Eli Iserbyt voert nummertje op in de Koppenbergcross

zaterdag 31 oktober 2020 om 16:01
Eli Iserbyt voert nummertje op in de Koppenbergcross

Foto: Cor Vos

Eli Iserbyt is de nieuwe koning van de Koppenberg. De West-Vlaming reed een halve cross alleen op en rond de Bult van Melden, om uiteindelijk zonder veel problemen Lars van der Haar en Toon Aerts voor te blijven.

Jojo in het openingskwartier
Net als de afgelopen twee edities, moesten de renners ook nu weer de volledige kasseibeklimming van de Koppenberg voor hun rekening nemen, alvorens aan de eerste ronde te beginnen. Toon Aerts liet op die eerste beklimming meteen zien dat hij na de tik van Iserbyt vorige week in Ruddervoorde niet mentaal gekraakt was. De ranke Kempenaar zag bovenop de Bult van Melden enkel Hermans in zijn spoor, Iserbyt moest al een paar secondjes toegeven.

Veelvraat Iserbyt was in de beginfase vooral bezig met zijn materiaal, want hij wisselde tot twee keer toe van fiets. Desondanks haakte hij zijn wagonnetje aan bij de fors gestarte Aerts, die in die eerste ronde vaak het tempo bepaalde.

Quinten Hermans en Lars van der Haar speelden in het openingskwartier voornamelijk jojo. Wanneer het er bij ons leidend tweetal iets minder snel aan toe ging in het veld, flirtten ze met de aansluiting. Maar op de kasseibeklimming van de Koppenberg zetten Iserbyt en Aerts de puntjes telkens weer op de i. Ook Iserbyts ploeggenoot Michael Vanthourenhout stak zijn kopje geregeld voorin op.

Iserbyt wacht een half uur
Maar Iserbyt scheen de benen vandaag niet te voelen. Iets voor het half uur sprintte hij furieus de Koppenberg op. Aerts deed er alles aan om de versnelling van de Bavikhovenaar te volgen, en even hield hij Iserbyt ook binnen de perken. Maar op de kasseiklim brak de voormalige Europese kampioen definitief.

Aerts zag zelfs plots zijn ploegmaat Van der Haar voorbijsnellen. De kleine Nederlander had niet de moeite gedaan om de versnelling van Iserbyt te volgen, maar koos snel voor zijn eigen tempo. Dat zou hij de hele wedstrijd blijven doen. Elke ronde verloor hij een handvol seconden op een ijzersterke Iserbyt, maar hij stortte nooit helemaal in. Aerts bekocht zijn snelle openingsfase wél, en moest meer seconden ophoesten.

Iserbyt was dus duidelijk de betere vandaag, en mocht na een uur strijd zijn tweede kassei op rij in de lucht steken. De West-Vlaming kan met het beste gemoed richting Europees kampioenschap in Rosmalen, dat volgende week zondag op het programma staat.

X²O Badkamers Trofee 2020-2021
Uitslag manche 1: Oudenaarde

1. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
2. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise Lions) op 43s
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise Lions) op 1m20s
4. flag-be Quinten Hermans (Tormans) op 1m39s
5. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m49s
6. flag-be Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 2m25s
7. flag-gb Thomas Mein (Tormans) op 3m01
8. flag-nl Corné van Kessel (Tormans) op 3m14s
9. flag-nl Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 3m30s
10. flag-be Daan Soete (Group Hens-Maes) op 3m35s

11. flag-be Laurens Sweeck op 3m53s

Dit artikel delen:

10 Reacties

Dolfy 31 oktober 2020 om 16:09

Sterke solo van Iserbyt, en Van der Haar ook erg sterk. De twee kleinere winnen het hier van de grotere Aerts.

Arie den Blanken 31 oktober 2020 om 17:42

Ik had gehoopt op een zege van Toon Aerts. Maar er stond vanmiddag geen maat op Iserbyt.

Murcia 31 oktober 2020 om 18:34

Lars verrast mij hier, na vorig seizoen dacht ik dat de topnoteringen verleden tijd waren. Maar hier goed. Iserbyt stak er vandaag boven uit, de tweestrijd met Aerts in dit seizoen is wel vermakelijk. Maar ik mis het publiek en de grote twee ontzettend.

Arie den Blanken 31 oktober 2020 om 19:47

Welke grote twee? De grote twee tot nu toe deden mee.

Lalsacien 31 oktober 2020 om 20:13

Ik heb Liboton en Stamsnijder niet gezien…

Murcia 31 oktober 2020 om 21:08

Zo groot is Iserbyt toch niet? En natuurlijk miste ik de twee mannen die gezamenlijk zes wereldtitels in deze sport hebben tegenover de nul bij de elite van Aerts en Eli.

Arie den Blanken 31 oktober 2020 om 21:33

Als drie behaalde wereldtitels het criterium is dan is het dat je de grote drie mist. Ook Stybar hoort daarbij.

adelaarvanantwerpen 31 oktober 2020 om 23:56

Stybar laatste volledige veldritseizoen was in 2011-2012 en dat is letterlijk bijna een decennium geleden. Als hij nu zou deelnemen eindigt hij hoogstens rond de twintigste plek. Als Van Aert en VDP meereden doen zij al direct mee voor de zege. In topvorm rijdt de rest voor de derde plaats.

Het is ook gewoon leuker dat de allerbeste renners meer meerijden. Zeker als Van Aert ook in het veld nog een stap heeft gezet en weer duels kan uitvoeren met VDP. Het veldrijden leeft toch van duels. Nys vs Albert, Nys vs Stybar, Nys vs Wellens, Nys vs Groenendaal, Nys vs De Clerq, Albert vs Stybar. Van Aert vs VDP tussen 2014-17. De duels tussen Iserbyt en Aerts zijn wel leuk, maar de winnaar is altijd redelijk op tijd bekend.!

Murcia 31 oktober 2020 om 21:51

Het criterium is voor mij gewoon dat deze twee gewoon beter zijn dan Eli en Toon, niks meer en niks minder. Stybar heeft daar niks mee te maken. Ik zou het ook zo kunnen zeggen: MVDP, aantal overwinningen in het veld 134, Wout van Aert, aantal overwinningen in het veld 64 tegenover de dertien van Eli en de twintig van Toon. Je moet het doen met de aanwezigen. Maar in een zeer kleine sport als veldrijden mis ik de twee beste renners in dit metier. Anderen niet, Prima.

PS: Welke klassiekers en touretappes wonnen Stamsnijder en Liboton ook al weer?

Chippen 31 oktober 2020 om 23:34

en waarom worden ze gemist? hun aanwezigheid zorgt niet voor meer spektakel en spanning. het is niet zo dat crossen plots heel afwachtende koersen worden die eindigen op een massasprint omdat de raspaardjes niet meedoen.

en of het nu iserbyt is of van der poel die in zijn eentje met voorsprong rondjes aan het afhaspelen is, daar zit echt weinig verschil op. het evolueert niet van slaapverwekkend saai naar een beklijvend kunststuk omdat van der poel 2/10e van een seconde sneller door bochten gaat.

Headlines

Materiaalzone

Populair