een sprint te hebben, kan ik mee leven, maar was OF naar Zeeland getrokken om eventueel wat waaiers te trekken (al levert dit natuurlijk wel een hoop gedrang EN valpartijen op in het peloton). Het had voor ons “kijkers” spectaculairder geweest. Een volgende rit was ik sowieso naar Limburg / Vlaams / Waalse grens getrokken. Simpelweg om iets meer strijd om die Rode leiderstrui te krijgen.
Prachtig om als nationalist de trui rond te zien gaan, echter verdienen ook andere ploegen / renners deze kans.

De keuze voor Breda snap ik in deze dan ook niet. Het zal zeker interessant zijn voor de plaatselijke ondernemers die dag, het levert de stad voor de rest bitterweinig op.
Volgend jaar zal geen kip uit Spanje / Frankrijk zich kunnen herinneren dat de Vuelta vorig jaar in Breda te gast was.

0
FDJ 22 augustus 2022 om 11:15

Vanuit Utrecht heb je weinig keuze natuurlijk (met de kennis in het achterhoofd dat veel grote rondes starten met een aantal massasprints in het begin).

Je had eventueel vanuit Utrecht richting Flevoland kunnen trekken in de hoop op wat wind (die garantie heb je in augustus echter niet) of naar Limburg, maar dat is ook weer gedoe en geregel. Nu zaten de teams vanaf dinsdag tot en met gisteren in hetzelfde hotel en dat geeft met zo’n extra reisdag ook wel rust.

0
AWestie 22 augustus 2022 om 07:16

Maar dit gaat toch helemaal niet om mondialisering? Dan moet je naar Albanië, Tunesië of een ander land laag op de ranking. En dan kijkt er geen kip (Qatar/Dubai) of is er geen geld.

Nederland is al een gevestigde wielernatie, net als Denemarken. Dan komt er ook wel volk op af. Dan is een start van een grote ronde leuk voor de plaatjes, maar gaat het ijzer smeden wanneer het warm is vooral om de mensen na zo'n rondje bij je houden. En dan kom je bijvoorbeeld bij andere koersen organiseren (Benelux, ZLM), maar dat gaat dan weer niet door of afgeslankt.

0
Koersmaniak 22 augustus 2022 om 12:15

100% akkoord.
Ik begrijp niet waarom RK hier mondialisering bij haalt.

0
Schollekop 22 augustus 2022 om 08:02

Die twee etappes in ons land voegden echt helemaal niets toe aan reclame voor de sport. Saai en een garantie voor een massasprint. Na de ploegentijdrit naar Limburg zou een betere optie geweest zijn en daarna een halve LBL samen met een halve RVV. Zo hou je het interessant tenminste.

0
Fast Freddy 22 augustus 2022 om 09:44

@redactie Kerckhoffs vergeet de girostart in Utrecht..
Hoe de verdere mondialisering een must is, begrijp ik ook niet. Lekker met z’n allen de wereld rondvliegen?
Eerste prio voor de overheid mag zijn het regelen van voldoende motorbegeleiding, zodat bestaande wedstrijden niet (last-minute) afgelast hoeven te worden.
Het criterium parcours heeft trouwens niet voor extra of massale valpartijen gezorgd. Wat je van sommige, brede, rechtdoor, naar beneden, stressmoment wegen niet kunt zeggen. Wel retesaai inderdaad op za en zo. Netzo als München. Tijd voor wat klimwerk.

0
paustovski 22 augustus 2022 om 10:33

Boost? Welke boost? Het is een volksfeest. Het levert verder weinig op voor het wielrennen. In ons voller wordend landje wordt koersen organiseren alleen maar lastiger.

0
Oblomov 22 augustus 2022 om 16:21

Zo moet het ook verkocht worden: als een volksfeest.

Wanneer je dit soort evenementen presenteert alsof het een investering is die iets oplevert, hou je jezelf voor de gek.

Gewoon eerlijk zijn: je hebt iets van vijftien miljoen betaald (waarvan 6 door sponsors opgebracht) om een miljoen mensen een mooie middag te bezorgen. Geen probleem toch? Er zullen ongetwijfeld genoeg gesubsidieerde activiteiten zijn waarbij de betrokken overheden meer dan 9 euro per aanwezige op tafel leggen.

0
Sjoerd102 22 augustus 2022 om 10:49

Er zijn plus en minpunten aan zo’n grote ronde.
Ontzettend leuk om zo’n grote ronde eens te zien.
Toch een ander nivo dan de ZLM Tour, en bv een Benelux Tour.
Alleen al de wegafzettingen (afsluiten van op en afritten) zoiets zou met een nederlandse koers onmogelijk zijn.
Dat heeft wel het gevolg dat deze afzettingen op nog minder goodwill bij niet wielerliefhebbers kan rekenen.

Begreep dat 3 dagen Vuelta 14,9 miljoen euro kost.
Leuk om ons land op TV te zien, al betwijfel ik of de spin-off dat waard. Iemand die cijfers kan overleggen wat het voor bv Rotterdam en Amsterdam (Tour, Giro) extra heeft opgeleverd).
Had dat geld niet geinvesteerd kunnen worden aan (jeugd)koersen in eigen land?

Ik vroeg me oprecht af of Mevrouw van Zetten uit Tiel en Jan met de Pet langs de weg enig idee hadden waar ze naar aan het kijken waren.

Enkele opmerkingen die ik op en langs het parcours:
In Den Bosch vroeg een mevrouw waarom ze zover omfietsen naar Utrecht.
De kortste weg is toch circa 60km.

Mensen die kinderen op de stoeprand laten zitten.

Thv Kerkdriel werd een toeschouwer onwel (minder dan een minuut voor het passeren van de koplopers) vervolgens wil men de ziekenwagen uit de koers dwingen te laten stoppen.

Publiek dat meer oog heeft voor de helikopter dan voor de renners die pal voor hun neus voorbij komen.

In Breda kreeg een security het bijna klaar om in de zone na de finish (waar de verzorgers staan) deze bijna weg te duwen. Vervolgens wil dezelfde security medewerker ook nog de renners van de weg af hebben.

Wellicht handig dat men voortaan bij zo’n grote rondes voorlichting geeft aan mensen hoe eea werkt.

0
Martijn Arensman 22 augustus 2022 om 11:43

Ik vond het in Breda gewoon waardeloos geregeld. Slecht nagedacht over afzettingen, routing en bereikbaarheid van renners, begeleiding en publiek.

0
Zwarte Panter 22 augustus 2022 om 11:08

Ik vond het wel mooi al dat gezeur hier van die mensen dat noemt zich dan een liefhebber we hebben nu eenmaal geen bergen hier enzo

0
FDJ 22 augustus 2022 om 11:08

Elke grote ronde die in Nederland start ben ik blij mee en vind ik fantastisch. Je merkte de afgelopen dagen ook weer echt dat het leeft in de stad en eromheen.

Heb nu alle grote rondes gezien en de Tour is in alles natuurlijk het grootste en geweldigste om bij te zijn,maar de Vuelta heeft mij meer enthousiast gekregen dan de Giro. Heb de start in Assen en de etappes in Emmen en Venlo destijds gezien en nu ook weer de TTT en zaterdag de finish, maar de Vuelta vond ik meer hebben dan de Giro in Apeldoorn.

0
Zwarte Panter 22 augustus 2022 om 11:16

Bijna 1 miljoen mensen zitten hier paar zeurdersover een vrachtwagen laat gaan

0
Viktrodriguez 22 augustus 2022 om 11:25

Zo vreemd is dat toch niet dat de etappes geen klap aan waren. Tenzij men langs de kust rijdt met waaiers of in Zuid-Limburg een mini-AGR afwerkt, ga je voor iedere rit in lijn gewoon een massaspurt krijgen met bijbehorend saaie beelden. Al die 4e categorie-pukkeltjes stellen voor zo’n profpeloton ook geen zak voor: dat is meer een extra tussensprint dan een bergsprint.

0
FDJ 22 augustus 2022 om 11:27

Langs de kust is de kans op waaiers in deze tijd van het jaar ook niet heel groot. Augustus heeft vaak heel stabiel en rustig weer.

0
Viktrodriguez 22 augustus 2022 om 11:46

Ook dat nog inderdaad, waaiers zijn niet eens een garantie. Zelfs al waait het.

0
thorsen 22 augustus 2022 om 11:39

Ik denk dat de conclusie is dat je zelfs met ‘saaie’ etappes zonder Nederlandse kanshebbers (op de rit, eens met RV dat het doodzonde is dat Jakobsen, Groenewegen & co. niet meededen) zoveel publiek kunt trekken.

Maar het blijft een raar fenomeen. We zijn een echt fietsland, maar totaal geen wielerland. We hebben 1 koers per jaar die publiek trekt (AGR) en gelukkig zijn we een populaire startplaats voor grote rondes maar that’s it helaas.

Zo’n BeneluxTour trekt weinig aandacht. Misschien dat het toch iets populairder zou zijn als het ‘gewoon’ de Ronde van Nederland zou zijn. Maar dan moet ook de plek op de kalender goed zijn, en zal je toch een elk jaar een leuk parcours moeten maken met goede renners aan de start. Iets wat gewoon niet echt lijkt te lukken…

Wat betreft de verkeersobstakels dan. Het is natuurlijk de hele dag hectisch en chaotisch, maar uiteindelijk gaat er niet zoveel mis, niet meer dan ‘normaal’. Ik denk juist omdat het altijd en overal hectisch is, en de renners dit weten. Je moet de hele dag de aandacht erbij houden en je kunt nooit verast worden door een obstakel uit het niets. Als je de hele dag niks tegenkomt valt 80% van het peloton in slaap en schrikken ze wakker door een valpartij omdat er opeens ergens een drempel lag.

0
Viktrodriguez 22 augustus 2022 om 11:52

Het probleem is ook gewoon dat Nederlandse gemeentes een obsessie hebben met grote rondes, EK’s en WK’s, maar weinig tot geen interesse hebben in eigen races. Wil je structurele talentenontwikkeling hebben en aangewakkerde interesse van zo’n GT omzetten in jeugd qua wedstrijdfietsen, moeten er wel wedstrijden die ze zelf kunnen rijden.

Mensen beklagen wel eens dat Ronde van Nederland als Ronde van de Benelux (gedwongen door de UCI trouwens als ze WT wilden blijven) teveel Belgisch is. Uiteindelijk is die organisator ook gewoon afhankelijk van welke gemeentes er een etappe willen organiseren.

0
Koersmaniak 22 augustus 2022 om 11:43

Vreemd om te spreken over mondialisering van de wielersport bij starts van grote rondes in Nederland.
Het is niet omdat een grote ronde in een ander land start dat de wielerwereld gemondialiseerd wordt. Het is ondertussen zowat de 10e grote ronde op 10-15jaar tijd die Nederland aan doet.
Het is niet dat wielrennen plots zoveel groter gaat worden in Nederland.

Het ijzer smeden als het heet is, akkoord. Maar wat is het verschil met eerdere starts waarbij er ook veel belangstelling was? De mensen komen graag kijken, dat is fijn, maar de sponsors op Procontinentaal niveau blijven uit, JV en DSM zijn vrij internationale teams, renners hebben geen mogelijkheid om via procontinentaal circuit door te groeien.

En Nederland blijft een ramp om wielerwedstrijden te organiseren op iets lager niveau: geen sponsors, geen politiebegeleiding, geen steden die willen organiseren, teveel verkeersmeubulair…

Het lijkt me niet dat dit plots opgelost wordt omdat Gesink en Teunissen even een rode trui mochten dragen.

0
girardengo 22 augustus 2022 om 11:45

De toekomst van het Nederlandse wielrennen wordt bedreigd door de opmars van de elektrische fiets. Vergelijk Bauke Mollema en anderen als middelbaar scholier op de fiets met de huidige e-bikende jongeren. Hoe lossen we dat op?

0
Michiel 22 augustus 2022 om 11:57

Hun ouders heropvoeden. Of de verkoop e bikes onder 18 jaar verbieden :)

0
Wheely 22 augustus 2022 om 12:02

Verkoop E-bikes onder de 60 jaar verbieden. (gehandicapten uitgesloten)

0
Michiel 22 augustus 2022 om 12:26

De snelheid van die ‘kolerelijers’ is ook nog eens erg lastig in te schatten, voor je het weet rijdtdie oma, die 15 meter verder rijdt, zo over je voeten. Die geluidsloze scooters zijn minstens net zo’n ramp.

0
reusjen 22 augustus 2022 om 12:29

Wat mij betreft gaan die dingen helemaal in de ban. De meeste bejaarden kunnen er niet mee omgaan en de jongeren zijn te lui om zelf te fietsen. Allemaal verspilde elektriciteit ook.

0
Martijn Arensman 22 augustus 2022 om 11:50

Het is jammer dat Jumboflits, uh Wielerflits te navelstaarderig is om objectief naar een evenement te kijken en een recensie te maken o.b.v. reacties van belanghebbenden zoals de organisatie zelf en eigen onderbuik gevoel.

Het pro Jumbo gedrag van de redactie snap ik heus wel, dat ik dat uitlicht is vooral prikkelen. Wel heb zoveel alternatief nieuws gelezen via andere bronnen die niet allemaal hosanna schrijven. Meerdere reageren er ook over in de reacties. Van dat nieuws lees ik niks terug.

0
Romāns Vainšteins 22 augustus 2022 om 12:02

Dat Jumboflits voel ik ook enorm, nogal gekleurde artikelen en podcasts dezer dagen.

0
Ward 22 augustus 2022 om 12:21

Die bedenking heb ik me ook gemaakt: het enthousiasme is heus niet alleen aan het succes van Jumbo-Visma te wijten. Dat is eigenlijk een belediging voor de andere Nederlandse wielrenners.

0
thorsen 22 augustus 2022 om 12:40

Dat Wielerflits inspeelt op de Jumbo hype is natuurlijk wel logisch…
Maar zeker tijdens zo’n Vuelta hoor ik liever het verhaal van bv. een Julius van den Berg. Verhalen die je nog niet kent, in plaats van het dagelijkse mediariedeltje van die ene ploeg.

Of om in te pikken op de poster, hoe gaat het met Thymen, onze klassementsman?

0
S. Morgenstern 22 augustus 2022 om 13:01

Maar zitten jullie dan niet vooral ook zelf gevangen in dat riedeltje hier over die ene ploeg? Ik zie naast een video interview met truidrager Teunissen ook een interview met truidrager Van der Berg over zijn ervaringen. Ik zie naast een interview met Niermann ook een interview met de leiding van Alpecin. Naast de nieuwe leiderstrui natuurlijk ook een interview met de ritwinnaar. Uiteraard ook aandacht voor het Nederlandse klassementstalent – uitgebreid vooraf en ook na de eerste dag die invloed had op het klassement. En dan nog verhalen van de Nederlandse leadout van de ritwinnaar, een Britse sprinter in Franse dienst, enz..

0
Romāns Vainšteins 22 augustus 2022 om 14:34

Niet echt.

In de artikelen en podcasts wordt er gejumbokontlikt dat het een lieve lust is.

0
Stabanger 22 augustus 2022 om 14:42

Plugge heeft gewoon slim en commerciële deal gesloten joh.

Het stikt hier van de jumbo ads.
En wielerflits krijgt primeurs en exclusieve toegang tot de ploeg
maar dan moeten ze wel ook favorabel blijven schrijven
en de kritische noten over JV op zak houden
en kritische comments de kiem in smoren

Nee, voor journalistiek moet je hier niet zijn.

0
Stabanger 22 augustus 2022 om 14:57

kan je gerust een voorbeeld geven mocht iemand weer aan Bill Gates gaat denken

0
De Zeboe van de Zoncolan 22 augustus 2022 om 14:59

Misschien niet voor journalistiek, wel voor de betere sinterklaasgedichten!

0
Anton van Valouwe 22 augustus 2022 om 15:03

Een foto, zonder TJV renner is zeldzaam. Zelfs wanneer er een stukje over renner X verschijnt, staat er niet zelden een TJV renner in vol ornaat op de achtergrond. Maar goed, de pijp moet wel roken, anders kun je hem beter aan Maarten geven….

0
Stabanger 22 augustus 2022 om 15:10

idd niks mis mee

0
Gebruikersnaam 22 augustus 2022 om 15:21
Quote:
Maar zitten jullie dan niet vooral ook zelf gevangen in dat riedeltje hier over die ene ploeg?

Gaat niet zozeer over aandacht bij een succes, al kun je je zelfs dan afvragen of er dan elke keer een interview met én Plugge én Zeeman én Wynants én Engels én Niermann én Heijboer en etc… moet plaatsvinden.

Maar al die artikeltjes à la "met welke renners moet Jumbo naar de Vuelta?", "welke renners moet Jumbo aantrekken?", "wat met de Jumbo-renners die zelden in grote koersen mogen starten?" en dan voor zelfs de kleinste kermiskoers een bericht met welke Jumbo-renners er allemaal starten en wat de ambities zijn. Zie ook recent bericht "JUMBO-VISMA-STAGIAIR THOMAS GLOAG WINT VIERDE ETAPPE TOUR DE L’AVENIR". Gelukkig staat zijn naam er nog net bij, maar je weet gewoon dat, indien die titel korter had gemoeten, dat zijn naam was verdwenen en niet dat het een Jumbo-stagiair is.

Het is uiteraard een lokale ploeg, dus (veel) meer aandacht is logisch, maar Je zal maar DSM zijn. Die krijgen nauwelijks aandacht, zelfs hun damesploeg krijgt minder aandacht dan de damesploeg van Jumbo, terwijl het daar de betere ploeg is.

0
FDJ 22 augustus 2022 om 15:44

Martijn Arensman,

Dit is wel makkelijk proberen te scoren en niet terecht. Ik snap dat je graag wat leest over DSM gezien je achtergrond, maar wat moeten ze in dit geval? Ploegentijdrit viel tegen, sprints leverden niets op en in eigen land niet in de kopgroep. Ja dan genereer je ook weinig aandacht.

De Vuelta Holanda is een Jumbo Visma feestje geworden en Julius van den Berg heeft zich, net als Jetse Bol in de kijker gereden. Beiden kregen aandacht.

Verder heb ik een reactie van Sam Bennett gezien en vanuit het kamp Alpecin. Volgens mij heb je dan als redactieleden alles wel gehad ook. Bennett verrassend naar 2 ritzeges. Alpecin, door pech, valt tegen en Jumbo doet het fantastisch. Dan heb je de kern van de Vuelta start te pakken.

Ik vind het dan jammer dat voor alle gedane moeite en werk er dit soort reacties komen waarvan je weet dat je nog bijval krijgt ook van mensen die graag op Jumbo kritiek willen hebben.

DSM mag zelf bijvoorbeeld heel goed in de spiegel kijken wat zij met een Nederlandse sponsor hebben laten zien.

0
Murcia 22 augustus 2022 om 20:30

Dat men meer aandacht geeft aan TJV dan DSM is verklaarbaar, naast het succes van TJV t.o.v. DSM is de laatste altijd ver weg gebleven van het Oranje sentiment. Sterker nog de ploeg heeft jaren op een Duitse licentie gereden en werkt met een miniem aantal Nederlandse renners. Dit is een Nederlandse site en dus moet je de aandacht ook voor de rokende schoorsteen flink op het grootste Nederlandse team houden. Maar zoals Morgenstern en FDJ al aangaven is er genoeg nieuws over andere renners en teams te vinden. Daar zie je echter nul tot twee reacties meestal wat al aangeeft dat ook de bezoekers hier naast Evenepoel LOL Team Jumbo Visma het meest interessant vinden.

0
Fast Freddy 22 augustus 2022 om 14:10

Toegankelijkheid van renners bij de warming-up voor de TTT was trouwens een stuk minder dan bij de Tour in Brussel. Daar stonden de bussen haaks om de hekken en kon je alle renners zien warmfietsen. Nu stonden ze verstopt achter hun bus en was er bij de meeste ploegen weinig te zien. Tikkie teleurstellend wel.

0
Stabanger 22 augustus 2022 om 14:34

het is voorbij gevlogen is zo mijn gevoel

meestal betekent dat dat er niks noemenswaardig is gebeurd of gezien

en ik denk dat het ook deze keer klopt

0
platteprijs 22 augustus 2022 om 15:35

Raymond, volgende keer eerst even met Valverde en Landa bellen :)

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone