Fabio Jakobsen slaat dubbelslag in de Ronde van Hongarije

vrijdag 13 mei 2022 om 17:52
Fabio Jakobsen slaat dubbelslag in de Ronde van Hongarije

foto: Cor Vos (archief)

Fabio Jakobsen heeft de derde etappe in de Ronde van Hongarije gewonnen. De Nederlander, die gisteren ook al de beste was in de tweede rit, was in de massasprint snelste. Rudy Barbier werd opnieuw tweede, Sasha Weemaes eindigde op de derde plek. Dankzij zijn ritoverwinning nam Jakobsen ook de leiderstrui over van Jens Reynders.

Na twee massasprints, waarin respectievelijk Olav Kooij en Fabio Jakobsen zegevierden, ging de Ronde van Hongarije vrijdag verder met een etappe van 154 kilometer tussen Sárospatak en Nyíregyháza. Opnieuw werd een sprint verwacht, maar dat zou ditmaal gebeuren zonder Kooij, die gisteren hard ten val kwam en op moest geven. Arvid de Kleijn was er om dezelfde reden niet meer bij. De leiderstrui werd vandaag gedragen door Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise).

Van Poucke steviger in de bergtrui
In de regenachtige en ietwat heuvelachtige beginfase trok Reynders’ ploeggenoot Aaron Van Poucke, die in het bezit was van de bergtrui, samen met vier andere renners ten aanval. Toen de Belg de punten had gepakt op de eerste en enige gecategoriseerde helling van de dag, liet hij zich echter weer terugzakken in het peloton. Emil Dima (Giotti Victoria-Savini Due), Ricardo Alejandro Zurita (Drone Hopper-Androni Giocattoli), Alessandro Fancellu (EOLO-Kometa) en Keegan Swirbul (Human Powered Health) bleven vooraan over en verdedigden op dat moment een voorsprong van ruim twee minuten.

Het peloton moest een moment halt houden – foto: Cor Vos

Op een kleine tachtig kilometer voor de streep werden ze plots echter bijna ingehaald. Wat was er gebeurd? Het viertal had moeten stoppen voor een dichte spoorwegovergang. Maar nadat ook het peloton tot stilstand was gebracht en men de trein had laten passeren, kregen de vluchters hun voorsprong van op dat moment anderhalve minuut weer terug. Daarna gebeurde er een periode weinig, al zagen we nog wel een val van Matteo Moschetti (Trek – Segafredo), die in de openingsrit vijfde was geworden en gisteren als vijfde eindigde. De Italiaan kon zijn weg echter weer vervolgen.

Jakobsen de snelste
In het peloton werd het tempo bepaald door Sport Vlaanderen-Baloise, Quick-Step-Alpha Vinyl en INEOS Grenadiers, dat met Elia Viviani ook een snelle man in de gelederen had. Onder aanvoering van deze ploegen werd het gat langzaam maar zeker kleiner gemaakt, totdat er op vijftien kilometer van de streep niets meer van over was. Vervolgens was het in gestrekte draf richting de finish in Nyíregyháza. Een massasprint zou uitwijzen wie er met de dagzege vandoor ging.

In die massasprint toonde Jakobsen zich opnieuw de snelste. De Fransman Rudy Barbier van Israel-Premier Tech werd, net als gisteren, tweede. De Belg Sasha Weemaes eindigde (net voor David Dekker) opnieuw op de derde plek. We hadden dus exact hetzelfde podium als een dag voordien. Morgen is er wel een nieuwe leider: Jakobsen nam dankzij de bonificaties op de streep de leiderstrui over van Reynders.

Dit artikel delen:

15 Reacties

de adelaar 13 mei 2022 om 17:57

Straks komt Morkov met m de tour doen , wat een weelde…

0
martini151 13 mei 2022 om 17:58

Goede sprint nog van Dekker, die natuurlijk van veel en veel te ver komt

0
fietsvriend 13 mei 2022 om 18:50

Zo, die kwam nog even rap aan. Van veelste ver.

0
Timothy12 13 mei 2022 om 17:58

Ongelofelijk hoe Groenewegen keer op keer niet tot sprinten komt….

0
Emergo 13 mei 2022 om 20:12

Positioneren Dylan, positioneren !

0
uitdewaaier 13 mei 2022 om 18:00

Mooi hoor. Effe zijn gram halen. Jammer ook dat Kooij er niet bij was.

0
Turtlehead 13 mei 2022 om 18:07

Ik heb t niet gezien, maar waarom geen Viviani en Groenewegen, en wel Jantjes en Pietjes in de top 10?

0
Kopinkas 13 mei 2022 om 18:08

Zelfde top drie als gisteren, maf. Zat Viviani net als Groenewegen bij de val gisteren en likt hij zijn wonden nog?

0
harryjohan71 13 mei 2022 om 18:10

Mooi om te zien dat Dekker op de weg terug is.

0
Dikke Kleuter 13 mei 2022 om 18:44

Klasse natuurlijk van Jakobsen. Er valt mij verder ook wat op, of eigenlijk valt het mij al enige tijd op. In alle koersen waarin zowel Groenewegen als Jakobsen aan de start staan komt het NOOIT tot een man tegen man duel. Of Groenewegen is op achterstand geraakt, of Jakobsen. Of Groenewegen weet zich niet in de spurt te mengen, of Jakobsen. Het lijkt wel of de angst er vooral bij Groenewegen in is geslopen om rechtstreeks tegen Jakobsen te spurten. Dit kan namelijk geen toeval meer zijn. Ik zou zo onderhand als ploegleiding van Groenewegen eerst kijken of Jakobsen ook op de startlijst staat. Is dit het geval dan maar Groentje aan een andere race laten deelnemen.

0
Daniel17 13 mei 2022 om 19:05

Groenewegen is gewoon dramatisch in positioneren en het is na de val van Jakobsen alleen maar slechter geworden

0
Kopinkas 13 mei 2022 om 19:13

Groenewegen heeft toch als verzachtende omstandigheid dat hij er gisteren bij lag.
Anderzijds, als de resultaten uitblijven, zou ik bij Bike Exchange toch de vraag gaan stellen of Kaden Groves niet meer garantie op dichte noteringen in de Tour kan bieden…

0
ssj 13 mei 2022 om 21:51

Als hij hier al moeite heeft met positioneren dan kan hij beter naar de Vuelta

0
jonnick 14 mei 2022 om 07:27

Chapeau! wat een machine

0
henk van ingrid 14 mei 2022 om 07:49

Hij wordt op 1200 meter afgezet op positie 20. Dat schiet natuurlijk niet op. Jacobsen 350, 6

0

Headlines

Populair

Materiaalzone