Fabian Cancellara: “Tegenwoordig kunnen de klimmers en favorieten ook over kasseien rijden”

woensdag 6 juli 2022 om 09:03
Fabian Cancellara: “Tegenwoordig kunnen de klimmers en favorieten ook over kasseien rijden”

foto: Cor Vos

De kasseienrit die woensdag op het programma staat in de Ronde van Frankrijk zal veel klassementsrenners angst inboezemen. Fabian Cancellara, drievoudig winnaar van Parijs-Roubaix, denkt evenwel dat de meesten van hen klaar zijn om de strijd aan te gaan. “Tegenwoordig kunnen de klimmers en favorieten ook over kasseien rijden”, zei hij onlangs in gesprek met CyclingWeekly.

“Natuurlijk zullen jongens als Van Aert vooraan te vinden zijn, maar het kan zomaar zo zijn dat je iemand als Tadej Pogacar of zelfs Primoz Roglic daar ook zit”, stelde Cancellara, die meent dat de situatie in zijn tijd anders was. “Wat veranderd is, is het materiaal van het team. Ze hebben nu bredere banden, verschillende fietsen die ze kunnen wisselen, voordat ze aanvallen.”

Het is volgens Cancellara cruciaal om in een rit als deze agressief te rijden. “Ik zou de kasseienrit precies hetzelfde rijden als ik in het verleden deed. Want nu heb je nieuw materiaal, je hebt je team en je rijdt als een team. Je moet constant voorin zitten en het gewoon proberen”, aldus de Beer van Bern.

“Ik heb nog niet gezien welke stroken ze precies doen, maar het wordt hoe dan ook zwaar”, zei Cancellara net voor de Tourstart in Denemarken. “Het zal een nerveuze dag worden, een gekke dag waar we wellicht veel schade zien. Net zoals de vorige keren dat er een rit over kasseien was, of die nou nat of droog waren. Het kan een etappe worden die belangrijker blijkt te zijn dan elke andere rit.”

Dit artikel delen:

12 Reacties

Bozar 6 juli 2022 om 09:14

Edit redactie: dankje, het is aangepast!

Alfons Haavers 6 juli 2022 om 09:35

Hoe geweldig ik Cancellara als renner vond, zo totaal nietszeggend en oninteressant is hij als hij zijn mening geeft over wielrennen haha.

Mooi nog dat dit neergeschreven is want als hij op tv kan komen blijft hij maar eindeloos doordrammen met een woordenbrij waar zelfs Sven Kramer die uitlegt wat zijn directeursfunctie bij TJV inhoudt jaloers van wordt.

jort101 6 juli 2022 om 09:46

Cancellara zijn mening over een kasseienrit nietszeggend en oninteressant vinden is ook best bijzonder Maar iedereen zijn mening natuurlijk.

Alfons Haavers 6 juli 2022 om 10:29

Prestaties op de fiets betekenen voor mij niet automatisch dat iemand als 'analist' (in de mate dat we daar hierover kunnen spreken) interessant is.

Eddy Merckx bijvoorbeeld, groots renner maar voor mij weinig interessant als hij over koers praat. Sven Nys, nooit iets noemenswaardigs gepresteerd in het wegwielrennen maar voor mij wel met goeie en relevante analyses erover.

Fabian Cancellara, geweldige kasseispecialist maar wat mij betreft zelden in staat om voorbij wat dooddoeners te raken die eigenlijk om het even wie kan verzinnen. Tom Boonen, ook groot kasseispecialist, kan dat bv. wel vaak.

Canc hoort zichzelf naar mijn gevoel ook gewoon graag bezig zonder dat hij het gevoel heeft dat het ook inhoudelijks iets moet voorstellen. Een Boonen bv. blijft to-the-point en spreekt enkel als hij daadwerkelijk iets kan toevoegen.

Het is nu eenmaal niet zo dat wie hard kan trappen ook automatisch interessante dingen weet te vertellen over koers en die dan ook nog eens treffend onder woorden kan brengen.

Maar dat is verder ook maar enkel mijn bescheiden mening. ;-)

YogiBear 6 juli 2022 om 09:53

“iemand als Tadej Pogacar of zelfs Primoz Roglic daar ook zit” Vind dit wel interessant. Je leest wel meer dat Pogacar dit beter zou moeten kunnen dan Roglic. Pogacar reed goed in Vlaanderen, maar die kassaeienstroken zijn echt heel anders dan in Frankrijk (geeft hij zelf ook toe). Roglic bleek echter in de GP Denain heel goed in staat te zijn om te volgen op de kasseien en zelfs meer.

jv88 6 juli 2022 om 10:07

Gisteren kon Roglic op zijn terrein niet volgen. Ondanks dat gaatje vond ik het zorgwekkend en twijfel ik over zijn vorm. Dus ook voor vandaag twijfels!

YogiBear 6 juli 2022 om 10:16

@jv88 Aan het begin van de klim moest Roglic zes/zeven posities goedmaken om in het wiel van Laporte te komen (en zit daarmee nog drie posities achter Vingegaard) en doet daarmee een inspanning die vergelijkbaar is met Pogacar. Natuurlijk kun je dan klagen over positionering, maar ik heb nog niet meteen het idee dat het een kwestie was van niet kunnen volgen. Hij heeft aan het begin van de klim een redelijk grote extra inspanning moeten leveren en komt voor Pogacar boven.

Romāns Vainšteins 6 juli 2022 om 10:34

Ik ben geneigd de constatering om te draaien en niet zozeer te mekkeren over dat Pogacar en Roglic niet meekunnen maar eerder gepaste verwondering uitspreken tov het gemak waarmee Vingegaard meevloog. Die moest er ook niet zelf af maar bleef in het wiel toen Yates brak.

Ditwashet 6 juli 2022 om 11:12

Gisteren heeft totaal niets te maken met drie grote bergen over, maar alles met positionering

Albeijing Feeniks 6 juli 2022 om 11:17

In Vlaanderen zal men nooit vergeten hoe hij onterecht won van Boonen door vals te spelen.

reusjen 6 juli 2022 om 11:36

Dat is inderdaad iets wat alleen door een groepje sneuneuzen in Vlaanderen wordt geloofd. Wat mij betreft echt het meest sprekende beeld van het calimero complex van sommige Vlamingen.

Zwarte Panter 6 juli 2022 om 11:29

En niet alleen daar toen

Headlines

Populair

Materiaalzone