Eli Iserbyt wint Wereldbeker Troyes na duel met Lars van der Haar
foto: Cor Vos
zondag 19 november 2023 om 16:07

Eli Iserbyt wint Wereldbeker Troyes na duel met Lars van der Haar

Eli Iserbyt heeft de Wereldbeker Troyes gewonnen. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal wist Lars van der Haar af te houden en kwam zo solo over de streep in de Franse cross. Joris Nieuwenhuis werd derde.

De organisatie van de Wereldbeker Troyes kon rekenen op een mooi deelnemersveld. Michael Vanthourenhout ontbrak vanwege maagproblemen, maar veel andere kleppers waren wel present. Vooral Baloise Trek Lions stond met een sterk blok aan het vertrek. Van hen reisden onder meer Lars van der Haar, Thibau Nys, Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis – zaterdag nog met overmacht winnaar in de Superprestige Merksplas – af naar Frankrijk.

Van der Haar slaat een gat
Gerben Kuypers, die normaal niet bekendstaat om zijn goede start, dook als eerste het veld in. Hij werd daarna weliswaar meteen gepasseerd door Niels Vandeputte, maar toch. Ook Ryan Kamp was goed vertrokken. Hij nam al snel de kop, terwijl de grote favorieten ook allen bij de eerste tien zaten. Een van die favorieten was Van der Haar. Bij de eerste passage aan de streep leidde de Nederlander het elitegroepje. Geholpen door een lekke band van Kamp en afstoppingswerk van Ronhaar, kon Van der Haar vervolgens een mooi gat slaan.

Van der Haar ging aan de leiding – foto: Cor Vos

Kuypers probeerde de bres te dichten, maar had na twee van de acht rondes een achterstand van zeven seconden. Eli Iserbyt en Nys volgden op negen tellen. In de derde ronde kon Nys het tempo van Iserbyt niet volgen. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal ging ook op en over Kuypers om jacht te gaan maken op Van der Haar. We leken op weg naar een tweestrijd. Kuypers verloor namelijk terrein, terwijl Nys helemaal terugzakte. Joris Nieuwenhuis stoof in de vierde ronde op naar plek vier.

Duel tussen Van der Haar en Iserbyt
In de vijfde ronde kwam Iserbyt bij Van der Haar. De Belg trok gelijk door en pakte meteen een paar meters. Van der Haar bleef lang op die afstand hangen, maar liet niet los. Na vijf rondes kwamen met ze met zijn tweeën door. Maar heel even zaten ze bij elkaar, want al gauw moest Van der Haar weer een gaatje laten. Het verschil bleef rondenlang tussen de vijf en tien seconden schommelen. Bij het ingaan van de allerlaatste ronde had Iserbyt een marge van acht tellen.

Dat bleek genoeg om de overwinning te pakken. Iserbyt boekte zo zijn eerste Wereldbeker-zege van het seizoen en nam ook de leiding in het klassement over van Van der Haar, die als tweede over de streep kwam. Bijna anderhalve minuut na Iserbyt kwam Joris Nieuwenhuis als derde over de finish.

flag-fr Wereldbeker Troyes
Uitslag mannen
1. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) in 56m35s
2. flag-nl Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) op 10s
3. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) op 1m29s
4. flag-be Gerben Kuypers (Circus-ReUz-Technord) op 1m41s
5. flag-nl Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m52s
6. flag-be Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) op 2m06s
7. flag-be Thibau Nys (Baloise Trek Lions) op 2m08s
8. flag-be Toon Vandebosch (Crelan-Corendon) op 2m12s
9. flag-be Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) op 2m22s
10. flag-ch Timon Rüegg (Heizomat Radteam p/b Kloster Kitchen) op 2m24s

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
19 november 2023 18:55
Knap toch weer van Iserbyt. Aan het eind van de zondag is hij toch weer gewoon de man van het weekend en staat hij bij twee klassementen bovenaan en bij de derde, derde op overbrugbare afstand.
19 november 2023 18:52
Indrukwekkende Eli Iserbyt zien rijden. Ook technisch zeer goed.
19 november 2023 16:17
Apart dat er 2 renners in zo'n supersnelle cross zó ver weg kunnen rijden en dat het niet dé 2 renners zijn.
19 november 2023 18:35
Ik vond het niet zo'n goede zet van Lars. Elke cross tot nu toe mikt hij op de tweede helft en dat pakt meestal goed uit, dieseltje als hij is. Nu reed hij in twee rondes zijn eigen ploegmaats in de prut en zakt hij er vervolgens zelf ook door. Was onnodig denk ik. Wel sterk gereden van den Eli.
19 november 2023 19:59
Meest opvallend vind ik dat de renners die gisteren de ploetercross in Merksplas domineerden en zich niet spaarden door alleen vandaag te rijden ook vandaag vrij voor in de uitslag zitten
19 november 2023 16:15
Sterk gereden, wel een perfect rondje voor die twee kleine vinnige teckels, vdp en wva zouden hier ook veel moeite hebben bij deze specifieke omstandigheden.
  19 november 2023 17:24
  Nee, joh. Zeker Van der Poel heeft toch nog nooit moeite gehad met een snelle cross. Zijn hem juist op het lijf geschreven. Van der Poel en Van Aert zouden hooguit moeite hebben gehad om van elkaar af te komen.
  19 november 2023 20:17
  Maja hier kon je nergens echt blijven doorstoempen, bij dat vele gekronkel op een glooiend profiel weet ik niet of ze Iserbyt en Van der haar kunnen lossen, wellicht zouden ze nog winnen maar eerder nipt. Leg er één powerstuk in en ze zijn natuurlijk kansloos.
  20 november 2023 08:29
  Als Van Aert en Van der Poel op de aankomststrook een paar keer full pull op de pedalen gaan staan wappert iedereen er genadeloos vanaf, alle korte stopbochtjes ten spijt.
19 november 2023 16:13
Volgens bepaalde forumleden is zoiets: 'au voor de kaaskopjes'
19 november 2023 17:17
Dat is toch echt geen wereldbeker, laat staan een wereldsport als je die uitslag ziet. Allemaal Belgie en Nederland ( welke bijna allemaal in een Belgische ploeg rijden) en ergens nog een eenzame Zwitser. Deze sport is zelfs veel minder echt internationaal dan 40 of zelfs 50 jaar geleden. Triestig gewoon maar helaas realiteit.
  19 november 2023 17:32
  Zal nog een hele schok zijn als je achter het bestaan van de 'World Series' komt en dan ontdekt uit hoeveel landen de ploegen die daar aan mee doen komen...
  19 november 2023 18:53
  Waarom nemen mensen zoals Gangmaker überhaupt de moeite om te reageren?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.