Emotionele Bardet brengt eerbetoon aan Mäder: “Een ster die voor altijd zal stralen”
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 17 juni 2023 om 10:52

Emotionele Bardet brengt eerbetoon aan Mäder: “Een ster die voor altijd zal stralen”

De wielerwereld heeft geschokt gereageerd op het overlijden van Gino Mäder. De nog maar 26-jarige Zwitser overleed na een val in de afdaling van de Albulapass. Ook Romain Bardet is uit het veld geslagen en probeert zijn verdriet – in een emotionele post op Instagram – onder woorden te brengen.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Hoe. Waarom. Wat blijft er nu nog over? Onze ogen huilen, onze gedachten zijn verwoest. We zijn allemaal Gino. We gaan altijd maar sneller en sneller en zoeken zo de limiet op. We flirten bocht na bocht met onze grenzen. We hebben het tenslotte al duizend keer gedaan. De dag is echter gitzwart als het lot besluit om één van ons mee te nemen, een medemens, een acrobaat in een Lycra-pak, met een onrecht dat ons weet te verscheuren en ook niet te herstellen is.”

“We zijn ons alleen bewust van het onderbewustzijn, als we worden ingehaald door de brute werkelijkheid en we zo voor altijd zijn aangetast. Kon de oprechtheid van onze gedachten maar troost bieden voor de mensen die zijn achtergebleven. We beoefenen deze sport om bepaalde emoties te beleven, maar nooit – maar dan ook echt nooit – om onze (wieler)familie te zien rouwen. Gino, een ster die voor altijd zal stralen.”

Mäder kwam donderdag zwaar ten val in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland. De Zwitser raakte van de weg in de afdaling van de Albulapass en stortte in het ravijn. Mäder werd bewegingsloos gevonden, al liggend in het water, en is daarna gereanimeerd. Hij werd lange tijd behandeld en vervolgens met een traumahelikopter afgevoerd naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis van Chur mocht hulp echter niet meer baten.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Romain Bardet (@romainbardet)

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
17 juni 2023 11:20
Ieder mag zich natuurlijk uitten op een manier die hem of haar past, maar na de vele "RIP Gino, my thoughts are with the family" berichten vind ik het dan wel extra mooi om zo'n prachtige tekst uit het hart te lezen van Bardet. Precies wat Morningwood schrijft, hij vind volgens mij echt de woorden die passen bij de beleving van de renner anno nu. Prachtig.
17 juni 2023 11:53
Schitterend mens, Romain Bardet, die zijn prioriteiten goed op orde lijkt te hebben.
Was ook degene die bij Alaphilippe bleef na diens zware val.
  17 juni 2023 12:01
  Daar dacht ik ook aan. En met woorden is hij ook sterk.
17 juni 2023 11:13
Kippenvel! Ik denk dat Bardet hier prachtig beschrijft hoe het voelt om nu renner te zijn.
17 juni 2023 11:46
Wauw, kippenvel. Wat een schitterend eerbetoon.
17 juni 2023 13:58
Bardet toont zich een groot coureur.
17 juni 2023 14:44
Keurig van Bardet. Goed mens. Hopelijk een mooie top 5 met zicht op het podium in de Tour!
17 juni 2023 17:13
Bardet is gewoon echt een goed mens, ik kan me nog herrineren, toen flip de ravijn in lag, hij als eerste te hulp schoot en echt achteraf oprecht emotioneel was hoe flip er bij lag
17 juni 2023 11:50
Bardet geeft het goed aan.
"We gaan altijd maar sneller en sneller en zoeken zo de limiet op. We flirten bocht na bocht met onze grenzen."
De wegen zijn beter, sneller geworden en het materiaal ook.
Dus gaat het alsmaar sneller. Niet dat men jaren terug al niet 100+ haalde maar veel minder vaak dan nu. Het op hoge snelheid op de limiet dalen is normaal, het is een wedstrijd (tenzij je een maatregel bedenken kan die de hoogste snelheden voorkomt, kan) Op die snelheden op de limiet dan ligt een val heel dichtbij. Maar iets te hard en verkeerd door een zelfs lichte zonk rijden kan je vd fiets doen vliegen.

Bij onderzoek is er niets mis met het materiaal en lijkt de weg met mooi asfalt volkomen veilig.
  17 juni 2023 11:59
  PS eigenlijk zijn de snelheden techolg voor het wielrennen die nog altijd niet meer bescherming aan hebben dan 50 jaar geleden. Alleen de helm werd beter maar is niet bedoeld voor 80 of 100 km impact op een steen. Bovendien geen integraalhelm wat vreemd zou zijn. Echter bij deze snelheden niet.
  Hoe verbeterde de uitrusting van skiërs tot aan een airbag toe. Van motorcoureurs, ijshockeyers, downhillers, etc.
  Dit kan zo niet door blijven gaan. Er komt een moment zoals toen wegraces tussen bomen en boerderijen verdween of bijna niemand meer wildecracen op eiland Man op aantal traditioneel stugge engekstaligen na. De GP van Ulster en nog zo één bestaan niet meer vanwege de doden.
  Ook het wielrennen denkt, is traditioneel en dit gevaar reduceren, wegnemen lukt niet, vraagt al "vreemde" aanpassingen die een flinke verandering vragen in het denken.

Reacties zijn gesloten.