Edward Theuns: “Regenboogtrui Mads Pedersen maakt ons trots”

woensdag 20 november 2019 om 18:18
Edward Theuns: “Regenboogtrui Mads Pedersen maakt ons trots”

foto: Cor Vos

Edward Theuns is blij met zijn terugkeer bij Trek-Segafredo, nadat zijn avontuur bij Sunweb van korte duur bleek. En na een moeizame seizoensbegin was de Oost-Vlaming voor het eerst sinds lange tijd weer aan de winnende hand.

Theuns keerde afgelopen winter terug op het oude nest bij Trek-Segafredo na één seizoen zijn geluk te hebben beproefd bij Team Sunweb. “Ik voelde me erg op mijn gemak bij de ploeg, maar koos ervoor om iets anders te proberen en tekende voor Sunweb”, kijkt hij nu terug op de ploegsite. “Uiteindelijk werkte dat niet. Terugkeren bij Trek-Segafredo voelde als thuiskomen en hun aanbod stelde ik erg op prijs, want, om eerlijk te zijn, ze hoefden me niet terug te nemen.”

Met de Amerikaanse ploeg kende hij een moeizame lente. Ereplaatsen waren er wel, met bijvoorbeeld John Degenkolb in Gent-Wevelgem en Bauke Mollema in de Waalse Pijl, maar liefst drie maanden bleven de overwinningen uit. “Iedereen werkte hard en had een geweldige vorm, maar vallen de stukjes simpelweg niet op hun plaats”, zegt de Oost-Vlaming. “Het niveau was hoog, maar het ontbrak ons aan een beetje geluk om mooie resultaten te behalen.”

Altijd willen winnen
Na het voorjaar krabbelde de ploeg op. Theuns: “Het tweede deel van het jaar was geweldig, niet alleen voor de ploeg, maar ook voor mij persoonlijk. Ik voelde me stukken beter. De BinckBank Tour en de Vuelta waren wedstrijden waar ik echt goede resultaten wilde behalen. Dat lukte, maar ik pakte geen overwinning. Ik zeg niet dat ik gefrustreerd was, want ik was blij met mijn prestaties. Maar als wielrenner en atleet wil je altijd winnen.”

Edward Theuns wint de Primus Classic – foto: Cor Vos

Zijn goede vorm verzilverde hij met winst in de Primus Classic en daarmee rekende hij af met een droogte van bijna twee jaar. “Het was lang geleden dat ik een wedstrijd had gewonnen, dus ik werd al een beetje wanhopig dat ik wéér een seizoen zou hebben zonder winst. Ik was superblij om die koers te winnen, vooral omdat het zo dicht bij het WK lag en iedereen in topvorm was. Het was, met andere woorden, geen makkelijke koers om te winnen.”

Later zegevierde hij nog eens in het Japan Cup-criterium. “Het was weliswaar slechts een criterium, maar ik denk dat het belangrijk was, vooral voor het vertrouwen naar het nieuwe seizoen. De Japan Cup-wedstrijden zijn erg belangrijk voor Trek, dus het was super dat we het criterium konden winnen en een dag later ook de Japan Cup met Bauke Mollema. Het was de perfecte afsluiting van het seizoen.”

Klassiekers
De klassiekers zijn komend seizoen opnieuw een belangrijk doel voor Theuns en Trek-Segafredo. “We hebben een sterk team en ik denk dat ik een belangrijke rol kan spelen in die wedstrijden. We hebben niet echt één kopman voor de klassiekers; in plaats daarvan hebben we veel sterke jongens, en ik denk dat we dat in ons voordeel moeten gebruiken. Het belangrijkste is dat we enkele overwinningen behalen in het voorjaar.”

Wereldkampioen Mads Pedersen – foto: Cor Vos

De Oost-Vlaming zal daarin ook aan de zijde strijden van wereldkampioen Mads Pedersen, die dankzij de regenboogtrui extra ogen op zich gericht weet. “Het is absoluut iets dat ons als team trots maakt en ons extra motivatie geeft om op het hoogste niveau te presteren. In zekere zin is het alsof we een collectief verlangen hebben als team om die trui in het peloton te eren en te ‘verdedigen’. Het geeft ons allemaal een beetje verantwoordelijkheid.”

Ook wil hij een grote ronde rijden, zoals hij al viermaal deed in zijn carrière. “Mijn wedstrijdschema ligt nog niet helemaal vast, maar ik ben altijd dol geweest op de Tour de France. Ik heb een aantal goede, maar ook slechte herinneringen aan de Tour. Maar dat ik in 2016 in mijn allereerste Touretappe de witte trui pakte, was onvergetelijk. Tot slot wil het het seizoen opnieuw sterk afsluiten en een eendagswedstrijd in België winnen.”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair