EF Education First wint ploegentijdrit Tour Colombia 2.1, Urán leider

dinsdag 12 februari 2019 om 18:51
EF Education First wint ploegentijdrit Tour Colombia 2.1, Urán leider

foto: Cor Vos

EF Education First heeft de eerste tik uitgedeeld in de Tour Colombia 2.1. De Amerikaanse formatie van Rigoberto Urán en Daniel Felipe Martinez won de ploegentijdrit in Medellín. Team Sky wist de schade te beperken, terwijl Movistar al op achtervolgen is aangewezen. Urán begint als leider aan de tweede etappe.


In de Colombiaanse miljoenenstad werd vandaag de Tour Colombia 2.1 op gang geschoten. Natuurlijk mocht Medellín – de ploeg van de inmiddels 42-jarige Óscar Sevilla – het spits afbijten. De continentale formatie begon om 17.32 uur aan de 14 kilometer lange ploegentijdrit.

Thuisploeg Medellín zet eerste richttijd neer 
Een tijdrit die de renners voerde langs de Avenida del Ferrocarril, Parque Sante Fe (belangrijkste dierentuin van de stad) én de universiteit San Buenaventura richting het centrum van Medellín. Sevilla en co klokten af na 15:45, waarna ze in de hotseat mochten plaatsnemen.

Androni Giocattoli-Sidermec, Hagens Berman Axeon, Neri Sottoli-Selle Italia… De daaropvolgende ploegen kwamen niet aan de tijd van Medellín. De WorldTour-formaties moesten echter nog van start gaan. Een van die teams was Deceuninck-Quick Step, dat kon rekenen op toppers als Julian Alaphilippe en Bob Jungels.

Miguel Ángel López neemt zijn Astana-makkers op sleeptouw – foto: Cor Vos

Movistar grote verliezer, EF Education First grote winnaar 
De Belgische sterrenformatie stelde ook niet teleur, want met 15:13 doken ze ruim een halve minuut onder de tijd van Medellín. Een knalprestatie, maar was het ook snel genoeg voor de overwinning? Movistar kwam in elk geval niet aan de tijd van Deceuninck-Quick Step: Wat heet: Nairo Quintana en Richard Carapaz verloren liefst 36 seconden op de blauwe brigade.

En EF Education First? Rigoberto Urán mag dan wel met twijfels zijn begonnen aan deze Tour Colombia 2.1, hij bleek dinsdag een van de motoren van de Amerikaanse ploeg. Mede dankzij het beulswerk van Rigo noteerde het team de snelste tijd: met 15:05 waren ze acht seconden sneller dan Deceuninck-Quick Step.

Froome en Bernal houden schade beperkt 
Het bleek de winnende tijd, want UAE Emirates (+ 35 seconden), Astana (+ 22 seconden) en Team Sky (+ 10 seconden) deden langer over het biljartvlakke parcours. Toch zullen Chris Froome en Egan Bernal niet ontevreden zijn, aangezien zij de schade wisten te beperken. Quintana en Sergio Henao hebben meer werk: zij volgen al op meer dan een halve minuut.

EF Education First op weg naar de winnende tijd – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

14 Reacties

Jacco van Stierop 12 februari 2019 om 19:12

Heel mooi voor Uran, fijne renner en mens. Lijkt me dat dit rondje wel een aanwinst is: mooi parcours in een fraai decor, veel publiek op de been, mooi logo en een zeer charmante dame die het flash-interview doet.

52voor11achter 12 februari 2019 om 20:37

Well een valsspeler.

Romāns Vainšteins 12 februari 2019 om 20:48

Weiger jij maar een een offer you can’t refuse van de man die de temperatuur direct 5 graden doet dalen wanneer hij de ruimte binnenstapt.

Maillot à Pois 12 februari 2019 om 21:16

En Démare heeft es een keertje Milaan-Sanremo gewonnen door aan de klink te hangen en Aru heeft es een keertje gedemarreerd toen Dumo pech had.
Als je elke prestatie van elke renner gaat beoordelen op basis van iets wat ooit gebeurd is, mag je er nog wel wat gaan afschrijven.
’t is je goed recht om zo te denken uiteraard, maar ik bekijk het over een hele carrière, en dan vind ik Uran een heerlijke renner.

Akkoord, dat met Vino was niet de fraaiste episode uit de wielersport, dat is zo (of daar gaan we toch van uit, want harde bewijzen zijn er bij mijn weten ook niet van). Maar mij stoot dat minder tegen de borst dan types die jarenlang tjokvol doping de boel belazeren.

thorsen 12 februari 2019 om 19:18

Het shirt van EF wordt er niet beter op, maar de prestaties wellicht wel

fringale 12 februari 2019 om 19:35

Euh…Movistar ? ergens verkeerde afslag genomen ?

Samlambeej 12 februari 2019 om 19:58

@WF
Leefde volledig in de waan dat ik bij de 17u en 15u van de voorbeschouwing 6 uur moest bijtellen en dat we een hele week van avondkoersjes zouden kunnen genieten.
Kwartje viel niet meteen bij (CET).. Vlaggetjes zijn gemakkelijker :p

Lennimator 12 februari 2019 om 20:02

Sinds Vino neem ik Uran Uran niet meer serieus…

vlaamse ardennen 13 februari 2019 om 06:24

Best wel ongewoon voor die ploeg om een TTT te winnen. Maakt Daniel Felipe Martínez het verschil?

albert.kraaij 13 februari 2019 om 06:53

Dqt moet wel de verklaring zijjn. Education First heeft misschien goud in handen.

Boomie1 13 februari 2019 om 08:13

Mwah in potentie een club met hardrijders die waarschijnlijk Uran perse aan de trui wilden helpen.

teundk 13 februari 2019 om 10:34

misschien heeft cannondale wat verbeteringen doorgevoerd aan de voorheen niet als snel bekendstaande tijdritfiets. Of zouden het toch die snelle shirtjes zijn?

teundk 13 februari 2019 om 10:36

Ik zie op de foto dat ze op de gewone fiets gereden hebben. Dan zou juist het niet rijden op de tijdritfiets het verschil kunnen verklaren.

xistnc 13 februari 2019 om 11:05

Fase van voorbereiding, A/B/C-ploegen, extra motivatie… Allemaal factoren die in zo’n vroege TTT meespelen.

Sky heeft de 4 Zuid-Amerikanen aan boord willen houden, bij DSQ was het voor Jungels zijn eerste koersdag in 2019.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.