Eurosport verlengt contract voor uitzendrechten Giro en andere RCS-koersen
foto: Cor Vos
vrijdag 19 februari 2021 om 10:27

Eurosport verlengt contract voor uitzendrechten Giro en andere RCS-koersen

Eurosport zal ook de komende jaren de Giro d’Italia en andere RCS-koersen exclusief in de huiskamers brengen. Moederbedrijf Discovery heeft de exclusieve uitzendrechten namelijk verworven tot en met 2025.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Door deze langetermijnovereenkomst met organisator RCS Sport behoudt Discovery het recht om elke etappe van de Giro d’Italia live uit te zenden op Eurosport en ononderbroken via de online platformen. Naast de Giro vallen een reeks belangrijke rittenkoersen en klassiekers onder de overeenkomst.

Het gaat onder meer over de Strade Bianche voor mannen en vrouwen, Tirreno-Adriatico, Milaan-Turijn, de Gran Piemonte en de Giro di Sicilia. Daarbij worden Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije voor het eerst volledig zelf geproduceerd door de sportzender.

UAE Tour 
Het eerste evenement van deze overeenkomst is de UAE Tour. Deze rittenkoers door de Verenigde Arabische Emiraten is van 21 tot en met 27 februari exclusief te zien bij Eurosport. Daarna volgen dus nog negen Italiaanse wielerevenementen van maart tot het einde van het seizoen in oktober.

“Discovery heeft een rijke geschiedenis in het uitzenden van wielerevenementen voor mannen en vrouwen via Eurosport. We zijn voortdurend bezig met innoveren om de beste kijkervaring te bieden aan wielerfans. We zijn verheugd dat we onze portefeuille hebben geconsolideerd. Zo kunnen we de evenementen nog jarenlang op onze kanalen aanbieden”, zo klinkt het in een persbericht.

Alle evenementen binnen de meerjarige deal

flag-ae UAE Tour (21-27 februari)
flag-it Strade Bianche voor vrouwen (6 maart)
flag-it Strade Bianche voor mannen (6 maart)
flag-it Tirreno-Adriatico (10-16 maart)
flag-it Milaan-San Remo (20 maart)
flag-it Giro di Sicilia (31 maart-3 april)
flag-it Giro d’Italia (8-30 mei)
flag-it Milaan-Turijn (6 oktober)
flag-it Gran Piemonte (7 oktober)
flag-it Ronde van Lombardije (9 oktober)

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
19 februari 2021 10:38
*Party Hard*

Oh, nee toch niet.
19 februari 2021 10:40
Daar word ik niet heel gelukkig van om eerlijk te zijn. Naja, het is niet anders...
19 februari 2021 10:51
Helaas :(

Had gehoopt op Sporza
19 februari 2021 10:55
Andere jaren was dit toch ook exclusief en kwam dit alsnog op VTM? Denk dat ze nog steeds los verkocht kunnen worden aan Sporza of VTM? Ik vermoed dat als Evenepoel de Giro start dat men bij Sporza een stevig bod zal doen? Of dat dit vorig jaar het geval was geweest? Het jaarlijkse "vive le vélo" tijdens de Tour zou nl. ook tijdens de Giro hebben plaatsgevonden (als Evenepoel had meegedaan). Vermoed dat ze dan ook overdag live verslag willen brengen en niet enkel 's avonds een praatprogramma.
  19 februari 2021 11:24
  Ik meen dat Sporza wel een paar eendagskoersen uit mag zenden, maar voorheen zond zij ook de tirreno, en volgens mij ook de giro, uit.
  19 februari 2021 13:24
  Rechtstreeks hoef ik niet te zien. Een samenvatting inclusief een praatprogramma 's-avonds vind ik voldoende en veel leuker.
  19 februari 2021 14:33
  Je hoeft niet te kijken he Arie. Ik hoef het veldrijen ook niet te zien maar ik ga ook niet jammeren als ze het uitzenden.
  19 februari 2021 14:39
  Ik jammer ook niet daarover maar geef aan wat ik voldoende vind en veel leuker vind.
  Er wordt hier meer door anderen gejammert in dit onderwerp dat het alleen bij Eurosport rechtstreeks gaat zijn.
  19 februari 2021 17:17
  Nee Arie, het gaat anderen erom dat ze het niet kunnen zien bij de in hun ogen betere zender en niet wat ze in het algemeen vinden van een langere rechtstreekse uitzending.
  Jij vertoont Twitter gedrag op een plek die eigenlijk voor iets anders bedoeld is.
19 februari 2021 11:06
Hier word ik heel blij van...

De Eurosport app is fantastisch. Uitgesteld, dwz na het werk en ad free, met prima commentaar kunnen kijken ... staat garant voor heel veel avonden plezier en waar voor m'n geld!
  19 februari 2021 11:26
  Eens. Alleen al dit contract is het abonnement op de Player waard.
  19 februari 2021 12:07
  Hoe bedoel je ad free?

  Juist op de player is het ver-schrik-ke-lijk. Ik heb niet zo'n moeite met gewone reclames, daar verdienen ze immers op, maar die ellenlange promo's (Ronnie O'Sullivan minuten lang om snooker te promoten bijvoorbeeld) voor hun eigen programma's komen me echt mijn strot uit.
  19 februari 2021 12:19
  @Solitary: Kies je niet de verkeerde stream? Meestal zijn er twee beschikbaar, één gelijk aan E1 of E2 en één zonder breaks.
19 februari 2021 11:30
Ergens jammer dat het weer tussen de reclames verdwijnt maar tegelijkertijd mogen we toch ook wel dankbaar zijn dat ES zoveel uitzend. Zonder ES en onze Vlaamsche vrinden komen we er maar karig vanaf in NL. Gelukkig toont Ziggo zo nu en dan wel interesse.
  19 februari 2021 11:50
  Ik snap het gezeik op Eurosport niet. Natuurlijk is er af en toe reclame maar ik ben blij dat ze zoveel koers uitzenden. Zelfs een gerenommeerde koers als de ronde van het Baskenland kwam bv. nooit op Sporza
  19 februari 2021 11:56
  @ Koers wanneer zendt Ziggo dan koers uit. Ik heb al 8 maanden een abo en niënte. En dan zenden ze 2 etappes Provence uit en dan gaat in het weekeinde een ordinaire Engelse voetbalwedstrijd voor.

  @Squalo smaken verschillen: niveau commentaar, reclame, achter betaalmuur en onbetrouwbaarheid, want ook voor de 'home of cycling' geldt dat koers in de weekeinden het aflegt tegen zogenaamde sport als motorwedstrijden.
  19 februari 2021 12:44
  @ la squalo, klopt, in ruil voor reclame krijgen we er heel wat koers voor terug die we anders niet zouden zien. De kritiek op ES is voornamelijk: timing van reclame, overbodige reclame van ES zelf/top10 en dat ze soms voorrang geven aan andere sporten (soms te begrijpen, soms een simpele kwalificatierace(al zal ES dat ws contractgewijs moeten uitzenden)) Voor een paar centen is alles wel af te kopen natuurlijk.

  @platte prijs zo nu en dan is wel iets, ik meen bijv de ronde van Burgos die dan niet bij de andere kanalen te zien is. Maar uiteraard blijft het karig en gaat het niet om de grootste koersen.
  19 februari 2021 13:02
  Klopt als Vlamingen mogen we ons gelukkig prijzen dat we de meeste koersen sowieso wel kunnen kijken. En die paar die we dan niet kunnen volgen, zijn dan gelukkig te bewonderen op Eurosport.

  Ik mag dan persoonlijk wel niet zo'n fan zijn van hun commentatoren, maar het feit dat ze veel investeren in de wielersport is een winst voor de sport, en het maakt veel Nederlandse vrienden van me blij die anders veel koersen zouden moeten missen. Dus win/win !! :)
19 februari 2021 11:36
het jammerlijkste aan deze wurggreep is dat het duo Renaat-Decauwer hiermee nóg langer op een zijspoor beland. Ook al is dit intussen nagenoeg cult geworden.
  19 februari 2021 11:51
  @Romans, eens met zowel de wurggreep als het gemis van het duo
  19 februari 2021 13:27
  DIt is dus illustratief voor hoe saai het rechtstreeks op TV van wielrennen op de weg op zich is. Dat wie er commentatoren zijn zo belangrijk is is tekenend hier voor.
  19 februari 2021 14:29
  Verdwaalde wielrenners op een loophole baggerveld die naleten een MTB te pakken daarentegen. Al geeft Albert Verlinde commentaar nog vet|!
  19 februari 2021 17:21
  Daar gaan we weer...
19 februari 2021 12:03
edit wf: houd het netjes
19 februari 2021 12:38
Gelukkig zijn er live streams buiten Eurosport om. Vind de zender 3x niks mede door de vele reclameblokken en het slechte commentaar. Ben blij dat er veel meer wedstrijden zijn die wel op Sporza komen.
19 februari 2021 12:51
Wederom een zwarte dag voor koersliefhebbers.

Alle Eurosportfans juichen om niks, want zonder die exclusiviteit had die funzender ook de koers uitgezonden tussen de reclameblokken of op een of andere app. Het nadeel zit er hierin dat mensen die graag goede verslaggeving kijken genaaid worden door die exclusiviteitsdeal.
  19 februari 2021 13:31
  Van dat relatieve handjevol aantal koersliefhebbers kan het profwielrennen niet "leven"
  19 februari 2021 13:47
  Goede verslaggeving kijken? Wat bedoel je?

  Ik ben nu 2 jaar abonnee en betaalde voor het eerste jaar 20 euro (aanbieding) en daarna 40 euro per jaar. Geen geld voor een wielerjunk! Vanwege uitstel / afstel van diverse sporten ivm Corona heeft ES 2 of zelfs 3 gratis maanden aan mijn abonnement toegevoegd. Doet ook niet iedere provider...

  Wedstrijden worden vaak parallel via 2 streams uitgezonden. Eentje met reclame en NL talig commentaar, eentje zonder reclame en met ENG talig commentaar. De grote rondes vaak nog met meer streams vanaf verschillende camera posities en met omgevingsgeluid.

  Je kan dus kiezen. Het ENG talig commentaar is wat mij betreft uitstekend, enthousiast en ze weten waar ze het over hebben.

  Ik vind het ES abonnement voor iedere wielerjunk een must. Zeker ook vanwege de optie om alles uitgesteld te kijken, omdat ik door veel andere bezigheden overdag moeite heb om de koers echt live te kijken...
  19 februari 2021 14:33
  Ik heb het ook, gewoon omdat ik dat gezeik zat was met al die k*tstreams en oppoppende troep er rond omheen. Dan beter stomme ES reclames die hun eigen sporten aanprijzen en af een toe zwaar onnozel in de camera loerende MvdP die beurteling door zijn haren zit te wrijven of op een nepfiets binnen zich het schompus stampt.
19 februari 2021 14:42
En weer geen ultimo chilometro van Renaat, maar een heigerig Belgje dat totaal incompetent is en meer DQS fanboy is dan verslaggever.

Nederlaag voor de echte liefhebber.

Ik wil Renaat en Jose terug!
19 februari 2021 15:16
Hopelijk dit jaar dan eindelijk zonder Jeroen van Belleghem in de Giro want wat is die jongen een dramatische commentator zeg. Die reclames op 40 km van de meet maken me niet heel veel uit(goed moment om een kopje koffie te zetten of ff naar de wc te gaan, in de cross vind ik ze wel overigens wel storend) maar die jongen komt op elk vlak tekort: Koersinzicht(enthousiast op verkeerde momenten en de analyses tijdens de koers zijn ook belabberd), herkennen van renners, journalistieke onafhankelijkheid(op het moment dat er eentje van Deceuninck in beeld rijdt vliegt de gulp open voor kleine Jeroen) allemaal onder de maat en ook zijn stem en stijl als commentator spreken mij iig niet aan. Een kleine voorkeur voor landgenoten of een bepaalde ploeg vind ik uiteraard niet erg maar Jeroen is wel iets te enthousiast. Hopelijk kunnen ze een keer een goede 'hoofdcommentator' aantrekken want ik vind de analisten ernaast zoals Karsten Kroon altijd wel prima.
  19 februari 2021 16:12
  Helemaal met je eens. Jeroen van Belleghem is een verschrikking. Totaal incompetent voor zijn rol.
  19 februari 2021 17:18
  Ik vind het an sich ook niks maar KK maakt veel goed.
  19 februari 2021 17:30
  Ik erger me ook enorm aan Jeroen, een bloedirritante stem (die ‘r’, aargh), continu overal doorheen tetteren, betweterig opmerkingen tegenover de analist, ophemelen van Quick-Step, iedere keer als Nibali in beeld komt ‘lo squalo dello stretto’ roeptoeteren, zijn ‘Hmm Hmmm’ uitspraak die tien keer per uitzending voorbij komt (wat ‘ik weet het niet hoor’ moet voorstellen), en het op zoek zijn naar bevestiging dat koersen in Italië toch echt de beste zijn.

  Jeroen, als je dit leest, je bent vast een prima kerel buiten het commentaar om, maar op Eurosport ben je echt niet te pruimen.
  19 februari 2021 18:38
  Ik als Belg moet ook niet veel weten van die Jeroen met zijn vreemde stem.

  Samen met Kroon beetje een gelijkaardig duo aan Renaat/José: een nerd en een leuke analist. Al moet Kroon het eigenlijk vooral van zijn aanstekelijkheid hebben, waar José zijn anekdotes toch wel wat meer relevantie en inhoud bezitten.

  Beide duo’s halen het voor mij lang niet bij de klassieke tandem Wuyts/De Cauwer. Wuyts mag dan al iets te veel de Smeets-kant uitgaan en binnen een paar jaar wordt het wellicht echt onuitstaanbaar, hij kan als geen ander het ritme van de koers volgen met zijn commentaar en heeft wat mij betreft een zeer aangenaam stemgeluid. Qua taalkundigheid ook wel nog van een paar niveaus hoger dan zo’n Renaat of Vanbelleghem.

  Een goeie opvolger bij Sporza zou ik Karl Vannieuwkerke vinden, maar die heeft het commentaarhok afgezworen.
19 februari 2021 16:16
Gelukkig is Jeroen erbij, want 2 Nederlandse accenten zijn helemaal verschrikkelijk om te aanhoren. De positieve commentaren over Kroon zijn echt verbijsterend. Hij heeft meer oog voor de dieren en zaken naast de weg en zit er elke keer compleet naast met zijn voorspellingen. Kijk maar eens een willekeurige etappe terug. Jeroen praat over de koers en weet interessante zaken te vermelden. Maar smaken zullen tussen BE en NL verschillen, zeker?
  19 februari 2021 17:20
  Hoe meer randzaken des te beter. Wielrennen is meer dan 75% randzaken. Dat herkennen, analyseren en voorspellen doe ik zelf wel.

  Die Jeroen is gewoon een dikke nerd, dat heeft verder niets met nl be te maken.
19 februari 2021 19:08
Welke livestreams zijn de beste voor de koers? Hesgoal toont het meer niet dan wel.. laat me het graag weten

Reacties zijn gesloten.