Zeer nipt: Jakobsen klopt Philipsen in tweede etappe Tirreno-Adriatico
foto: Cor Vos
dinsdag 7 maart 2023 om 16:00

Zeer nipt: Jakobsen klopt Philipsen in tweede etappe Tirreno-Adriatico

De tweede etappe van Tirreno-Adriatico, met aankomst in Follonica, is gewonnen door Fabio Jakobsen. De Europese kampioen van Soudal Quick-Step was in een sprint net iets sneller dan Jasper Philipsen en Fernando Gaviria. Die laatste ging de spurt al van ver aan, maar werd in extremis nog geremonteerd.

In Tirreno-Adriatico koersten de renners vandaag parallel aan de Tyrreense Zee zuidwaarts van Camaiore naar Follonica. De meest in het oog springende hindernis was die naar Castellina Marittima (5 km aan 4%), waar ook voor het eerst bergpunten te rapen waren in deze ronde. Na een eerste passage over de finish in Follonica, volgde er nog een lokale ronde van 22,1 kilometer. Daarin zat nog een vervelende puist van 1,3 km aan 6%, met de top op goed tien kilometer van de finish. Voor puncheurs een ideaal moment om nog eens aan te vallen, voor sprinters een laatste hindernis richting een mogelijke sprint.

Vroege vlucht van vijf 
De vlucht van de dag bestond uit vier Italianen en een Zwitser. Davide Bais, Mirco Maestri (EOLO-Kometa), Stefano Gandin en Alessandro Iacchi (Corratec) kregen onderweg het gezelschap van Roland Thalmann (Tudor). De vijf koplopers kregen al snel de zegen van het peloton, en konden zo een maximale voorsprong vergaren van om en nabij de drie minuten. Soudal Quick-Step en Jayco AlUla, de teams van sprinters Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen, knapten intussen het vuile werk op in de achtervolging. Zij waren duidelijk niet van plan om de vluchters al te veel speelruimte te geven.

foto: Cor Vos

Gandin had zijn zinnen gezet op de eerste bergtrui in deze Tirreno-Adriatico, maar dan moest de Italiaan eerst nog wel even als eerste bovenkomen op de klim naar Castellina Marittima. Mede met hulp van zijn ploeggenoot Iacchi slaagde Gandin in zijn missie, tot grote tevredenheid van zijn werkgever Corratec. Voor de Italiaanse formatie was hiermee de buit wel binnen, in de wetenschap dat het verschil met het peloton alsmaar kleiner werd. Bais voelde de bui al hangen en liet zich na de bergsprint dan ook uitzakken. Iacchi, Gandin, Maestri en Thalmann bleven daarentegen goed ronddraaien.

Op naar een sprint?
Niet veel later kwamen de overgebleven koplopers aan bij de enige tussensprint van de dag in Canneto. Net als bij de bergsprint in Castellina Marittima ging Gandin er met de volle buit vandoor, nadat hij Maestri wist te vloeren in een sprint-à-deux. Dit bleek ook meteen de laatste stuiptrekking van Gandin: de Italiaan gooide de spreekwoordelijke handdoek en liet zich weer inrekenen door de grote groep. Inmiddels voelden Iacchi, Maestri en Thalmann de steeds hetere adem van het peloton in hun nek. Met nog zestig kilometer te gaan, was de voorsprong geslonken tot onder de minuut.

Met nog goed twintig kilometer op de koersteller, bij het opdraaien van de lokale ronde in en rond Follonica, werden de drie overgebleven vluchters bij de lurven gegrepen, en konden we ons gaan opmaken voor een snelle finale. Op het laatste klimmetje naar de finish gebeurde er nagenoeg niks en dus stond een eerste massasprint in de sterren geschreven. Van Aert, die voor de start al had aangegeven geen interesse te hebben in de sprint, offerde zich in de laatste kilometers op in dienst van de ploeg. Zijn grote sportieve rivaal Mathieu van der Poel deed dit dan weer voor zijn Belgische ploegmaat Jasper Philipsen.

foto: Cor Vos

Jakobsen is (nipt) de snelste
Van der Poel trok de boel op gang in de laatste kilometer voor Philipsen, die ook in een goede positie begon aan de sprint. De Belg werd echter verrast door een zeer vroege aanzet van Fernando Gaviria. De Colombiaan van Movistar zag een gaatje, twijfelde niet en pakte met enkele machtige pedaalslagen al snel enkele meters. Philipsen rook het gevaar, zette zijn sprint in, met Jakobsen in zijn wiel. Die laatste had in de laatste meters nog een ultieme kick in de benen en wist zo Philipsen en Gaviria van de zege te houden, al was het verschil nipt.

 
26 Reacties
Sorteer op:
7 maart 2023
Mooie sprint, moet gezegd
7 maart 2023
Philipsen het gat gedicht op Gaviria met Fabio in zijn zog. Mooier kan je sprints niet hebben, knappe zege.
7 maart 2023
Moedige van-ver poging van Gaviria, maar Philipsen en Jakobsen kwamen er nog netjes over. Mooie/zuivere 2e van het seizoen voor Fabio en Jasper zal allicht niet lang meer op zijn 1e moeten wachten, de vorm komt snel.
7 maart 2023
Met al die fotofinishes van de laatste tijd is dit toch nog nauwelijks nipt te noemen? ;)
7 maart 2023
Waar is Hepburn gebleven? Die stond toch vierde?
  7 maart 2023
  Hij werd opgesoupeerd in dienst van Groenewegen
7 maart 2023
Jakobsen naar de TdF dit jaar!!
  7 maart 2023
  ik weet het zo net nog niet, Merlier is de sprinter die Lefevre wil houden want die hoeft niet zo nodig naar een grote ronde, Jakobsen clashed dan weer met de belangen van Evenepoel volgend jaar. Het zou zomaar kunnen dat Jakobsen aan de kant geschoven wordt.
  7 maart 2023
  @knightrider Dus Merlier hoeft niet naar een grote ronde en Jakobsen wel en om die reden mag Merlier dit jaar naar de belangrijkste grote ronde en Jakobsen niet?
7 maart 2023
Het is dat Philipsen ipv Jacobsen aangaat op Gaviria, is het andersom dan wint Philipsen. Beide erg gewaagd aan elkaar, goed gewacht van Jacobsen.
7 maart 2023
Heeft iemand misschien een link naar de luchtbeelden van deze sprint? Eurosport schakelde zo vreselijk snel weg om naar P-N te gaan en op het twitterkanaal van de Tirreno kan ik het niet vinden...
  7 maart 2023
  Ik dacht exact hetzelfde. Heel irritant dat je geen herhaling krijgt.
  7 maart 2023
  Ik had zojuist hetzelfde (relive). En bij de ploegentijdrit werd het commentaar helaas door de jankerd (Traksel) van Eurosport verzorgd. Mijn god, wat kan die een partijtje jammeren zeg. Geef het een kans man. Het is een hele leuke variatie op een prachtonderdeel.
7 maart 2023
Mij viel vooral op hoe HARD MvdP reed in de voorbereiding op de sprint, en hoe LANG hij dat volhield. Werd er blij van.
  7 maart 2023
  Hij trekt die trein uit elkaar, daardoor kon Sinkeldam (en Philipsen) niet volgen. Maar goed, is de eerste race samen voor die gasten.
  7 maart 2023
  Je moet niet hard gaan, je moet eerder een egaal, strak tempo blijven rijden. Dat is al jaren zo bij Mathieu, die knalt explosief naar voren en snijdt vooral zijn eigen trein de adem af. Hij heeft de instrumenten om een goede leadout te zijn, maar gebruikt ze meestal verkeerd.
  MvdP als spurtvoorbereider is veel te overstuurd en bruusk. Je moet hem daarvoor niet meer gebruiken vind ik. Ze hebben er zat andere renners voor.
  7 maart 2023
  Thieu's lead-out slaan vaak als een tang op een varken, zoals idd hiervoor gezegd. Een slimmere a la Morkov of Van Poppel moet Thieu met Philipsen strak int wiel ook kunnen. Hoeft ie m alleen nog maar in te koppen.
  Mij viel vooral op hoe abrupt hij uitstuurde
8 maart 2023
Trws, Cavendish 29ste ... het seizoen te veel dan toch?
7 maart 2023
Boem fabio ! Wie is er nou de beste sprint wolf niemand weet het
7 maart 2023
Los van alle sponsor belangen en belgenkwesties van PATLEV, Fabio legt Merkier er tien van de tien op …
7 maart 2023
“Seizoensstart gemist”
Ik heb vanwege het slechte weer hier vanmiddag de uitzending van de etappe van Tirreno-Adriatico op Eurosport opgezet. Het leekt op kijken naar het groeien van gras. Het is dat Karsten Kroon en Jeroen Van Belleghem leuke anekdotes hebben anders was ik al talloze malen in slaap gevallen. Ik begrijp dan ook niet dat er veel zijn die op TV liever naar wegwedstrijden kijken dan naar het veldrijden .
  7 maart 2023
  Je moet wat tijdens die kille lente- en zomermaanden…
  7 maart 2023
  Ik begrijp dan weer niet dat je wegwielrennen blijft kijken om daarna hier te zeuren dat je wegwielrennen niets vindt. Je zou toch denken dat ook bij jou het kwartje dan een keer moet vallen.

Reacties zijn gesloten.