Eerste cross, eerste overwinning voor Alvarado in Gieten

zondag 11 oktober 2020 om 16:43
Eerste cross, eerste overwinning voor Alvarado in Gieten

foto: Cor Vos

Ceylin del Carmen Alvarado heeft haar veldritseizoen in schoonheid geopend. De Nederlandse met Dominicaanse roots schreef met overmacht de eerste manche van de Superprestige in het Nederlandse Gieten op haar naam. Annemarie Worst en Lucinda Brand flankeerden haar op het podium.

Wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado debuteerde vandaag in crossseizoen 2020-2021, maar niet voordat ze nog even een bronzen medaille meepikte op het WK mountainbike voor beloften in het Oostenrijke Leogang. Daar moest ze gisteren nog drie minuten toegeven op de Franse Laona Lecompte, en kwam dus niet al te fris aan de start ten opzichte van haar concurrentes.

Toch was daar bij de 22-jarige Alvarado maar weinig aan te merken. De wereldkampioene schoot als een komeet uit de startblokken en sloeg al in de eerste ronde een kloofje van een vijftal seconden. Minder goed verging het Belgische kampioene Sanne Cant. De Belgische kwam in het geharrewar bij de start ten val en moest vervolgens als allerlaatste aan haar wedstrijd beginnen.

foto: Cor Vos

Alvarado had in de beginfase wel nog wat last van technische mankementjes. Zo reed ook zij zich in een modderig Gieten vast. Alvarado koos een verkeerd spoor, waardoor ze tot stilstand kwam. De Nederlandse probeerde zich nog te redden door een paaltje vast te grijpen, maar ging met de afsluiting en al tegen de grond. Weg voorsprong.

Landgenotes Lucinda Brand, Yara Kastelijn, Denise Betsema en Annemarie Worst waren gretig om de scepter over te nemen. Vooral Worst en Kastelijn toonden zich. Alvarado moest even bekomen en liet zich een rondje in de wielen meedrijven.

Alvarado vindt tweede adem
Ronde drie was de ronde van Alvarado. Op een stuk waar de rest moest lopen, reed mountainbikester Alvarado gezwind naar boven. Het gashendel ging bij de wereldkampioene nu pas écht open. In een rondje reed ze dichtste achtervolgsters Worst en Betsema op achttien seconden.

En ook daarna zou ze er minstens vijftien seconden per ronde blijven bijdoen. Alvarado was dus duidelijk de beste en is daarmee ook de eerste leidster in de Superprestige. Annemarie Worst werd tweede en is dus haar dichtste achtervolgster.

Superprestige veldrijden 2020-2021
Uitslag manche 1: Gieten

1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Fenix)
2. flag-nl Annemarie Worst (777)
3. flag-nl Lucinda Brand (Telenet-Baloise Lions)
4. flag-nl Yara Kastelijn (777)
5. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal)
6. flag-nl Aniek van Alphen (Credishop-Fristads)
7. flag-be Laura Verdonschot (Pauwels Sauzen-Bingoal)
8. flag-nl Manon Bakker (Credishop-Fristads)
9. flag-nl Shirin van Anrooij (Telenet-Baloise Lions)
10. flag-be Sanne Cant (IKO-Crelan)

Dit artikel delen:

6 Reacties

Dolfy 11 oktober 2020 om 16:53

Alvarado leek meteen weg te gaan rijden, maar toch wat foutjes in het begin, de rest kwam weer terug daardoor. . Alvarado vond toch haar veldgevoel en weg was ze dan toch uiteindelijk weer. Mooie solo. Sterk van Kastelijn na die val in het begin nog zo vooraan te strijden. Cant kwam wat later op stoom, stapte ook stuk minder snel op.

Murcia 11 oktober 2020 om 17:10

Cant rijdt nu al tijden op een te grote versnelling, en kan gewoon niet meer mee met het jeugdige nederlandse geweld. Nu al 8 nederlandse dames in de Top 10, wen er maar aan. Alvarado lijkt overigens de suprematie van Matje te kopiëren bij de vrouwen. De meest atletische, technische en de motor wordt ook steeds groter.

Michelangelo 11 oktober 2020 om 18:25

Cant lijkt me klaar. Kan niet mee met het jonge Nederlandse geweld. Mentaal breekbaar, als je ziet hoe ze haar fiets opraapt bij de start. Enige wat daar vanaf straalde was “pfff, ik blijf even liggen, want dan heb ik een goed excuus om op het gemak achterin te gaan rijden.”

A.M.M. Jonkers 11 oktober 2020 om 21:00

Cant heeft elk seizoen maar 1 doel; Het Wereldkampioenschap……..
Onbegrijpelijk dat zij in Vlaanderen zo bejubeld wordt, dat verdient ze totaal niet!

Haar bijnaam is dan ook Cent Cant…….

Michelangelo 11 oktober 2020 om 21:19

Je kunt het ook anders bekijken: Cant heeft alles uit haar loopbaan gehaald.

Ze heeft beperkt talent. Als je het afmeet aan bijvoorbeeld Vos, maar ook aan al het jonge Nederlandse spul wat er nu rond rijdt. En toch is ze meervoudig wereldkampioen en heeft alles gewonnen wat er te winnen is in het veld.

Maar een blinde kan zien dat ze met haar palmares eigenlijk boven haar stand leeft. Dat ze heel veel heeft gewonnen omdat ze de enige was die voltijd aan veldrijden deed; zodra de wegrensters en mountainbikers op het wedstrijdformulier stonden, won ze vaak niet. En ook haar technische vaardigheid is overroepen door te enthousiaste commentatoren: ze is technisch goed, maar echt niet superieur. Ik denk alleen dat veel mensen het zijn gaan geloven, omdat iedere week hetzelfde werd herhaald door de Cant-fanclub in het commentaarhokje.

Maar met wat ik vorig seizoen gezien heb, de nieuwe lichting roodwitblauw, haar leeftijd en haar basisniveau, denk ik niet dat we haar dit seizoen vaak op het podium zien staan. Hooguit voor de 34e keer als Belgisch kampioene, want in het land der blinden is éénoog nog altijd koningin.

Verweggistan 11 oktober 2020 om 21:15

Zoe Backstedt keurig 12e. Nog junior.

Headlines

Materiaalzone

Populair