Fabio Jakobsen boekt eerste seizoenszege in tweede rit Vuelta a San Juan

maandag 23 januari 2023 om 22:53
Fabio Jakobsen boekt eerste seizoenszege in tweede rit Vuelta a San Juan

foto: Cor Vos

De tweede etappe van de Ronde van San Juan is gewonnen door Fabio Jakobsen. De Nederlandse sprinter van Soudal Quick-Step was de beste in de massasprint voor Fernando Gaviria (Movistar) en Ion Aberasturi (Trek-Segafredo). Het is voor Jakobsen zijn eerste zege van het seizoen.

Met Sam Bennett, winnaar van de openingsetappe, in de leiderstrui begon het peloton aan de 200 kilometer lange beproeving tussen Villa San Agustín – San José de Jáchal. Direct vanuit het vertrek ging het omhoog, ruim tachtig kilometer na elkaar. Dit gegeven schrikte een dozijn aanvalslustige renners niet af. Onder hen niet alleen zes Argentijnen, maar ook good old Oscar Sevilla (Medellin-EPM), in 2018 nog eindwinnaar van de Argentijnse rittenkoers.

Bij de tweede tussensprint onderweg sprokkelde de 46 (!) jaar oude Spanjaard zelfs nog twee seconden mee, waardoor hij na dag twee op plaats acht in het algemeen klassement staat. Voor de meeschrijvers: de bonisprints werden allebei gewonnen door Gerardo Tivani (AV Fatima-San Juan Biker Motos-Electro 3). Zijn landgenoot Tomas Contte (nationale selectie Argentinië) kwam als eerste boven op de enige gecategoriseerde klim van de dag.

Dorstig weer
Maar ook op dag twee was de vroege vlucht, die naarmate de koers vorderde steeds verder werd gedecimeerd, een vrij kansloze bedoening. Misschien was de belangrijkste tegenstander nog wel de hitte. “Het was een eindeloze en enorm warme dag. Mijn Garmin gaf 47 graden aan”, zou Yves Lampaert na de finish laten optekenen. Er werd dan ook veel gedronken tijdens de langste rit van de meerdaagse.

Voor veel renners was het een eindeloze dag – foto: Cor Vos

Nadat het hoogste punt was gerond, toonden de sprintersploegen dat ze wakker waren. De werken van Soudal Quick-Step, Movistar en BORA-hansgrohe leverden een nieuwe massasprint nadat Manuele Tarozzi (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) in de finale als laatste van de voortvluchtigen was ingerekend.

Jakobsen revancheert zich
Jakobsen had, onder meer door puik werk van wereldkampioen Remco Evenepoel, een prima aanloop naar de langverwachte massasprint. In de slotkilometer had echter geen enkel team de overhand. Zo werd Michael Morkov ingesloten door de opstomende trein van BORA-hansgrohe. Hierna wilde Danny van Poppel zijn kopman opnieuw naar de winst piloteren, maar dit plannetje ging niet door.

Uitgerekend Bennett zelf raakte ingesloten en de rappe Ier kon zodoende niet meedoen om de overwinning. Aan de andere kant van de weg pikte het juiste moment om zijn sprint aan te gaan. Het leverde een mooie dagsucces op die hem naar de voorlopige tweede plaats in de rangschikking brengt. Sam Bennett, die vandaag op plek vier strandde, blijft leider in het klassement.

Jakobsen ziet dat het goed is – foto: Cor Vos

Voor Jakobsen is het een revanche voor zijn mislukte eerste etappe in Argentinië. Toen kon de Europees kampioen niet meedoen om de zege omdat hij in de gevaarlijke slotfase aan de verkeerde kant van een vluchtheuvel belandde en zo veel plekken verloor. Hij is de eerste Nederlander die een rit in de Ronde van San Juan weet te winnen.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Yeez 23 januari 2023 om 23:07

Mooie overwinning van Fabio! Bennett mag god op zijn blote knieën bedanken voor V Poppel. Gisteren al bijna geklopt door Morkov en vandaag laat hij ook zien de snelheid niet te hebben.

Overigens beangstigend hoe Evenepoel in zijn eentje een hele Ineos trein inclusief Ganna overhoop rijdt

4
LB108 23 januari 2023 om 23:11

Dan heb jij een andere sprint gezien gisteren lijkt me, geen enkel moment lijkt Morkov maar in staat om over hem te gaan

-5
Dikke Kater 23 januari 2023 om 23:07

De verrassing vind ik toch wel Aberasturi. Die kwam erg sterk opzetten.

2
LeoR 16 24 januari 2023 om 09:21

Tomas Contte pakt hier vandaag zwaar uit, door eerste boven te komen op een klim van meer dan 28km! Zou hij moren zijn bergtrui gaan verdedigen op die loodzware klim van 3de categorie (de volle 500m @0.2%)? Benieuwd ook of de sprinters ooit nog terug komen. ;)

1
De Onechte gaviaal uit Ochten 23 januari 2023 om 22:59

Wat eennprachtige jump van Fabio! Gaviria sterk

0
Gebruikersnaam 23 januari 2023 om 23:03

Bennett leek me niet opgesloten, moest iets te vroeg aangaan en de top 3 ging er daarom nog over.

Ondanks dat Van Poppel dit keer net iets vroeg begon, slaagt Bora erin om Bennett altijd in erg kansrijke positie af te zetten terwijl ze véél minder energie verspillen dan Soudal-Quickstep.

0
wielerlover 23 januari 2023 om 23:20

Bennett gewoon stilgevallen inderdaad, misschien juist door de grote inspanning die ze moeten leveren vlak voor de echte sprint, een lead-out als van QS is veel gelijkmatiger. Het was Morkov en Fabio die ingesloten raakten, maar Jakobsen vond dan een ander pad

4
Cochise 23 januari 2023 om 23:28

Ze (Van Poppel en vooral Bennet) rijden inderdaad eerder Morkov richting de hekken.

0
LB108 23 januari 2023 om 23:05

Zei hij nu echt in het interview dat hij het opnam tegen de man- to beat- Gaviria..?
Ik veronderstel dat hij slimmer is dan dit maar om welke reden dan ook Bennett niet wil vernoemen..?

0
Cornelius 23 januari 2023 om 23:33

Misschien omdat Sam bij QS persona non grata is?

2
Dikke Vrouw 24 januari 2023 om 07:44

Boem fabio ! Lekker hoor na de pech van gister

0
thijssss 24 januari 2023 om 08:16

@redactie in de zin ‘Aan de andere kant van de weg pikte het juiste moment om zijn sprint aan te gaan.’ mist nog de naam van Jakobsen.

0
Comments 24 januari 2023 om 04:22

Jeetje Fabio wat n betuigingen. Die teamgenoten deden gewoon hun werk hoor. Elke dag.

-4
Limal 24 januari 2023 om 08:44

Net zoals Fabio gewoon zijn werk deed. Laat ons vooral geen complimenten uitdelen aan al wie zijn werk goed uitvoert!!!

4
Dave Dubbeldammer 24 januari 2023 om 23:26

Ach, jaloezie, frustratie, kinderachtigheid, wat het ook weze: dit soort reacties gaan we blijven zien.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone