Ewan klopt Groenewegen in GP de Fourmies, late val schakelt Jakobsen en De Lie uit
foto: Cor Vos (archief)
zondag 11 september 2022 om 16:51

Ewan klopt Groenewegen in GP de Fourmies, late val schakelt Jakobsen en De Lie uit

Caleb Ewan heeft de GP de Fourmies gewonnen. De Australische sprinter van Lotto Soudal was na een koers van 197 kilometer de snelste in een massasprint, voor Dylan Groenewegen. Een late valpartij ontsierde de finale en schakelde andere favorieten als Fabio Jakobsen en Arnaud De Lie uit.

De kopgroep van de dag bestond uit vijf renners. Onder hen rasaanvaller Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert). Zijn vluchtkompanen waren de Belgen Louis Blouwe (Bingoal Pauwels Sauces WB), Milan Fretin (Sport Vlaanderen-Baloise) en thuisrijders Maxime Jarnet (Go Sport-Roubaix Lille Métropole) en Nicolas Debeaumarché (St Michel-Auber 93).

In het peloton werd de controle gehandhaafd door Lotto Soudal, BikeExchange-Jayco en AG2R Citroën. Het verschil was maximaal vier minuten, maar werd naarmate de finale naderde verkleind tot zo’n twee minuten. De eerste vluchter die moest afhaken vooraan was Jarnet.

Taco van der Hoorn pas laat gegrepen
Nadat ook Quick-Step-Alpha Vinyl zich ging mengen in de achtervolging, ging het verschil steeds sneller naar beneden. Bij het ingaan van de laatste ronde was de voorsprong van Van der Hoorn en co nog vijftien seconden. Sandy Dujardin (TotalEnergies) probeerde in die slotomloop nog de oversteek te maken naar de kopgroep, maar hij kwam er niet bij.

Van der Hoorn, Blouwe en Debeaumarché hielden het langst stand, maar werden ruim drie kilometer van de meet dan toch in de kraag gevat. Daarna was het aan de sprinters, maar door het gewring werd voorin het peloton gevallen. Onder meer Fabio Jakobsen en Arnaud De Lie waren betrokken en konden een zege vergeten.

Groenewegen gaat te vroeg aan
Lotto Soudal had Caleb Ewan nog wel voor de valpartij zitten en ook Dylan Groenewegen omzeilde de crash. In de laatste kilometers waren er nog enkele bijna-valpartijen, maar iedereen bleef overeind. Groenewegen ging vervolgens de sprint vroeg aan, waarna Ewan in zijn slipstream dook en er in de laatste rechte lijn overheen kwam. De derde plaats was voor Amaury Capiot (Arkéa-Samsic).

Met zijn overwinning bezorgt Ewan Lotto Soudal ook belangrijke punten in de strijd tegen degradatie uit de WorldTour. In een ProSeries-wedstrijd zijn door de winnaar 200 punten te verdienen en die raapt de Australiër hier op voor zijn ploeg. De tweede plek van Groenewegen levert BikeExchange-Jayco 150 punten op.

Copponi wint bij de vrouwen
Ook bij de vrouwen werd vandaag de GP de Fourmies (UCI 1.2) verreden. Daar ging de zege naar de Française Clara Copponi van FDJ-Suez-Futuroscope, voor Valentina Basilico (Bepink) en Maria Martins (Le Col-Wahoo).

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
11 september 2022 17:14
Kluge gaat inderdaad in de fout. Bewust zou nogal dom zijn aangezien de beste renner van zijn ploeg laat vallen. De Buyst wel weer met een meesterwerk qua lead-out.
11 september 2022 17:29
Kleine (wellicht off-topic) vraag: krijgen stagiairs niet direct een fiets van hun "nieuwe" team? Nummer nummer 107 (Bogusławski - volgens PCS stagiair bij BEX sinds 01/08) reed namelijk op een rode Trek fiets van zijn Poolse CT team
  11 september 2022 17:31
  Nee, omdat ze gewend zijn al een heel seizoen met die fiets te rijden. Het kan maar je ziet dat ze vaak de fiets nemen die ze gewend zijn. Zo werd Alfdan De Decker ook ooit tweede op een Ridley (LTS U23) als stagiair van Wanty
11 september 2022 17:16
Dikke punten voor lotto
  11 september 2022 17:28
  Groenewegen tweede dus hebben ze niet veel aan. Morgen komt de Vuelta met Mas er nog bij.
  11 september 2022 19:16
  Waarom je 3 minnetjes krijgt voor het schrijven van wat objectieve feiten is mij een raadsel...
  11 september 2022 19:32
  Ach fdj trek het je niet aan, er wordt met de duimpjes niet naar inhoud gekeken, enkel naar sentiment.
  11 september 2022 19:38
  Allemaal mafkezen hier op het forum FDJ.
  11 september 2022 19:39
  @Marik dat blijkt. Ik hoop overigens dat Lotto het gaat redden. Lotto is een van de oudste ploegen met een grote traditie. Zie die liever dan bv Israel eruit vliegen. Geen beleid, maar grote namen gehaald die al over de top waren.
  11 september 2022 20:52
  Ach, die infantiele duimpjes. Meestal omlaag natuurlijk, kwestie van zwaartekracht en waarschijnlijk bedacht door wichelroede gekkies. Wat wel zorgelijk is is dat je na 1000 duimpjes omlaag automatisch door zeer intelligente algoritmen wordt verbannen. Als ik het even snel bereken zit je in de gevarenzone, FDJ! (Dat ik dit bericht hier nog kan posten is me een raadsel…)
  11 september 2022 21:13
  Ik zie de meerwaarde ook totaal niet van die domme duimpjes. Een post kun je het niet mee eens zijn, maar kan wel goed onderbouwd zijn. Ik zou dan niet de - indrukken, maar proberen te antwoorden.
11 september 2022 16:58
En de winnaar veroorzaakt de val door een rare beweging.
11 september 2022 18:15
En hoe zit het met de schade bij de gevallenen? De vaart zat er flink in, dus ik kan mij voorstellen dat niet iedereen er heelhuids van afgekomen is.
11 september 2022 17:01
Idd. Lotto, Kluge, veroorzaakt de bewust de valpartij door te kwakken naar links.
  11 september 2022 17:04
  Bewust dan nog.
  11 september 2022 17:24
  Ja natuurlijk, bewust één van zijn 2 kopmannen, de beste renner van zijn team dit jaar, laten vallen. Kluge doet iets wat elke dag meerdere keren gebeurd. Naar een kant uitwijken waardoor er een beweging in het peloton ontstaat. Een renner van BEX raakt daardoor het achterwiel van Ewan. Fout van Kluge natuurlijk, maar dit gebeurt echt tientallen keren per wedstrijd, normaal zijn de gevolgen natuurlijk niet zo zwaar.
11 september 2022 16:58
Groenewegen te vroeg. Ewan kon er niets aan doen maar zijn ploeggenoot veroorzaakt door een hele domme beweging een grote valpartij en schakelt een aantal sprinters en loodsen uit. Lotto zou hier een straf voor moeten krijgen, want dit kan niet. Puntenaftrek bijvoorbeeld. Maar de jury zal inmiddels wel al aan de wijn zitten.
  11 september 2022 16:59
  Het was Ewan zelf.
  11 september 2022 17:04
  @Arry het was de lange Lotto op kop, Kluge dus.
  11 september 2022 17:15
  Platteprijs wat heb langelotti hier mee te maken :P

Reacties zijn gesloten.