Fabio Jakobsen: “In het voorjaar moet ik mij bewijzen voor plek in Giro of Tour”

donderdag 16 december 2021 om 09:51
Fabio Jakobsen: “In het voorjaar moet ik mij bewijzen voor plek in Giro of Tour”

foto: Cor Vos

Voor Fabio Jakobsen stond het seizoen 2021 in het teken van zijn comeback. De sprinter van Deceuninck-Quick-Step maakte zijn rentree en wist vanaf juli nog zeven keer te winnen, waaronder drie etappes in de Vuelta a España. In 2022 mikt hij op de Tour de France. “Die wil ik graag rijden, maar ik verheug me eerst op het voorjaar”, vertelt hij aan De Telegraaf.

In 2020 werd het complete voorseizoen geschrapt vanwege de coronacrisis, en afgelopen voorjaar was Jakobsen nog aan het revalideren van zijn zware valpartij in de Ronde van Polen. In april 2021 reed de Nederlander zijn eerste wedstrijdkilometers weer, in de Ronde van Turkije. Maar een voorjaarskoers zat er niet in de afgelopen seizoenen.

“Dat (voorjaar, red.) heb ik de laatste twee jaar gemist, en daar zal ik me moeten bewijzen voor mijn plekje in de Giro- of Tourploeg”, legt Jakobsen uit. “Ik houd er wel van dat niet alles zeker is, dat houdt me scherp. En we hebben Mark Cavendish. Die heeft de laatste Tour laten zien dat hij weer terug is. We zijn allebei sprinters, maar gunnen elkaar ook veel.”

Cavendish heeft een aantal lastige weken achter de rug. Na een val in de Zesdaagse van Gent lag hij enkele dagen op de intensive care, en eenmaal thuis was hij met zijn gezin slachtoffer van een gewapende overval. Inmiddels is de Brit op het trainingskamp met Quick-Step-Alpha Vinyl (de nieuwe ploegnaam, red.) en Jakobsen. “Naar omstandigheden gaat het goed. Vorig jaar was Mark er voor mij en nog steeds. Nu kan ik hém wat steun geven, zoals we er allemaal in de ploeg voor elkaar zijn.”

‘Ik denk niet of nauwelijks aan de rechtszaak’
Ook de rechtszaak met Dylan Groenewegen loopt nog altijd, naar aanleiding van de val in Polen. “Ik denk er niet of nauwelijks aan. Dat is in handen van de juiste mensen die er voor geleerd hebben. Ik sta nog steeds achter de weg die we zijn ingeslagen en denk dat dit moet gebeuren”, geeft Jakobsen toe.

“Dit komt de wielersport en het geweten van iedereen ten goede, en dan komt er ook duidelijkheid. De uitkomst verandert hopelijk mijn toekomst niet. Ik ben vooral heel blij dat ik weer op de fiets zit en dat ik daar nog steeds goed in ben.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Dikke Man 16 december 2021 om 10:50

Cav tour, Fabio giro. De vraag is wie Morkov krijgt.

Mwielerfan 16 december 2021 om 11:29

Beiden zou denk ik wel kunnen, alleen dan kan hij weinig mee oefenen in kleine koersen er naartoe

Geel Zwarte Bril 16 december 2021 om 12:06

Cav in de tour gaat niks meer winnen dit jaar

lo squalo dello Stretto 16 december 2021 om 12:30

Morkov zou in de Giro ook gewoon tijdig kunnen afstappen; wat wel vaker gebeurd bij sprinters/lead-outs die ook de Tour willen rijden. In de slotweek van de Giro is er toch slechts één kans.

horsm 16 december 2021 om 12:47

Nee joh, Groenewegen vd Jakobsen in de tour, natuurlijk.

Mwielerfan 16 december 2021 om 11:28

Gezonde insteek hoe hij met de rechtzaak omgaat. Ik hoop voor hem dat dit is hoe hij zich het grootste deel van de tijd voelt, en niet hoe hij zich wil voelen hierover

Aerts 16 december 2021 om 12:04

Ik weet niet hoe het strafrechtelijk precies in elkaar steekt. Maar als Fabio in het gelijk wordt gesteld en je gaat er dan vanuit dat de werkgever aansprakelijk wordt gesteld. Kan dit dan ook gevolgen hebben van valpartijen uit het verleden?

lo squalo dello Stretto 16 december 2021 om 12:31

Zou denken dat men wel met Cav wel voor dat record in de Tour wilt gaan. Zou toch een pak publiciteit opleveren en evt. overwinningsfoto van nr. 35 met het team/merk die nog jarenlang zullen rondgaan. Als Cavendish een iets of wat deftig niveau haalt in het voorjaar zullen ze wel voor hem gaan. Wellicht wel een laatste keer; Jakobsen Giro en volgend jaar de Tour lijkt me wel een goede deal voor hem.

horsm 16 december 2021 om 12:51

Als je Cav opstelt is de kans aanwezig dat het een strijd Groenewegen vs Ewan vs Van Aert wordt, waarbij Cav het nakijken heeft.

Aart van Woud 16 december 2021 om 13:56

Merlier en Phillipsen zullen zich ook in deze sprints mengen.. En Sam Bennett als hij zijn niveau weer terugheeft..

Romāns Vainšteins 16 december 2021 om 14:06

Het is een luxe keuze natuurlijk. Ik zou hem zijnde sowieso voor zeges in de giro gaan, daar op tijd afstappen en vervolgens wel horen of hij wel of niet mee naar de tour mag/moet. Het is gewoon zo planbaar, tenzij het ineens in zijn hoofd vaart dat hij in Italië ook de puntentrui wil oid.

Headlines

Materiaalzone

Populair