Enric Mas grijpt de macht in koninginnenrit Tour of Guangxi

zondag 20 oktober 2019 om 08:42
Enric Mas grijpt de macht in koninginnenrit Tour of Guangxi

foto: Cor Vos

De koninginnenrit in de Tour of Guangxi is gewonnen door Enric Mas. De Spaanse klimmer van Deceuninck-Quick-Step spurtte op de slotklim naar Mashan Nongla Scenic Spot tegenstrever Daniel Felipe Martínez uit het wiel. Mas neemt door zijn zege ook de leiderstrui over van Pascal Ackermann.

Alle klassementsrenners in de Tour of Guangxi keken uit naar deze dag. Vandaag stond namelijk de koninginnenrit op het programma van miljoenenstad Nanning naar Mashan Nongla Scenic Spot. De vierde etappe van de Chinese rittenkoers voerde over geaccidenteerde wegen, maar het ging vooral om de slotklim van net iets meer dan drie kilometer. De klimmers hadden één doel: sprinter Pascal Ackermann uit de leiderstrui rijden.

Dappere Mullen wordt opgeslokt 
De immer aanvallende Ryan Mullen reed ook vandaag weer een hele dag in het offensief. De Ierse hardrijder van Trek-Segafredo had echter wel de ondankbare taak om in z’n eentje een voorsprong van vijf minuten vast te houden op het peloton. Verschillende WorldTour-ploegen bemoeiden zich met de achtervolging, waardoor de dappere Mullen op tijd werd opgeslokt. We kregen vervolgens een vijftien kilometer lange lead-out naar de voet van de slotklim.

Zo zagen we Astana, EF Education First en Deceuninck-Quick-Step op kop rijden van het peloton, maar eenmaal op de slotklim was het woord aan de klimmers. Op ruim twee kilometer van de top zagen we een versnelling van Rémi Cavagna. De Franse allrounder van Deceuninck-Quick-Step – ritwinnaar in de voorbije Vuelta a España – offerde zich op voor zijn kopman Enric Mas, al reed de 24-jarige hardrijder wel lange tijd vooruit, zij het met een beperkte voorsprong.

foto: Cor Vos

Tolhoek maakt indruk, maar Mas wint 
De weg naar de top bleek echter te lang voor de Franse vechtjas, die werd ingerekend en achtergelaten door de betere klimmers in deze Tour of Guangxi. Het was wachten op een volgende demarrage van… Antwan Tolhoek. De Zeeuwse klimmer van Jumbo-Visma won eerder dit jaar al een bergetappe in de Ronde van Zwitserland en wilde zijn stunt op de Flumserberg ongetwijfeld herhalen. Tolhoek wist zich samen met Mas en de Colombiaan Martínez af te scheiden.

Tolhoek leek over de meeste explosiviteit te beschikken, maar de 25-jarige Nederlander moest passen bij een versnelling van Martínez, die aanging op enkele honderden meters van de top. De renner van EF Education First bleek sterk genoeg om Tolhoek uit het wiel te kletsen, maar de slimme en sterke Mas weigerde te plooien. De Spaanse klimmer – die volgend seizoen zal uitkomen voor Movistar – ging niet veel later zelf op de pedalen staan.

Mas bleek perfect te hebben getimed, aangezien Martínez niet meer in staat was om te reageren. De aanvalslustige Tolhoek werd in extremis nog voorbij gereden door Diego Rosa, die als derde over de streep kwam. Een moegestreden Tolhoek finishte als vierde, terwijl Martijn Tusveld (Team Sunweb) de tweede Nederlander was op een negende plaats, op 28 seconden van nieuwe leider Mas. Die laatste zal nog twee etappes moeten overleven om te worden gekroond tot eindwinnaar.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

8 Reacties

xistnc 20 oktober 2019 om 08:44

Kreeg een mooie leadout van Antwanito.

Cochise 20 oktober 2019 om 10:33

Eiking zorgt ervoor dat Corendon definitief niet bij de top 2 eindigt. Begrijp in dat opzicht niet dat G. Martin zijn krachten verspeelt voor bergpunten op 1km van de finish als je weet dat het verschil tussen de 5e en de 20e in het eindklassement slechts paar seconden bedraagt. Of krijg je UCI-punten voor dat bergtruitje aan het eind?

Mbogers 20 oktober 2019 om 10:44

Het is nog 2 etappes. Het zit nog allemaal dicht bij elkaar, volgens mij krijgt de bergtrui geen UCI punten.

xistnc 20 oktober 2019 om 11:09

Ik kwam een PCS-overzicht tegen waarin de bergtrui/puntentrui UCI-punten krijgt.

Edit: check bijvoorbeeld de rechterkolom voor Burgos, half augustus, klik.

Edit-2: dat zou ook een fout in de database van PCS kunnen zijn. Als ik bijvoorbeeld het bergklassement na de laatste Tour Down Under bekijk, dan bevat genoemde kolom de feitelijke bergpunten uit die koers. Die punten worden dus door PCS ten onrechte als UCI-punten gecategoriseerd.

Mbogers 20 oktober 2019 om 11:12

Dacht alleen in de grote rondes?

hanzul 20 oktober 2019 om 12:40

Volgens mij levert berg en punten trui ook geen UCI punten op. Denk wel dat het spannend gaat worden en dicht bij elkaar blijft. Wanty kan goed derde worden, maar ook nog eerste. Over 3 dagen weten we het.

theking 20 oktober 2019 om 12:58

Martin rijdt volgend jaar ook niet voor Wanty maar voor Cofidis. Eigenlijk heeft hij er dus belang bij dat Wanty minder scoort.

hans mezger 20 oktober 2019 om 14:02

KOM UCI punten – alleen in Griro & TDF

Headlines

Materiaalzone

Populair