Bernal verstevigt koppositie Tour de Suisse na ritwinst op Gotthard

vrijdag 21 juni 2019 om 17:07
Bernal verstevigt koppositie Tour de Suisse na ritwinst op Gotthard

foto: Cor Vos

Egan Bernal heeft op indrukwekkende wijze de ritwinst gegrepen in de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland. In de slotfase van de Gotthardpass reed de Colombiaan de rivalen uit de wielen en soleerde zo naar de overwinning. Daarmee deed hij prima zaken voor het klassement.


Een grote etappe, in meerdere opzichten. Deze rit van Unterterzen naar San Gottardo was met 216,6 kilometer de langste van de ronde en er mocht behoorlijk wat spektakel worden verwacht. De klim naar Flims na ruim zestig kilometer was alvast een voorproefje. Na de afzink ging het steeds verder omhoog naar de Lukmanierpas, de volgende klim op de route. Tot slot was het vijftig kilometer lang klimmen naar de finish op de Gotthardpas.

Bouwman mee in de vroege vlucht
Meerdere renners probeerden in de beginfase een vlucht op touw te zetten, maar het duurde tot de eerste klim totdat er daadwerkelijk een groep vooruit bleef. Michael Albasini, Winner Anacona, Koen Bouwman, Mathias Frank en Steve Morabito zagen even later Tsgabu Grmay, Gino Mäder en Lukasz Wisniowski aansluiten. Ze breidden stelselmatig hun voorsprong uit tot drie minuten aan de voet van de klim naar de Lukmanierpas.

In het peloton hield Ineos de kopgroep onder controle in dienst van hun kopman Egan Bernal, die gisteren de gele leiderstrui veroverde. Op de Lukmanierpas lag het tempo vooraan te hoog voor Wisniowski, die daardoor moest afhaken. De overgebleven zeven vluchters kwamen met zo’n drieënhalve minuut voorsprong over de top. De weg naar de finish was echter nog lang en vooral zwaar en de verwachting was dan ook dat de strijd pas echt zou losbarsten op de slotklim.

In de laatste vijftig kilometer slonk de voorsprong van de kopgroep, waaruit Albasini als tweede wegviel. Naar mate de klim van de Sankt Gotthardpass vorderde, werd het zwaarder en zwaarder. Bouwman wilde niet afwachten en opende de debatten bij de vluchters. De Nederlander zou solo echter niet standhouden tegen zijn medevluchters. Frank bleek de sterkste vooraan en zou als laatste vluchter, op vijf kilometer van de finish, worden ingerekend.

Mas opent de debatten bij de favorieten
De koers kon opnieuw beginnen. Enric Mas ontbond zijn duivels als eerste en pakte tien tellen voorsprong. De Spanjaard mocht even ruiken aan het succes, maar alle hoop werd weggeslagen toen Egan Bernal aanzette. De Colombiaan ging – zoals ze dat zeggen – erop en erover en zijn rivalen moesten het antwoord schuldig blijven. Rohan Dennis, tweede in het klassement, kreeg achter Bernal steun van ploegmaat Domenico Pozzovivo en ook Mas pikte zijn karretje aan.

Bernal viel echter nooit meer stil en pakte het dagsucces. Pozzovivo en Dennis kwamen 0:23 later over de streep. Mas viel nog terug en moest ook Patrick Konrad, Jan Hirt en Tiesj Benoot voorlaten in de uitslag. Mede ook dankzij de bonificatieseconden liep Bernal in het klassement uit tot 0:41 op Dennis. Konrad bleef derde op 1:13. Pozzovivo (op 1:17) en Hirt (op 1:19) maakten de top-5 compleet. Morgen wacht de tijdrit met start-finish in Ulrichen.

Dit artikel delen:

57 Reacties

leor 16 21 juni 2019 om 17:08

Raar dat Pozzovivo de meeste bonusseconden nog wegneemt, terwijl hij eerder wel wachtte op Dennis.

den OPQS 21 juni 2019 om 17:09

bennoot doet het ook wel goed, mas vind ik dan weer minder

bernal wint de tour zonder problemen

bartp25 21 juni 2019 om 17:09

voor mij de topfavoriet voor de tour deze Bernal

Zelow Wollufsh 21 juni 2019 om 19:41

Ik vraag me af of je topfavoriet voor de Tour bent als je niet tot de beste tijdrijders behoort en in een dergelijk zware etappe niet meer dan 23 seconde wint op Rohan Dennis. In de Tour zal hij het toch echt tegen sterkere tegenstand moeten opnemen.

rosencrantz 22 juni 2019 om 12:29

@Zelow Diegenen die over een goede TTT-ploeg beschikken kunnen ze wat meer luxe veroorloven dan een ander en zich focussen op week 3 (Bernal, Mas, Kruijswijk)

FDJ 21 juni 2019 om 17:09

Tijdsverschillen op dit deelnemersveld zijn niet eens heel groot en indrukwekkend. Mag je meer van verwachten eigenlijk.

Meer dan een mooie top 10 positie zie ik hem in de Tour ook niet halen.

Covadonga 21 juni 2019 om 19:01

+1 Ik vind de kop van het artikel dan ook wat overdreven.
Edit, ik zie dat het inmiddels is aangepast.

lander luypaert 21 juni 2019 om 17:09

Wat rijdt die Bernal sterk! Benoot ook zeer sterk. Dennis verrast mij dat hij het zo goed doet. Aru mits meer koers zie ik hem ook zijn top vorm halen. Laat die maar starten in de Vuelta! Hirt en Konrad ook sterk. Mas, Henao, Soler vallen zwaar tegen.

ditisdavid 21 juni 2019 om 17:10

Dennis, Benoot en Kämna lijken beter dan ooit te klimmen in deze ronde tot nu toe, heel benieuwd of ze het ook kunnen in de slotrit, die toch meer op maat is van de pure klimmers.

Tonydepony 21 juni 2019 om 17:25

Benoit heeft wel al bewezen dat hij kan klimmen hoor en van Dennis kon je ook wel verwachten dat hij deze stap zette. Kamna is wel out of nowhere maar wel erg goed!

tdola 21 juni 2019 om 17:11

Goed van bernal maar meeste toppers reden in dauphine. Dit zegt nog niet alles

assen 21 juni 2019 om 17:13

Weinig verschil inderdaad, een ijzersterke Bernal had hier iedereen naar de vaantjes gereden. Dit geeft me nog steeds hoop dat de Tour niet saai wordt (had verwacht dat Bernal vrij gemakkelijk zou winnen, nu ben ik een stuk minder zeker)

En wie wint dit rondje? Dennis?!?

ditisdavid 21 juni 2019 om 17:23

Denk dat Dennis hooguit een handvol seconden op Bernal zal hebben na de tijdrit, en de dag erna is lastig zat om dat te overbruggen.

TykkeThor 21 juni 2019 om 17:16

Dennis valt me erg mee. Toch een van z’n beste prestaties bergop. Kan nog wel een mooi tweestrijd tussne hem en Bernal worden dit weekend.

Franco Ballerini 21 juni 2019 om 17:16

Gisteren zaten de Eurosport makkers gezellig over een onbenulligheid te leuteren en kwamen er pas na een halve minuut achter dat Tolhoek gedemareerd was, vandaag hadden ze niet door dat Bouwman er vandoor was terwijl dat duidelijk op het scherm werd weergegeven. Dat moet toch beter kunnen…

mus van de maasstad 21 juni 2019 om 17:34

Bij mij was reclame en daarna was hij weg

hanjovdberg 21 juni 2019 om 18:15

Idd tijdens reclame. Direct daarna vroeg Karsten zich al af waar hij was. Gaf zelfs aan .. waarschijnlijk iets gebeurd tijdens de reclame. Blijkbaar hebben die mannen dan even ‘pauze’ of zien ze ook echt niet wat er gebeurd. Dat zou wel beter moeten kunnen imo

Lalsacien 22 juni 2019 om 00:04

De demarrages van Tolhoek en Bernal waren helemaal niet in beeld. Had niets met de reclame te maken.

rennerske 22 juni 2019 om 00:35

@lalsacien. Grappig dat het in de ene huiskamer wel en in de andere niet in beeld was. Bij mij ook niet in beeld.

eddyvv 21 juni 2019 om 17:19

Ik ben niet overtuigd van de sterkte van Jody als pozzo en dennis 2de en3de zijn.

Groningen 21 juni 2019 om 19:12

Wat een vreemde redenatie. Was je meer onder de indruk geweest als Mas of Soler 2 en 3 waren geworden?

NCK17 21 juni 2019 om 17:21

Bernal prima, maar voor mij zeker niet de topfavoriet voor de tour.

Gilaso 21 juni 2019 om 23:35

Wie dan wel?

miguelon 21 juni 2019 om 17:25

Ik kan normaal nog wel leven met die INEOS-trein, maar dat zo’n Ben Swift hier tot op 4km van de top van de Gotthard vrolijk 90% van het peloton uit de wielen kletst daar krijg ik het toch van. Dit voorspelt niet veel goeds voor de Tour, bij de aankomsten bergop in de groep van 15 zullen er nog 5 robotten van INEOS rondrijden…

assen 21 juni 2019 om 17:30

Ja, zeker nu Van Baarle ook al hard omhoog kan rijden. De Tour wordt alleen dan erg leuk als INEOS NIET de sterkste renner heeft. Dan moeten ze iets anders proberen.

eddyvv 21 juni 2019 om 17:26

pinot landa en quintana gaan hier nog niet van onder de indruk raken. poels had dit ook gekunt.

ChefSpijker 21 juni 2019 om 18:07

Ik denk dat ze bij INEOS ook niet onder de indruk zijn geraakt van Quintana’s prestaties in de Dauphiné of Pinots prestaties in vorige grote rondes.

Samlambeej 21 juni 2019 om 21:53

Pinot 2 etappes Vuelta 2018 + Lombardije, tot de laaste etappe op het podium van de Giro van datzelfde jaar?

ChefSpijker 22 juni 2019 om 01:38

Precies, Pinot is altijd net-niet in grote rondes qua klassement. Twee ritten winnen zegt toch niet zoveel als je daarmee 6e wordt op bijna 4 minuten van ’t podium… Van INEOS mag Pinot in de Tour vast wel weer een paar ritjes winnen, zolang ze zelf in Parijs maar het geel hebben.

Vorig jaar in de Giro klapte Pinot op de laatste zaterdag ook weer ineen. Eén keer heeft ie uiteindelijk het podium gehaald, in de Nibali-Tour toen er amper fatsoenlijke tegenstand over was en hij op bijna 10 minuten de nummer 3 was nog achter een Péraud.

Lombardije was indrukwekkend, maar heeft toch niets met een klassement over 3 weken te maken. Misschien zou Pinot juist zich meer moeten focussen op eendagswerk en eens voor winst gaan in een LBL en volgend jaar OS en WK met klimparcoursen daar. Daar lijkt meer zijn kracht te liggen.

Baukema Tomoulin 21 juni 2019 om 17:28

Gekke grote verschillen tov meerdere (in naam) goeie klimmers en aan de andere kant dan weer van die subtoppers qua klimmen die redelijk dicht bij Bernal blijven, gisteren ook al. Ik heb niet het idee dat de uitslag van deze ronde echt representatief gaat zijn voor de tour.

Jean Dumas 21 juni 2019 om 17:31

Gaat misschien een open tour worden met drie INEOS-makkers in het groepje favorieten. Van demarrerende Fransen hoeven die zeker niet bang te zijn, misschien alleen van Uran en Fuglsang.

MichielH 21 juni 2019 om 17:35

Wat is eigenlijk het plan van Bahrein in de tour? Als Nibali daadwerkelijk niet voor GC gaat, mag Dennis dat dan wel? Of heeft hij dat idee ook opgegeven?

Damien Heuvel 21 juni 2019 om 21:58

Voor zover we de berichten op de website van Bahrain en in de verdere media mogen geloven gaat Nibali voor etappes en de bollen en Pozzovivo wil zijn top vier van twee jaar geleden verbeteren. (Tenminste dat wist Domenico toch te melden voor aanvang van de TdS. En ik denk dat als hij vandaag niet op Dennis had hoeven wachten, hij inderdaad in staat zou zijn geweest Bernal te volgen.)

“After the Giro d’Italia – comments Pozzovivo – I was training on the Etna volcano to prepare the Tour well. Two years ago, I won a stage and finished fourth overall. This year I would like to improve that result “.

http://teambahrainmerida.com/an-ambitious-team-for-the-tour-de-suisse/

Jacco van Stierop 21 juni 2019 om 22:23

Dus met andere woorden: Nibali gaat voor het klassement en Pozzovivo is zijn gregario.

Damien Heuvel 21 juni 2019 om 22:43

@Jacco

Knap dat jij dat er uit kan halen. ;)

Nee even zonder dollen, we weten natuurlijk dat we de beste heren niet meer op hun blauwe ogen moeten geloven. En met het uitvallen, of misschien niet 100% zijn van enkele kandidaten, zal ook Nibali zich misschien wel afvragen of hij misschien geen kans maakt op een tweede Tourzege.

Maar eigenlijk werd het de afgelopen vijftien jaar voor onmogelijk gehouden om in zowel de Giro als Tour podium te rijden, totdat de heren Froome en Dumoulin het vorig seizoen even deden. Moet wel gezegd worden dat er nu een week minder rust is tussen beide rondes. Dus ik ben reuze benieuwd.

In ieder geval laat Pozzovivo zien de vorm goed te pakken te hebben.

tdola 21 juni 2019 om 17:36

Ttt op dag 2 van de tour kan koersverloop ernstig beïnvloeden. Indien ineos daar wint hoeven ze daarna alleen nog maar hun robottrein uit te voeren.

Jean Dumas 21 juni 2019 om 17:56

Klopt, en de vroege plaatsing van de ITT kan de boel op slot gooien voor de Alpen.

Siep De Vries 21 juni 2019 om 17:50

Kelderman op 11 minuten

Gilberto 21 juni 2019 om 18:00

Hopeloos

xistnc 21 juni 2019 om 18:02

En verknalt daarmee het ploegenklassement, waarvoor Sunweb uitstekend in de race was.

ChefSpijker 21 juni 2019 om 18:09

Wel een stuk beter dan een Latour. Bij zowel Latour als Kelderman kun je je afvragen waarom hun ploeg ze mee zou nemen naar de Tour (Latour is al bevestigd door AG2R). Die zijn duidelijk nog niet goed genoeg na blessureleed. Lekker rustig laten opbouwen naar een Vuelta.

Gilberto 21 juni 2019 om 17:51

Mooie beelden en heerlijk wegdek, met Slovenie 2 mooie etappes gezien vandaag

lander luypaert 21 juni 2019 om 17:54

Eens!

IlPirata 21 juni 2019 om 18:19

Iedereen die een wielerpooltje of gewoon wil wedden, Bernal is een toptalent hoor. Niet te zuinig ook.

koos verrek 21 juni 2019 om 18:19

Casto en swift zijn ook klaar voor de tour, sjonge wat een tempo rede die

Random wielerliefhebber. 21 juni 2019 om 18:33

Swift zou nieteens naar de Tour gaan, misschien vervanger van Froome

theking 21 juni 2019 om 18:37

Ik snap niet dat er zo veel zijn die bernal zien als topfavoriet voor de tour. Het deelnemersveld is hier nu niet echt denderend, een enkeling die hier aan de start staat heeft ooit top 10 tour gereden(aru,frank en kreuziger). Bernal heeft nog alles te bewijzen in een ronde van 3 weken. Ik zou voor de tour geen favoriet kunen aanwijzen op dit moment.

Gilberto 21 juni 2019 om 20:59

Ik zie hem echt wel meedoen voor het podium, en KAN gewoon winnen natuurlijk. Maar er word idd gehypet. Ik vergeleek het eerder al met het voetbalwereldje, daar gaat het toch steeds meer op lijken. Als er weer eens een wonderkind of wereldtalent op de velden loopt en al die fanboys daar hijgende superlatieven over loslaten

KennyKlimmen 21 juni 2019 om 19:30

Bernal…. Nah letterlijk te licht voor het grote werk….

Zenon J. 21 juni 2019 om 20:21

Bernal heeft bijna 12 weken geen koers gereden en komt terug van een blessure, vind het vrij knap wat hij hier laat zien…

rennerske 21 juni 2019 om 22:25

@Zenon
Zelfde gedachte. Kunnen m.i. alleen uitzonderlijke talenten. Hoewel sommigen vinden dat supertalent wat overdreven is, zou ik niet zo gauw weten, gezien hetgeen Bernal al gepresteerd heeft op deze leeftijd, wat er anders onder het begrip supertalent verstaan moet worden.

FDJ 21 juni 2019 om 22:50

Al die Colombianen komen als kometen binnen. Intussen hebben we van velen het beste al gezien lijkt het wel. Ze stagneren jong in hun ontwikkeling of ze ontwikkelen zich na hun entree nog nauwelijks door. In elk geval niet met de marges waarin veel Europese renners zich doorontwikkelen. Henao, Quintana, Chaves, Atapuma en Uran zijn niet meer de renner van een paar jaar terug. Lopez is de afgelopen twee jaar niet zichtbaar op een hoger niveau gekomen etc.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.