Emma Hinze brengt thuispubliek in extase met wereldtitel sprint

vrijdag 28 februari 2020 om 21:48
Emma Hinze brengt thuispubliek in extase met wereldtitel sprint

foto: Cor Vos

Emma Hinze is de nieuwe wereldkampioene op de individuele sprint voor vrouwen. De Duitse was tot tranen toe geroerd, nadat ze voor het thuispubliek in de finale Anastasiia Voinova verslagen had. De uittredende wereldkampioene Wai Sze Lee pakte het brons.

Jarenlang was Kristina Vogel de koningin van het Duitse baansprinten met olympische titels en talloze regenboogtruien, maar na een zwaar trainingsongeval is zij aan een rolstoel gekluisterd. Omdat Miriam Welte vorig jaar haar afscheid aankondigde, dreigde Duitsland even zijn rol als grootmacht in het baansprinten bij de vrouwen kwijt te raken. Met Emma Hinze en Lea Sophie Friedrich is inmiddels een nieuwe generatie opgestaan.

Zij waren meteen snel in de kwalificatietijdrit over 200 meter. Hinze klokte met 10,364 de snelste tijd, terwijl Friedrich met 10,461 de nummer twee was. Voor de 20-jarige Friedrich het doek in de kwartfinale tegen Kelsey Mitchell, terwijl de twee jaar oudere Hinze ten koste van titelverdedigster Wai Sze Lee doordrong tot de finale, waarin zij over twee heats de betere van Anastasiia Voinova was. Lee won wel de strijd om het brons van Mitchell.

Emma Hinze viert haar wereldtitel op de sprint – foto: Cor Vos

Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen gingen namens Nederland van start op de sprint. Achter Hinze en Friedrich klokte Braspennincx de derde tijd in de kwalificatie, terwijl Van Riessen de nummer acht was. Braspennincx moest dan in de achtste finale haar meerdere erkennen in Voinova, terwijl Van Riessen in de kwartfinale in twee heats kopje-onder ging tegen de latere wereldkampioene Hinze.

Sprint – vrouwen
flag-nr1 flag-de Emma Hinze
flag-nr2 flag-ru Anastasiia Voinova
flag-nr3 flag-hk Wai Sze Lee
4. flag-ca Kelsey Mitchell

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone