EK 2023: Frankrijk pakt Europese titel Mixed Relay, Nederland net naast het podium
foto: Cor Vos
donderdag 21 september 2023 om 16:37

EK 2023: Frankrijk pakt Europese titel Mixed Relay, Nederland net naast het podium

Frankrijk heeft de Mixed Relay gewonnen op de EK in Drenthe. Het zilver was voor Italië, Duitsland pakte het brons. Nederland eindigde twee seconden achter Duitsland op de vierde plaats.

Een dag na de individuele tijdritten, ging het EK verder met de Mixed Relay-wedstrijden. Vroeg op de middag ging het goud bij de junioren naar Italië, ’s middags was de elitewedstrijd. De landenteams bestonden uit drie mannen en drie vrouwen. Eerst reden de drie mannen het parcours, daarna startten de drie vrouwen. Beide drietallen legden een 19,4 kilometer lange parcours af, met de start bij Wildlands Adventure Zoo in Emmen en de finish in Emmen-centrum. Het rondje was biljartvlak.

In totaal deden er acht landen mee aan de Mixed Relay. België beet het spits af, maar speelde niet mee voor de prijzen. Dat was al duidelijk toen alle mannenteams binnen waren. Jelle Vermoote, Victor Vercouillie en Siebe Deweirdt verloren dermate veel terrein na 19,4 kilometer dat een topklassering er niet meer in zat voor de Belgische ploeg.

Nederland beperkt schade, Zwitserland verliest veel tijd
Polen, dat na België startte, deed het een stuk beter. Zij verloren in het eerste gedeelte 43 seconden op Italië, dat halverwege de beste tijd zou klokken. Nederland stond op een voorlopig vierde plek. Jos van Emden, Daan Hoole en Sjoerd Bax verloren 29 seconden op de Italianen Mattia Cattaneo, Matteo Sobrero en Eduardo Affini. De medailleplaatsen waren nog in zicht.

De Italiaanse mannen klokten halverwege de beste tijd – foto: Cor Vos

De plaatsen twee en drie waren voor respectievelijke Duitsland en Frankrijk. Miguel Heidemann, Jannik Steimle en Max Walscheid gaven 26 tellen toe op de Italianen, Bruno Armirail, Rémi Cavagna, Benjamin Thomas exact twintig. Titelverdediger Zwitserland leek al kansloos voor de zege. Zonder Stefan Küng, die woensdag hard ten val kwam in de individuele tijdrit, noteerden Stefan Bissegger, Johan Jacobs en Fabio Christen slechts de zesde tijd, een dikke minuut achter de Italianen. Elise Chabbey, Nicole Koller en Marlen Reusser stonden dus voor een lastige opdracht.

Duitsland klopt Nederland in strijd om het brons
Dat bleek, want de genoemde Zwitserse vrouwen verloren alleen maar meer terrein op Soraya Paladin, Vittoria Guazzini en Elena Cecchini. Bij het tussenpunt na 27,6 kilometer waren de Italianen enkele seconden verder uitgelopen. Bij datzelfde tussenpunt zagen we Frankrijk (met Juliette Labous, Cédrine Kerbaol en Audrey Cordon-Ragot) wél wat dichterbij Italië sluipen, terwijl Nederland de Duitsers voorlopig voorbijging. Konden Riejanne Markus, Loes Adegeest en Shirin van Anrooij Nederland alsnog een medaille bezorgen?

Adegeest en Markus bleven in de slotkilometers samen over – foto: Cor Vos

Goud zou het alvast niet worden, want aan de streep was Italië nog altijd twintig seconden sneller. Het was daarna wachten op Frankrijk en Duitsland. De Duitsers (Mieke Kröger, Lisa Klein en Franziska Koch) kwamen als eerste binnen en klopten Nederland nipt. Het verschil was twee seconden. Een bronzen medaille zat er nog in voor Nederland, maar dan moest Frankrijk er in de slotkilometers volledig doorzakken. Dat gebeurde echter niet.

Frankrijk pakt het goud
De Franse vrouwen zetten hun opmars voort en doken met vier seconden onder de tijd van de Italianen. Zij zouden daarmee het goud pakken. De Zwitsers speelden immers geen rol van betekenis en strandden op de zesde plek.

De vrouwen sleepten de zege binnen voor Frankrijk – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
21 september 2023 16:40
net gelezen op Sporza: "Zwitserland eindigt op de 6e plek; net voor België."

Het verschil is bijna 3 minuten!!
  21 september 2023 16:49
  Neemt u Sporza nog serieus?
  21 september 2023 17:45
  Jij citeert uit het verkeerde artikel, nl. uit dat van de junioren …

  Op Sporza staat het wel degelijk correct, de fout ligt bij jou DC.
21 september 2023 17:04
Wat er toch met Rierie aan de hand is? Sinds haar geweldige uithaal op het NK TT is het toch wat tobben. Misschien te veel moeten geven in de Vuelta?
21 september 2023 17:19
Het bericht op Sporza is inmiddels aangepast.........
  21 september 2023 18:14
  Er is niks aangepast, jullie zitten het artikel over de junioren te lezen ipv dat over de profs …
21 september 2023 17:23
Voor de sporters is het wel een echte prijs, de fransen waren dolblij. Net als bv het Duitsland van Tony Martin op diens laatste WK.
Ik vind het best wel aardig om naar te kijken, maar wel svp met de ploegentijdrit ook weer terug (kan best op het begin en het eind).
21 september 2023 17:19
Bij de NOS is het ook pure droefenis. De Nederlandse commentator bleef maar herhalen hoe verrassend de overwinning van Frankrijk was. Kennelijk heeft de man nooit eerder naar wielrennen gekeken, want toen ik zag dat de Franse mannen slechts 21 seconden verloren hadden op de Italianen, was het voor mij wel duideliijk dat de Franse vrouwen, in hun sterkste opstelling, dat verschil gingen wegpoetsen. Uiteindelijk doen de Italiaanse vrouwen het nog erg goed; verliezen slechts 25 seconden, waar ik meer dan 30 had verwacht.
————————————————————————————————————————————————
Vreemd genoeg, heeft de NOS met Roxane een echte expert in huis, maar dan kiezen ze voor zo'n minkukel, die eigenlijk voetbalcommentator had willen zijn.
  21 september 2023 18:19
  Ik heb niet gekeken vandaag, maar misschien was dezelfde clown die gisteren naast Clement zat.
  21 september 2023 19:34
  Hoe doe je dat met die streepjes?

  ___________________________________________________________________________________
  Zo dus, staat best gek...  21 september 2023 19:37
  _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  21 september 2023 20:51
  @Wheely 48 streepjes U+2014 (EM DASH). In WinCompose heb ik dat onder "AltGr w f" opgeslagen.
21 september 2023 21:43
Ik vind het maar vaag gedoe die mixed relay. Kan me wel voorstellen dat het voor de renners zelf een soort van leuk teamuitje is waar je wat uit je comfort zone komen kan. Die Fransen stonden best wel wat te glunderen.
21 september 2023 16:58
Nou nu weten we wie zwitserland klopt
21 september 2023 23:20
Deze disipline is echt goor een tittel zonder enige waarde. Deze disipline word op een heel jaar behalve op een WK en EK dan ook nergens beoefend, dus wat is nu de echte waarde ervan ?

Reacties zijn gesloten.