Egan Bernal: “Ik wil volgend jaar wellicht twee grote rondes rijden”

zondag 27 oktober 2019 om 10:07
Egan Bernal: “Ik wil volgend jaar wellicht twee grote rondes rijden”

foto: Cor Vos

Egan Bernal weet nog niet hoe zijn programma voor komend seizoen eruit zal zien. De Colombiaanse klimmer won dit jaar zijn eerste Tour de France, maar hij kijkt ook met een schuin oog naar de Giro d’Italia. “Het parcours van de aankomende Giro is heel speciaal”, zo vertelt hij in gesprek met Cyclingnews.

Het is niet zo gek dat Bernal een voorliefde heeft voor de eerste grote ronde van het seizoen, aangezien hij enkele jaren in Italië heeft gewoond. Bovendien reed hij twee seizoenen voor Androni Giocattoli-Sidermec. “Ik hou heel erg van het parcours van de aankomende Giro. Het is echt een compleet parcours, met drie tijdritten, enkele zeer lange etappes en lange beklimmingen.”

Enthousiast 
De 103e editie van de Giro d’Italia kent negen etappes van boven de tweehonderd kilometer. “Ik ben fan van lange ritten”, aldus Bernal. “Het is echt iets speciaals binnen het wielrennen. Ik zal wellicht wat tijd verliezen in de tijdritten, wat zeker nadelig is, maar ik kan wel goed presteren in het hooggebergte”, zo vertelt de renner van Team Ineos, die nog geen beslissing heeft genomen.

“Ik wil natuurlijk graag terugkeren naar de Tour, maar ik wil ook heel graag de Giro rijden.” De 22-jarige Bernal zou dit jaar als kopman de Ronde van Italië betwisten, maar een sleutelbeenbreuk gooide vlak voor de ronde roet in het eten. De klimmer ging vervolgens naar de Tour en de rest is geschiedenis. Het is echter de vraag wat Team Ineos van plan is met Bernal.

De factor Froome 
De Britse ploeg beschikt namelijk ook over Chris Froome, Geraint Thomas en Richard Carapaz. Viervoudig Tourwinnaar Froome richt zich na een verloren seizoen weer volledig op de Tour. “Bernal heeft tegen mij gezegd dat hij klaar is om volgend jaar voor mij te werken. Maar dan zal ik wel de beste moeten zijn”, liet Froome eerder weten. Bernal: “Het is een grote eer om Froomey te helpen.”

“Ik denk nog altijd dat Chris de beste renner is. Ik heb ook enorm veel respect voor hem. Ik wil hem graag helpen, mocht hij een betere conditie hebben. Ik wil alleen nog geen beslissing nemen tussen de Giro of de Tour. We zullen in december een beter beeld hebben. Ik wil volgend jaar wellicht twee grote rondes rijden, maar dat is afhankelijk van mijn gevoel na de eerste ronde. Maar nogmaals: ik neem nu nog geen beslissing.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

guyremgabdel 27 oktober 2019 om 10:22

Hoogstwaarschijnlijk gaan ze volgend jaar bij Ineos alles er aan doen om Froome aan een 5e zege te helpen. Ik hoop dat het hen niet lukt want ik heb het intussen wel gehad met die puffer die zich met zijn vele geld overal weet tussenuit te lullen.
Ik ga volgend jaar tijdens de TDF maar eens supporteren voor jullie Jumbo-Visma ploeg.

Lapjestrui 27 oktober 2019 om 10:35

Arme Bernal. Moet nu al voorsorteren op het scenario van volgend jaar.
De beste renner rijdt dus niet de Tour.

Jean Dumas 27 oktober 2019 om 10:36

Bernal moet vol voor de Tour gaan, zeker de komende editie. Die is leuk voor Flipje en Pinot, maar nog leuker voor hem.

WernerFranke 27 oktober 2019 om 11:03

Heel jammer dat Brailsford de beste ronderenner in een knechtenrol wil duwen. Quid Carapaz?

Marco Willems 27 oktober 2019 om 12:08

Wat een fijn bescheiden mannetje is deze kanjer toch. Nu al zeggen dat je, als winnaar van vorig jaar, het een eer vindt om voor Froome te werken. Samen met Carapaz de Giro rijden en dan met Thomas semi-knechten in de Tour mocht Froome goed zijn(wat natuurlijk nog te bezien is)

Dayer Quintana 27 oktober 2019 om 12:17

Ik begrijp dat ze met Froome voor die vijfde willen gaan, maar het is sportief gezien niet de beste keuze. Bernal zal volgend jaar nog een stukje sterker zijn en won nu al Parijs-Nice, de Ronde van Zwitserland en de Tour.

Froome wordt er in mei 35 en die bijzonder zware valpartij gaat hem niet sterker hebben gemaakt. In een grote ronde met bijzonder veel klimwerk zie ik niet in hoe hij Dumoulin/Roglic, Yates, Pinot, Bardet,… gaat kloppen. Maak hem gerust mede-kopman, maar Bernal, Carapaz of Thomas als knecht zou onbegrijpelijk zijn.

Panache 27 oktober 2019 om 12:53

Sky/Ineos start al 2-3 jaar de Tour met een dubbele kopman. De sterkste wordt uitgespeeld. De suggestie dat Bernal moet knechten is eerder vooringenomen dan gebaseerd op de feiten van zeker 2018-2019.

Cochise 27 oktober 2019 om 13:11

Ze hebben inderdaad de luxe om telkens op 2 paarden te kunnen wedden. Thomas-Carapaz in de Giro en Froome-Bernal in de Tour lijkt dan voor de hand liggend.
Bernal verhuist trouwens van Andorra naar de Ineos-club met Froom en Kwiato in Monaco

NCK17 27 oktober 2019 om 13:15

Alles zal moeten wijken voor Froome en dus zullen ze Bernal wel naar de giro sturen. Ik zou als ik Dumoullin was dan ook vol voor de tour gaan ondanks het parcours. De jaren daarna gaan Bernal en Pogacar wellicht heersen.

Shinzawai 27 oktober 2019 om 13:23

Bernal rijdt natuurlijk gewoon de Tour, aangezien hij titelverdediger is, het parcours hem perfect ligt en hij normaliter niet tot de topfavorieten voor Olympisch goud behoort.

kleomantre 27 oktober 2019 om 16:54

Ik hoop gewoon op een herhaling van Contador – Armstrong met in de hoofdrollen Bernal en Froome. Zal heerlijk zijn als dat gaat plaatsvinden.

Headlines

Materiaalzone

Populair