Ellen van Dijk slaat slag in openingstijdrit EasyToys Bloeizone Fryslân Tour
foto: Cor Vos
donderdag 3 maart 2022 om 15:09

Ellen van Dijk slaat slag in openingstijdrit EasyToys Bloeizone Fryslân Tour

Ellen van Dijk is de eerste leidster van de EasyToys Bloeizone Fryslân Tour. De renster van Trek-Segafredo wist haar status als tijdritspecialiste waar te maken en bleek na een tijdrit van ruim veertien kilometer sneller dan Riejanne Markus en Marlen Reusser. Van Dijk is vanzelfsprekend ook de eerste leidster.

De eerste wegkoers op Nederlandse bodem van 2022, de EasyToys Bloeizone Fryslân Tour, begon vandaag met een individuele tijdrit van net iets meer dan veertien kilometer van en naar Surhuisterveen. Het parcours was biljartvlak, maar in veertien kilometer was er voor de tijdritspecialisten voldoende tijd om de concurrentie op een flinke achterstand te rijden. Topfavoriete Ellen van Dijk kon in deze rit tegen de klok gelijk haar slag slaan, maar de concurrentie was niet mals. Zo moest de wereldkampioene tijdrijden afrekenen met onder meer Marlen Reusser, die vorig jaar de Europese tijdrittitel wist te veroveren.

Wereldkampioene Van Dijk maakt status waar 
Maar eerst was het aan andere rensters om een (richt)tijd neer te zetten. Shari Bossuyt bleek als eerste in staat om het 14,4 kilometer lange parcours in minder dan twintig minuten af te werken. Met een tijd van 19m44s bleek de 21-jarige renster van Canyon//SRAM Racing bijna veertig seconden sneller dan haar landgenote Jesse Vandenbulcke en dus mocht Bossuyt een tijdje plaatsnemen in de hotseat. De Belgische moest echter al snel weer plaatsmaken voor Nicole Steigenga, die aan de streep (19m37s) nog eens zeven seconden sneller bleek. Vervolgens was het wachten op de echte tijdritkanonnen.

foto: Cor Vos

Ellen van Dijk was als eerste aan de beurt en de ervaren tijdritspecialiste van Trek-Segafredo had al snel een bijzonder goed ritme te pakken. De wereldkampioene vloog in haar kenmerkende stijl over het parcours en wist al vrij snel de één minuut eerder gestarte Lonneke Uneken bij te halen en voorbij te flitsen. Van Dijk bleef intussen stevig doortrappen, viel niet stil in de laatste kilometer en noteerde aan de finish een eindtijd van 18m34s. Het bleek genoeg voor de (voorlopige) koppositie, al was het verschil met Riejanne Markus slechts zeven seconden. Laatstgenoemde was, vlak voor de binnenkomst van Van Dijk, al goed voor een kanontijd van 18m41s.

Reusser komt niet aan de tijd
Van Dijk stak met haar snelle tijd een hand uit naar de zege en de eerste leiderstrui, maar Europees kampioene Reusser kon eventueel nog het Nederlandse feestje verstieren. De Zwitserse van SD Worx rolde als laatste van het startpodium, maar kon in extremis nog voor een omwenteling in het klassement zorgen. Reusser ontwikkelde op het biljartvlakke parcours, waar het bij momenten oppassen was voor auto’s en zelfs fietsende recreanten, een pittig tempo. Het bleek echter niet genoeg voor de toptijd. Sterker, Reusser bleek aan de streep bijna een halve minuut trager dan Van Dijk, die zo haar tweede zege van het seizoen kon bijschrijven.

foto: Cor Vos

Van Dijk begint zo uitstekend aan haar jacht op een vijfde eindzege in de Nederlandse rittenkoers. Vrijdag trekken de rensters in een vlakke etappe van Eastermar naar Bakkeveen, al is er in Friesland altijd kans op waaiervorming.

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
3 maart 2022 15:17
De organisatie maakte zich volstrekt belachelijk met alles wat er vandaag gebeurde. Wat een incompetentie weer.
  3 maart 2022 16:32
  Heb ook met dicht geknepen billen zitten kijken, fietsers in tegengestelde richting auto s op het parcours busje dat achteruit rijd enz enz. Wat een blamage. Was erg blij dat laatste rensters ongesconden over de meet kwamen. Sorry dit is wielrennen onwaardig.
  Hou mijn hart vast voor morgen.
  3 maart 2022 17:03
  Nog even dit, zag twee UCI commissarissen bij de meet staan. UCI stond er bij maar grepen totaal niet in. Maar ja vanavond weer een natje en droogje en een riante vergoeding.
  3 maart 2022 17:08
  Die krijgen een dagelijks pakketje, vermoed ik.
  3 maart 2022 17:30
  De mensen langs de kant stonden ook met dichtgeknepen billen maar dat had alles met de reclamecaravaan van de sponsor te maken.
3 maart 2022 15:17
Misschien moet de UCI maar even drastisch ingrijpen en deze koers stil leggen. Dat tegemoetkomende verkeer met af en toe een pionnetje kan echt niet.
  3 maart 2022 15:31
  Kom kom, het is de Easytoys tour, het mag allemaal best een beetje spannend.
  Ik zat ook even te kijken en toen was een enorme bestelbus achterin de oprit aan het rijden. Geen idee of die net weg wou en zich bedenkte, of gewoon zo het parcours op was gereden om naar huis te gaan. Ging net goed.
3 maart 2022 15:40
De naam van de koers alleen al... een stuk erger dan de X2O badkamer trofee.

Benieuwd op het podium... wat is het alternatief voor de badeend van deze sponsor? Staan ze daar met een fles champagne en een massagestaaf te wapperen?
  Een erotisch verrassingspakket, I kid you not.

  "Opvallend: de organisatie breekt met de traditionele prijzenpot en verrast met een giftbox vol seksspeeltjes van nieuwe hoofdsponsor EasyToys. "

  De erotische webshop koppelt zijn naam aan de koers met een nobel doel:  "Met alle generaties in de noordelijke provincies van Nederland het gesprek aangaan en hen tips en tools geven om te komen tot een gezond seksleven."

  Ook de organisatie is dat idee genegen. "Gezondheid draait om vele factoren", klinkt het. "Een plezierig seksleven valt ook onder gezondheid. De manier waarop EasyToys dit onderwerp bespreekbaar maakt, spreekt ons zeer aan. Ik kijk uit naar deze spannende samenwerking."
  3 maart 2022 15:55
  Ellen van Dijk wild zwaaiend met een dildo op het podium, en Rianne Markus met zo'n voorbind-geval. Terwijl Reuser haar eetbare slipje uit de doos grabbelt. Ik zie het al helemaal voor me!
  3 maart 2022 15:56
  Ik moet zeggen dat ik het eigenlijk wel een slimme en toffe benadering vind van Easytoys, ze blijven in ieder geval ver weg van een vulgair imago.

  Nou weet ik niet of iedere poes hier op zit te wachten na de hele dag met het zadel op stap te zijn geweest of is dit nou juist zo'n domme idiote gedachte waar we het gesprek over aan moeten gaan...
  3 maart 2022 16:03
  Als ik mijn balzak moet geloven, kan een middagje koersen zéér destructief zijn. Het moet overigens wel een bijzondere prijsuitreiking zijn geweest, trots je verrassingsdoos laten zien aan het publiek? En het publiek dan roepen: Uitpakken! Uitpakken!
  3 maart 2022 16:14
  @Wheely,
  Misschien kan Dikke Vrouw opheldering geven over de "behoefte van de foef" na een dag koersen... ;-)
  3 maart 2022 17:31
  Qua slogan had “Fryslân boppe, lekker doppe.” niet misstaan.
  3 maart 2022 17:39
  Speeltjes toch wel duurzaam verantwoord en elektrisch, neem ik aan ?
  3 maart 2022 17:45
  Heb je ook diesel vibrators dan? Dan moet je niet in de binnenstad wonen tegenwoordig want dan kun je hem wel aan de straat zetten.
3 maart 2022 16:19
Op Sporza staan enkele stuitende voorbeelden. Meteen stoppen met deze ronde voordat het helemaal misgaat.

@redactie niet interessant genoeg om over te schrijven in het verslag??
3 maart 2022 16:39
Haha, Ellen over de goodiebag: "Het was extra motivatie".
  Inkijkje: https://mobile.twitter.com/ellenvdijk/status/1499408256099401729
  3 maart 2022 21:40
  Lijkt verdacht veel op een kerstpakket die is blijven liggen. https://www.easytoys.nl/easytoys-luxe-kerstpakket-first-edition-p-48630/
3 maart 2022 16:42
Verkeer op het parcours kan echt niet.

Met het ongeval van Bernal kun je zien wat een schade het kan opleveren als een renner even niet oplet. Nu is dat in training natuurlijk gewoon dom, en Bernal zal zichzelf wel voor zijn kop slaan. Maar tijdens een officiele UCI koers moet je er vanuit kunnen gaan dat je op je tijdritfiets je hoofd veilig naar beneden moet kunnen doen zonder dat het levensgevaarlijk is.

Mocht het toch misgaan heb ik er geen problemen mee als de organisator kapot geprocedeerd wordt en een gigantische schadevergoeding moet betalen.
  3 maart 2022 21:32
  Persoonlijk ben ik meer van mening dat het hele idee hoofd naar beneden bij een tijdrit niet als een vrijheid opgevat mag worden. Gewoon op blijven letten.
3 maart 2022 18:29
Mooi ja. Krijgt ze nu een easy toys pretpakket voor tussen de lakens oid?
3 maart 2022 21:14
Al die zaken wat betreft het parkoers was echt rampzalig. Maar het prijzenpakket vind ik dan weer reuzegrappig. Toch vele malen leuker dan menig domme andere prijs. Kregen ze ooit ergens niet een stofzuiger ofzo? Dat is pas stom.
3 maart 2022 22:36
Wat een giechelende kleine meisjes reacties ook weer. Ik vind het vooral een enorme stunt van Easytoys en een goede sponsor.

Reacties zijn gesloten.