Egan Bernal mikt in 2021 op nieuwe Tourzege

woensdag 30 december 2020 om 11:01
Egan Bernal mikt in 2021 op nieuwe Tourzege

foto: Cor Vos

Van steeds meer klassementsrenners wordt duidelijk op welke grote rondes ze zich volgend jaar zullen storten. Egan Bernal is in gesprek met Noticias Caracol de volgende die een tipje van de sluier oplicht. Hij mikt op een tweede eindzege in de Ronde van Frankrijk.

Bernal won in 2019 als eerste Colombiaan de Tour de France, maar dit jaar moest hij na zestien etappes de strijd staken in verband met een rugblessure. Het bleek gelijk zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Bernal is volgend seizoen uit op sportieve revanche in de belangrijkste rittenkoers ter wereld.

“Ik bereid me voor op de Ronde van Frankrijk”, zegt hij na het winnen van de prijs voor beste sportman van Zipaquirá. “Het is de belangrijkste wedstrijd ter wereld, dus ik zal er heel hard voor moeten trainen. Ik kan al een paar dagen zonder pijn fietsen, maar het herstel zal nog even duren. In februari zijn de nationale kampioenschappen, daar hoop ik bij te kunnen zijn.”

Bernal debuteerde in 2018 in La Grande Boucle. Als meesterknecht van Geraint Thomas en Chris Froome werd hij vijftiende. Een jaar later schreef de renner van INEOS Grenadiers de wedstrijd op zijn naam. Afgelopen jaar zat een tweede eindzege er geen moment in. Hij won wel de Route d’Occitanie.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Michelangelo 30 december 2020 om 11:39

Ik mag hopen dat hij dan intussen zijn levensstijl heeft omgegooid en weer terug is bij zijn oude vriendin…. anders wordt het weer niks!

VespavanBern 30 december 2020 om 13:47

Hehehehe +1

Chasse_patate 30 december 2020 om 11:58

Geen OS dus voor hem!

molovin 30 december 2020 om 12:20

Hij heeft ontegenzeggelijk heel veel talent en is een steengoed renner. Maar ik vraag me af waar de Bernal van 2019 in zijn tourvorm was geëindigd in de tour van 2020. Ik denk hoogstens 3e.

Kannibaal van Schepdaal 30 december 2020 om 13:37

Dit.

Bernal is een heel groot talent (uiteraard, anders win je niet op zo’n jonge leeftijd de Tour), maar met zijn tijdritcapaciteiten moet hij nog serieus verbeteren ten opzichte van 2019 om kans te maken op de Tourzege met het parcours van volgend jaar. Met Roglic, Pogacar (en misschien Evenepoel vanaf 2022 of 2023) heeft Bernal volgens mij een Tour met héél weinig tijdritkilometers én veel bergen boven de 2000 meter nodig om echt kans te maken op een nieuwe Tourzege.

Pogacar lijkt de betere tijdrijder dan Bernal (tenzij de semi-klimtijdrit in de afgelopen Tour een vertekend beeld geeft, maar ik betwijfel het), en bergop durf ik niet te zeggen dat Bernal beter is, laat staan veel beter.

De tijdrit van Evenepoel is volgens mij nog beter, dus als hij bergop met de besten meekan, is hij voor mij de topfavoriet in de Tour vanaf 2022. Maar als hij tekortschiet als klassementsrenner in de grote ronde (ik ga er vanuit dat hij gewoon zijn evolutie doorzet, maar stel nu dat dat niet gebeurt) dan zal Bernal nog altijd op Pogacar botsen in de Tour. Een nieuwe Quintana is zo misschien geboren, met dat verschil dat hij het geluk heeft dat hij al een Tour op zak heeft.

Bernal moet werken op zijn tijdrit en hopen dat het lukt om daarin op het niveau van ten minste Pogacar te komen. Het niveau van Evenepoel haalt hij nooit, dus als Evenepoel met de besten meekan, dan heeft hij sowieso problemen en zal hij op een andere manier moeten zien te winnen (ploegtactieken, waaiers, afdalingen etc.).

Op dit manier denk ik dat de hiërarchie vanaf 2022 wordt:

1. Evenepoel
2. Pogacar
3. Roglic
4. Bernal

Al is het natuurlijk de vraag hoelang Roglic op dit niveau blijft presteren. Hij is niet meer van de jongste, maar is pas laat begonnen met wielrennen. Moeilijk te zeggen.

Het risico bestaat ook altijd dat een nieuw rondetalent opduikt met een betere tijdrit dan Bernal. Dan moet er niet veel gebeuren voor dat die Bernal als meer pure klimmer voorbijsteekt in de hiërarchie.

S'mon 30 december 2020 om 13:43

@molovin, ik had in de Tour van 2019 ook niet het gevoel dat Bernal op zijn best was. Maar…

…@Kannibaal van Schepdaal, zeer mooie analyse, Bernal zal inderdaad aan zijn tijdrit moeten werken wil hij nog kans maken op een tourzege. Al mag hij mij verrassen.

Groetjesaandevoetjes 30 december 2020 om 21:48

@kannibaal – dit is wishfull thinking ipv een analyse. Wielrenner is super dynamisch en voorspellingen voor 2 jaar doen is nogal onzinnig, aangezien er zoveel gebeurd in die 2 jaren. Bovendien waren alleen de afgelopen 2 jaren veel ‘jonge’ grote ronde winnaars. Een renner is vaak op zijn best rond zijn 30e. En als ik Roglic rond zie rijden heb ik niet het idee dat daar het beste af is binnen 2 jaar koers. Gebaseerd op zijn resultaten en de feiten staat Roglic nog steeds boven Evenepoel totdat het tegendeel is bewezen. Hopelijk rijdt Evenepoel volgend jaar zn eerste grote ronde en zien we daarna wel hoe de hierarchie is.

Harm Zijlstra 30 december 2020 om 12:32

Hoe hoog zal hij staan in de pikorde bij Ineos, of gaan ze met 8 kopmannen starten?

Kannibaal van Schepdaal 30 december 2020 om 13:38

Ben ook benieuwd hoe ze hun manschappen gaan inzetten en wie op voorhand al als knecht wordt aangeduid.

plattenband 30 december 2020 om 14:22

Ik snap eigenlijk niet waarom iedereen die kan klimmen of een klassement zou kunnen rijden naar Ineos wil. Er zitten er daar toch al een hoop samen die zelfs een GR aankunnen, dus waarom zou je er dan nog naartoe willen?

Betekent dit dat die mannen geen eigentrots meer hebben en zich met gemak in een knechtenrol willen laten duwen als ze er maar de poen voor ontvangen zoals Kwiato?

Hoorde ik niet recent dat bijv. Vlasov van Astana ook al naar daar wou terwijl ie bij Astana zowat het rijk voor zich alleen heeft?

Lance4eva 30 december 2020 om 12:57

Hij mikt maar raak.

Checco 30 december 2020 om 13:37

Opvallendste in dit bericht vind ik dat de stad Zipaquira haar eigen verkiezing heeft van sportman vh jaar.
Toffe renner in ieder geval, vamossss!

Cochise 30 december 2020 om 16:17

Woont z’n maatje Rivera er ook niet?

Zipaquira heeft alleszins twee van de grootste Colombiaanse kampioenen voortgebracht met naast Bernal ook Efrain Forero (aka “de ontembare Zipa”) die zowel stichter als eerste winnaar van de Ronde van Colombia was in de jaren ’50.

VespavanBern 30 december 2020 om 13:55

Heb het parcours van 2021 niet heel scherp op mn netvlies zijn, maar kan me niet herinneren dat er veel bergen boven de 2000m in zitten. En veel tijdrit km. Die combinatie en het feit dat Bernal dit jaar geen meter vooruit kwam (relatief dan), maakt hem wat mij betreft geen favoriet, tenzij hij in bijv de dauphine wint, maar zelfs dan nog.
Bernal’s capaciteiten voor wat ik kan zien:
Lange alpenreuzen op hoogte (Galibier) : beste ter wereld
Steilere klimmen op wat lagere hoogte: (Alpe d’Huez): Wereldtop, top 5 dus ong.
Tijdrijden: redelijk, geen Quintana of Landa, maar tijdens een tijdrit verliest hij gegarandeerd tijd op mannen met het type Roglic of Thomas.
Korte muren: sub-top, wint de Waalse pijl niet, maar kan zeker wel top 10 rijden, op een goede dag zit er top 5 in.

Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat ik Bernal zou aanraden om naar de Giro te trekken, heeft hij nog niet gewonnen en is misschien passender om weer proberen te vlammen dan de tour. Het parcours past hem dan als bonus ook nog veel beter.

Barry Batsbak 30 december 2020 om 16:17

De Giro wint hij sowieso niet, vanwege Remco.

Groetjesaandevoetjes 30 december 2020 om 21:50

@barry – het parcours vd Giro is nog niet eens bekend gemaakt. Als ze daar weinig tijdrit km’s doen en alleen maar hoge buiten categorie beklimmingen dan zie ik Bernal zeker als topfavoriet.

Chris Van Uden 30 december 2020 om 14:36

Dan moet hij beter mikken dan dit jaar!

joowii 30 december 2020 om 23:29

Is de Tour 2021 niet typisch iets voor een Thomas in vorm?

Headlines

Materiaalzone

Populair