Ewan blijft Lotto Soudal trouw in geval van degradatie: “Zeker van plan te blijven”

donderdag 21 juli 2022 om 10:05
Ewan blijft Lotto Soudal trouw in geval van degradatie: “Zeker van plan te blijven”

foto: Cor Vos

Als Lotto Soudal dit jaar degradeert uit de WorldTour, kan Caleb Ewan onder zijn contract voor de komende seizoenen uit. Maar de Australiër is niet van plan om van die mogelijkheid gebruik te maken. “Ik ben zeker van plan om hier te blijven”, zegt Ewan tegen VeloNews.

“Ik ben nog twee jaar bij het team na dit jaar”, aldus Ewan, die dus een contract tot 2024 bij de Belgische ploeg heeft. Dit contract kan verbroken worden, indien Lotto Dstny (de opvolger van Lotto Soudal, red.) niet op het hoogste niveau acteert. Maar Ewan geeft zelf aan dat hij blijft, “tenzij ze me niet meer willen”.

“We hebben al veel gesproken over het scenario waarin we degraderen met het team, want de wedstrijden zijn natuurlijk het belangrijkste voor me. Maar zelfs als we naar beneden gaan, denk ik niet dat er veel verandert, want alle sponsoren willen blijven. En als we bij de eerste twee teams van het tweede deel zitten, dan kunnen we nog altijd overal starten waar we willen.”

Degradatie als voordeel
“Volgens mij gaat dat geen groot verschil maken. Misschien is het zelfs een voordeel, omdat ons team soms niet breed genoeg is om ergens aan de start te staan”, denkt Ewan, die wel hoopt op wat versterking voor zijn sprinttrein. “Ik verwacht dat we gaan kijken naar wat meer renners voor de lead-out, zoals we elk jaar doen, omdat we altijd kijken hoe we het kunnen versterken. Misschien moeten ze (het team, red.) op bepaalde performance gebieden wat verbeteren, maar dat weten ze. Ik denk dat er wat veranderingen komen.

“Er is niet één iemand waarvan ik weet dat die op de markt is die ik echt graag wil”, zegt Ewan over een potentiele sprintaantrekker. “Het is normaal gesproken na de Tour, zoals vorig jaar met Rüdiger Selig en Michael Schwarzmann, dat er getekend wordt. Ik denk dat iedereen wacht om eerst te kijken waar de sprinters heen gaan, om vervolgens te beslissen. Dat is hoe de transfermarkt voor lead-outs werkt. Ik denk dat alle sprinters nu beslissen waar ze heen gaan en dan volgen later de sprintaantrekkers.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

Deel Koeper 21 juli 2022 om 10:31

Die loyaliteit mag dan wel beloond worden met een betere trein. De Buyst blijft goed, maar als die niet beschikbaar is, blijft er weinig over. Had eerlijk gezegd hogere verwachtingen van de Duitsers, maar die vallen zwaar tegen.

0
Geerkos 21 juli 2022 om 10:47

Iedere grote ronde krijgt die een volledige ploeg. Iedereen cijfert zich voor hem weg. Dan moeten er resultaten komen. Het is dat ze geen alternatief hebben bij lotto. Alleen Andreas Kron kan voor zichzelf nog iets behalen in deze selectie. Bij Bora verdwijnt Bennett voor van Poppel en omdat er ook andere focus is kunnen ze het hebben. Als sprintteam moet je minimaal 2 sprinters hebben die gemiddeld top 6 kunnen rijden.

0
Rogierke 21 juli 2022 om 11:15

De Duitsers vallen inderdaad tegen, maar ook tactisch lijken ze steeds andere keuzes te maken in de sprinttrein waardoor er geen vastigheid in komt. Als ze weer een nieuwe trein willen eventueel Teunissen en/of Sinkeldam?

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 21 juli 2022 om 11:19

Die gaan niet die stap terugzetten. Sinkeldam is te goed en teunissen te eerzuchtig.

0
Shinzawai 21 juli 2022 om 11:24

Teunissen kan zijn rol in de sprinttrein natuurlijk prima combineren met een vrije rol in het voorjaar.

0
Bozar 21 juli 2022 om 11:25

Van waar haal jij dat Sinkeldam te goed is voor Lotto? Hij zou voor een betere spurter rijden dan dat hij dat nu doet, en hij is toch ook al 33.

0
Deel Koeper 21 juli 2022 om 11:35

Sinkeldam is een topper qua lead-out, maar heeft Teunissen daar echt al veel bijzondere dingen laten zien?

Sinkeldam is iemand die aangaat met zijn sprinter in zijn wiel, Teunissen is meer iemand die zijn sprinter komt afzetten in ’t wiel van een andere trein en terug verdwijnt. Ewan heeft het eerste nodig.

0
Geerkos 21 juli 2022 om 11:48

De sprintaantrekkers zijn de besten. Het verschil is zo goed te zijn bij een Sinkeldam en Morkov. Hun maken de sprinters echt beter door hun acties.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 21 juli 2022 om 11:17

Lotto zal zich meer kunnen gaan toeleggen op klassiekerwerk en kleinere eendagskoersen ook in frankrijk. De selectie is behoorlijk breed maar vooral met mannen vd 2e en 3e rij. Als ze gaan winnen op wat lager niveau kunnen ze stilaan heropbouwen. In die zin kan hun positie als 1e of 2e op lager niveau juist daarin als katalysator werken of in ieder geval geeft het hen ruimte om rustig terug te bouwen tot de ploeg die het eens was.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 21 juli 2022 om 11:18

OT: mooi als ewan blijft. Als ervaren man en uithangbord.

0
Kopinkas 21 juli 2022 om 11:22

De degradatie zou helaas ook deels op zijn eigen conto te schrijven zijn. Ziek worden zoals net voor Milaan-San Remo is één ding, maar zijn valpartijen in de Giro door zijn gewriemel op de limiet kost Lotto indirect heel wat punten. Hij is ook nooit meer optimaal klaargeraakt voor de Tour. Vanuit die optiek niet meer dan logisch dat hij bij Lotto blijft en zijn beste beentje voorzet.

0
djerkson 21 juli 2022 om 11:36

Als Ewan niet ziek is en MSR wel kan rijden zoals hij wou, had dat misschien zoals vorig jaar een tweede plaats en 400 WT opgeleverd. Zonder val in de Giro en met De Buyst als lead-out stonden hij en Lotto zeker enkele honderden punten hoger. Maar ja, als en dan. In principe is Ewan een top 20-renner qua puntenaantal.

0
djerkson 21 juli 2022 om 11:33

Met toptalenten De Lie en Van Eetvelt, een doorgroeiende Vermeersch en Van Moer en Ewan die blijft, komt het wel goed met Lotto.

0
Samamba 21 juli 2022 om 11:39

Van Moer is echt niets speciaals.

0
Deel Koeper 21 juli 2022 om 11:52

Denk dat ze ook moeten hopen dat een Crass nog wat kan groeien. Een topper gaat dat niet worden, maar als die het niveau van een Monfort kan krijgen, dan kunnen ze toch meedoen voor plekken 6 tot 10 in rondjes.

En hopen dat Van Moer en Vermeersch niet de kant van Vanhoucke opgaan, waar de beloftevolle prestaties eigenlijk maar een tijdelijke fenomeen waren. Denk dat ze bij Lotto al blij zouden zijn als die hun niveau van vorig jaar zouden terughalen, laat staan nog progressie maken.

En soms hebben ze ook wel pech, zoals met Verschaeve, die altijd geblesseerd is. Bij de jeugd zat die toch regelmatig in de buurt van jongens als Jorgenson of Leknessund, dat lijkt nu een utopie.

0
Shinzawai 21 juli 2022 om 12:10

Cras lijkt naar Total te vertrekken.

0
Kopinkas 21 juli 2022 om 12:21

Hopelijk ontpopt hij zich daar niet tot ‘la crasse totale’, maar kan hij blijven doorgroeien, richting toptien noteringen in kleine rondjes

0
A.M.M. Jonkers 21 juli 2022 om 11:53

Lotto-Soudal (en straks Lotto-Dstny) kent 1 toptalent; Arnaud de Lie.

0
Kopinkas 21 juli 2022 om 12:22

Bij De Lie kan je in ieder geval spreken van ‘Manifest Dstny’: voorbestemd tot grote daden.

0
Shinzawai 21 juli 2022 om 12:24

Het zou wellicht beter voor Lotto zijn om afscheid te nemen van Ewan als de ploeg degradeert en dat budget te investeren in de breedte om daarna sterker terug te komen. Ik denk dan aan renners als Meurisse, C. Swift, De Bod, Mertz, Leknessund, Eenkhoorn, Teunissen, Kamp, Herregodts en Marit. Renners die de ploeg op diverse terreinen punten kunnen bezorgen.

0
Kopinkas 21 juli 2022 om 12:25

In de rubriek ‘Ander Lotto-nieuws’: Gilbert zwaait op 15 oktober af met een speciaal criterium op de Cauberg. Vrees een beetje dat het voor hem bij die rit- en eindoverwinning in de Vierdaagse gaat blijven in zijn slotseizoen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone