Fabio Jakobsen keert woensdag terug naar Nederland

dinsdag 11 augustus 2020 om 16:21
Fabio Jakobsen keert woensdag terug naar Nederland

foto: Cor Vos (archief)

Goed nieuws vanuit Polen: Fabio Jakobsen zal morgen alweer terugkeren naar Nederland. “Een week geleden vreesden we het ergste, maar dat hij nu naar Nederland kan terugkeren is fantastisch nieuws”, zo laat Patrick Lefevere, teammanager van Deceuninck-Quick-Step, weten aan het Waalse RTBF.

Jakobsen kwam vorige week op akelige wijze ten val in de Ronde van Polen, na een veelbesproken sprint van zijn landgenoot Dylan Groenewegen. De Nederlandse kampioen liep daarbij zware verwondingen op en werd enige tijd in een kunstmatige coma gehouden, maar is inmiddels weer bij bewustzijn en kan communiceren via tekstberichten.

Jakobsen zal morgen dus per privévlucht worden gerepatrieerd. In eigen land zal hij in een universitair ziekenhuis verder werken aan zijn lange revalidatie. Yvan Van Mol, werkzaam als ploegarts bij Deceuninck-Quick-Step, is optimistisch over het herstel van Jakobsen. “Waar we ons nog zorgen om maken is de esthetische schade en eventueel de spiergroep rond zijn mond.”

“We gaan er wel vanuit dat Fabio opnieuw renner wordt. We delen hem alleszins positieve berichten mee. Op die manier heeft hij hoop op herstel.” Van Mol ziet de Nederlandse sprinter in de toekomst weer op een racefiets zitten. “Maar een termijn durf ik er niet op te plakken.” Deceuninck-Quick-Step laat in een persbericht weten dat Jakobsen zal worden overgebracht naar het LUMC in Leiden.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Fredje Raketje 11 augustus 2020 om 16:34

Lijkt erop dat ie snel weer op een fiets zou kunnen zitten, als hij zich daar mentaal klaar voor voelt.

Samirdurran 11 augustus 2020 om 16:40

Hopelijk zien we hem redelijk snel terug. Maar je hebt wel gelijk, zelfs als hij fysiek terug klaar is, is het maar de vraag hoe het op het mentale aspect met hem zal gaan. Ik kan mij voorstellen dat er ook op dat gebied heel wat werk zal zijn.

assen 11 augustus 2020 om 16:47

Ik gok dat het voor Dylan erger zal blijken te zijn, maar de toekomst zal het wellicht uitwijzen.

Maenhout 11 augustus 2020 om 16:58

Met de benen zal het wel goed komen – eten en ademhalen zouden echter wel eens heel lelijk tegen kunnen vallen, afgaande op de berichten over de verbrijzelingen in gezicht en bovenste luchtwegen.

Dikke Vrouw 11 augustus 2020 om 17:00

Maenhout, dokters zeggen dat hij terug renner wordt

Jan Blokland 11 augustus 2020 om 17:15

@assen, ik denk ook dat de dreun bij Dylan harder (mentaal) aankomt dan bij Fabio.
Het zou mij niet verbazen dat Fabio nog op de fiets gaat dit jaar. Als je ziet hoe het vorige week was en dan nu al naar Nederland terug.
Ik verwacht Dylan dit seizoen niet meer op de fiets. Ook al laat de schorsing enige maanden op zich wachten.

lander luypaert 11 augustus 2020 om 17:22

Ik verwacht Jacobsen echt niet meer op de fiets hoor dit jaar. Ja Home Trainer wel.

Jan Blokland 11 augustus 2020 om 17:34

@lander luypaert, dat zou ik vorige week ook gezegd hebben. Maar als je ziet hoe snel hij nu hersteld (vorige week nog in levensgevaar) zou het mij niet verbazen.
Het seizoen is tot en met november. Het is nu nog maar 11 augustus. Nog drie maanden te gaan. Dan kan er nog veel gebeuren in positieve zin. Al was het maar om er weer gewoon even bij te zijn de laatste weken.

nickdt 11 augustus 2020 om 22:34

@Jan

Lijkt me niet dat hij dit jaar terug in het peloton te vinden is, zeker als hij niet kan praten, want dan wordt het wat lastig communiceren met de ploegleiding en de ploeggenoten.

Ben Geerts 11 augustus 2020 om 17:41

Ik denk dat die jongen ongelooflijk sterk is, en dat hij ons verrassen zal. Deze jongen zien we snel terug..Toitoitoi Fabio

KennyKlimmen 11 augustus 2020 om 19:52

Koersen lijkt sneller te gaan lukken dan interviews geven. Geluk bij een ongeluk.

Marik 11 augustus 2020 om 20:09

Welkom terug Fabio!

Plavka 11 augustus 2020 om 20:39

Ik weet niet of je de vergelijking kan en mag maken ( vooral medisch dan), maar Jalabert was ook zeer snel terug na zijn dramatische val in de Tour van 1994. Had toen ook zeer veel craniomandubulair letsel. Opvallend dat hij toen ook geen échte sprinter meer was.
Hopen op goed herstel van dit toptalent en misschien ook de focus verleggen naar de (vlaamse) klassiekers. Gun het deze man dat hij weer erboven op komt. Succes Fabio.

Dikke Vrouw 11 augustus 2020 om 21:15

Jalabert was wat tanden kwijt, wat Fabio heeft is me wat onduidelijk, maar lijkt erger. Laat ons hopen voor het beste

Plavka 11 augustus 2020 om 21:26

Gebroken jukbeen, oogkast, sleutelbeen en tanden. Behalve het sleutelbeen werden deze ook bij Fabio benoemd. Vandaar mijn vergelijking.

Romāns Vainšteins 12 augustus 2020 om 07:39

Jalabert kreeg ook zijn gelaat best precies weer terug, om er nog maar wat hoop op te gooien.

Wildebert 11 augustus 2020 om 21:45

Goed nieuws. Sterke kerel! Konden we vorige week alleen maar tegen beter weten in op hopen.
Beterschap, sterkte en geduld met herstellen. Hopelijk zien we je weer koersen.

user5697 11 augustus 2020 om 23:51

Sommigen snappen nog steeds niet hoe zwaar Jacobsen gewond is. Het gewone leven (slikken, drinken, eten, ademen, praten) zal de komende maanden heel moeilijk zijn en zijn leven allesbehalve tot een pretje maken. We hebben het dan ook totaal niet over het nog dit jaar weer op de fiets wippen. Dat is totaal niet aan de orde, als dat er ooit nog van komt. Het belangrijkst is dat hij weer normaal kan functioneren over een aantal manden, en dat hij nadien ook niet teveel plastische chirurgie nodig heeft. Komt dat allemaal in orde, dan zie ik hem evt in 2022 weer te koersen. Als hij daarvoor nog de moed en motivatie heeft. Of hij dan nog het vroegere niveau haalt en zich verder kan ontwikkelen, blijft de vraag. Naast het fysieke aspect zal het mentale aspect ook heel belangrijk zijn. Durft hij nog voluit gaan in een spurt.
Voor dat alles is Groenewegen verantwoordelijk. Vandaar ook dat dit een aangepaste straf en een allesomvattende financiële bijdrage vereist.

klootje kriekeljon 12 augustus 2020 om 00:09

Voor de val absoluut. Voor de gevolgen niet zo absoluut.

Lance4eva 12 augustus 2020 om 00:26

@user5697

Jup. Kan ook binnen een week of zes volledig bijgetrokken zijn.
Laten we maar gewoon afwachten wat er gaat gebeuren en wat moeder natuur voor hem en ons in petto heeft.

Romāns Vainšteins 12 augustus 2020 om 07:41

Allemaal giswerk, we zijn nog steeds vrij ongeïnformeerd hoe het er precies voor staat.

Marik 12 augustus 2020 om 14:54

Er is een update over waar Fabio uiteindelijk allemaal last van heeft en daarmee kunnen alle wilde verhalen die de afgelopen dagen de ether in zijn geslingerd van tafel.
Het artikel is op Sporza te vinden en heeft de kop: Fabio Jakobsen weer in Nederland, Yvan Vanmol: “Dit is een mirakel”
Belangrijkste opmerkingen:
De informatie die vorige week vanuit Polen doorsijpelde, blijkt niet altijd even correct. Zo was er het gerucht dat de luchtpijp van Jakobsen verbrijzeld was.
“Dat klopt totaal niet,” gaat Vanmol voort. “De luchtwegen zijn meteen na de val wel geïntubeerd, maar die zijn niet verbrijzeld. Praten lukt momenteel nog niet, maar Fabio verstaat en begrijpt alles.”
“Hij communiceert nu via het scherm van zijn telefoon. Ik verwacht zeker dat hij opnieuw zal kunnen praten. De spieren rond zijn mond en lippen zijn fel geraakt, maar ook dat komt wel opnieuw in orde.”

Iedereen die de val heeft gezien, bijzonder veel mensen dus, verbaast zich erover dat Jakobsen weinig of niets heeft gebroken.

Vanmol: “Dat klopt, zijn benen hebben amper schade geleden. Er is wel een breuk aan een duim en in zijn boven- en onderkaak. Een verklaring is dat de botten van sprinters sowieso veel sterker zijn dan die van andere renners. Mocht dit zijn gebeurd bij een lichtgewicht-klimmer, dan zou het zeker een ander, zeg maar erger verhaal zijn geweest.”

“Zijn sinussen zijn intact, net als zijn oogkassen. Hij heeft geen hersenletsel en is volledig mobiel. De grootste schade is aangericht aan zijn gebit, dat hij kwijt is. Maar de esthetische chirurgie is de laatste jaren zo fel gevorderd, dat ik vermoed dat de sporen van die val later nog amper te zien zullen zijn.”

Headlines

Materiaalzone

Populair