Egan Bernal: “Ik ben afgestapt vanwege mijn gezondheid”

donderdag 17 september 2020 om 09:04
Egan Bernal: “Ik ben afgestapt vanwege mijn gezondheid”

foto: Cor Vos (archief)

Egan Bernal heeft op social media gereageerd op zijn opgave in de Tour de France. De titelverdediger ging woensdag niet meer van start in de bergetappe naar de Col de la Loze. “De enige en beste optie ik had, was om naar mijn lichaam te luisteren. Vanwege mijn gezondheid ben ik daarom afgestapt in de Tour, ondanks rugnummer 1”, schrijft Bernal, die in het midden houdt welke fysieke ongemakken hij kent.

“Het zal raar klinken, maar ik heb genoten van elke kilometer die ik op mijn fiets gezeten heb”, blikt de Colombiaanse kopman van INEOS Grenadiers terug. “Hoe pijnlijk die kilometers ook waren. Ik deed het graag, want het is mijn werk en mijn passie.”

“Ik heb mijn lichaam tot het uiterste gedwongen, maar er komt een punt waarop mijn lichaam mij genoeg heeft verteld”, zegt Bernal, die in de bergrit naar de Grand Colombier door het ijs zakte. Na de zestiende etappe, waarin hij in de bus met sprinters over de finish kwam, besloot hij af te stappen. “Dit is het leven en dit is wielrennen.”


Lees ook: Johan Bruyneel schreef op onze site een opiniestuk over ‘het nieuwe leven’ van Egan Bernal

Dit artikel delen:

33 Reacties

Limal 17 september 2020 om 09:17

Zo vaag weer… Misschien kan hij samen met De Plus op een geheime locatie gaan herstellen van een niet nader benoemd ongemak?

tendam 17 september 2020 om 09:30

Die gast is gewoon leeg, er hoeft toch niet overal iets verdachts achter te worden gezocht? Als ze hard rijden is het verdacht, en als ze niet vooruit komen ook :)

Limal 17 september 2020 om 10:20

Ik bedoelde niet dat het verdacht is, ik vind gewoon de communicatie bij Ineos (altijd) en TJV (in het geval De Plus) ondermaats.

Gisteren leek über-mysticus Brailsford trouwens op rugpijn te hinten, ondanks dat Bernal enkele dagen geleden aangaf daar geen last meer van te hebben.

hjjanssen1973 17 september 2020 om 09:30

Openheid zoals van Dumoulin is niet iedereen gegeven. Opiniestuk van Bruyneel geeft mogelijk wat extra aanknopingspunten naast zijn fysieke klachten. Komt vast sterker terug. Ik zeg Vuelta!

vincenzo 17 september 2020 om 09:35

Ik vraag me af of hij dit jaar nog wat zal kunnen presteren

Jean Dumas 17 september 2020 om 09:32

Het mentale aspect wordt onder het tapijt geveegd. Uiteraard hangt alles met elkaar samen, maar deze jongen heeft gewoon geen doel meer in de Tour en kan zich niet over de desillusie heenzetten.

Matxin 17 september 2020 om 09:36

Die jongen is gewoon overtraind en helemaal leeg. Zijn trainingsopbouw tijdens de corona-periode sloeg eigenlijk ook nergens op. Eerst een hele poos niet kunnen trainen omdat hij niet naar buiten mocht. En toen hij wel weer mocht trainen ging hij meteen krankzinnig lange ritten van 300km en duizenden hoogtemeters maken. Er zat totaal geen idee of planning achter.
Dan is het geen verrassing dat zijn lichaam op een gegeven moment protesteert.

Merlinappa 17 september 2020 om 09:51

don’t believe strava. Toen ie niet naar buiten kon heeft ie gewoon getraind op de hometrainer hoor.

ebl 17 september 2020 om 09:38

voor zover deze deskundige oordelen kan van afstand en gebaseerd op de immer representatieve Strava gegevens ; veel te veel en onbenullig getrained in Colombia, veel te veel op hoogte gezeten waardoor z`n lichaam volkomen geblokkeerd is voor hoge intensiteit.
Het hele hoogteverhaal slaat nogal door, men maakt het steeds extremer zonder rekening te houden met de vele nadelen van hoogte op cel en spierniveau.

Ligthning 17 september 2020 om 09:40

Het draaide gewoon niet. Allicht overtraining na te weinig trainen tijdens de lockdown. Zo krijg je een soort “wee” gevoel. Je bent niet echt slecht, maar je kan ook niet diep gaan. En er treden allerlei kwaaltjes op, zoals rugpijn. En mentaal raak je steeds meer in de put. Onder meer omwille van dit laatste, lijkt het me voor Bernal het beste dat hij het seizoen stopzet, het hoofd vrijmaakt en vanaf december/januari geleidelijk aan weer opbouwt. Dan zullen we nog mooie dingen zien van deze sympathieke jongen.
Het mysterie De Plus, is van een andere orde. Bijzonder pijnlijk, de manier waarop zowel Jumbo-Visma, als de renner zelf, hiermee omgaan. En daardoor voer geven aan allerlei wilde speculaties. De meest plausibele, is die van het sanctioneren door Jumbo-Visma van De Plus, door hem koersgelegenheid te weigeren. Dit omdat hij van ploeg verandert. Jammer genoeg bezondigen ploegen zich hier voortdurend aan. Is bijzonder laf. Maar er zijn andere mogelijke verklaringen. Een dopingverhaal bijvoorbeeld. Of ernstige gezondheidsproblemen, buiten de bekende blessures. Of een stevige depressie. In al deze gevallen heeft de ploeg, de entourage, en tenslotte de renner zelf, er alle belang bij om open en eerlijk te communiceren. Daarbij moeten uiteraard niet alle details prijsgegeven worden, uit respect voor de privacy.
Het maandenlange zwijgen, of het afleggen van totaal ongeloofwaardige verklaringen, doen de renner geen goed, en stralen negatief af op Jumbo-Visma.

Chris Van Uden 17 september 2020 om 10:06

Dat zijn wel een paar aannames waar niet direct een bewijs voor is. Dat er vermoedelijk meer aan de hand is, dat ben ik wel met je eens. Of Jumbo in het geval De Plus de boeman is, daar is geen bewijs voor. Wellicht wordt er op verzoek van De Plus zelf niets naar buiten gebracht. Als het een depressie zou zijn, kan het best dat er is gevraagd hier geen mededelingen over te doen via de ploeg. Ik heb zelf ook met depressie gekampt een aantal jaar terug, en wilde daar destijds ook geen openheid over geven aan mijn omgeving. Dat De Plus aan de kant wordt gehouden vanwege zijn naderende overstap, betwijfel ik ook. Dan hadden ze Grøndahl Jansen ook wel thuis kunnen houden, want daarvan was ook al voor de Tour bekend dat hij zou gaan vertrekken.

Hopelijk zien we Laurens de Plus weer gauw terug in de koers, want het is wel een renner waar ik persoonlijk wel van kan genieten.

nummer3 17 september 2020 om 11:40

Als het sanctionering van Jumbo was geweest, hadden we dat inmiddels echt al wel geweten hoor. Dat had belachelijk geweest en dan had hij zelf hier wel commentaar op gegeven. Hier speelt wel meer. Jansen rijdt hier ook gewoon in de tour.

Het feit dat De Plus zelf ook niets van zich laat horen, doet vermoeden dat er dingen bij De Plus zelf spelen.

zipp404 17 september 2020 om 09:41

Helaas, die ”apocalipsis” ritjes hebben hem niet veel gebracht..
Met veel bewondering heb ik die ritten gevolgd, echt bewonderingswaardig.
Maar waarschijnlijk stoom je jezelf met deze kamikaze ritten niet klaar voor een grote ronde. De specifieke en gerichte aanpas van Jumbo Visma lijkt beter aan te slaan.

Benieuwd of hij volgend jaar nog meer van die ”kip zonder kop” ritjes zal maken..

Veloburto 17 september 2020 om 10:09

Toch bijzonder dat de Wielerflitser meer van trainingschema’s afweet dan een team dat afgelopen 8 jaar 7 keer de Tour heeft gewonnen

Koers 17 september 2020 om 11:15

hier moest ik toch even gniffelen

mocca 17 september 2020 om 11:19

opzich niet zo gek.
Ze hebben 7 keer de tour gewonne, met strakke schemas etc. Die zijn dit jaar dus totaal in de war gegooid door de lockdown etc.
En het kan dus heel goed zijn dat hun trainingschema daardoor niet optimaal is geweest voor deze tour, en dat ze het anders hadden moeten aanpakken.

Mystery Rider 17 september 2020 om 11:41

@mocca, ga ik mee akkoord, ik geloof ook in hun strakke aanpak en dat Corona veel roet in het eten gegooid heeft mbt hun aanpak.

Maar dan verbaasd het mij toch nog meer dat TJV iedereen in topvorm aan de start kan krijgen…dus waar ligt het verschil?

Ajvenema 17 september 2020 om 12:01

Ongekend ja :D

mocca 17 september 2020 om 13:42

@mystery
Het verschil kan liggen in dat JV wel de omslag heeft kunnen maken in de trainingsaanpak tijdens de lockdown

Ligthning 17 september 2020 om 10:26

@Chris Van Uden

Vandaar dat net naar openheid moet gestreefd worden. Zonder details en privé-aangelegenheden bloot te geven. Een depressie is niets om beschaamd over te zijn. Onze veeleisende maatschappij is hiervoor vaak de oorzaak. Maar communiceer hier open en eerlijk over. Niet meer maar ook niet min. Dit maakt meteen een einde aan alle soorten speculaties, en zal ongetwijfeld sympathie en meevoelen teweeg brengen voor de renner. En geeft eventueel geloofwaardigheid terug aan Jumbo-Visma. Ik ben benieuwd hoelang ze de de boot nog zullen afhouden. En indien ze dat wel doen, dan is er wel degelijk “iets anders” aan de hand. En dat is dan geen depressie.

Chris Van Uden 17 september 2020 om 10:31

We zullen het even moeten afwachten Lightning. Ik hoop dat het niets ernstigs is voor zowel renner als ploeg. Ik ga ervan uit (en hoop) dat de ploeg de juiste intenties heeft, en dat LdP snel weer terug is in de koers. Trouwens superbedankt voor je reactie, wordt gewaardeerd!

Limal 17 september 2020 om 10:41

@Ligthning, vraagje: zou jij niet gewoon op commentaren zelf kunnen antwoorden in plaats van telkens volledig nieuwe reacties te plaatsen? Dat zou de leesbaarheid van je conversaties sterk ten goede komen…

mocca 17 september 2020 om 11:35

@lightning Ik weet niet of je mensen kent met depressie, maar de meesten zijn niet open. Ze houden heel vaak de schijn op dat alles goed is, terwijl dat niet zo is.
Het is heel moeilijk om naar buiten te treden als je een depressie hebt, door te zeggen dat ze gewoon openheid moeten geven onderschat je hoe erg het kan zijn voor iemand om het te vertellen. (als het een depressie zou zijn)
Vergeet niet, wielrenners zijn helden. Pijn? Pijn is fijn, liefsts met gebroken benen rug etc opstappen na een val want dat willen de fans. Een depressie? Dat is voor mietjes.
Dus het is heel goed te begrijpen dat ze het niet naar buiten willen brengen.
Ja dan kan er gespeculeerd worden, maar wie z'n fout is dat?

nummer3 17 september 2020 om 11:43

Gezien de huidige privacy wetgeving mag Jumbo niks naar buiten brengen, als De Plus hier zelf geen toestemming voor geeft. Dus die hebben, als er inderdaad iets dergelijks speelt, helemaal geen keus.

Chris Van Uden 17 september 2020 om 12:08

mocca +1

Bruine Koersbroek 17 september 2020 om 10:33

Overtraind zou een plausibele verklaring kunnen zijn. Maar hoe kan nou uitgerekend het meest professionele team uit de worldtour dit laten gebeuren bij Bernal, die ook nog eens met afstand de belangrijkste renner uit de stal is.

mocca 17 september 2020 om 11:37

Omdat ze jaren met schemas werken, die waarschijnlijk elke keer iets aangepast worden aan situaties.
Nu moesten de schemas ineens helemaal omgegooid worden door de lockdown. Als je dat niet gewend ben, ook las heel professioneel team, kan het gewoon misgaan

Jean Dumas 17 september 2020 om 11:59

Plus dat INEOS in een neerwaartse spiraal zit (generatiewisseling ervaren renners, vertrek/overlijden stafleden). Ik denk dat Bernal er in de lockdown een beetje te veel alleen heeft voorgestaan.

Sonsbach Allstars 17 september 2020 om 11:04

zn social media account wordt beheerd door de woordvoerder van INEOS als ik dat zo lees

kaboutertje 17 september 2020 om 11:26

Blijft een fragiele coureur. Vorig jaar voor de Giro kampte hij ook met lichte vorm van overtraind zijn. Toen vanwege een val de switch gemaakt naar de Tour. Zou best kunnen dat hij zichzelf weer over de kop heeft gejaagd, in combinatie met de rugklachten. Bij mij geen twijfel dat hij weer sterker terug zal komen met zijn ongekend talent.

SprintMaster 17 september 2020 om 11:38

Dat zullen dan wel rugklachten zijn. Beetje raar om zo vaag te doen.

Tripodboom 17 september 2020 om 12:37

Ben benieuwd of hij wel zo sterk terugkomt volgend jaar. Hij heeft fysiek en mentaal een flinke klap gekregen. Hij dacht dat hij een potentiele tourwinnaar zou zijn dit jaar, maar zakt fysiek en mentaal door het ijs. De tegenstanders volgend jaar zullen dat niet vergeten zijn en daar gebruik van maken waar mogelijk. Fysiek malheur is altijd mogelijk en te overwinnen ,M aar mentale zwakte is in de topsport dodelijk.

Ligthning 17 september 2020 om 14:50

@Limal

Verklaar je nader. Ik ga in op het thema, nl het afstappen van Bernal, en op de allereerste reactie daarop, die van jou, waarbij je De Plus ter sprake brengt.

En reageren op reacties, kan niet op dit forum. Dus, wat is je punt ?

Headlines

Materiaalzone

Populair