Fabio Jakobsen superieur in eerste sprintetappe Ronde van Valencia
foto: Cor Vos
donderdag 3 februari 2022 om 17:19

Fabio Jakobsen superieur in eerste sprintetappe Ronde van Valencia

Fabio Jakobsen heeft met overmacht de tweede etappe van de Ronde van Valencia gewonnen. De Nederlandse sprinter van Quick-Step Alpha Vinyl bleek in de straten van finishplaats Torrent veruit de snelste in de eindsprint.

Met Remco Evenepoel in de leiderstrui vertrok het peloton vanmiddag vanuit Bétera voor de tweede etappe van de Ronde van Valencia. Onderweg lagen wat hellingen, maar de finale was relatief vlak en dat gaf de sprintersploegen de kans om onderweg de boel te controleren voor een eventuele sprint. Voor rappe mannen als Fabio Jakobsen, Giacomo Nizzolo en Elia Viviani was het dan wel zaak om in de laatste twintig kilometer de Calicanto (4,3 km aan 2,6%), de laatste helling van de dag, te overleven met de voorwacht van het peloton.

De vroege vlucht, met Rosskopf op kop – foto: Cor Vos

Zes renners kiezen het ruime sop 
Ben King was in de openingsetappe al mee in de aanval, maar de ervaren Amerikaan was duidelijk niet van plan om zich vandaag gedeisd te houden in het peloton. De renner van Human Powered Health koos opnieuw voor het offensief en vormde samen met Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB), Sergio Román Martín (Caja Rural-Seguros RGA), Joey Rosskopf (een ploegmaat van King bij Human Powered Health), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) en Iván Cobo (Equipo Kern Pharma) de vroege ontsnapping. Het peloton liet begaan en zo liep de voorsprong op tot vier minuten.

In de daaropvolgende kilometers was het aan Quick-Step Alpha Vinyl (de ploeg van topfavoriet Jakobsen) en Israel-Premier Tech (Nizzolo) om het vuile werk op te knappen in het peloton. Hierdoor liep de voorsprong van de koplopers stelselmatig terug. Op 25 kilometer van het einde was het verschil nog maar een halve minuut en de voortekenen waren er om te geloven in een massasprint. De renners kregen echter nog wel de Calicanto-klim voor de wielen geschoven en dit kon nog roet in het eten gooien van de rappe mannen in het peloton.

Evenepoel in de gele leiderstrui – foto: Cor Vos

Bij het opdraaien van de Calicanto was er definitief sprake van een hergroepering en dit was het teken voor Dylan Teuns om zijn benen eens te testen zo vroeg op het seizoen. De Belg van Bahrain Victorious kwam met voorsprong over de top en smeet zich vervolgens naar beneden in de snelle afdaling. In deze afzink werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van David Dekker, die op hoge snelheid een bocht verkeerd inschatte en zo rechtdoor ging. Een op het oog ernstige valpartij, maar de jonge sprinter van Jumbo-Visma kon gelukkig op eigen kracht weer naar boven klauteren en leek zo met de schrik vrij te komen.

Teuns begon ondertussen met een beperkte voorsprong aan de laatste vlakke kilometers naar Torrent, maar bleek een vogel voor de kat. De sprintersteams konden zich intussen opnieuw organiseren voor de eindsprint. Met nog vier kilometer te gaan werd er opnieuw een valpartij gemeld in het peloton, maar de meeste sprinters zaten voor de crash en kregen een mogelijkheid om voor de overwinning te sprinten. Ook Evenepoel kwam zonder kleerscheuren door de finale en bemoeide zich zelfs met de sprintvoorbereiding van Jakobsen. De geletruidrager nam de kop vlak voor het aansnijden van de laatste kilometer.

Jakobsen is veruit de snelste in Torrent 
Het was echter Intermarché-Wanty-Gobert dat als eerste de sprint op gang wist te trekken voor Alexander Kristoff, al kwam de Noor er op het moment suprême niet aan te pas. Niemand bleek in staat om Jakobsen te bedreigen in Torrent. De Nederlander wist met machtige pedaalslagen zijn concurrenten uit het wiel te sprinten en kwam met grote voorsprong als eerste over de streep, goed voor zijn eerste zege van 2022. Juan Sebastián Molano werd op gepaste afstand tweede, Viviani eindigde als derde. Evenepoel werd zelf nog zevende en blijft uiteraard leider.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
3 februari 2022 17:20
Goed gelachen met Kristoff! Jakobsen begon de sprint met 10 meter voorsprong.
  3 februari 2022 17:21
  Haha ja, Pasqualon rijdt z'n ploegmaat gewoon vierkant eraf terwijl Jakobsen er wel in het wiel blijft haha.

  Prachtige zege, en prachtige dag voor het Nederlandse wielrennen.
  3 februari 2022 17:23
  Sowieso absurd om in dit soort ritjes nog te gaan sprinten met iemand als Kristoff, dan ga je gewoon voor Pasqualon zelf.
3 februari 2022 17:22
wie was die etter in een gepikte gele trui die van kilometer 3 tot 2 voor Jakobsen op kop boorde?
  3 februari 2022 17:30
  Ik had allang voorspeld dat hij dat zou doen
  3 februari 2022 17:44
  Dat was niet op kop beuken, maar demarreren en niet weg komen.
3 februari 2022 17:23
Machtige sprint van Fabio, stond geen maat op. Evenepoel weer aan het uitpakken in de laatste kilometers, is niet echt nodig maar is zichzelf misschien in topvorm aan het rijden zo.
  3 februari 2022 17:31
  Voornamelijk in ploegbelang (voor Fabio) vermoed ik, vind het wel mooi dat hij dat doet in zijn leiderstrui
  3 februari 2022 17:37
  Dat ie zijn plaats inneemt in het treintje voor Fabio begrijp ik, maar daarna bleef hij gewoon meerijden vooraan en zelfs sprinten tot op de finish. Bewijsdrang krijg je er net als bij die andere -poel toch moeilijk uit. Mooi natuurlijk maar als klassementsrenner kan je je gerust op het gemak laten binnenbollen in dit soort etappes. Anderzijds is dit wellicht meer een rondje om nog wat aan het vormpeil te schaven en is het hier misschien minder een probleem.
  3 februari 2022 17:46
  Ah op die manier.
  Ja in grote rondes moet hij dat niet elke dag gaan doen, daar is het toch vooral energie sparen waar mogelijk.
  3 februari 2022 17:54
  In de vuelta zullen ze toch geen spurter meenemen als QS zijnde lijkt me. Dat scheelt alvast met op kop boren voor een ploeggenoot.

  Of vandaag nou een schoolvoorbeeld was weet ik niet maar idd is hij de kunst van het wegsteken nog niet helemaal meester. Hij rijdt ook gewoon graag op camera heb ik het idee, er waren velen voor hem en er zullen nog velen volgen.
  3 februari 2022 19:52
  Het was een sprint bergop, als je daar niet oplet en als 60ste over de meet bolt kan het zijn dat je 15 seconden aan je broek hebt wanneer er ergens een gat is gevallen.
  3 februari 2022 20:43
  Oké kan inderdaad de reden zijn. Heb het alleen nog niet vaak gezien dat iemand eerst de volledige voorlaatste kilometer het peloton op een lint trekt en dan de laatste kilometer gewoon vooraan blijft meerijden en zelfs nog meesprint.

  Dacht persoonlijk eerder aan uitpakken voor de bühne maar het kan inderdaad geweest zijn om tijdverlies te voorkomen (al vielen er nu ook weer niet zo’n grote gaten).

  Zou het zoals Romans zegt als kopman ook niet elke dag doen in een (grote) ronde waar zoveel mogelijk energie moet gespaard worden, maar hier kan het wellicht prima.
3 februari 2022 17:24
Prchtig teamwerk ook. Altijd leuk om een gele trui op kop te zien werken voor zijn sprinter. Misschien zijn Evenepoel en Van der Poel toch niet zo verschillend!
  3 februari 2022 18:14
  Toch leek Lampaert na afloop nog wat te mopperen te hebben, gooide er volgens mij in de laatste kilometer nog een vloek uit toen hij achteromkijkend van kop afging.
  Nu ja, hij is binnen. Jakobsen dus ook goed uit de winter gekomen, mooi.
3 februari 2022 17:25
Ik ben geen fan, maar het fanatisme spat er bij QS vanaf als je die koppen na afloop ziet. Dat is dan wel weer mooi.
Ook al is het in een C-koers tegen Janneke en Mieke toch een mooie overwinning. ;-)

Hopelijk is Dekker ook helemaal in orde.
3 februari 2022 17:27
Fabio, wat een beest! Heel sterk, mooi om te zien. Maar wat een nerveus gedoe alweer in die laatste kilometers. Stel je maar eens voor dat je zoon daar tussen rijdt...
Bizar hoe Evenepoel nog vol doortrekt na zijn kopwerk en zelfs zevende wordt tussen de sprinters? Rustig man, het seizoen is nog lang.
  3 februari 2022 17:39
  Hij zat wel wat om te kijken, dus leek me wel te hopen op scheuren in het peloton. Fanatiek als altijd. Zolang hij fanatiek is met de benen, is het schitterend. Vlasov trouwens ook 12de en LL Sanchez en Valverde in de top-20, dus veel klassementsmannen waren op hun hoede.
3 februari 2022 17:29
Iemand een idee wat die 2-1 (of 21?) betekende bij z'n overwinning?
Een klasse te sterk, iedereen zat te sterven in Pasqualon z'n wiel en hij kon nog 2 tanden zwaarder en wegpoefen.
  3 februari 2022 17:37
  En dan doodleuk verkondigen dat ie nog krampjes kreeg. Je zal maar Molano of Viviani heten of nog erger, Kristoff.
  3 februari 2022 18:20
  Twee etappes voor de WolfPack, één voor Groenewegen?
3 februari 2022 17:30
Mooie afsluiting van een prachtige koersdag. Fabio had wel overduidelijk de meest indrukwekkende sprint van de drie al heb ik ook genoten van Groenewegen en Coquard.

Remco nog netjes 7e trouwens, gewoon doortrappen tot het eind.
3 februari 2022 17:33
Ik zei het toch
  3 februari 2022 17:43
  Misschien wel, misschien niet, we hebben het niet kunnen verstaan. Volgende keer niet met je mond vol praten als je weer eens een profetische bui hebt!
3 februari 2022 17:34
zo. ga er maar aanstaan.
staan er paar niet op de foto die toch mee willen naar de Tour.
Wolfpack bulkt alweer van zelfvertrouwen.
  3 februari 2022 17:40
  Zou het een 5/5 worden dit rondje?
3 februari 2022 17:38
Toch leuk dat Jakobsen en Groenewegen op dezelfde dag een rit winnen.
  3 februari 2022 17:57
  Dat dacht ik dus ook. Als ze zo tekeer gaan kan het een mooi gevecht worden dit jaar.
  Hopelijk dan zonder incidenten natuurlijk.
  3 februari 2022 18:13
  Met alle respect, Jakobsen gaat 9 van de 10 sprints winnen van Groenewegen. Voor die vreselijke crash was hij al de betere.
3 februari 2022 17:53
David Dekker staat (nog) niet in de uitslag, ook niet met DNF. Benieuwd hoe het met hem is.
3 februari 2022 17:57
Ja, volgens Eurosport wel
  3 februari 2022 18:10
  Met horten en stoten, dat dan weer wel. Onze grote vriend Bobbie wist 100% zeker (of hij moest zich wel heel erg vergissen, maar dat was min of meer uitgesloten) dat het Affini was.
3 februari 2022 18:02
In de uitslag (tot nu toe) zijn we ook Wilco Kelderman kwijtgeraakt.
3 februari 2022 18:17
"De geletruidrager nam de kop vlak voor het aansnijden van de laatste kilometer".
Toen ik aan het kijken was begon hij op kop te rijden op 2km van de finish. Dit was trouwens nog steeds zo bij het herbekijken van de beelden :-).
Btw, wat een geweldenaar is die Fabio Jacobsen! Blij dat hij terug is :-)
3 februari 2022 18:25
Groenewegen en Jakobsen gaan weer lekker gelijkop
3 februari 2022 18:26
Is Dekker gefinisht ?
3 februari 2022 18:32
Nu alsnog DNF bij Dekker
3 februari 2022 18:38
Geen kenner natuurlijk, maar weet misschien iemand anders of Remco dit zou moeten doen van iemand (ploeg of trainer) voor zijn explosiviteit te trainen?
Ikzelf denk ook gewoon dat hij het doet voor het plezier en een beetje zichzelf willen bewijzen.
  3 februari 2022 18:50
  Het moment dat Intermarché overpakte bleek Morkov er al door te zakken. Evenepoel had nog wat over dus ik vermoed dat hij opnieuw inschoof om eventueel nog een extra steuntje te bieden moest het nog nodig zijn.
  In volle sprint viel er een klein gaatje, dan kan je maar beter in het eerste stukje blijven zitten want voor hetzelfde geld krijgen ze vanaf plekje 15 plots 6 seconden aan hun broek en diept hij z'n voorsprong nog wat uit.
  3 februari 2022 18:54
  Het is een goede plek om uit de risico's te blijven. En hoewel sprinten met Jakobsen deze keer Plan A was, zit Evenepoel natuurlijk altijd toch stiekem met Plan B in zijn hoofd.
  3 februari 2022 19:12
  Ik hou d'r wel van, weet nog hoe Wiggins in het geel een leadout deed voor Cavendish op de Champs, VdP deed het ook nog met Merlier afgelopen Tour, dat soort shit is wel inspirerend natuurlijk, zeker voor zo'n jong ventje. Vond het wel weer volwassen dat hij zelf netjes 7e werd, klassememtsmannen moeten gewoon van voren zitten.
  3 februari 2022 19:59
  Deed hij ook voor Cavendish in de BBT vorig jaar.
  4 februari 2022 10:06
  Jan Ullrich voor Zabel ook.
3 februari 2022 21:21
Tolhoek moet nog even bij Mollema in de leer, op deze manier wordt je niet de beste z.t. klassementsman natuurlijk...
4 februari 2022 09:59
Bij Studio Sport vonden ze om 18.45 uur gisteren het niet de moeite waard om de overwinning van Jakobsen te vermelden. De zege van Groenewegen kreeg uiteraard wel ruim aandacht. Het blijft lachwekkend hoe Studio Sport journalistiek te werk gaat !
  4 februari 2022 14:00
  het is maar waar je je druk om kan maken zeg.....
Ze gaan vandaag uren eerder aankomen dan gisteren.

Reacties zijn gesloten.