Ethan Hayter slaat dubbelslag in koninginnenrit Volta ao Algarve

donderdag 6 mei 2021 om 18:48
Ethan Hayter slaat dubbelslag in koninginnenrit Volta ao Algarve

foto: Cor Vos

De koninginnenrit van de Volta ao Algarve, met aankomst op Alto da Fóia, is gewonnen door Ethan Hayter. De beloftevolle Brit van INEOS Grenadiers versloeg in een sprint bergop João Rodrigues en Jonathan Lastra. De 22-jarige Hayter is ook de nieuwe leider.

Na de sprintetappe naar Portimão moesten de renners met klassementsambities in de Volta ao Algarve vandaag aan de bak. In rit twee trokken de coureurs naar de top van de Alto da Fóia. Deze 7,5 kilometer lange beklimming (aan 5,8%) is inmiddels uitgegroeid tot een bekende scherprechter in de Portugese rittenkoers. Opvallend: in de afgelopen drie jaar won de eindwinnaar altijd op deze beklimming.

Vroege vlucht haalt het niet 
Damien Touzé, Kenny Molly, Clément Carisey, Xabier Azparren, Fábio Costa, Joseph Laverick, Marvin Scheulen en Samuel Caldeira vormden al snel de vlucht van de dag en wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van iets meer dan zeven minuten. Het zag er lange tijd goed uit voor de acht vluchters, maar op een gegeven moment besloot het peloton wat van de voorsprong af te knabbelen.

Op goed dertig kilometer van de streep begonnen de renners aan de heuvelachtige slotfase van de etappe en was het verschil inmiddels teruggelopen tot iets meer dan twee minuten. Op de flanken van de Alferce spatte de kopgroep uiteen en al voor de voet van de Pomba werden de laatste vluchters ingerekend. Vlak daarvoor werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van een van de topfavorieten voor de zege.

Favoriet Costa komt ten val 
De ervaren Rui Costa, de kopman van UAE Emirates, kwam in de afzink van de Alferce op hoge snelheid ten val en daarmee spatte zijn droom uiteen. Zonder de wereldkampioen van Firenze, die nog nooit de Volta ao Algarve wist te winnen, begon een uitgedunde favorietengroep aan de steile stroken van de Pomba. Op deze klim van tweede categorie zagen we een indrukwekkende Kasper Asgreen het tempo bepalen.

De winnaar van de voorbije Ronde van Vlaanderen ontwikkelde een strak tempo en wist zo erkende klimmers als Andrés Ardila (in 2019 nog winnaar van de Giro d’Italia voor beloften) en Lennard Kämna, vooraf toch een van de topfavorieten voor de eindzege, in de problemen te brengen. Ondanks het beulswerk van Asgreen, reden we toch met een vrij omvangrijke groep naar de voet van de allesbeslissende Alto da Foia.

Actie op de slotklim 
In de vlakke kilometers naar de slotklim zagen we thuisformatie W52-FC Porto naar voren schieten. De veelbesproken ploeg van onder meer João Rodrigues, Joni Brañdao en Amaro Antunes had duidelijk plannen. De eerste aanval kwam echter van een man van Euskaltel-Euskadi. De 24-jarige Joan Bou, die in het verleden ook uitkwam voor Nippo-Vini Fantini, werd met nog goed zes kilometer te gaan echter weer bijgehaald.

Arkéa-Samsic nam met nog zes kilometer te klimmen het initiatief in de uitgedunde favorietengroep. Het was Diego Rosa die zich volledig leegreed voor zijn Franse kopman Élie Gesbert, maar de Italiaan wist zijn inspanning niet echt lang door te trekken, waardoor het weer stilviel in de groep. Dit was het sein voor Asgreen om nogmaals te versnellen, maar Gesbert en INEOS Grenadiers-kopman Iván Sosa waren bij de les.

INEOS Grenadiers neemt koers in handen 
Niet veel later was Gesbert de volgende renner die iets probeerde en de Fransman reed meteen enkele meters weg bij de tegenstand. Asgreen moest nu passen, maar voor Sosa, Sebastián Henao en Ethan Hayter was dit het moment om naar Gesbert te springen. De drie renners van INEOS Grenadiers waren van Asgreen verlost en waren niet van plan om de Deen nog te laten terugkeren. Ook João Rodrigues en Jonathan Lastra wisten hun wagonnetje aan te haken.

Deze zes renners wisten een mooie kloof uit te bouwen en mochten gaan strijden om de ritzege. Sosa probeerde in de laatste kilometer nog weg te springen uit het elitegroepje, maar het ontbrak de Colombiaan aan de nodige punch. Zijn ploeggenoot Hayter bleek wel over de juiste explosiviteit te beschikken en demonstreerde dit met verve in de sprint om de ritzege.

Dit artikel delen:

22 Reacties

ChefSpijker 6 mei 2021 om 18:52

Die wordt vanaf nu ook niet meer onderschat in voorbeschouwingen ;)

0
Murcia 6 mei 2021 om 18:54

Optimaal gebruik gemaakt van het kwaliteitsverschil met de rest hier door de mannen van INEOS. Sosa leek niet te kunnen antwoorden op de aanval van Gesbert, maar Henao offerde zich op en toen Hayter aansloot was het kat in het bakkie.
Asgreen gesmeten met zijn krachten op de voorlaatste klim, dat had hij slimmer kunnen aanpakken maar dan nog had hij niet meegekund denk ik.

0
lander luypaert 6 mei 2021 om 18:54

Knap van Ineos en Hayter. Jammer voor Costa en de 2e keus Ardila heeft het toch ook ontzettend moeilijk bij de profs. Lijkt maar niet door te breken.

0
Murcia 6 mei 2021 om 18:57

Lullig voor Costa inderdaad, had er anders wel bijgezeten denk ik. Verder een dikke min ook voor Bora. In dit veld mag je wel beter voor de dag komen.

0
ChefSpijker 6 mei 2021 om 18:57

Of die Baby Giro waarin die Colombiaantjes uithaalden was achteraf bekeken niet zo sterk bezet. Rubio liet wel paar redelijke dingen zien afgelopen Giro, maar heeft ook nog geen geweldige resultaten neergezet. En Alba is helemaal onzichtbaar. Een Covi was daar best of the rest, maar dat is ook allesbehalve een pure klimmer.

0
KimJungPoels 6 mei 2021 om 19:00

Hayter was ook in die baby Giro en reed vandaag wel aardig “bergop”. ;)

Ardila was wel echt heel erg sterk die Giro U23 hoor. Lijkt me wel duidelijk dat hij gewoon lang niet op dat niveau zit van toen. Klopte in Colombia bijvoorbeeld ook met regelmaat de op dit moment zo bewonderde Cepeda.

Maar na die knieproblemen van Ardila lijkt ie nergens meer op niveau te zijn geweest.

0
ChefSpijker 6 mei 2021 om 19:08

Oh van resultaten in Zuid-Amerika heb ik weinig weet. Zo erg volg ik dat circuit ook niet. Zag alleen de top 10 van die Baby Giro en dan denk ik wel ’tja’. Quinn is nog wel een aardig klimtalent, maar de rest toch niet bepaald. Hayter inderdaad 15e, maar daar zie ik ook geen toekomstig colbedwinger in. Dit soort rondjes met middelgebergte zijn echter wel ideaal voor hem. Een beetje zoals Greg op deze aankomsten ook gewoon top 15 kan rijden in betere deelnemersvelden.

0
KimJungPoels 6 mei 2021 om 19:14

Klopt ben ik ook met je eens wat betreft Hayter. Maar ardila was echt wel een heel groot talent, maar heeft het gewoon totaal niet het laatste jaar. Erg teleurstellend wel, want die Giro was hij echt belachelijk dominant.

0
lander luypaert 6 mei 2021 om 19:21

Ardila heeft het geluk dat hij een contract voor 4 jaar had getekend. wat betekend dat ze echt in hem geloven. Hij heeft dus nog 2 jaar een half. Moest hij nu einde contract geweest zijn had het een groter probleem geweest.

0
KimJungPoels 6 mei 2021 om 19:35

Die mazzel heeft hij zeker. Hopelijk tweede half jaar verbetering dit jaar nadat hij vorig jaar amper heeft kunnen koersen. Een grote ronde zou hem qua inhoud wellicht veel goed kunnen doen richting 2022. Al zijn de plekjes bij UAE erg duur voor de Tour en Vuelta.

Ronde van Oostenrijk zou een mooie ronde kunnen zijn voor hem ook.

0
josi 6 mei 2021 om 19:04

Hayter reed gemakkelijk. Ik zie niet direct wie hem nog uit de trui gaat rijden.

0
harryjohan71 6 mei 2021 om 19:15

Zondag start Asgreen in de leiderstrui, als hij in deze etappe in de groep op 35 seconden binnenkwam. Het is alleen de vraag of hij deze in de laatste etappe kan behouden.

0
lo squalo dello Stretto 7 mei 2021 om 09:55

Asgreen verloor in die eerste vlakke etappe ook al tijd. Weet niet waarom want anders was hij de favoriet voor de eindzege gezien zijn tijdrit. Al zullen de INEOS-mannen de schade wel kunnen beperken, dat zijn ook geen pannekoeken

0
Wheely 6 mei 2021 om 19:05

Wat een talent is dit weer zeg, dit ging hem wel heel makkelijk af. Tijdrit heeft ie ook dus dit rondje lijkt me wel in de pocket.

0
Wheely 6 mei 2021 om 19:07

Waar was Kämna trouwens?

0
Poeksel 6 mei 2021 om 19:08

Moest al vrij vroeg lossen.

0
Wheely 6 mei 2021 om 19:57

Ok thanks, best vreemd.

0
RidderSchwobin 6 mei 2021 om 19:49

Ik dacht eerst dat Asgreen zijn inner-Dumoulin ontdekte, maar dat viel uiteindelijk toch wat tegen.

Sterk van Hayter en ook goed beoordeeld door de commentatoren van Eurosport. Die zagen al snel dat die makkelijk zat en het makkelijk zou afmaken.

0
antilek 6 mei 2021 om 19:57

Die evepoel kan zijn borst(je) nat maken.

0
djerkson 6 mei 2021 om 22:12

Dat zal wel, met al die ronkende namen die onze Britse vriend hier total loss fietst. Wink

0
Melkzuur 7 mei 2021 om 09:58

Volgens mij geil jij een beetje op Evenepoel. Zelden een reactie van jou gezien zonder dat het over hem gaat.

0
Dikke vrouw 6 mei 2021 om 20:00

Sneu voor Costa, dan kan je nog es wat winnen heb je dit

0

Headlines

Populair

Materiaalzone