EK veldrijden 2022: Léo Bisiaux maakt favorietenstatus bij junioren waar, brons voor Nederland

zondag 6 november 2022 om 11:41
EK veldrijden 2022: Léo Bisiaux maakt favorietenstatus bij junioren waar, brons voor Nederland

foto: Cor Vos

Léo Bisiaux is de nieuwe Europees kampioen veldrijden bij de junioren jongens. De 17-jarige Fransman – ook op de weg een groot talent – is al heel het seizoen een klasse apart. Toch had hij de grootste moeite om Daniel Weis uit Denemarken af te schudden. Dat lukte pas diep in de slotronde. Guus van der Eijnden bezorgde Nederland daarachter een bronzen medaille.

Een bijzonder tafereel aan het begin van de cross. Na amper een ronde reden er een Slowaak en een Hongaar op kop. Matthias Schwarzbacher verdedigde zo’n vijf seconde voorsprong op Barnabas Vas, het jongere broertje van Kata Blanka Vas. Daarachter zaten drie Belgen (Viktor Vandenberghe, een van de favorieten op eremetaal, Wies Nuyens en Antoine Jamin). Pas daarna volgde topfavoriet Bisiaux, op een seconde of tien.

Van de Belgische troef Yordi Corsus ontbrak ieder spoor. Logisch ook, want de jongeling kwam zwaar ten val in Tábor en liep daarbij een hersenschudding op. In de tweede ronde maakte Jamin namens de Belgen de sprong naar voren, met de andere drie op slechts een paar tellen. Bisiaux had intussen gezelschap gekregen van Weis. Opvallenderwijs ontbrak van de Nederlanders tot dan toe ieder spoor.

De Britse schaduwfavoriet Oliver Akers – dinsdag nog tweede op de Koppenberg – gaf intussen op met knieproblemen.

Bisiaux moest terrein goed maken in de beginfase – foto: Cor Vos

Bisiaux slaat slag in derde ronde
De Franse topfavoriet – leider op de UCI Ranking en de Wereldbeker – begon in de derde ronde aan zijn remonte. Hij reed op een ronde tijd solo naar de kop van de koers. Weis, Jamin en Nuyens volgenden op vijf seconden en plots kwam ook de Nederlander Van der Eijnden vooraan piepen. Hij rukte op naar plek vijf en verkleinde zijn afstand. In de voorlaatste ronde kon Weis vervolgens de oversteek maken naar Bisiaux.

De Deen kwakkelt dit seizoen in zijn resultaten en wisselt topprestaties af met slechte uitslagen. Hij wijdt het aan een te smalle basis door een door blessures geteisterd wegseizoen. Na het EK gaat de Deen terug naar eigen land om zich via trainingen voor te bereiden op het WK in Hoogerheide, begin 2023. Ondanks het sterke optreden van Weis , bleeft de Franse topfavoriet ijzig kalm. In de achtergrond naderde Van der Eijnden het virtuele podium.

Frans toptalent
In de slotronde nam Bisiaux vooraan de kop en bleef Weis onder druk zetten. Ondanks dat de Deen op de hellingen steeds kon terugkeren, brak de veer in de diepe finale alsnog. Met andermaal een ferme versnelling, wist Bisiaux zijn tegenstander te kraken. Weis kwam uiteindelijk zes tellen later het zilver ophalen, terwijl Van der Eijnden zich knap naar brons knokte. Vas won vervolgens het sprintje voor plek vier.

Fotofinish voor plek vier – foto: Cor Vos

Dat Bisiaux deze winter zo dominant is bij de junioren, mag geen verrassing heten. De 17-jarige Fransman geldt ook op de weg als een groot talent. Afgelopen zomer pakte hij namelijk ook EK-brons op de weg, achter Jan Christen (komend jaar UAE Emirates) en Jørgen Nordhagen (vanaf 2024 bij Jumbo-Visma Development). De renner van AG2R Citroën U19 werd ook achtste in de Ronde van Vlaanderen en tweede in de door Max van der Meulen gewonnen Classique des Alpes.

flag-europe EK veldrijden 2022 in flag-be Namen, junioren jongens
flag-nr1 flag-fr Léo Bisiaux in 37m11s
flag-nr2 flag-dk Daniel Weis +6s
flag-nr3 flag-nl Guus van der Eijnden +19s
4. flag-hu Barnabas Vas +22s
5. flag-be Antoine Jamin z.t.
6. flag-be Wies Nuyens z.t.
7. flag-fr Aubin Sparfel z.t.
8. flag-sk Matthias Schwarzbacher +43s
9. flag-hu Zsombor Tacáks +1m02s
10. flag-nl Mika Vijfwinkel +1m15s

11. flag-be Viktor Vandenberghe +1m21s
12. flag-nl Jelte Jochems +1m26s
13. flag-be Robbe Marchand +1m37s
14. flag-nl Keije Solen +1m39s
15. flag-nl Floris Haverdings +1m40s
20. flag-be Seppe Van den Boer +1m57s
26. flag-be Ferre Urkens +2m27s
28. flag-be Yordi Corsus +2m32s
50. flag-be Axel Van den Broek +5m36s
Volledige uitslag

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

8 Reacties

Himmelsbla 6 november 2022 om 13:58

Wielerflits, mijn complimenten voor het uitgroeien tot Nederlands toonaangevende wielernieuwssite. Willen jullie de eindredactie van jullie artikelen nu op hetzelfde niveau brengen.

2
Oblomov 6 november 2022 om 14:29

Met een Fransman als winnaar en een Hongaar als beste eerstejaars lonkt een meer internationale toekomst voor het veldrijden. De grote uitdaging zal zijn om ze voor het veldrijden te behouden. Dat de winnaar bij de juniorenploeg van AG2R zit, belooft alvast weinig goeds.

1
De Capybara van de Conradkade 6 november 2022 om 11:49

Antoine een Waal?

0
platteprijs 6 november 2022 om 11:58

Ja………. (sorry moet 10 tekens hebben)

0
Cornelius 6 november 2022 om 12:09

Inderdaad, zelfs een geboren en getogen Namurois.

0
Jan 6 november 2022 om 11:59

Fast Guuske !!
Coming man
Voormalig bmx er

0
pimmeesryan 6 november 2022 om 12:35

Wat is er met yordi corsus gebeurd? Vorig jaar als eerste jaars belgieskampioen geworden en ook prima uitslagen gereden, wordt nu 28e op 2,5 min

0
Zeger Schaeken 6 november 2022 om 12:50

Yordi kwam zwaar ten val in Tábor. Hij startte daardoor ook niet in de Wereldbeker Maasmechelen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone