Fabio Jakobsen kroont zich tot Europees kampioen, Tim Merlier derde
foto: Cor Vos
zondag 14 augustus 2022 om 15:09

Fabio Jakobsen kroont zich tot Europees kampioen, Tim Merlier derde

Fabio Jakobsen is de nieuwe kampioen van Europa. De 208 kilometer lange wedstrijd in München mondde uit in een massasprint, waarin de Nederlander zich de snelste toonde. Arnaud Démare werd tweede, Tim Merlier derde. Jakobsen is de opvolger van Sonny Colbrelli, die vorig jaar het EK won in Italië.

Het EK wielrennen voor elite mannen was dit keer langer dan de afgelopen jaren, namelijk 208 kilometer. In de eerste kilometers daarvan moest behoorlijk wat geklommen worden. Zeventien kilometer na de start in Murnau am Staffelsee, ten zuidwesten van München, doemde de Kesselberg (5,1 km aan 4,9%) op. Het tweede serieuze klimmetje van de dag volgde na ruim 90 kilometer koers: de de Eurasburg-klim (1 km aan 10,4%).

Vervolgens was het nog veertig kilometer, waarvan meer dan de helft licht glooiend, tot het dertien kilometer lange lokale circuit in het centrum van München. Deze moest vijf keer afgelegd worden. Het circuit kon – met zeker 18 (meer dan) haakse bochten en enkele verraderlijke passages – omschreven worden als behoorlijk technisch.

Het duo dat de dag kleurde – foto: Cor Vos

Dillier en Pöstlberger
Maar eerst de aanloop daar naartoe dus. De eerste aanval van de dag, door Lukas Pöstlberger (Oostenrijk) en Silvan Dillier (Zwitserland), was direct raak. Het peloton liet begaan. Olsian Velia (Albanië) wilde de sprong echter nog wel maken. Hij kreeg even later steun, want Blerton Nuha (Kosovo) en Mantas Januškevičius (Litouwen) sloten bij hem aan. Niettemin kwamen de drie in de welbekende chasse patat terecht en zakten ze vervolgens één voor één terug in het peloton. Daar reed Nederland – met Boy van Poppel en Jan Maas – aanvankelijk op kop samen met Spanje. Later staken ook Duitsland, Frankrijk en België een handje toe.

Pöstlberger en Silvan Dillier kregen door het werk van de genoemde landen niet meer dan drie minuten. Vervolgens begon het verschil wat te schommelen. Op een gegeven moment was het anderhalve minuut, later opnieuw drie, dan weer tweeënhalf. Ondertussen waren er weinig andere ontwikkelingen, behalve een valpartij zonder al teveel erg. Rudy Barbier, ploeggenoot van Arnaud Démare vandaag, leek het grootste slachtoffer, maar de Fransman kon zijn weg vervolgen.

Versnelling Italië
Op de Eurasburg-klim, net voor half koers, kwam er dan toch wat echte actie. De Italianen – met Matteo Trentin voorop – trokken op deze helling door om de pure sprinters pijn te doen. Onder anderen Fabio Jakobsen kreeg het wat lastig, maar de Nederlander hoefde niet te lossen. Vooraan was er wel afscheiding. Marco Haller (Oostenrijk), Jan Tratnik (Slovenië), Rui Oliveira (Portugal) en Dries De Bondt (België) sloegen een gaatje. Lang duurde hun avontuur niet, want alle vier werden binnen enkele kilometers weer ingerekend.

Rudy Barbier kwam ten val – foto: Cor Vos

Betekende dit dat de rust wederkeerde? Niet meteen. We zagen onder anderen Zdenek Stybar en weeral Trentin nog een poging wagen. Maar zij hadden geen succes, want België en Ierland – met respectievelijk Tim Merlier en Sam Bennett in de gelederen – bleven de boel controleren. De acties van de aanvallers zorgden er wel voor dat Pöstlberger en Silvan Dillier wat van hun pluimen verloren. Met nog honderd kilometer te gaan bedroeg hun voorsprong slechts een minuut en twintig seconden.

Opgave Ackermann
Vijftig kilometer later – de renners waren inmiddels op het lokale circuit – was er aan deze situatie weinig veranderd, ondanks wat tussentijdse wijzigingen. Vijf kilometer daarna was er opschudding: thuisrijder Pascal Ackermann, een van de outsiders voor de zege, kwam ten val. De Duitser zat helemaal voorin het peloton toen hij tegen een hek toucheerde, de macht over het stuur verloor en met zijn hoofd tegen het eerder genoemde hek klapte. De sprinter bleek zijn weg niet te kunnen vervolgen.

Het peloton denderde gewoon voort. Met nog een kleine dertig kilometer te gaan, zat het avontuur van Pöstlberger en Silvan Dillier er aldus op. Vervolgens was het in gestrekte draf richting de laatste slotronde en de onvermijdelijke massasprint. In de slotronde nam aanvankelijk Frankrijk het commando, terwijl ook de Nederlanders zich voorin positioneerden. Toch zag Stefan Bissegger nog kans voor een late uitval. De Zwitser sloeg een mooi gaatje, maar de snelheid in het peloton lag dermate hoog, dat hij met nog twee kilometer te gaan weer in de kraag werd gevat.

Van Poppel en Jakobsen
In de sprint die volgde, leek Fabio Jakobsen te ver te zitten. In het wiel van Danny van Poppel sloop de Nederlander echter mee met de trein van de Belgen, die Tim Merlier brachten. Laatstgenoemde ging vroeg aan, maar Jakobsen kwam er met overtuiging overheen. Hij sprintte na voorbereidend werk van Van Poppel naar de zege. Démare strandde op de tweede plek, Merlier werd derde. Van Poppel wist met zijn ijzersterke lead-out zelf nog vierde te worden.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
93 Reacties
Sorteer op:
14 augustus 2022 15:10
Met dank aan de Belgen.
14 augustus 2022 15:13
Merlier staat niet eens op de foto.
    14 augustus 2022 15:20
    Ging ook van heel ver natuurlijk. En hield laatste 30m de benen stil eens de zege weg was
    14 augustus 2022 15:26
    Heb jij de finishfoto wel gezien? Hij stond er wel degelijk op
14 augustus 2022 15:13
Met dank aan een gouden Van Poppel !
    En zelf nog vierde, heel sterk!
    14 augustus 2022 15:14
    1 0 0 procent
    14 augustus 2022 17:26
    Zo is het dus. Belgen en Italianen hebben het evt zelf verkloot, maar Jakobsen was dan nog de sterkste geweest. Wel een sprintersbal pur sang gelet top 10.
14 augustus 2022 15:14
Knap van Fabio, dé spurtbom van het moment. Patje heeft (heel even) de Europees én wereldkampioen in de rangen.

Verder totale non-koers, nu maar weer eens jaartje of 5 geen sprintersparcours. Wat mij betreft hoeft het zelfs nooit eigenlijk, en op het WK al zeker niet.
    14 augustus 2022 15:24
    Laten we helemaal met EK's stoppen.
    14 augustus 2022 15:44
    Laten we gewoon met wielrennen stoppen
    14 augustus 2022 15:45
    @klootje, waarom?
    14 augustus 2022 15:56
    Omdat een Nederlander weer de slimste was???
    14 augustus 2022 16:14
    Ik vind het EK overigens ook een ietwat artificiële uitvinding, maar in het verleden heeft het in ieder geval ook wel eens een leuke koers opgeleverd zoals bv. vorig jaar. Vandaag was niet meteen reclame voor het evenement.
    14 augustus 2022 16:22
    Laten we overal mee stoppen.
    14 augustus 2022 16:37
    Laten we toch blij zijn dat er vandaag de hele dag koers te zien was. Buiten is het niet uit te houden, dus gelukkig afleiding op de buis. Ook mooi werk van de Nederlandse Skiffies trouwens!
    14 augustus 2022 16:41
    Maar er was dus niet de hele dag koers te zien.
    Alles afschaffen behalve veldrijden en damestennis.
    14 augustus 2022 16:53
    Hoezo geen koers? Mooi toch hoe Dillier en Pöstlberger zo vroeg al de koers hebben opengebroken? De ploegen die een sprint wilden hebben er door deze beide heren nog hard voor moeten werken, met als gevolg dat ze op het eind net die één of twee mannetjes tekort kwamen.
    14 augustus 2022 16:58
    Waar spektakelstuk inderdaad, je wist urenlang niet waar eerst gekeken.
    14 augustus 2022 17:12
    De druiven zijn klaarblijkelijk zeer zuur voor onze zuiderburen. Niet heel vreemd na een hele dag nationalistisch gekwebbel van Vannieuwkerke…
    14 augustus 2022 17:21
    Waarom gaat dit over zure druiven of zuiderburen? Was toch gewoon een heel saaie koers, ongeacht de winnaar? Denk trouwens dat je niet veel zuiderburen vindt die Jakobsen dit niet gunnen.
    14 augustus 2022 17:41
    Wat Alfons zegt. Groeten uit Noord-Brabant.

    Stop eens met dat NL-Bel. Kleuterredenering.
    14 augustus 2022 18:06
    Er is een prachtige site: Wielerflits.be. Waarom daar niet gezellig jullie discussies voeren? Ik zou het zelf nooit in mijn hoofd halen te reageren op een .be site, maar op één of andere manier prefereert half Vlaanderen het een .nl site te overspoelen met reacties…
    14 augustus 2022 18:55
    Van mij mogen ze ook stoppen met het EK. Wedstrijd voegt niks toe aan een toch al heel drukke kalender.

    Maar als dan iemand de prijs moet pakken, dan is het wel iemand van QS. Dan wordt het ene lelijke shirt vervangen voor het andere. Maar stel je voor dat Merlier hier kampioen geworden was, dan zag je ipv de mooie Belgische driekleur die lelijke trui van Europees kampioen om zijn schouders.

    Ik verdenk hem ervan bewust te vroeg aangegaan te zijn....
    14 augustus 2022 20:07
    Mag dat neonationalistische geleuter ook stoppen. Met dat .nl en .be. Alsjeblieft zeg :(
    14 augustus 2022 21:20
    Ook ik ben vanuit het noorden, waanzinnige k*‘t koers was dit.

    Vlamingen van harte welkom hier, een forum draait op voertaal en niet op nationaliteit. Het is dat .be wat belachelijk is om überhaupt te hebben. Zal wel iets met klik en advert zijn ofzo.
    15 augustus 2022 01:46
    @dorspastoor, je mag zelf als renner kiezen of je de Europese trui of de Nationale trui prefereert, in het veldrijden althans.
14 augustus 2022 15:16
Van Poppel zie ik op korte termijn beste leadout man van het peleton worden. Jammer dat hij nu voor een Bennett rijdt..

Jakobsen, beste sprinter van de wereld.
    14 augustus 2022 15:23
    Ik vind DVP dit jaar de beste leadout. Alleen is Bennett echt slecht dit jaar.
14 augustus 2022 15:16
Wie heeft dit supersaaie parcours bedacht???
14 augustus 2022 15:16
Nederland lijkt wel alleen te kunnen winnen met lelijke shirts
    14 augustus 2022 15:17
    Fabio mag nu de ek trui aantrekken dus dat beloofd veel goeds.
    14 augustus 2022 15:18
    EK 1988 cult shirt
    Dit ook een cult shirt bij deze, ik ga er eentje halen.
    14 augustus 2022 18:57
    Ik heb al vaker gepleit voor een andere kleur shirt dan oranje. Oranje valt te veel op, je ziet in een halve oogopslag dat er een Nederlander vandoor gaat. Terwijl je met deze witte shirts een keertje extra moet kijken.
Bennett 5e in het wiel van Danny, ik weet wel wiens kaart ze mogen trekken in de Vuelta.
    14 augustus 2022 15:24
    Jammer dat een jongen als Danny voor een uitvorm zijnde sprinter moet gaan werken
    14 augustus 2022 15:36
    Bennett met 0,0 hulp de laatste kilometers nog best een knap resultaat. Had 'm vooraf niet eens voor een top 10 genoteerd.
    Daar heb je een punt Chef.
14 augustus 2022 15:17
Ok jongens, instagrams wil ik horen
14 augustus 2022 15:18
Zzzzzzz, zijn ze al binnen?
Mooie sprint, dat dan weer wel.
14 augustus 2022 15:19
Iedereen lijkt blij behalve Jakobsen zelf...
    14 augustus 2022 15:50
    Ja de rest hoeft dat shirt niet aan...
14 augustus 2022 15:20
MvP van Poppel. Morkov en Pedersen niet gezien. Gaat van Poppel nou volgens jaar voor een échte sprinter de leadouts doen of voor die 3 jaar geleden topsprinter?
    14 augustus 2022 15:46
    Volgens mij knikkerde een Italiaan de Deense trein in duigen.
    14 augustus 2022 17:22
    Guarnieri deed maar liefst drie pedaalomwentelingen op kop en stuurde toen dwars de Deense trein in.
14 augustus 2022 15:23
Lelijk shirtje - alles wordt ingezet om wereldkampioen te worden.

Leuk zo’n vreemdelingenlegioen dat als team gereden heeft, incl. JV man (of is dat al niet meer een issue?), op een gru-we-lijk parcours. Mijn hemel.
    14 augustus 2022 15:31
    In zo'n koers zonder oortjes is de rol van wegkapitein wel belangrijk denk ik. Wat dat betreft is van Emden met minimaal 10 wk's ervaring wel een goeie. Daan Hoole verdiend vandaag ook een mooie pluim
    14 augustus 2022 15:37
    Ik vond het vooral mooi, die opoffering van iedereen. Leuk verhaal voor later ook - onderdeel van de ploeg die EK won.
14 augustus 2022 15:27
Heel mooie 4e plek voor Van Poppel maar om nu over een "lead-out" te spreken, laat staan er lyrisch over te doen? Hij zit in het wiel van Merlier en begint gelijktijdig met Jakobsen te sprinten, Jakobsen neemt zelfs de andere kant. Gewoon elk hun eigen knappe sprint gereden.
    Van Poppel loodste hem toch perfect naar voren in de ideale positie.
    14 augustus 2022 15:34
    Zie het andere nieuwsitem wat Jakobsen daar zelf over te zeggen heeft. Ik denk dat hij er ook iets meer kijk op heeft Cochise
    14 augustus 2022 15:47
    En lees ook eens wat Jakobsen zegt over Morkov. Het specialisme leadout is véél meer dan aantrekken op 200 meter.
14 augustus 2022 15:29
Waarom deden er Ger Engelsen/Britten mee? Ik had Stewart en Cavendish ook graag gezien.
    Brexit he.
    14 augustus 2022 15:38
    En Noord-Macedonië en Albanië dan?
    14 augustus 2022 15:46
    In 2020 deden ze nog mee. Na de brexit...
    14 augustus 2022 15:58
    De Brexit heeft daar geen zak mee te maken. Je moet een Europees land zijn om uit te mogen komen op een EK. Het is niet alleen voor landen uit de Europese Unie
    14 augustus 2022 16:27
    Ik niet hoor.
    14 augustus 2022 16:45
    De Britten vinden dit kennelijk een totaal onbelangrijke koers. En het moet gezegd worden: Zij hebben gelijk, het was ook vandaag weer een waardeloze koers. Afschaffen dit soort wedstrijden zou ik zeggen.
    Dat weet ik natuurlijk ook wel Brabo. ;-)

    Maar vertel me niet dat zoiets niet meespeelt, die Commonwealth Games kregen natuurlijk voorang in de algehele planning.
    14 augustus 2022 18:41
    Mss was er nog een afscheidsparty ergens van Boris Joknsen…
14 augustus 2022 15:30
Wat een heerlijke wielershirt hebben die Duitsers trouwens.
14 augustus 2022 15:31
Truitje ophalen en heel snel wegwezen
14 augustus 2022 15:39
Een mooie sprint, Jakobsen verdiend winnaar, een Nederlandse ploeg die deed wat ze moest doen ... alleen een vreselijk shirt, zielloos en onherkenbaar in een peloton waar al zo veel witte shirts rondrijden.
14 augustus 2022 15:43
Wielrenner van het Jaar: Fabio Jakobsen
Teddybeer van het Jaar: Danny van Poppel
Zeiksnor van het Jaar: Stef Clement
Kleinste boeket van het Jaar: Europees Kampioenschap Wielrennen op de Weg
    14 augustus 2022 15:56
    En zijn maatje Dijkstra dan 34 graden in de buurt van Gorinchem, en toch moet er over schaatsen gepraat worden.
    14 augustus 2022 19:54
    Dat was een cactus in een potje, net zoals Theo v. Gogh die altijd weggaf aan de gast na zijn talkshow "een prettig gesprek"
14 augustus 2022 15:46
België kwam 1 mannetje tekort - letterlijk.
    15 augustus 2022 10:18
    Idd: Jasper Philipsen of WvA om de sprint af te maken. :')
14 augustus 2022 15:47
Ben een beetje verliefd geworden op Danny van Poppel.
14 augustus 2022 15:48
Verdiende kroon op het werk door vooral n slimme sprinttrein.
Amsterdamse nuchterheid met Brabantse power.
    14 augustus 2022 16:01
    Groenewegen deed niet mee hoor.
    14 augustus 2022 17:39
    Ik vergiste mij. Excuus.
14 augustus 2022 15:59
Pf wordt net kwijlend wakker op de bank.
Leuk voor Jakobsen, maar los van mijn dutje, wat is dit voor saaie anti koers zeg. EK is sowieso al een flut event, maar met zo'n parcours weet je écht zeker dat het bloedsaai wordt. Zeer aparte keuze.
14 augustus 2022 16:13
Wanneer is weer een duidelijk sprint WK? Fabio moet binnen een paar jaar natuurlijk ook de regenboog dragen.
    14 augustus 2022 16:20
    Misschien volgend jaar al. Als het parcours in Glasgow hetzelfde is als dat van de EK 2018.
14 augustus 2022 16:23
Sprintwedstrijden als deze zijn eigenlijk we anti reclame voor het wielrennen.
Wel knap van Jacobsen, maar in Bayern is toch wel een mooier parcours uit te tekenen.

Reacties zijn gesloten.