EK 2020: Voorbeschouwing Mixed Relay Ploegentijdrit

vrijdag 28 augustus 2020 om 07:30
EK 2020: Voorbeschouwing Mixed Relay Ploegentijdrit

foto: Cor Vos

Het Europees kampioenschap wielrennen is al niet ideaal geprogrammeerd in de kalender, om nog maar te zwijgen over de relatief nieuwe Mixed Relay-ploegentijdrit. Het onderdeel is toe aan de tweede editie, maar titelverdediger Nederland staat alvast niet aan de start. WielerFlits kijkt in de voorbeschouwing naar het parcours en de landen die wél deelnemen.

Historie

De geschiedenis van dit onderdeel is kort. Nadat jarenlang de ploegentijdrit voor merkenteams deel uitmaakte van het WK wielrennen, werd door de UCI een Mixed Relay-ploegentijdrit in het leven geroepen. Met het nieuwe evenement wil de internationale wielerunie genderneutralisatie in het wielrennen en haar atleten promoten, om op die manier een modern en dynamisch format te integreren.

De finish van de Nederlandse mannen en de start van de Nederlandse vrouwen – foto: Cor Vos

De Europese wielerunie UEC nam de Mixed Relay-plannen van de UCI over en had op het EK in Alkmaar van vorig jaar de primeur te pakken. Acht landen stuurden een team naar de Zaanstreek, waar thuisfavoriet Nederland na een koers van 44,8 kilometer de beste bleek.

Koen Bouwman, Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Floortje Mackaij, Riejanne Markus en Amy Pieters trokken aan het langste eind. Duitsland werd daar kort achter tweede, gevolgd door het Italiaanse zestal dat op ruim een minuut achterstand eindigde.

Laatste winnaars EK Mixed Relay
2019: flag-nl Nederland


Regels

De landenteams starten bij dit onderdeel met drie mannen en drie vrouwen, waarbij de bondscoaches zowel beloften als profs mogen selecteren. De mannen en de vrouwen starten apart van elkaar, maar ze rijden wel allebei over hetzelfde parcours.

Eerst vertrekken de drie mannen. Zodra de tweede man vervolgens over de streep bij start-finish is gepasseerd, mogen de drie vrouwen van start. De tijd van de tweede vrouw aan de finish geldt als eindtijd. De landen starten om de drie minuten en de deelnemers rijden op tijdritfietsen.


Parcours

Waar het traject in Alkmaar nog zo plat als een pannenkoek was, is dat in Plouay zeker niet het geval. Daarnaast is het parcours dit jaar tien kilometer langer dan vorig jaar: 54,6 kilometer nu tegenover 44,8 kilometer in 2019.

De ronde die de organisatie in Bretagne heeft uitgetekend voor de EK-wegwedstrijden wordt ook aangedaan in deze Mixed Relay-ploegentijdrit. Het parcours is heuvelachtig, 13,7 kilometer lang en goed voor 195 hoogtemeters per ronde. De mannen beginnen met twee keer dit circuit, waarna de vrouwen ook twee keer het rondje afleggen. In totaal dus goed voor ruim 54 kilometer.

Vlak na de start is de Côte du Moulin (800 meter aan 5%) de eerste klim van de dag, gevolgd door een zeer korte afdaling richting de Côte du Bois de Kerlucas. Vervolgens koersen de renners naar het hoogste punt van het parcours, naar de toppen van de Côte de Kervréhan en Côte de Kercoulan. Daarna beginnen de renners aan een afdaling van een tweetal kilometer en een vlakke tussenstrook.

Vlak blijft het niet tot de finish, want in de slotfase van de ronde doemt nog de Côte du Pont-Neuf (1 km aan 4,5%) op. Vanaf de top is het daarna nog twee kilometer in grotendeels dalende lijn richting de meet.

Datum: Vrijdag 28 augustus 2020
Start eerste land: 
14.30 uur
Finish laatste land: rond 17.00 uur


Favorieten

Een EK Mixed Relay op de vrijdag voor de Tour de France, en dat in een opeengepropt wielerjaar. Niet de ideale ingrediënten voor een denderend deelnemersveld. Dat blijkt maar weer uit de startlijst. Slechts zes landen doen mee, waar dat er vorig jaar in Alkmaar nog acht waren. Titelverdediger Nederland is de grote afwezige: de KNWU kan geen representatief team opstellen. Welke landen doen er dan wel mee? We nemen ze allemaal onder de loep.

flag-ua Oekraïne (start om 14.30 uur)
M: Mykhaylo Kononenko, Oleksandr Golovash, Tyrylo Tsarenko
V: Valeriya Kononenko, Olena Sharga, Ievgeniia Vysotska

Het eerste land aan het vertrek is Oekraïne. Namens het Oost-Europese land is Mykhaylo Kononenko, regerend nationaal kampioen op de weg en in het tijdrijden, de grote motor. Op de individuele tijdrit kon hij echter geen potten breken, hij werd 21ste. Hij krijgt met Oleksandr Golovash een ervaren hardrijder met zich mee, terwijl de talentvolle Tyrylo Tsarenko (19) al de dubbel won op de Oekraïense beloftenkampioenschappen.

Bij de vrouwen staan met Valeriya Kononenko, Olena Sharga en Ievgeniia Vysotska drie hardrijdsters aan de start. Ervaring genoeg, want laatstgenoemde is maar liefst 44 jaar oud.

Marlen Reusser voert Zwitserland aan – foto: Cor Vos

flag-ch Zwitserland (start om 14.33 uur)
M: Stefan Bissegger, Robin Froidevaux, Claudio Imhof
V: Elise Chabbey, Marlen Reusser, Kathrin Stirnemann

Zwitserland heeft een afwisseling tussen ervaring en talent aan de start staan. Stefan Bissegger zal de mannen op sleeptouw moeten nemen. De nog maar 21-jarige coureur is sinds deze zomer prof bij EF Pro Cycling en veroverde eerder deze week al zilver op het EK tijdrijden bij de beloften. Het is de vraag hoe fris Bissegger vrijdag nog is, want een dag daarvoor betwist hij ook de wegrit in de U23-categorie. Claudio Imhof is de ervaren man in het drietal, want Robin Froidevaux is ook slechts 21 jaar oud.

Omdat de vrouwen en de mannen apart van elkaar rijden, kan je ook grote verschillen zien tussen de tijden van beide groepen. Zwitserland kan zomaar eens de snelste tijd neerzetten van alle vrouwen. Marlen Reusser beschikt over de benodigde kwaliteiten, getuige haar derde plek op het EK tijdrijden achter de Nederlandse topfavorieten. En dat ondanks een fietswissel. Als zij Elise Chabbey en Kathrin Stirnemann (ook prof bij Paule Ka) mee kan nemen, is Zwitserland een outsider voor een medaille.

De Belgische ploeg op het EK in Alkmaar – foto: Cor Vos

flag-be België (start om 14.36 uur)
M: Victor Campenaerts, Jasper De Plus, Rune Herregodts
V: Shari Bossuyt, Julie Van de Velde, Sara Van de Vel

België is zeker een kanshebber op eremetaal op dit bijzondere EK-onderdeel. Victor Campenaerts mag aangewezen worden als kopman van de equipe van de gelegenheidsbondscoach Rik Verbrugghe. De nummer twee van het BK tijdrijden en de nummer drie van het EK tijdrijden slaat de handen ineen met de talenten Jasper De Plus (al prof bij Circus-Wanty Gobert) en achtervolgingsspecialist Rune Herregodts (Home Solutions). De Plus zal zich willen revancheren na zijn mislukte EK tijdrijden, waar hij vanwege problemen met de fietscontrole te laat aan de start verscheen.

Bij de vrouwen starten Julie Van de Velde en Sara Van de Vel met Shari Bossuyt. Van de Vel en Van de Velde, je zou het bijna een olijk duo gaan noemen, zijn in goede vorm. Op het Belgisch kampioenschap in Koksijde werden zij tweede en derde achter de hier ontbrekende kampioene Lotte Kopecky.

Cordon-Ragot doet mee namens Frankrijk – foto: Cor Vos

flag-fr Frankrijk (start om 15.50 uur)
M: Julien Duval, Donovan Grondin, Kévin Vauquelin
V: Audrey Cordon-Ragot, Eugénie Duval, Maelle Grossetete

Het Franse mannenteam is niet heel denderend. Bondscoach Thomas Voeckler heeft de nodige puzzels in elkaar moeten leggen, want naast de Tour de France worden bijvoorbeeld ook de Tour Poitou-Charantes, de Druivenkoers en de Brussels Cycling Classic verreden dit weekend. De ervaren AG2R-renner Julien Duval is bereid gevonden om te starten, samen met Donovan Grondin (19, Arkéa-Samsic) en Kévin Vauquelin (19, stagiair Arkéa-Samsic). Wat we van dit drietal mogen verwachten? Niet heel veel.

De vrouwenploeg wordt aangevoerd door Audrey Cordon-Ragot. De renster van Trek-Segafredo zit op een roze wolk, want ze werd onlangs tweede op het Franse tijdritkampioenschap en pakte een dag later de Franse wegtitel. Op het EK tijdrijden werd ze vervolgens tiende. Het is de vraag in hoeverre Eugénie Duval en Maelle Grossetete het niveau van Cordon-Ragot kunnen volgen. Een medaille voor het thuisland lijkt lastig te worden.

Edoardo Affini de grote man bij Italië – foto: Cor Vos

flag-it Italië (start om 15.53 uur)
M: Edoardo Affini, Liam Bertazzo, Davide Plebani
V: Vittoria Bussi, Elena Cecchini, Vittoria Guazzini

Een van de andere favorieten is Italië. Edoardo Affini, volgend jaar actief in de kleuren van Jumbo-Visma, voert de mannenploeg aan. De afgelopen week wist hij achtereenvolgens derde op het Italiaans tijdritkampioenschap en vijfde op het Europees kampioenschap te worden. De vraag is in hoeverre Liam Bertazzo, een respectabele prof maar toch geen tijdritspecialist, en Davide Plebani, die flink aan de weg timmert als baanrenner, het tempo van Affini kunnen volgen.

Het vrouwenteam van de Italianen is dan wel sterk bezet. Bondscoach Davide Cassani stuurt de nummers twee, drie en vier van het Italiaans kampioenschap tegen de klok de wei in: Vittoria Bussi, Vittoria Guazzini en Elena Cecchini. Bussi wist enkele dagen terug ook nog knap vijfde te worden in de EK-tijdrit. En met twee Vittoria’s in de ploeg moet je toch wel mee kunnen doen om de victorie?

Komt de Duitse trein op stoom? – foto: Cor Vos

flag-de Duitsland (start om 15.56 uur)
M: Miguel Heidemann, Justin Wolf, Michel Heßmann
V: Lisa Brennauer, Lisa Klein, Mieke Kröger

De laatste ploeg aan de start van het EK Mixed Relay is Duitsland, de zilverenmedaillewinnaar van vorig jaar. Bij de mannen kiezen de oosterburen voor drie talenten met Miguel Heidemann (22, tiende op het EK tijdrijden U23), Justin Wolf (27, zevende op het EK tijdrijden bij de profs) en Jumbo-Visma-renner Michel Heßmann (19, zesde op het EK tijdrijden U23). Genoeg talent, maar goed genoeg om het goud te pakken?

De vrouwen krijgen vervolgens de kans om het af te maken namens Duitsland. En dat kunnen de Duitse vrouwen zeer zeker, want met Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger staan drie ervaren krachtpatsers aan de start. Brennauer, voormalig wereldkampioene tijdrijden, werd vorige week Duits kampioene op de weg en eindigde in de EK-tijdrit net naast het podium als vierde. Klein werd in die EK-tijdrit negende. Kröger is de derde locomotief. Weten de vrouwen de beslissende slag te slaan?


Favorieten volgens WielerFlits
*** Duitsland
** België, Italië
* Zwitserland, Frankrijk, Oekraïne

Deelnemerslijst


Weer en TV

Bretagne zonder regen? Dat is geen Bretagne. We zagen deze week al enkele koersen in kletsnatte omstandigheden en ook vrijdagmiddag worden buien verwacht tussen 13 en 17 uur. Dat zal op het technische parcours de nodige invloed hebben op de tijdrit. De temperatuur ligt rond de 18 graden Celsius en er staat een lichte wind uit het noordwesten.

De tv-uitzendingen van Sporza op Eén en Eurosport 1 beginnen tijdens de start van het eerste land, namelijk om 14.30 uur. De NOS zendt de wedstrijd niet live uit op tv.

Dit artikel delen:

21 Reacties

bartp25 26 augustus 2020 om 09:38

Dit is toch wel zeer armoedig.

0
Magnus Cort Nielsen 26 augustus 2020 om 09:58

Dit is wel heel sneu. Respect dat jullie een voorbeschouwing hebben gemaakt, maar het zal de laatste zijn van dit onderdeel vrees ik.

0
Dario 26 augustus 2020 om 10:25

Slechts zes landen en toch vind ik Belgie geen medaille-kandidaat. Armoe troef bij de vrouwen, ik verwacht dat zij worden weggeblazen.

Edit: Italie of Duitsland pakt dit.

0
chasse patat 26 augustus 2020 om 10:43

Vanuit de mannenselectie hadden er toch wel 3 mannen hun vinger kunnen opsteken voor dit evenement. (bv vd Berg, de Kort, Riesenbeek/Langeveld) De top van de vrouwenselectie is aanwezig en daarmee had Nederland alleen al een goede kans op titelprolongatie.

0
Imbatido 28 augustus 2020 om 08:08

Die vrouwen rijden morgen La Course.

0
Deel Koeper 26 augustus 2020 om 11:02

Aha, het neusje van de zalm van het Europese tijdrijden, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Geheel logisch dat je op een kampioenschap bij 80% van de namen denkt “Wie? Wat? Waarom?”

0
Wheely 26 augustus 2020 om 11:15

Prachtige namen weer bij ze germans: Heidemann, Hollmann en Heßmann! Opvallend detail, ze rijden geen van allen bij Bora.

0
Dr op en dr over 26 augustus 2020 om 11:24

Dikke dankjewel voor de voorbeschouwing. Wielerflits is blijkbaar bereid er meer werk en tijd in te stoppen dan de wielerbonden zelf.

Zo snel mogelijk afschaffen dit gedrocht. Dit heeft nul komma nul meerwaarde voor het wielrennen, IMHO.

0
Massimo Bataille 26 augustus 2020 om 11:39

Inderdaad leuk dat jullie zelfs voor dit evenement een voorbeschouwing gemaakt hebben.
Maar lijkt inderdaad ten dode opgeschreven. Was al zo vorig jaar, maar de UCI wil het niet zien vermoed ik.
Ik heb ook een hoop medelijden voor de bondscoaches en hun telefoonrekening, want hoeveel renners gaan die niet moeten bellen hebben om hiervoor een ploeg samen te krijgen

0
Dario 26 augustus 2020 om 11:47

Daags voor de Tour én La Course is natuurlijk wel de slechtst mogelijke plek op de kalender. Onbegrijpelijk dat de UEC dit niet een jaartje (of een paar decennia) overslaat.

0
superbove 26 augustus 2020 om 12:03

niets dan respect voor victor dat hij hier meedoet.

0
Polleke 26 augustus 2020 om 21:48

Pijnlijk….over de hele lijn….zou nu echt niemand in die vergaderingen de moed hebben om dit gedrocht op zijn minst in vraag te stellen ?

0
Merlinappa 27 augustus 2020 om 08:20

Ik vind het als concept best leuk, en ook nog wel vermakelijk om te kijken. Alleen erg jammer van het deelnemersveld. Ach, kans op een regenboogtruitje voor de mindere goden ;)

0
Harm Zijlstra 27 augustus 2020 om 08:48

Mixed relay, het blijft wennen. En dan vooral met dit armoedige deelnemersveld. Zes ploegen met C-renners (en Campenaerts).

0
n92 27 augustus 2020 om 09:29

Ik vind het nog steeds belachelijk dat de ploegentijdrit voor dit onderdeel heeft plaats moeten maken op het WK.

En als ik de deelnemers zie die hier meedoen dan kun je toch alleen maar stellen dat dit het EK degradeert tot een lager niveau (terwijl het sowieso al niet het hoogste niveau heeft). 6 landen met deelnemers waarbij zelfs de meest actieve koersliefhebbers zich nog moeten afvragen wie het zijn. Veel slechter kan het niet worden wat mij betreft.

0
jappe666 27 augustus 2020 om 22:36

Ik denk dat als Campenaerts dit alleen mocht afwerken, hij er sneller over zou doen dan eender welk aanwezig trio of zelfs zestal.

0
ChefSpijker 28 augustus 2020 om 00:38

Davide Plebani, een continentale renner zonder bijzondere prestaties >>> Is een baanrenner. Vorig jaar nog brons gepakt op de achtervolging op het WK. Soort Ganna zeg maar (die daar goud pakte).

0
Maillot à Pois 28 augustus 2020 om 09:48

De starttijden kloppen niet meer volgens de laatste startlijst.
Daar is sprake van twee waves met:
– eerst Oekraïne (14:30), Zwitserland (14:33) en België (14:36)
– dan Frankrijk (15:50), Italië (15:53) en Duitsland (15:56)

Bij Duitsland is Juri Hollman ook vervangen door Justin Wolf, en ook een gewijzigde opstelling bij de Franse dames

http://www.uec.ch/resources/2020%20Events/2020%20road%20plouay/liste/start/UEC%20ROAD%20EUROPEAN%20CHAMPIONSHIPS%20-%20MIXED%20RELAY%20-%20Start%20list%20(1).pdf

0
SnellePelle 28 augustus 2020 om 10:02

Dit evenement heeft pas kans van slagen als het een teamkoers wordt: sponsorbelang en eergevoel voor de ploegen zelf. Maar dan tussen vrouwen en mannen apart.

Dit jaar voelen de ploegen al weinig animo voor wegwedstrijden op kampioenschappen, en al helemaal niet voor mixed landen teams waarbij diverse ploegen samengaan.

Totaal geen eergevoel voor een ploeg.

0
Maillot à Pois 28 augustus 2020 om 10:15

Terug naar het WK ploegentijdrit met merkenploegen, zeg je dus.
Akkoord dat het event in de huidige vorm en zeker in de huidige situatie weinig kans op succes heeft.

Misschien is een mixed relay met merkenteams wel wat. Kan sponsors stimuleren om een volwaardige vrouwenploeg op te zetten, of kan samenwerkingsverbanden tussen mannen- en vrouwenploegen stimuleren

0
FondriestTF3 28 augustus 2020 om 10:50

Wat een armoede… ik ga wel kijken omdat ik toch thuis moet werken met een TV in zicht. Maar echt enthousiast kun je van dit deelnemersveld niet worden.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone