Fabio Jakobsen krijgt voorkeur op Cavendish in Tourselectie: “Ik verdien die kans”

Fabio Jakobsen krijgt voorkeur op Cavendish in Tourselectie: “Ik verdien die kans”

foto: Cor Vos

dinsdag 11 januari 2022 om 08:00
Interview

Voor wie er nog aan zou twijfelen: Fabio Jakobsen is helemaal weer ‘de oude’. Zijn horrorcrash in de Ronde van Polen 2020 is compleet verleden tijd en zo voelt de 25-jarige sprinter dat ook. Als alles goed gaat, maakt hij volgende zomer zijn debuut in de Tour de France. “Of ik me schuldig voel tegenover Mark Cavendish? Schuldig is niet het juiste woord. Ik denk dat ik het wel verdien om die kans te krijgen.” Castelli

Hoe gaat het, Fabio?
“Goed. In oktober nam ik een maand vakantie, in november hervatte ik de trainingen. In december vond het eerste trainingskamp plaats en dit is het tweede. En ik heb in een vijftien minuten-test mijn persoonlijk record verbroken. Dat was voor mij ook een verrassing, maar dat geeft ontzettend veel moraal en bevestiging. Ook niet onbelangrijk: ik ben hier in de groep opnieuw ‘normaal’ renner. Geen aangepast schema meer zoals vorig jaar.”

Wat betekent dat concreet, zo’n vijftien minuten-test?
“Vijftien minuten all out op een klimmetje. Zo hard fietsen als je kan. Dat zegt dat ik fysiek in elk geval niet minder ben dan twee jaar geleden. Niet dat ik daarmee sneller sprint, want dat is een inspanning van tien, twintig seconden, maar dat ik beter ben dan voor de crash, is bemoedigend. Concreet? Als ik er ergens aan kan blijven hangen, dan kan ik meer dan toen.”

Werd verteld in de podcast van Laurens ten Dam: Fabio Jakobsen is vijf kilogram bijgekomen deze winter…
“Haha. Dat klopt, ja. Ik denk dat dat wel mag. Ik kwam ver onder de tachtig kilogram uit de Vuelta. Voor een sprinter hoeft dat in de winter niet. Je mag wel wat bijkomen om vervolgens weer op te bouwen en dat eraf te trainen. Ik heb intussen alweer halfweg. En het gewicht van de Vuelta is ook anders dan dat waarmee je je voorjaar wil beginnen. Ik zit goed op schema.”

Hoe ziet jouw programma eruit?
“Ik begin met de Ronde van Valencia en de Algarve. Daarna Kuurne-Brussel-Kuurne, Parijs-Nice en vervolgens de eendagskoersen die eventueel op een sprint kunnen eindigen, op uitzondering van Milaan-San Remo. Na de Scheldeprijs volgt een break en begint de opbouw naar de zomer, waarin de Tour de France het grote doel is.”

Hoe ambitieus begin je aan dat voorjaar?
“Ik werd al een keer vierde in Kuurne. Ik zag die koers graag winnen. Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, De Panne, De Scheldeprijs, dat zijn hele mooie koersen die op een sprint kunnen eindigen. Dat zal niet altijd het geval zijn, maar als dat zo is, dan wil ik er graag bij zijn. Later misschien ook Milaan-San Remo, maar die staat dit jaar nog niet op de planning. Met Julian (Alaphilippe, red) heeft de ploeg daar overigens een ander plan.”

En dan… De Ronde van Frankrijk. Hoe zeker ben je van je selectie?
“Dat zijn de lijnen die nu zijn uitgezet. Daar voel ik me goed bij en dat wil ik proberen. Daarvoor moet je natuurlijk goed genoeg zijn, maar in de ploeg denken de mensen die er verstand van hebben dat het kan.”

Fabio Jakobsen – foto: © Wout Beel

Dat wordt een zware erfenis. Je volgt iemand op die er net vier ritten gewonnen heeft.
“Dat is waar. Maar in de Vuelta heb ik ook laten zien dat ik stappen maak.”

Word je niet al een beetje zenuwachtig bij de gedachte?
“Ik denk dat de Ronde van Spanje spannender was. Dan was ik pas zenuwachtig. Ik had dan wel al gewonnen in de Ronde van Wallonië en zo vertrouwen getankt. Ik zou in de Vuelta wel een keertje kunnen meesprinten voor winst, dacht ik. Maar uitrijden, drie ritten winnen en de puntentrui pakken… Maar om terug te komen op jouw vraag: nee, ik kijk er juist heel hard naar uit. De Tour is voor een sprinter het hoogst haalbare in onze sport, afgezien van het WK en Milaan-San Remo, als monument. Ik ben zeer gemotiveerd.”

Voel je je niet een heel klein beetje schuldig tegenover Mark Cavendish?
“Jawel. Al is schuldig niet het juiste woord. Omdat ik denk dat ik het ook verdien. En als ik niet goed genoeg ben, dan ga ik niet. Maar je moet een planning maken en daarin rij ik het voorjaar en de Tour.”

Heb je daar met Mark over gepraat?
“Ja, zeker. Hij weet dat de Tour mijn doel is en dat hij zelf de Giro rijdt. Maar hij staat wel klaar als reserve. Dat kan hij als geen ander. En ik denk dat hij vrede heeft met die rol. Maar euh… Zijn contract werd natuurlijk pas eind december getekend. Dan was de eerste planning al gemaakt (lacht, red). Al had Patrick het al eerder gezegd, natuurlijk.”

Lefevere toont wel bijzonder veel vertrouwen in jou.
“Klopt. Hij was er ook vorig jaar al snel bij met het aanbieden van een contractverlenging, terwijl ik nog geen koers gewonnen had. En nu na de Vuelta zei hij me meteen dat ik dit jaar de Tour mag doen. Dat motiveert! Maar kijk, ik ben in de hiërarchie in de ploeg onderaan de ladder begonnen en stilaan opgeklommen. Ik heb de druk van een grote ronde al twee keer ervaren en de Vuelta is nu het opstapje geweest. Nu mag ik het op het hoogste niveau proberen.”

Denk je stiekem ook aan de groene trui in de Tour?
“Je weet het nooit. Als je erin zit en het valt een paar keer de goede kant op. Maar we beginnen met de eerste week, met daarin een paar sprintkansen. In het middendeel van de Tour is voor sprinters niet veel te halen, behalve punten. Dat kan.”

Er is wel iemand als Wout van Aert die ook voor groen gaat.
“Daarom schuif ik mezelf ook niet naar voor. Met Wout kan ik bergop nooit mee. Maar hij heeft wel een ploeg die de Tour wil winnen. Die kan ook niet zeggen: Primoz, laat maar zitten, want ik ga vandaag voor het groen. Ik bedoel maar, je weet nooit hoe het loopt. Er kan altijd wat gebeuren. Maar voor alle duidelijkheid, dat is niet het hoofddoel.”

Dit artikel delen:

45 Reacties

Dikke Man 10 januari 2022 om 21:13

Toch wel pijnlijk voor Cav. Zonde zelfs! Wij arme sloebers moeten het doen met Dylan vs Fabio, dat belooft vreselijk saai te worden.

0
Rutgerj81 10 januari 2022 om 21:26

Ik vermoed dat je sarcastisch bent?

0
Chippen 10 januari 2022 om 21:32

zal je zien dat groenewegen en jakobsen niets winnen en bol 2 ritten pakt.

0
Michelangelo 10 januari 2022 om 21:56

Ik had graag Cav een poging zien wagen om het record van merckx te knakken. En volgens mij is dat ook eigenlijk het enige echte doel nog voor hem. ik vind het een beetje sneu dat Cav het in de giro moet gaan doen, hoewel Jakobsen in mijn ogen de betere gaat zijn komend jaar en dus gewoon naar de TdF hoort te gaan met Morkov als leadout.

0
SoloSlim 11 januari 2022 om 09:45

Cav zal het ongetwijfeld wel geweten hebben.. misschien was dit de reden dat de contractverlenging zo lang liet aanslepen.

0
Turtlehead 11 januari 2022 om 10:05

@Chippen: dat lijkt me sterk, maar in dat geval gun ik het Ceessie van harte. En zijn trein die het dan dus eindelijk eens twee keer goed heeft gedaan ;)

0
jan jansen 11 januari 2022 om 15:28

Prima dat Jakobsen die kans krijgt. Het zou echt zonde zijn als een sprinter het record zou verbreken van een vijfvoudige tourwinnaar betreffende touretappes.

0
Martino87 10 januari 2022 om 22:25

Zou ook onbegrijpelijk zijn geweest als het andersom was geweest.

0
Edwin Jansen 11 januari 2022 om 14:23

Ben benieuwd wat de commentaren bij LanterneRouge en GCN en CyclingNews zullen zijn. Wss zullen zij het heel vreemd vinden dat Lefevre op voorhand Mark al opzij schuift.

0
5211 11 januari 2022 om 18:24

Had toch graag CAV zien strijden om de record EM te verslaan. Fabio krijgt nog genoeg kansen hoewel mbt puur sprintvermogen momenteel Fabio sneller is dan CAV.

0
Mystieke_Monnik 10 januari 2022 om 22:26

Dit wordt zijn eerste tourdeelname als ik mij niet vergis! Het sprookje gaat door…

0
Thom Bijzitter 11 januari 2022 om 07:59

Ik zou cav en fabio beide meenemen. Meer kans op zeges en op groen. Bovendien gaan ze in het klassement geen potten breken lijkt me of wel ?

0
Romāns Vainšteins 11 januari 2022 om 08:10

Eerst zien dan geloven, ik vermoed toch echt dat Cav als joker mee gaat. De koers en het type team laat dat toe.

0
the student 11 januari 2022 om 08:39

Dit is de truck van Patrick om Cavendish het hele seizoen gemotiveerd te hebben. Als hij overwinningen pakt gaat hij misschien alsnog wel naar de tour.

0
Romāns Vainšteins 11 januari 2022 om 08:56

Los daarvan vind ik het wel mooi en terecht dat Jakobsen nu geselecteerd wordt om te gaan doen wat iedere pure massaspurter echt wil, tour sprints winnen waar de hele aardbol naar kijkt. Nog spannend en een grote vraag of hem dat lukken gaat.

0
monsieur soixante pourcent 11 januari 2022 om 09:12

Denk ik ook.

Cavendish is ook geen sloeber, het lijkt me niet dat die contractonderhandelingen
zo lang aansleepten omwille van een paar euro.

Het zou me niet verbazen als die tourdeelname gewoon contractueel vast ligt. Eventueel met een voorbehoud op basis van waarden/prestaties.

0
Oblomov 11 januari 2022 om 12:43

Je spant het paard achter de wagen. Die onderhandelingen sleepten waarschijnlijk zo lang aan omdat Tourdeelname niet gegarandeerd werd. Overduidelijk dat Cavendish op zoek was naar een alternatief. Maar ja, dan zit je met een slechtere lead-out en zou hij tegen Jakobsen hebben moeten sprinten. Nu hij eieren voor zijn geld heeft gekozen, kan hij nog hopen op een blessure of Covid voor Jakobsen.

0
5211 11 januari 2022 om 18:27

Vermoed dat RV gelijk gaat krijgen. Fabio die kansen krijgt en CAV die zoals het uitkomt nog die ene overwinning mag pakken.

0
KimJungPoels 11 januari 2022 om 08:55

Ergens wel logisch. Quickstep en Jakobsen is natuurlijk een heel gelukkig huwelijk waarbij beide lijken te hopen dat dit nog jaren zeer succesvol mag zijn. Daarnaast hebben beide (Vooral Quickstep) zich zeer loyaal naar elkaar getoond. Jakobsen die wint in de Tour zou een volgende stap zijn in een documentaire waardig verhaal.

De band met Cavendish zal daar toch wat anders zijn. Diens loyaliteit is de eerste keer al van korte duur geweest richting Quickstep, en ook deze keer leken het van buitenaf zeer lastige onderhandelingen, terwijl Quickstep hem voor wielerbegrippen toch letterlijk uit de goot heeft gehaald.

Ik kan me voorstellen dat ze vanwege al dit soort zaken toch ook écht veel liever Jakobsen de voorkeur geven dan dat ze voor de symbolische waarde van het Tour dagzegerecord gaan.

0
monsieur soixante pourcent 11 januari 2022 om 09:16

Denk je?

Patrick die als alvader Cavendish eigenhandig uit het slop haalt én en passant
het zegerecord van Merckx verbreekt?

Het zou me niet verbazen als de column al geschreven werd.

0
Murcia 11 januari 2022 om 09:24

Jacobsen heeft meer toekomst dan verleden en bij Cav is het net andersom, maar met de Brit heeft de Don een stok achter de deur mocht Fabio wat slapjes aan het seizoen beginnen. Dat laatste zie ik niet gebeuren, de Tour betwisten is de droom voor iedere renner en Jacobsen heeft vorig seizoen zijn kunnen al getoond.

0
Mystieke_Monnik 11 januari 2022 om 09:26

Wat is toch die obsessie met dat zegerecord van Merckx? sorry hoor, maar stel dat Cavendish het breekt, prachtige prestatie an sich, maar zelfs dan is het maar een nummer en stelt het nog steeds minder voor imho. Simpelweg omdat merckx ze zowel in sprint als bergop als in tijdrit wist te winnen en Cavendish enkel in zorvuldig georkestreerde sprints.

0
Koers 11 januari 2022 om 09:38

Ah, ik denk waar heeft hij het over: cav heeft het record toch al? Maar ze staan dus gelijk. Ik snap wel dat je dat alleen record wil, en hoe je ze dan wint doet er niet toe. Want wie is momenteel de nummer 2 (of in dit geval 3e na de gedeelde eerste plaatsen)? Dat weet vrijwel niemand. Vergeet ook niet dat Merckx met doping is gesnapt, dat maakt die zeges toch wat ongeloofwaardiger.

Maar hoe dan ook ik verwacht cav gewoon mee, die zal dat stiekem wel afgedongen hebben, mits hij een goede voorseizoen rijdt.

0
Lalsacien 11 januari 2022 om 09:42

Het is iets voor de statistieken. Ieder jaar wordt dat erbij gehaald en staat het in elke gids. Meeste eindzeges, meeste etappezeges, etc…

0
Romāns Vainšteins 11 januari 2022 om 09:46

ehm,… omdat wielrenners rijdende reclamborden zijn en foto’s van een recordbrekende Cav de hele aarbol overvliegen en het overal als ’tingggggg’-nieuws op al die achterlijke telefoontjes verschijnt? Misschien?

Cav die 1 etappe wint heeft X-Factor meer impact dan dat Jakobsen er een pakt.

0
Wheely 11 januari 2022 om 09:55

Ik denk dat Cav beter betrapt kan worden op een date met Axana Merckx als het doel is om op zoveel mogelijk mobieltjes te verschijnen.

0
KimJungPoels 11 januari 2022 om 09:58

Romans ik denk dat je schromelijk overdrijft. Er zullen een beperkt aantal wielerpuristen en cijferfetisjisten zijn die helemaal hosanna gaan als Cavendish het record pakt. En wellicht dat het in de UK even groot uitgemeten wordt.

Maar bij 99+% van het tourpubliek gaat het record verbreken een side note zijn die voor kennisgeving aangenomen wordt en na 3 seconde vergeten is. Voor het Be-Ne publiek gaat een overwinning van Jakobsen denk ik zeker niet kleiner zijn.

0
Alfons Haavers 11 januari 2022 om 10:08

Ik ben het wel eens met Romans. Cavendish is 1 van de grootste internationale sterren die het wielrennen heeft. Vergelijk bv. eens zijn aantal Instagramvolgers met dat van Jakobsen. Zijn onverwachte succes afgelopen Tour werd enorm gemediatiseerd.

Volgend jaar het record van de Kannibaal afpakken, compleet met de Cav kenmerkende TV-genieke dramatiek erbij (denk tranen, denk ploegmaten om de hals vliegen, denk Patje als een soort Verlosser afschilderen, denk ‘We made history’ roepen in 6 verschillende talen op het moment dat de camera precies de juiste hoek induikt), gaat volgens mij meer impact hebben dan Jakobsen die 3 ritten wint.

Dat gezegd zijnde vind ik anderzijds wel dat Fabio het ook verdient om naar de Tour te gaan.

0
Michelangelo 11 januari 2022 om 10:09

Ik denk dat Romans in dit geval niet overdrijft.

Ieder jaar opnieuw wordt gerefereerd aan de records. Of je nu praat over de Giro, of over de TdF.
Cavendish kan de legende Merckx uit het lijstje fietsen. En dat is iets heel bijzonders, met heel grote commerciele waarde. Op de lange termijn vooral voor Cavendish, maar op het moment zelf ook gewoon voor de ploeg voor wie hij de zege boekt…

0
Romāns Vainšteins 11 januari 2022 om 10:24

Wat het ook vooral is is dat je nauwelijks op de ploeg inlevert wanneer je een noeste kopstamper opoffert om Cav mee te nemen en die extra kans op jengelende mobieltjes nagenoeg gratis is. Het is niet óf-óf tussen hem en Jakobsen, neem ze gewoon allebei mee en bepaal onderweg wie er in Morkov’s wiel mag en wie zijn eigen weg kiest. Dit oefenen in het voorjaar lijkt me eveneens raadzaam en er zijn veel koersen voor.

0
Wheely 11 januari 2022 om 10:32

Ja correct, echter mocht je dat groen nog ergens ambiëren is het niet slim om met twee sprinters te gaan tenzij je er eentje inzet als punten achtervanger.

0
Romāns Vainšteins 11 januari 2022 om 10:35

Ik weet niet of het superverstandig is om Jakobsen en/of Cav naast spurts winnen van tevoren al met een groene missie op te zadelen.

0
KimJungPoels 11 januari 2022 om 11:26

Tis niet dat ze daar alleen Cavendish en Jakobsen in de ploeg hebben he. Als je Cavendish en Jakobsen mee neemt heb je nog maar zes plekjes over. Waarin je dus ook een sprinttrein moet stoppen. Waarin je ook nog Alaphilippe met wat ondersteuning moet stoppen. En waarin ook Asgreen bijvoorbeeld een zekerheidje is.

Nu overlapt dat wel wat al die moetjes. Maar plek voor twee sprinters lijken ze me nu niet meteen te hebben.

0
Romāns Vainšteins 11 januari 2022 om 11:34

Flip heeft nou niet per se mega-ondersteuning nodig voor de tour, die gaat hier en daar de rest er af poeffen en kan dat ook vanuit de ijver van andere ploegen doen. Zie bijv afgelopen WK. Het zal met name de heuveletappes zijn waar hij toe moet slaan en daar kan ook de sprinttrein een hoop opknappen voor hem.

0
Westland95 11 januari 2022 om 09:46

Logisch, Jakobsen sprint natuurlijk rondjes om Cav heen op het moment.

0
Rendo 11 januari 2022 om 10:06

Gek als je het interview met Patrick op Sporza bekijkt. Daar zegt hij dat er nog niet gekozen is. Weet niet hoe de communicatie verloopt daar, maar snap niet dat Jakobsen het dan wel weet.

0
Panache 11 januari 2022 om 12:09

Heel simpel: Lefevere kan vandaag dit zeggen en morgen het tegenovergestelde en zodoende heeft hij altijd gelijk. Cyclingweekly 15 september 2021: Lefevere said: “Now I feel that [Cavendish] wants to go to the Tour again next year. But I will not go to the Tour with two sprinters next year. Next year Fabio Jakobsen will be our man for the Tour.”

0
boehoe 11 januari 2022 om 10:12

Krijgt voorkeur op Cavendisch? Het is toch krijgt voorkeur boven Cavendisch. Anders lijkt het als Fabio de eerstaangewezene is om op Cav te gaan liggen.

0
josemanuelfuente 11 januari 2022 om 10:22

Heb nooit wat met Cavendish gehad, dus ik zal er niet om treuren dat hij niet naar de Tour gaat.

0
de beste stuurlui 11 januari 2022 om 10:49

Om nou zelf te zeggen dat hij het verdient…..op basis van het feit dat hij is teruggekomen na z’n zware crash?

0
Romāns Vainšteins 11 januari 2022 om 11:38

Nee.

Jakobsen is met uitstek iemand die in zichzelf gelooft en het lef heeft om een grote bek op te zetten, zowel intern als extern. Hij vindt oprecht dat hij dit verdient en er vast van overtuigd dat hij er een winnen gaat.

Het is wel mooi dat die horrorcrash deze eigenschap nauwelijks aangetast lijkt te hebben.

0
Mystery Rider 11 januari 2022 om 12:02

Als Cav vorig jaar groen kan binnenhalen, dan kan Fabio dat in 2022 ook.

0
Panache 11 januari 2022 om 12:13

15 september 2021
“Now I feel that [Cavendish] wants to go to the Tour again next year. But I will not go to the Tour with two sprinters next year. Next year Fabio Jakobsen will be our man for the Tour.”
“Imagine if he can win one more in the Tour, then Cavendish will go down in history. But should I take the risk of sacrificing someone who might be faster than Mark? For a record which is essentially of no use to us as a team. And then, if he breaks the record, he might ask me for a bonus too.”

Een man een woord zeggen ze vaak over Lefevere, dus Jakobsen hoeft zich geen enkele zorgen te maken (bij een goed voorseizoen).

0
Lalsacien 11 januari 2022 om 12:41

Cavendish had een waardeloos voorseizoen maar won wel 4 etappes en groen in de Tour.

0
poeskescherens 11 januari 2022 om 15:52

@alsacien
Om de belangrijkste sprint te verliezen tegen iemand die een bergetappe en een tijdrit wint. Komend jaar mag je aannemen dat de concurrentie stukken groter zal zijn.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone