Evenepoel ziet Ronde van Zwitserland als leermoment: “Wil heel fris starten in de Vuelta”

zaterdag 18 juni 2022 om 18:30
Evenepoel ziet Ronde van Zwitserland als leermoment: “Wil heel fris starten in de Vuelta”

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel was vooraf een van de grote favorieten voor de Ronde van Zwitserland, maar hij kwam er de afgelopen dagen niet aan te pas. In de bergetappe naar Malbun hervond hij zichzelf een beetje en werd hij twaalfde. “Gisteren draaide het niet zoals ik wilde, vandaag draaide het een stuk beter”, zei de 22-jarige Belg na afloop tegen Pickx Sports.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

“Het was pas in de laatste drie kilometer dat ik mijn eigen ritme moest zoeken, omdat ze Fuglsang, Thomas en Higuita het wilden uitvechten om het klassement”, vervolgt Evenepoel. “Maar voor de rest ben ik heel tevreden. Ik denk dat het beste eruit heb gehaald. Ook qua power was het alweer een stuk beter vergeleken met gisteren. Nu hopen dat ik de top-tien weer in kan duiken, zodat ik de week toch met een goed gevoel af kan sluiten.”

“Zondag gaan we er gewoon vol in en dan zien we wel”, doelt Evenepoel op de individuele tijdrit, waarvoor hij een van de favorieten is. “Maar Stefan Küng is ook sterk. Ik denk dat hij iets meer kans maakt dan ik. Maar ik heb hem al eens geklopt dit jaar, dus dat ga ik onthouden. Thomas, ik en Küng zullen de favorieten zijn.”

Na de Ronde van Zwitserland zal Evenepoel de Belgische kampioenschappen betwisten. “Daarna een maand zonder competitie. Ook omdat ik voel… Ik zit al op veertig koersdagen, wat vrij veel is. En ik wil heel fris aan de Vuelta starten, wat hier misschien iets minder het geval was. Dat zijn allemaal dingen die je leert. Zo fris mogelijk aan de Vuelta starten, veel op hoogte gaan, veel bergop trainen, en dan daar het beste ervan maken.”

Dit artikel delen:

39 Reacties

Albeijing Feeniks 18 juni 2022 om 18:47

Hij blijft echt geobsedeerd door het grote rondewerk. Zijn ze daar bij QSA daar ook nog steeds zo overtuigd van? Vooralsnog lijken ze er nog in mee te gaan op basis van data. De praktijk toont ons toch wat anders… hij moet zich volledig toeleggen op WK’s, EK’s, klassiekers en lekker selectief ritten uit grote rondes uitkiezen.

Hij is nu al meer winnaar dan een aantal grijze muizen ronderenners ooit zullen zijn! Niet iedereen moet of wil top 10 of top 20 plaatsen bij elkaar fietsen. Zoals bv. Kelderman dat wel wil en nooit wat wint.

Cochise 18 juni 2022 om 19:04

Hij zal het pas echt weten als hij het ooit eens probeert zeker? Jong genoeg om z’n grenzen af te tasten op allerlei vlakken. Veel te jong om nu al te besluiten wat hij zeker wel of zeker nooit zal kunnen.

Lalsacien 18 juni 2022 om 19:39

Na het rijden van een grote ronde komen de meeste renners sterker voor de dag.
Dat zal ook voor Evenepoel gelden.

evelineroos 18 juni 2022 om 19:44

Laat Kelderman hier lekker buiten.

AdZ 18 juni 2022 om 20:06

@Lalsacien, dan eerst ook maar eens die grote ronde uitfietsen, niet?

Lalsacien 18 juni 2022 om 20:53

@Adz zeker. De Giro rijden was een fout en gedoemd te mislukken.

Vangenechten 18 juni 2022 om 21:03

Eens met Cochise en Lalsacien. Hij moet het sowieso eens proberen (een grote ronde) en het zal hem in elk geval sterker maken!

Klaas Foppen 18 juni 2022 om 19:45

Hij moet ook realistisch zijn als die corona niet toegeslagen had, had hij rond de 20-25 ste plek gestaan en dan missen er in dit veld ook nog al wat grote jongens, nu kwam de actie ook pas laat op gang anders was hij er eerder afgevlogen. Het is goed dat hij zo positief is, maar ik geloof dat hij bij een gewoon goed deelnemersveld in Spanje geen top 10 zal gaan rijden, hij is veel betere voor de klassiekers en kortere rondes, ja hij is nog maar 22 maar Bernal en Pogacar hadden op die leeftijd al grote rondes op zak, en ik vind Evenepoel maar traag progressie maken voordat hij er als zon topper binnen kwam. Als het een vroegbloeier is zit ie al zon beetje op het beste van zijn kunnen. Maar ik ben vooral van mening dat als hij zich wel wil ontwikkelen als klassementsrenner hij zo snel mogelijk weg moet bij Quickstep

tramontana 19 juni 2022 om 00:38

…de val in Lombardije heeft hem 2 jaar gekost, zoveel is duidelijk, vergelijken met Pog en Rog op hun jonge leeftijd is dus moeilijk. Hij moet zo’n grote ronde gewoon een keer proberen als hij topfit aan de start kan komen, daarna weet hij (en wij) wellicht meer.

Limal 19 juni 2022 om 06:28

Als je met Roglic vergelijkt heeft Evenepoel nog zeeën van tijd:
– werd prof in 2013
– reed eerste GR in 2016: 58e in AK Giro
– 2017: 38e Tour
– 2018: 4e Tour
– 2019: 3e Giro, 1e Vuelta

Om Roglic te evenaren moet Evenepoel dus in 2024 of 2025 richting podium, gevolgd door winst een jaar later. De recente geschiedenis met Pogacar en Bernal vertekent het beeld wat, maar bovenstaande is een natuurlijke evolutie voor de meeste groterondewinnaars.

Lalsacien 19 juni 2022 om 07:33

@Limal het valt mij op dat wat betreft de grote rondes Roglic een rustige opbouw heeft. De valkuil (maar dat is vaak ook een kracht) van Evenepoel is dat hij te graag wil.

Limal 19 juni 2022 om 08:38

@Lalsacien, zoals ik hieronder ook al opmerkte zit er een grote variatie tussen het aantal grote rondes die recente GR-winners reden alvorens ze hun eerste wonnen. Wilden Roglic (5), Nibali (6) en Froome (4) ‘het’ dan minder hard dan Poga, Bernal en Contador (2)? Of ontwikkelen verschillende renners zich op fysiek en mentaal vlak nu eenmaal op verschillend snelheden? ;-)

Ik zie het feit dat Evenepoel al vele kleine rondjes en enkele klassiekers won niet meteen als een teken dat hij het allemaal “te graag” wil om op termijn een GR-winnaar te worden. Zolang de wil en het geduld er is om gestaag te verbeteren (wat wel blijkt uit zijn recente interviews) is er geen reden om het plan Grote Ronde te laten varen of te denken dat dit bij voorbaat al gedoemd is om te mislukken.

Klaas Foppen 19 juni 2022 om 09:26

je hebt vroegbloeiers en laat bloeiers altijd al gehad, en degenene die heel vroeg top zijn houden dat meestal niet vol tot over hun 30ste. Daarom juist schoffel ik zijn eigen leeftijdtheorie onderuit, want als hij die wil gebruiken en ik pak express Bernal en Pogacar dan gaat hij nooit geen kans maken, sommigen wonnen pas een tour op een 35ste, Jan ulrich won hem ook op zijn 22ste of 23ste en het jaar daarvoor was hij ook al de sterkste, maar hij heeft dat niveau nooit meer gehaald

Bankzitter 18 juni 2022 om 20:11

Het is altijd wat bij REV. Hij moet gewoon kleine rondjes blijven rijden en zichzelf dan op de borst blijven roffelen. Het is gewoon een middelmatige renner, punt.

Steven_E 18 juni 2022 om 20:22

Goed dat je “punt” zegt, dan weet iedereen dat die discussie niet meer moet worden gevoerd de komende 15 jaar. Een renner van 22 kent 2-3 slechte dagen (die Giro van vorig jaar die telt gewoon niet, “punt”), en daarop bepalen we maar hoe de rest van zijn carrière moet verlopen. Lekker makkelijk, goed gedaan!

evelineroos 18 juni 2022 om 21:03

Een middelmatige renner wint LBL niet.

legrandbornand 18 juni 2022 om 22:21

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

Viktrodriguez 18 juni 2022 om 23:09

Eveline: Wel degelijk mogelijk.

Inglinsky won ooit diezelfde koers. Jungels won ooit deze koers. Zelfs Zaugg won ooit Lombardije.

Deel Koeper 18 juni 2022 om 23:32

Noem dan ook Poels even. Als Jungels ook telt.

Lalsacien 19 juni 2022 om 07:36

@Viktor op de dagen dat Poels, Jungels, Zaugg en Iglinskiy wonnen waren ze verre van middelmatig, ze stegen boven zichzelf uit.

Panache 18 juni 2022 om 20:14

Evenepoel is een zeer getalenteerde wielrenner met specialisatie tijdrit/heuvels. Het grote rondewerk is ook gewoon een niche, een niche waar renners met slechts een handvol zeges (of minder) in uitblinken: Kelderman, Mas, Caruso, Haig, Landa en hopelijk straks Arensman. Renners die meer allround zijn en wereldtop zijn in grote ronden, kleine ronden én eendaagsen zijn veel zeldzamer maar dat zijn wel de renners die generaties kenmerken: Pogacar, Roglic, Bernal. Op zich lovenswaardig dat Evenepoel niet voor de makkelijke weg kiest en probeert het hoogst haalbare na te jagen. Is het slim? Een grote ronde win je niet op basis van je competenties, maar veel meer op basis van de zwakste schakel. Dat is de reden dat een taaie renner als Kruijswijk in zijn beste tijd blind kon worden opgeschreven voor top-10 (geen echt zwakke punten naast het matige dalen). Kruijswijk won dan weer amper vanwege het ontbreken van een wapen of echte specialiteit. Dat maakt Kruijswijk in deze vergelijking een betere grote ronderenner, wat iets anders is dan een betere wielrenner (die vergelijking valt uiteraard de kant van Evenepoel uit). Wat moet er dus gebeuren de komende jaren om een gt-klassement te rijden? Niet werken aan je kracht (die is al op niveau), maar puur werken aan de dieselmotor, stabiliteit, dalen en sparen. Het zal een weerslag hebben op het niveau in kleinere koersen maar het lijkt mij de enige weg. Een vat buskruit wint geen grote ronde.

Vangenechten 18 juni 2022 om 21:02

Mooie analyse Panache, volledig mee eens!

Polleke 18 juni 2022 om 21:45

Pojacar ging er toch behoorlijk op zijn Evenepoels tegenaan in Sienna…

Limal 18 juni 2022 om 22:00

Enkele dingen die volgens mij ook correct zijn:

– met Pogacar en vooral Roglic heb je momenteel twee vaten buskruit rondrijden die de grote ronden de laatste jaren domineren ;-p
– Elke GR-winnaar van de afgelopen decennia reed eerst minstens één GR uit voordat ze wonnen (bvb Roglic won pas zijn 5e, Froome zijn 4e, Pogacar, Bernal en Contador hun 2e, Nibali zijn 6e)
– in deze Ronde van Zwitserland heeft Evenepoel meer tijd verloren in de heuveletappe eergisteren dan in de 2 aansluitende bergritten tesamen => positieve indicaties op vlak van recuperatievermogen en het langere klimwerk, angstpunt wat betreft extreme hitte?
– afdalen is dit jaar geen probleem meer gebleken

Evenepoel moet gewoon evenveel tijd/krediet krijgen als alle andere renners-die-niet-Tadej-heten. Goed is dat bij Evenepoel zelf het besef er nu is dat het een proces is dat tijd gaat vragen om de kloof met de top te proberen dichten (https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220618_95374187). Nu de opportunistische (anti-)fans en de meer ongeduldige neutrale wielervolgers nog :-)

Klaas Foppen 19 juni 2022 om 11:02

@polleke uberhaupt wel gelezen wat hij schreef? maar je spreekt eerder van op zijn Pogacars dan op zijn Evenenepoeliaans, Op dit moment is Evenepoel nog bij lange na niet de renner die Pogacar is, en de vraag is of hij ooit dat niveau uberhaupt gaat halen

Ronny0114 18 juni 2022 om 21:38

Maakt geen kans tegen de rondetoppers ,

Ronny0114 18 juni 2022 om 21:39

Als er een col in het parcours zit , rijden ze hem eruit .

Viktrodriguez 18 juni 2022 om 23:29

Ik blijf gniffelen als ik denk hoe de redactie hem de topfavoriet maakte voor deze koers, terwijl ie zonder Covid niet eens in de buurt komt van dit al en zelfs met nog hard eraan moet trekken voor een topklassering. Dan heeft ie nog mazzel van de belachelijk lange tijdrit in Vaduz morgen.

En dat is geen achteraf makkelijk praten, want die twijfels over zijn klimvermogen in de echte bergen tegen de echte tegenstand in de WT bestonden al. Diezelfde bergen en concurrentie die je in de GT’s tegenkomt en daar een stuk beslissender zijn dan hier.

Kan REV ooit een GT winnen? Uiteraard, zeker door zijn jonge leeftijd met atypisch carrièreverloop kan alles nog en de TT als wapen. Maar vooralsnog zie ik het niet in. Bijna alles wat maar enigszins dominant is qua GT’s drukt al een zekere stempel vanaf een vrij jonge leeftijd in dit soort klimkoersen. Niet per se winnen, wel qua korte uitslagen. Geen (berg)sprint gaat ook pijn doen, zeker in Italië en Spanje met die muren. Nee, Noorwegen maakt hem niet ineens een specialist. Porte domineerde ook jaren Willunga Hill in TDU, maar bakte er nergens anders iets van op dat soort aankomsten.

Ik ben het eens met hierboven dat ie weg moet bij QS. Enerzijds omdat ze nul verstand hebben van grote rondes en ddat ombouwen is extreem lastig: vraag Spekenbrink van DSM maar. Anderzijds omdat het een Belgische ploeg is en PatLev overduidelijk meer in financiële en commerciële belangen denkt dan sportieve. Niet alleen vanwege REV’s Giro, maar ook met o.a. Alaphilippe naar een bepaalde koers ipv een andere sturen vanwege startgeld of het niet starten in Belgische koersen, omdat ze niet genoeg bieden aan startgelden. Hij voedt ook gewoon de mediadruk maar al te graag.

Een INEOS bijv. interesseert dat geen ene fuck.

Wiedewiedewaaier 19 juni 2022 om 08:33

Wout ruilen voor Remco, iedereen blij.

wielrenner 19 juni 2022 om 08:20

Wat ik zo mooi aan die knul vind, hij gaat zijn eigen koers tot irritatie van al die irritante toetsbordmannetjes op dit topic. Vindt het wel grappig dat de meeste profs lachen om die slappe kost die hier dagelijks op WF verschijnt.
Maar goed eens in de maand lees ik één en ander en zie altijd dezelfde mafkezen die zgn. verstand van zaken hebben, gewichtige stellingen plaatsen en vooral graag op elkaar inhakken.

Nee geef mij maar een coureur die met vallen en opstaan toch maar hele mooie resultaten neerzet dan zo’n Pogacar waarbij alles zo geolied loopt.

Limal 19 juni 2022 om 08:48

Zelf geniet ik als wielerliefhebber evenveel van Pogacar’s exploten, en die vijandige reacties op bijvoorbeeld zijn prestaties in zijn thuisrondje vind ik maar moeilijk te begrijpen. Uiteindelijk kijk je toch koers voor opwindende renners als Pogacar, Roglic, Van Aert, Van der Poel, Evenepoel, Mollema, De Gendt, Alaphillipe, Van der Hoorn, Pinot etc etc etc?

Lalsacien 19 juni 2022 om 08:49

@wielrenner Ik zie je over een maand wel weer terug. Alhoewel, tijdens de Tour komen er allerlei randfiguren langs…

Wheely 19 juni 2022 om 09:04

Ik geniet ook erg van het vallen en opstaan van de renners, tot volgende maand!

Marik 19 juni 2022 om 11:14

Remco Evenepoel zorgt voor vertwijfeling bij iedereen. Bij zichzelf, zijn entourage en de wielervolgers. Want hoe kan het nou dat je in sommige wedstrijden iedereen je hielen laat zien, om de wedstrijd erna totaals niet meer te bevestigen? De man is erg wisselvallig en ik zal open deuren intrappen als ik zeg dat die wisselvalligheid er echt uit moet om de volgende stap te zetten.

meqadon 19 juni 2022 om 12:10

Idd Marik dat gevoel heb ik ook. De ene dag kan hij iedereen verslaan. Een paar dagen later is hij plots een middelmatige renner geworden. Volgens mij is het beter om naar de vuelta te trekken zonder ak ambities. Ritjes uitkiezen, eventueel eens kijken in een bergrit waar het schip strand tov de toppers en die vuelta uitrijden. Zo zal hij meer vertrouwen opdoen ipv elke dag aanklampen en er dan toch nog doorzakken op die slechte dag die er zit aan te komen. Het ak kan later toch nog een doel worden? Hij is tenslotte nog jong en fietst nog niet lang. Dat is ook een oorzaak voor die wisselvalligheid denk ik. Volgens mij heeft hij (nog) niet genoeg inhoud om vele dagen na elkaar op hoog niveau te fietsen.

kleomantre 19 juni 2022 om 13:05

Van te voren vond ik dat er niet direct conclusies aan dit rondje verbonden kunnen worden over zijn eventuele mogelijkheden. Zowel niet met een prima resultaat 3de tot 5de als een minder resultaat. Nou is dit wel flink wat minder maar ik blijf er vooralsnog wel bij.

@Marik niettemin is de wisselvalligheid wel opmerkelijk. Je kan nu wel stellen dat er nog weinig op wijst dat het wel een goede ronderenner gaat worden. De hosanna kan er al lang af en dat is ook wel ingedaald bij de WF-volgers (daarmee bedoel ik niet de sneuneuzen die ‘m omlaag blijven pennen, een troll her en der of een enkele fanatieke fan). Anderzijds is hij nog zo jong dat het ook in z’n geheel niet uit te sluiten is. Zeker omdat-ie op goede dagen heel veel in z’n mars heeft.
Het is alleen blijkbaar heel moeilijk om iemand te maken die als een Dumoulin in z’n beste dagen echt iedereen op een minuut rijdt in een TT en ook steevast bij de betere bovenkomt cq competitief is. Begin overigens wel zoals hierboven al geschetst is ook het idee te krijgen dat QSA niet de meest gelukzalige plek is voor de juiste ontdekkingstocht naar de mogelijkheden, althans op het vlak van rondewerk.

Blijf het overigens opmerkelijk vinden de prestaties van QSA over de hele linie die zich nu ook nog doorzetten in de zomer. Het is nagenoeg allemaal minder dan gebruikelijk.

Martino87 19 juni 2022 om 13:22

Zo wisselvallig is het toch niet? De kleinere wedstrijden wint hij, in de world Tour met een sterker deelnemersveld en langere klimmen lukt het niet. Zijn solo’s zijn zijn kwaliteit en dat lukt nu eenmaal veel makkelijker in de kleinere wedstrijden.

uitdewaaier 19 juni 2022 om 11:46

Ik zeg niets over dat rare ventje. Oeps nou doe ik toch.

jan jansen 19 juni 2022 om 13:17

Remco is de beste
Hup Remco

Net binnen

Populair

Materiaalzone