Eenkhoorn houdt ontwricht sleutelbeen over aan valpartij
foto: Cor Vos 2018
dinsdag 15 januari 2019 om 16:11

Eenkhoorn houdt ontwricht sleutelbeen over aan valpartij

Pascal Eenkhoorn staat de komende tijd buitenspel met een ontwricht sleutelbeen. In medische termen heet dat AC luxatie. Het acromio claviculair-gewricht (AC) is de verbinding tussen het sleutelbeen en het bovenste deel van het schouderblad. Zo’n AC luxatie gaat in drie gradaties, waarbij 1 de minste schade oplevert. Eenkhoorn heeft graad 3, vertelt hij aan WielerFlits.

Hoelang de 21-jarige Nederlander van Jumbo-Visma uit koers is, is onduidelijk. “Het doet niet echt veel pijn”, legt de tweedejaars prof uit. “Ik voel me op zich ook wel goed en ik mag nu ook weer binnen op de Tacx trainen. Het vervelende aan deze blessure is dat artsen niet echt een prognose van het herstel kunnen stellen. Het is bij ieder mens verschillend hoe lang dit kan duren. Alles in mijn schouder zit nu weer op z’n plaats. Maar omdat mijn lijf littekenweefsel moet aanmaken, mag ik niet te gek doen. Het zit nog niet allemaal aan elkaar vast en ik wil niet hebben dat het er weer uit schiet.”

Voorjaarsambities
De renner uit Genemuiden kwam donderdag hard ten val in Spanje. Daar werkte hij individueel een aantal trainingen af. Bij een sprinttraining kreeg hij te maken met kettingproblemen. Het gevolg daarvan was dat hij over de kop sloeg en enkele meters naar beneden duikelde. Hij kwam tot stilstand in een soort greppel langs de weg. Botte pech voor Eenkhoorn, die komend voorjaar ervaring op moet gaan doen in de klassiekers. “Ik hoop dat ik snel met koersen kan beginnen, zodat ik op tijd fit geraak voor de klassiekers. Maar het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen.”

Mark Cavendish liep bij een valpartij in de eerste etappe van de Tour de France in 2014 dezelfde kwetsuur op. Hij hervatte zo’n vijf weken later de competitie in de Tour de l’Ain.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
15 januari 2019 16:25
Mijn broer heeft het ook gehad in de ergste gradatie. Heeft er enorm veel last van gehad en nog steeds! Is al paar jaar terug.
    15 januari 2019 16:31
    Ik ook, zat met twee weken weer op de (opoe) fiets en had na 8 weken geen klachten meer (nog steeds niet en het is nu 15 jaar terug). Zal dus voor iedereen verschillend zijn.
    15 januari 2019 16:32
    ..... en aangezien dit een wielerforum is, zullen er nog tientallen zijn die dit al eens hebben meegemaakt .... AC luxatie en sleutelbeenbreuk zijn beetje een vereiste om je "fietser" te mogen noemen :)
    15 januari 2019 17:31
    Ik had inderdaad gehoopt na mijn sleutelbeen breuk als 'echte' wielrenner terug te komen. Helaas is het nog steeds niets :-)
15 januari 2019 17:12
Dat word op één kant liggen tijdens het slapen, al zal hij vast nog wel een voorraadje hebben om lekker weg te doezelen.
15 januari 2019 17:26
Paar weken geleden ook mijn ketting gebroken tijdens een sprintje, pfff, dan val je hard. ik had niks, want ik heb nooit iets op één of andere manier. Maar het koste me minuten om de toegesnelde mensen daarvan te overtuigen.

Ik vroeg me direct af of daar geen veiligheidsmechanisme voor kon worden bedacht. maar kon niks bedenken.
15 januari 2019 19:12
Heb ik inderdaad ook gehad. Te laat geopereerd en daardoor steekt mijn sleutelbeen nog steeds een stuk uit. Sterkte, Pascal..
15 januari 2019 21:15
Opereren is niet per definitie de beste optie. Ik ben niet geopereerd. Nu zo’n 7 mnd verder kan ik alweer best veel als sportdocent. Fietsen ging al na een paar weken weer relatief probleemloos.

Kan nu niet goed opmaken uit de tekst of Pascal is geopereerd of niet.

Reacties zijn gesloten.