Fabio Duarte, EOLO-Kometa, Chun-Kai Feng

maandag 1 november 2021 om 12:30
Fabio Duarte, EOLO-Kometa, Chun-Kai Feng

Duarte werd in 2008 wereldkampioen bij de beloften - foto: Cor Vos

Wielerflits Kort

In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat de site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder meer over de Clásico RCN, EOLO-Kometa en het Taiwanees kampioenschap.

Fabio Duarte blijft Óscar Sevilla voor in Clásico RCN

Fabio Duarte heeft de Colombiaanse etappekoers Clásico RCN op zijn naam geschreven. In het eindklassement ging de 35-jarige renner van Team Medellín-EPM zijn 45-jarige ploegmaat Óscar Sevilla vooraf. Beide renners deelden ook de lakens uit in de laatste tijdrit: Duarte was de snelste na negentien kilometer, Sevilla werd tweede.

Met nog een etappe te gaan in de Clásico RCN, een van de grootste meerdaagse wedstrijden in Zuid-Amerika, waren er nog vier kanshebbers voor de eindzege: Wilson Peña, oud-renner van Polartec-Kometa, Aldemar Reyes (ex-Manzana Postobón) en oude bekenden Fabio Duarte en Óscar Sevilla. Peña hoopte in de afsluitende tijdrit zijn leiderstrui met succes te verdedigen, maar zijn voorsprong op Duarte was amper twee seconden. Sevilla volgde op 25 seconden, Reyes was de nummer vier op 54 seconden.

Duarte draait de rollen om
Duarte wist gisteren in de 19,6 kilometer lange tijdrit de rollen om te draaien en het laken naar zich toe te trekken. De 35-jarige renner, die in 2008 de wereldtitel bij de beloften won in Varese, bleef rustig en klokte af in 22:44 minuten, vijftig seconden sneller dan Peña en genoeg voor de eindzege. Ook Sevilla ging Peña voorbij en de inmiddels 45-jarige Spanjaard mocht als de nummer twee de gang maken naar het podium. Duarte volgt op de erelijst José Hernández op, die vorig jaar de wedstrijd achter zijn naam zette.

“Het was moeilijk door de vele bergen, de momenten van regen en de risico’s die we moesten nemen, maar ik voelde me altijd kalm door de training en het werk dat ik deed met Óscar (Sevilla, red.), de technische staf, de masseurs en de mecaniciens. Ze waren er altijd voor ons. Ik voelde me altijd kalm en gesteund”, vertelde Duarte na afloop van de slotetappe. “Dit alles gaf me het vertrouwen om de etappe te winnen. Ik wil de overwinning graag opdragen aan iedereen die me hier heeft geholpen.”


Update – EOLO-Kometa voegt Biagio Conte toe aan staf

EOLO-Kometa heeft zijn technische staf uitgebreid met voormalig profrenner Biagio Conte. De 53-jarige Italiaan, die in zijn actieve carrière succesvol was in zowel de Vuelta a España als de Giro d’Italia en op het podium stond van Milaan-San Remo, wordt een van de ploegleiders bij het team, samen met Stefano Zanatta, Jesús Hernández en Sean Yates.

EOLO-Kometa begon het seizoen als de ploeg van Alberto Contador en Ivan Basso, maar nu is het gewoon EOLO-Kometa. En dat is te danken aan de grote kwaliteitssprong die het team in het eerste seizoen heeft gemaakt”, laat Conte weten via zijn nieuwe ploeg. “2022 wordt het jaar van de bevestiging en natuurlijk willen we ook blijven groeien.”


Update – Bahrain Victorious-renner wint Taiwanees kampioenschap

Chun-Kai Feng heeft de wegwedstrijd van het Taiwanees kampioenschap gewonnen. Na 160 kilometer kwam de 32-jarige renner van Bahrain Victorious solo over de finish, nadat hij in de laatste vijftien kilometer was weggereden uit een kopgroep. Op 49 seconden achterstand kwam Chih-Hao Wu als tweede over de streep, op bijna twee minuten werd Shih-Hsin Hsiao derde.

Feng ging al vroeg in de wedstrijd in de aanval. “Ik probeerde hard te pushen aan het begin van de koers. Als ik het peloton uit elkaar kon rijden, kon ik beter zien hoe het met de concurrentie gesteld was. We werkten de hele dag goed samen in de kopgroep om de achtervolgers op afstand te houden. Ik ben blij dat ik aan het einde van het seizoen weer deze zege heb gepakt.”

Dit artikel delen:

3 Reacties

Poeksel 1 november 2021 om 10:19

“De jeugd triomfeert!”, zo verklaarde Sevilla na afloop.

0
nickdt 1 november 2021 om 10:28

Toch wel zonde dat Duarte nooit zijn belofte in heeft kunnen lossen.

0
Cochise 1 november 2021 om 10:59

Niet elke wereldkampioen bij de beloften wordt per definitie een veelwinnaar bij de profs. Hij kwam ook niet met adelbrieven naar de profs zoals een Bernal, Quintana of Angel Lopez later. In Europa tot dan toe vrij onbekend, enkel in Colombia zelf al een sterke jonge renner.
Hij heeft het uiteindelijk niet minder gedaan dan Grabovskyy, Lagutin, Velits, Sioutsou en Sicard die ook in die tijd WK werden. Niet de typisch Colombiaanse berggeit. Paar sterke eendagswedstrijden gereden (ik herinner me nog een Brabantse Pijl waar hij ook bij de besten was) en vaak goed tussen de Giro-favorieten in Trentino.
Redelijk vroeg terug enkel in Zuid-Amerika gaan koersen. Niet vergeten dat de toppers daar soms meer kunnen verdienen dan als tweederangsrenner in een kleiner Europees team.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone