Europese wielerbond UEC stelt UCI nieuwe indeling leeftijdscategorieën voor

woensdag 17 juni 2020 om 08:15
Europese wielerbond UEC stelt UCI nieuwe indeling leeftijdscategorieën voor

© Cor Vos

De Europese wielerbond UEC heeft een reeks voorstellen en evaluaties gestuurd naar de UCI, in de hoop een herziening van de leeftijdscategorieën in het wielrennen te bewerkstelligen. De UEC hoopt op die manier beloftevolle renners en rensters te beschermen, na een grotendeels weggegooid seizoen vanwege het coronavirus.

De UEC hoopt dat de internationale wielerunie bereid is om vier nieuwe leeftijdcategorieën in te voeren. Het gaat nationaal gezien om U16 (14 en 15 jaar) en U18 (16 en 17 jaar) categorieën, terwijl er op internationaal niveau een U20 (18 en 19 jaar) en een U24-klasse (20-23 jaar) zou moeten komen.

De UEC hoopt deze veranderingen te bewerkstelligen binnen het wegwielrennen, baanwielrennen, veldrijden en de mountainbikewereld, al is het laatste woord aan de UCI. “Een herziening van deze categorieën geeft jongeren de garantie om op een meer ontspannen manier om te gaan met de veranderingen en zal hen een extra jaar geven om hun eigen fietsrijpheid te bereiken”, klinkt het in een persbericht.

Een herindeling van de categorieën zou ook gevolgen hebben voor de wereldkampioenschappen. Daarvoor stelt de UEC voor om op het WK voor profs alleen renners uit WorldTour- en ProTeams te laten deelnemen. Op het beloften-WK zouden dan de U24-renners kunnen deelnemen die niet uitkomen voor een WorldTour- of ProTeam.

Dit artikel delen:

3 Reacties

guyremgabdel 17 juni 2020 om 09:00

Terecht voorstel. Je zal maar als 18-jarige junior volgend jaar bij de (op dit moment) U23 terechtkomen zonder dit jaar een volledig jaar gekoerst te hebben. Tenzij je natuurlijk een talent als Remco bent.

Spurter 18 juni 2020 om 12:37

Lijkt me onzin.

Je hebt toch gewoon kunnen trainen? Desnoods indoor.

In veel landen is de kalender nu al erg mager. Wat heb je aan een U20 categorie als je straks in de praktijk samen met U23 of de rest rijdt.

De overstap van junioren naar de elite is altijd al een lastige geweest. Veel renners haken af. Omdat ze in plaats van aan kunnen klampen er meteen afgereden worden of omdat ze van in plaats van meedoen om de prijzen gaan naar aanklampen.

chasse patat 23 juni 2020 om 14:57

Ik vind het een goed voorstel om de motivatie van de jonge renners te verhogen. Het geeft meer kansen en nieuwe doelen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair