Einde carrière voor 31-jarige Roy Jans (Alpecin-Fenix)

woensdag 10 november 2021 om 10:50
Einde carrière voor 31-jarige Roy Jans (Alpecin-Fenix)

© Cor Vos

Roy Jans, de sprinter van Alpecin-Fenix en de levensgezel van Ceylin del Carmen Alvarado, neemt afscheid van het peloton na tien profseizoenen. Jans kampte al twee jaar met tal van fysieke kwaaltjes.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

“2021 was een verloren jaar”, aldus de Lanakenaaar in Het Belang van Limburg. “De miserie begon toen corona zijn intrede deed. Sindsdien ben ik voortdurend teruggeslagen geweest door fysieke ongemakken. Na de hervatting van het seizoen midden 2020 kreeg ik af te rekenen met zona. Ik startte nog in een paar wedstrijden, maar zonder succes.”

“2021 bracht geen beterschap, integendeel”, gaat Jans voort. “Eind mei ben ik bij Toon Claes in Herentals onder het mes gegaan om mij te laten behandelen aan een pijnlijke knie. Ik had last van het frictiesyndroom. Maar toen mijn gewricht open lag op de operatietafel, constateerden de dokters dat er een gat zat in mijn patella (knieschijf, red), met heel veel dood weefsel errond. Allicht lag daar de oorzaak van mijn frictieblessure.”

Achterstand 
Deze zomer hervatte Jans in de Heistse Pijl, maar daar werd hij naar eigen zeggen niet vrolijk van. “Ik had meteen in de gaten dat mijn conditionele achterstand te groot was. Terugkomen van een knieblessure is niet eenvoudig. Het krachtsverschil tussen links en rechts kan groot zijn waardoor het gevaar bestaat dat je aan één kant gaat compenseren en je de averij alleen maar vergroot. Die valkuil wilde ik absoluut vermijden.”

“Het gevolg was wel dat ik geen resultaten bij elkaar reed. Iets wat ik doorheen de jaren gewoon was geworden. Als je dan ineens inziet dat uitslagen rijden er niet meteen meer inzit, dan zet je dat aan het denken. Wat uiteindelijk heeft geleid tot het besluit om mijn profcarrière te beëindigen.” De GP d’Isbergues (19 september) was de laatste wedstrijd uit zijn carrière.

Fietsen met Ceylin
Jans geeft in Het Belang nog mee niet verbitterd te zijn. “Ik kende tegenslagen, maar in wedstrijden op mijn maat haalde ik ook mooie resultaten. Ik fiets nog steeds graag, maar dat zal nu vooral als trainingspartner van Ceylin zijn. Ik geef mezelf de tijd en ruimte om rond te kijken welke richting ik wil inslaan”, besluit hij.

Op zijn erelijst staan onder meer de Gooikse Pijl (2014), Putte-Kapellen (2016), BK-zilver (2014) en Brussels Cycling Classic (2015). Hij was sinds 2019 aan de slag bij de broers Roodhooft.

Dit artikel delen:

7 Reacties

aardappeljager 10 november 2021 om 12:04

Ik zie vooral de volgekalkte wegen net over de grens bij Maastricht voor me met de tekst : Roy Jans = EPO.

Geen beschuldiging aan zijn adres, maar daar moet ik nu wel aan denken.

0
Niels H. 10 november 2021 om 13:14

Recent was iemand ook weer actief in het Heuvelland met die tekst inderdaad.

0
Mwielerfan 10 november 2021 om 18:47

Is er enige aanleiding voor? Hij reed veel voor kleine ploegjes, maar dacht ik geen cortisoneploeg als vacansoleil oid

0
De Cabybara van de Conradkade 10 november 2021 om 14:19

Hoezo om zich heen kijken? Hij moet toch als een goede partner betaamd zich volledig in dienst stellen van Ceylin?

Benieuwd wat Mario hier van zal vinden…: https://sportnieuws.nl/wielrennen/ex-van-puck-moonen-is-met-nieuwe-liefde-alleen-kopman-thuis/

0
Mwielerfan 10 november 2021 om 18:47

Toch maar mooi Parijs Brussel op z’n palmares, staat lekker naast Ewan

0
Mwielerfan 10 november 2021 om 18:48

McEwen bedoelde ik, maar misschien wint Ewan hem nu tegenwoordig ook wel

0
Maillot à Pois 10 november 2021 om 19:46

@redactie
De Brussels Cycling Classic staat helaas niet op zijn erelijst. Heel even werd hij tot winnaar uitgeroepen, maar uiteindelijk trok Groenewegen toen aan het langste eind

@mrwielerfan
Ewan heeft hem inderdaad ook gewonnen

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone