Eerlijke Caleb Ewan: “Nee, ik ga deze Giro niet uitrijden”

Eerlijke Caleb Ewan: “Nee, ik ga deze Giro niet uitrijden”

foto: Cor Vos

vrijdag 6 mei 2022 om 10:06
Interview

Naast Mathieu van der Poel is ook Caleb Ewan een van de belangrijke namen die vandaag een gooi naar de eerste roze trui in deze Ronde van Italië doet. De Australiër hinkt op twee gedachten. “Die laatste vijf kilometer zijn makkelijker dan ik dacht, maar voor een sprinter blijft het moeilijk om te overleven.” Ewan gaf overigens aan de Giro niet te zullen uitrijden.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Een jaar geleden kreeg Caleb Ewan de wind van voor omdat hij de Giro vroegtijdig verliet. Kniepijn dwong de snelle man van Lotto Soudal al in de achtste etappe tot een opgave. De Australiër, op dat moment in het leidersshirt van het puntenklassement, zou de blessure geveinsd hebben en bewust de Giro verlaten hebben na één ritzege.

Flauwekul overigens. Ewan was wel degelijk zinnens Italië vroegtijdig te verlaten, maar niet na een week, wel na twee weken. Alleen de knie besliste er anders over. En dit jaar is Ewan opnieuw niet van plan de Giro uit te rijden en daar is hij deze keer van meet af aan duidelijk over.

Sowieso geen laatste week
“De Giro helemaal uitrijden kan niet als je begin juli ook in topvorm aan de start van de Tour de France wil staan”, vertelde Ewan gisteren op de persconferentie. “Wanneer ik Italië verlaat? Ik heb er geen exacte datum opgeplakt, maar sowieso voor het ingaan van de zware laatste week. Daarin moet je anders te diep in je reserves gaan tasten. Zodra ik voel dat ik wat minder word, stap ik eruit.”

Vorig jaar wilde Ewan etappes winnen in de drie grote rondes. Dat zou ook dit jaar een doel kunnen zijn, al pint hij zich daar voorlopig niet op vast. “Laten we beginnen met Giro en Tour. Stel dat ik in beide een etappe kan winnen, bekijken we of ook de Vuelta kan passen in mijn programma”, doelt de Australische spurtbom op zijn ambitie om het ook goed te doen op het WK in eigen land.

Caleb Ewan in Boedapest tijdens de teampresentatie – foto: Cor Vos © 2022

Maar eerst de Giro dus, te beginnen met de etappe van vandaag. Ewan verkende de finale en stelde vast dat de slotklim iets minder zwaar is dan hij oorspronkelijk dacht. “Makkelijker dan verwacht, maar nog steeds moeilijk”, hinkt hij op twee gedachten. “Pure sprinters gaan het volgens mij niet redden, maar iemand die – zoals ik – goed een helling over kan, heeft misschien wel een kans.”

Van der Poel
“Ik heb in elk geval niets te verliezen en ik begin goed voorbereid aan deze Giro. Misschien niet in mijn beste vorm ooit, maar de conditie is wel in orde. Na mijn pechvol voorjaar (Ewan miste onder meer Milaan-San Remo door ziekte, red) kende ik een goede opbouw en onderweg kon ik nog twee etappes winnen in Turkije.”

Ewan tipt overigens Mathieu van der Poel als potentiële kandidaat op eindwinst van het puntenklassement. “Zoveel kansen op massasprints zie ik niet. Terwijl Van der Poel in meerdere etappes een pak punten kan scoren.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

Michelangelo 6 mei 2022 om 10:13

Geef hem (en de ploeg) groot gelijk. Punten zijn erg belangrijk voor de ploeg, en ook exposure telt. En laten we eerlijk zijn: Ewan is 1 van de zekerheidjes binnen de Lotto formatie als het gaat om punten pakken. Ze zitten helaas niet in de luxe positie dat ze de Giro enkel kunnen gebruiken als leerschool voor jonge renners.

Pedalo 6 mei 2022 om 10:19

Als je een topsprinter in je ploeg hebt gewoon Vuelta, Giro en Tour laten starten en idd na 12-14 etappes eruit. Hoogste rendement. Niet leuk voor de organisatie. Ik vind het ook niet kunnen maar wat doe je eraan.

Ronellenfitsch 6 mei 2022 om 10:44

Organisatie vind het prima zolang de grote namen tenminste een halve ronde doen. Alpecin hoeft ook geen geld terug te storten mocht MvdP ergens rond rit 14 eruit stappen …

Ronellenfitsch 6 mei 2022 om 10:44

Vindt wilde ik schrijven

Marco Willems 6 mei 2022 om 11:49

Dat was vorig jaar het plan om in alle drie de rondes een ritzege te pakken met Ewan maarja toen ging ie gestrekt in de eerste week met Sagan.

Limal 6 mei 2022 om 10:35

Inderdaad logisch als enige topsprinter bij het noodlijdende Lotto. Hij gaat ook niet de enige snelle man zijn die er ten laatste vóór de start van de 14e etappe de brui aan geeft. In de Giro ligt er geen prestigieuze laatste sprint verlokkelijk te blinken aan het einde van de tunnel…

FDJ 6 mei 2022 om 10:37

Heb toch altijd moeite met het bewust niet uitrijden van een ronde. In het verleden nodigde de Tour ploegen van cipollini hierdoor niet altijd uit bijvoorbeeld. Door de komst van de WT is dit lastiger uiteraard.

Ronellenfitsch 6 mei 2022 om 10:42

Nou, dat valt wel mee, zijn ploeg reed vrijwel altijd de Tour (niet altijd met Cipo). Welgeteld 1 jaar toen hij bij een TT2 reed (2003) deed z’n ploeg geen Tour. En bij tourwildcards waren altijd Frans versus niet-Frans de hoofdpunten. Kirsipuu was ook altijd welkom hoewel hij op een 2000 m col telkens buiten tijd gereden werd

FDJ 6 mei 2022 om 12:05

Zowel in 2001, 2002 als 2003 niet. Met het nodige gedoe eromheen

Bron: https://www.trouw.nl/nieuws/geen-tour-uitnodiging-cipollini-en-pantani~b2fc4635/

Craig Vanderswag 6 mei 2022 om 13:16

Mij stoort het helemaal niet. Ik vind het net leuk dat de spurtduels meer pigment krijgen door Ewan
Dat hij er in de laatste week (waar amper nog spurterskansen zijn) niet meer bij is, maakt mij helemaal niet uit.
Door deze aanpak worden de spurtduels in zowel Giro als Tour net interessanter, vind ik.

Lalsacien 6 mei 2022 om 15:48

@Ronellenfitsch Kirsipuu kwam meestal buiten tijd aan. Cipollini stapte niet meer op.

Turtlehead 6 mei 2022 om 10:37

Deze man heeft eigenlijk een erg makkelijke job. Hoeft alleen maar zijn karretje aan te haken bij zijn ploeg en bij anderen, zich goed te laten lanceren in de sprint en als het niet lukt: pech, volgende keer beter.
En bij Lotto is alles altijd goed: iedere overwinning is een bevrijding en een mooie ereplaats is ook al meer dan ze gewend zijn.

Michelangelo 6 mei 2022 om 11:17

Heeft misschien wel de moeilijkste job, juist bij Lotto. De hele ploeg (van renners tot mechaniekers, chauffeurs, koks etc) is bijna van hem afhankelijk als het gaat om verblijf in de WT.
Had hij bij QS gereden, dan was ik volledig meegegaan in jouw redenering. Hoewel daar natuurlijk ook gewoon de druk is om te winnen met Morkov voor je neus. Maar daar hangt de WT licentie niet van af.

Geraint 6 mei 2022 om 11:48

Zo makkelijk dat misschien 4 à 5 mensen op deze wereldbol hem kunnen uitvoeren.

AWestie 6 mei 2022 om 10:52

Als de Giro voor de verandering eens niet zo gigantisch backloaded is, dicht ik renners als Ewan ook meer kansen toe voor uitrijden.

Kopinkas 6 mei 2022 om 11:58

Natuurlijk altijd extra lullig voor de sprinttrein wanneer hun sprinter uitstapt.
En voor zo’n Degendt die van ‘breakaway king’ naar ‘breakaway killer’ gaat, toch geen promotie als je het mij vraagt.

Jungle Man 6 mei 2022 om 16:35

Het zou top zijn als de grand tours met een loodzware 1e etappe zouden starters, om zodoende de sprinters over boord te gooi en daarmee ook de kans op valpartijen te vermijden gedurende de 1e paar dagen

Turtlehead 6 mei 2022 om 17:39

Hij heeft al meteen aardig zijn best gedaan om zijn voorspelling te laten uitkomen.

Headlines

Materiaalzone

Populair