EF Pro Cycling heerst in Colombia: Martínez wint slotrit, Higuita pakt eindzege

zondag 16 februari 2020 om 20:09
EF Pro Cycling heerst in Colombia: Martínez wint slotrit, Higuita pakt eindzege

Sergio Higuita - foto: Cor Vos

Sergio Higuita heeft de Tour Colombia 2.1 op zijn naam geschreven. De 22-jarige renner van EF Pro Cycling zag zijn ploeggenoot Daniel Felipe Martínez naar de zege sprinten op de Alto del Verjón, maar finishte in het spoor van zijn teammaat en dat bleek meer dan voldoende voor de eindzege.

De Tour Colombia 2.1 eindige vandaag met een heuse bergrit naar de top van de Alto del Verjón (11,5 km aan 5,4%). Sergio Higuita begon als leider aan de allesbeslissende slotetappe en was ook de topfavoriet om de meerdaagse wielerwedstrijd te winnen, maar dan moest de Colombiaanse kampioen van EF Pro Cycling wel iemand als Egan Bernal in de gaten houden.

Van Empel in de vroege vlucht
De vroege vlucht werd al snel gevormd en bestond uit maar liefst veertien renners. Álvaro José Hodeg moest deze week meerdere sprintnederlagen incasseren en dus besloot de renner van Deceuninck-Quick-Step maar om in de aanval te gaan. Hodeg kreeg het gezelschep van onder meer Etienne van Empel, Matteo Jorgenson, Fabio Duarte en Juan Pablo Suarez.

De veertien vluchters kregen meerdere minuten ‘cadeau’ van het peloton, waar we de mannen van EF Pro Cycling op kop zagen rijden voor de trotse klassementsleider Higuita. De zuurstokroze formatie kreeg na verloop van tijd steun van andere ploegen, waardoor de voorsprong van de vluchters smolt als sneeuw voor de Colombiaanse zon. En dan moesten de koplopers nog beginnen aan de laatste beklimmingen van deze Tour Colombia.

EF Pro Cycling op kop van het peloton – foto: Cor Vos

Nervositeit stijgt in aanloop naar de slotklim 
Zo was het verschil voor het begin van de Alto Patios (2,3 km aan 7,5%), de voorlaatste beklimming van de dag, al gehalveerd tot één minuut. In het peloton werd het tempo verhoogd door de mannen van Colombia Tierra de Atletas-GW Bicicletas, waardoor aardig wat renners moesten passen. Maar het werd pas echt menens toen Team Ineos het tempo verhoogde.

De Britse sterrenformatie van Egan Bernal en Richard Carapaz reed zo hard op kop, dat Bob Jungels en Julian Alaphilippe moesten passen namens Deceuninck-Quick-Step. De vluchters waren inmiddels opgeslokt, maar de ervaren Robinson Chalapud probeerde in zijn eentje naar de voet van de Alto del Verjón te rijden. Chalapud kreeg echter nog het gezelschap van een andere oudgediende: Walter Pedraza.

Girowinnaar Carapaz voert de forcing op de slotklim 
Pedraza werd nog voor de voet van de slotklim ingerekend door de klassementstrein van Team Ineos, maar Chalapud voelde zijn benen blijkbaar niet en wist een mooie voorsprong bijeen te fietsen op de groep met daarin de favorieten voor de eindzege. Het was wachten op een versnelling van Bernal of Carapaz, maar die laatste kende pech op een wel zeer slecht moment.

De Girowinnaar stond met materiaalproblemen aan de kant, maar kon al snel weer zijn weg vervolgen en al slalommend tussen de auto’s terugkeren. Vooraan zagen we intussen versnellingen van Óscar Sevilla, Didier Chaparro en Hernan Aguirre, maar deze renners werden echter al snel weer ingerekend door de favorietengroep, waar we de teruggekeerde Carapaz op kop zagen beuken voor zijn kopman Bernal.

Spektakel tussen de beste klimmers 
Het tempo van de kersverse aanwinst lag te hoog voor een flink aantal renners, zo moest Esteban Chaves de toppers laten gaan. Met nog zes kilometer te gaan zaten nog maar tien renners in het wiel van de ontketende Carapaz. Een van hen was Miguel Eduardo Flórez, de renner van Androni Giocattoli-Sidermec die ook al wist te verrassen in de Vuelta a San Juan door de koninginnenrit naar de Alto Colorado te winnen.

De 23-jarige Flórez kende opnieuw een begenadigde dag en reed met nog vier kilometer te gaan in één ruk naar de bijzonder taaie Chalapud, die nog altijd voorop reed. Chalapud en Flórez begonnen met een beperkte voorsprong aan de laatste drie kilometer, maar dit bleek hét moment voor Bernal om te versnellen. De Tourwinnaar slaagde er echter niet in om de renners van EF Pro Cycling uit zijn wiel te kletsen.

Koningskoppel Martínez-Higuita doet het voor EF Pro Cycling 
Higuita, Jonathan Klever Caicedo en Daniel Felipe Martínez moesten op de tanden bijten om het wiel van Bernal te houden, die een moordend tempo bleef ontwikkelen in de hoop om solo weg te rijden. De vier kleppers wisten Florez en Chalapud bij te halen, maar Bernal bleek niet sterk genoeg om weg te rijden. We kregen dan ook een sprint met vier renners: Bernal, Higuita, Martínez en Flórez.

Flórez was de eerste renner die moest passen, maar ook Bernal bleek niet opgewassen tegen het koningskoppel van EF Pro Cycling. Martínez bleek de sterkste in de laatste oplopende meters, maar Higuita finishte in zijn spoor en mag zich eindwinnaar noemen van de Tour Colombia 2.1. Martínez maakte het feestje voor de Amerikaanse formatie compleet door als tweede te finishen, Bernal eindigt na zes dagen net naast het podium.

De drie podiumklanten van EF Pro Cycling – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

29 Reacties

KimJungPoels 16 februari 2020 om 20:18

Wat een heerlijk rondje om te kijken zeg! Wat een waanzinnig publiek. Dit is echt een van mijn favoriete rondes aan het worden al.

Die EF gasten zijn wel fantastisch op de afspraak. Nog veel te vroeg natuurlijk, maar zou het dan toch voor Vaughters? ;)

bartje 16 februari 2020 om 20:19

Wat een geweldige massa volk zeg. Mooi rondje maar de TTT te bepalend voor het klassement..

xistnc 16 februari 2020 om 20:25

Dat volk mag zich best wat meer gedragen, het gaat een keer mis. Geen agent of bewaking anderszins te bespeuren.

Bernal wist niet wat hem overkwam. Er bleven zomaar drie EF-fers in zijn wiel hangen. Dat doen ze anders nooit!

Is de reactie van Vaughters al binnen? Die zal vast jaloers zijn dat er opeens wéér zo’n ploeg is die de middelen heeft om deze renners op te stellen. Oh, wacht…

Rawolf 16 februari 2020 om 20:35

Geen bewaking te bespeuren? Ik raad een bril aan.

In de laatste 5 km voor het stuk met hekken stond letterlijk elke 5m een volledig uitgedoste bewaker aan beide kanten van de weg daarvoor iets minder.

xistnc 16 februari 2020 om 21:29

Heb jij iemand zien ingrijpen?

Pietspeed 16 februari 2020 om 20:30

Edit redactie: Niet doen

Cochise 16 februari 2020 om 21:20

Kansloze reactie dit.

Romāns Vainšteins 17 februari 2020 om 07:41

En wie financiert die controles? Degenen die ze het liefst willen hebben?

Cochise 17 februari 2020 om 09:36

En dan juist twee worldtourrenners en hun ploeg verdenken van georganiseerd EPO-gebruik? Zij die wél constant gecontroleerd worden. En dan zwijg ik nog over het nut van EPO-gebruik bij renners die geboren zijn om 3000m hoogte, ik snap dat jouw “grapje” anders niet meer klopte.

Pietspeed 17 februari 2020 om 13:44

@rv
de achtergrond cq context van idd het woordgrapje heeft toch een enigzins serieus bedoelde ondertoon. De links illustreren slechts het eea, nb de laatste door Bernal zelf besproken. Vergeet overigens niet dat het Zuid Amerikaanse continent voor grote fietsmerken commercieel interessant kan zijn. Bovendien verbroedert sport niet alleen, het kan ook helpen de armoede te ontsnappen (brood en spelen). En in het land van de koffiebonen zou dat nog wel ns tot niet altijd zuivere koffie kunnen lijden. Zeker nu Bernal als allereerste Colombiaan na decennia de Tour heeft gewonnen. That’s it.

Cochise 17 februari 2020 om 21:11

Maar je verwijst allesbehalve naar die armere continentale renners die inderdaad nog sneller naar doping grijpen, maar naar worldtourrenners die wel gek zouden zijn om hun carrière te riskeren aan een dopingvergrijp en zelfs naar georganiseerd dopinggebruik binnen een team als EF waar ze hun team niet bij elkaar kopen zoals Ineos en Uae maar zelf naar leuke talenten op zoek gaan en helpen ontwikkelen.

Gioele del Mafia 16 februari 2020 om 20:39

Die Vaughters is een deugnietje.

Tuubke 16 februari 2020 om 20:40

Carapaz en Bernal hadden maar één plannetje: heel hard op kop sleuren. Tja, dan hoeven de anderen alleen maar te volgen. En Higuita krijg je zo niet klein.

Baik-Baik 16 februari 2020 om 20:40

INEOS kreeg een koekje van eigen deeg. 5 man vooruit waarvan 3 van EF. Wel suf dat EF’s geen oorlog maakte behalve de laatste 50 meter, maar goed. De winnaars hebben altijd gelijk.

Romāns Vainšteins 16 februari 2020 om 20:42

Geen land dat meer te bieden heeft bergop qua renners en al helemaal qua kwantiteit, grensgevallen Carapaz en Caceido mag je er gerust bij rekenen. EF heeft er nu ook een flink aantal en dat gaat ze mee doen spelen in de rondes, stel dit team okselfris in de Vuelta op en je maakt goede kans te winnen.

Brabander 16 februari 2020 om 22:11

Dat zou inderdaad een bijzonder goed idee zijn.

Silent Hill 16 februari 2020 om 20:58

Niet enkel daar dus

Cochise 16 februari 2020 om 21:19

Ik zeg het nogmaals. Onbegrijpelijk dat dit 2 niveaus lager geklasseerd wordt dan dat woestijnrondje voor 2 man en een paardenkop waar ze uit pure armoede 2x op dezelfde berg moeten aankomen. Dat Zuid-Amerikaanse publiek… Hulde!

Jacco van Stierop 16 februari 2020 om 21:45

Geheel mee eens. Zou mooi zijn als er ook nog een uitdagende eendagskoers aan vast wordt geplakt.

KimJungPoels 16 februari 2020 om 23:03

Ergens mee eens. Maar de charme van dit rondje zit voor mij toch ook wel in het feit dat EPM, Medellin, een samengesteld Colombiaans en Ecuadoraans team mee mogen doen.

Maar je er een WT race van dan is dat meteen over, en krijg je half gemotiveerd ploegen van Cofidis enzo aan de start. Misschien is dit rondje wel precies goed door wat het is, een niet te zwaar tellend rondje waar de zuid-Amerikaanse vlieggewichten elkaar het vuur aan de schenen leggen. Als je al iets verandert, maak het dan maar hooguit .Pro.

RodyTur10 16 februari 2020 om 23:11

Een eendagskoers in Rio de Janeiro (zoals de Olympische race). De wielerkalender moet op de kop, zodat er ruimte en structuur komt zodat het WorldTour circuit kan neerstrijken in Noord- en Zuid-Amerika voor de Canadese WT-klassiekers en de Tour of California en aansluitend Tour Colombia en GP Rio de Janeiro.

Dat is logischer (afgezien van dubieuze financiële belangen) dan weken reserveren om in niet wieler-streken zoals het Midden-Oosten, Turkije of Azië koersen op te zetten.

boenk 17 februari 2020 om 00:49

Er is een reden waarom ze 2x dezelfde berg aandoen in de UAE tour.

Jokke 17 februari 2020 om 06:31

Zelfs al til je dit op een hoger niveau, het zal steeds een Colombiaans onderonsje blijven. Alleen al de grote hoogte geeft die mannen vleugels. En ja, ze hebben geen olie-dollars.

Mhoman 16 februari 2020 om 21:42

Ik begrijp de tactiek van Bernal niet… Waarom niet uit het wiel demarreren i.p.v. op kop sleuren? Colombiaans-pact gesloten?

Romāns Vainšteins 16 februari 2020 om 21:50

Zag er niet uit idd, leek wel alsof ie niks kon bedenken/dacht.

KennyKlimmen 16 februari 2020 om 22:59

M.b.t. Bernal: Trainingsrondjes mensen, trainingsrondjes…. Alles ter voorbereiding voor de allesbeheersende TDF. Na de TDF nog wat afbouwwedstrijden en hup de winter in ter voorbereiding op…..

Cochise 17 februari 2020 om 09:31

Vorig jaar 1e in Parijs-Nice, 3e in Catalonië en 1e in Zwitserland. Nog geen week na de Tour al terug 6u in het zadel in Colombia omdat hij nog een deftig najaar wilde rijden (met podium in Lombardije en winst in Piemonte). Scheer niet elke ronderenner over dezelfde kam.

Gioele del Mafia 17 februari 2020 om 05:20

Het eindklassement van deze ronde lijkt wel op de uitslag van een veldrit.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair