Egan Bernal: “We hebben misschien een foutje gemaakt”

donderdag 19 augustus 2021 om 19:24
Egan Bernal: “We hebben misschien een foutje gemaakt”

foto: Cor Vos

INEOS Grenadiers nam vlak voor de slotklim van de Alto de la Montaña de Cullera het initiatief in het peloton, maar bleef uiteindelijk met lege handen achter. Egan Bernal was namens de Britse formatie de beste renner in de daguitslag: de Colombiaan kwam als zevende binnen en verloor zo kostbare tijd op Primož Roglič.

Met een indrukwekkende kopbeurt nam Dylan van Baarle de vlakke kilometers vlak voor de voet van de Alto de la Montaña de Cullera voor zijn rekening. Vervolgens was het aan Jhonatan Narváez om het tempo te verhogen op de klim zelf. De kopmannen van de ploeg, Bernal en Adam Yates, bleken op het moment suprême echter niet in staat om een versnelling van Roglič te beantwoorden.

Yates verloor aan de streep nog 25 dure seconden, Bernal wist de schade wel te beperken. En toch gaf de winnaar van de jongste Giro d’Italia kostbare seconden prijs. “Het was echt een ontzettend lastige etappe, al van bij de start. Het was erg winderig en daarom zeer nerveus. Als de mogelijkheid zich voordoet om te winnen, moet je er voor gaan.”

“We wilden in een goede positie beginnen aan de klim. We gingen heel erg hard en we konden het tempo van Jon (Jhonatan Narváez, red.) nauwelijks volgen. We hebben misschien wel een klein foutje gemaakt, maar ik ben natuurlijk wel blij met het resultaat”, aldus Bernal, die nu vijfde staat in het algemeen klassement, op 41 seconden van rodetruidrager Roglič.

Dit artikel delen:

14 Reacties

La Primavera 19 augustus 2021 om 19:42

Narvaez begon wel heel enthousiast inderdaad. Maar goed als je bij de betere hoort, hoor je daardoor geen seconden te verliezen. Iedereen moest dat tempo volgen.

pirazzi 19 augustus 2021 om 19:56

Bernal verloor ook 4 seconden op Vlasov, eigenlijk zijn enige concurrent voor het wit.

Magician 19 augustus 2021 om 19:59

Dat zal hem bijzonder weinig kunnen schelen met al een geel en roze truitje in de kast.

Ronellenfitsch 19 augustus 2021 om 20:00

Ik denk niet dat Bernal nou erg met dat klassement bezig is …

adelaarvanantwerpen 19 augustus 2021 om 19:58

Ineos heeft yates gesloopt in het waaierrijden en heeft daarna zowel Yates als Bernal gesloopt in de laatste km.

AustrianOak 19 augustus 2021 om 20:43

Met zulke vrienden heb je inderdaad geen vijanden nodig.

vevie 19 augustus 2021 om 21:11

Helaas voor Yates heeft hij niet de klasse die Bernal heeft en heeft hij niet eens een kwart gepresteerd van wat Bernal gepresteerd heeft. Als je op Yates let, zit hij vaak te slapen of rijdt hij niet attent genoeg mee. Zo komt het vaak voor dat hij achter breukjes zit of waaiers etc hem nekken. Winnen wordt dan wel heel lastig van renners die wel steeds bij de pinken zijn.

Titaantje 19 augustus 2021 om 20:31

Ach, volgens mij niet echt een foutje. Roglic is gewoon de sterkste op dit soort aankomsten. Dat is moelijk te bestrijden.

fudd 19 augustus 2021 om 21:35

“natuurlijk wel blij”, opvallend.

Turtlehead 19 augustus 2021 om 21:52

De grootste ‘fout’ is dat Yates door het ijs zakt op het moment dat hij in het voordeel zou moeten zijn.
Voor Bernal is alles nog mogelijk, hij is hard op weg om de enige kopman van INEOS te zijn, en in de laatste werking het toch man tegen man.

rennerske 19 augustus 2021 om 23:46

Fijn hoor van die ploegmaats die je aan gort rijden. Ach dat hele ploegenspel wordt bergop zo overtrokken. In waaieretappes, bij pech terugkomen, vanzelfsprekend, maar bergop heb je net zo veel profijt als je concurrent van zijn sleurende knechten.

Amio1998 20 augustus 2021 om 02:15

Narvaez is normaal gesproken misschien wel beter dan Bernal op zo’n klim. Gek om hem dan zo vroeg al aan te laten gaan…

Jean Dumas 20 augustus 2021 om 10:43

INEOS heeft geen ingespeeld, ervaren team hier. Bernal moet zelf de leider zijn, al vallen de gevolgen mee. Carapaz gaat deze Vuelta niet winnen.

Klein Verzet 20 augustus 2021 om 10:59

Heel voorzichtig durf ik toch wel te zeggen dat Bernal een renner naar mijn hart is; kiest de aanval als de gelegenheid zich voordoet, en uiteraard is dat geen garantie voor tijdwinst op alle concurrenten, al had ie hier graag gewonnen, maar wie niet? Misschien is ie iets te zelfkritisch door te spreken over “een foutje.”
Afijn, laat ik de getallen er eens bijnemen: Bagioli zat op een paar tellen van Roglic die deze muur afraffelde in 5:12. Bagioli had daar volgens Strava 457w voor nodig. Bij een gewicht (eigenlijk massa) van 60kg betekent dat zo’n 7,2w/kg. Voor Bernal zal een waarde heel dicht in deze buurt liggen. Ik zou concluderen dat het met de conditie (VO2max in de 90 regionen) van Bernal (en Roglic) heel puik voorstaat. Ben benieuwd hoe hun (Bernal vs Roglic) duurvermogen bergop zich verhouden in de komende ritten, bijvoorbeeld die van vandaag met de aankomst op het Balkon van Alicante.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair