Edward Planckaert wint openingsrit Vuelta a Burgos, Jetse Bol achtste

Edward Planckaert wint openingsrit Vuelta a Burgos, Jetse Bol achtste

foto: Cor Vos

dinsdag 3 augustus 2021 om 16:34

Edward Planckaert heeft verrassend de eerste etappe van de Vuelta a Burgos gewonnen. De Belg van Alpecin-Fenix was op de lastige aankomst in Burgos sneller dan Gonzalo Serrano van Movistar. Planckaert, die ook de eerste leider is, en Serrano vochten bijna letterlijk een duel uit, maar beide renners bleven overeind op de Alto del Castillo.

Waaiers breken de koers uiteen
De kopgroep van de dag bestond uit Mario Aparicio (Burgos-BH), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), Sergio Martín (Caja Rural-Seguros RGA), Florian Maitre (TotalEnergies), Sergio García en Márton Dina (EOLO-Kometa). Hun maximale voorsprong was net iets minder dan zeven minuten.

In het peloton was het alles behalve rustig, omdat de groep na 70 kilometer in twee delen splitste. De grote reden van dit koersgeweld? De wind. Het voorste peloton, bijna veertig man groot, reed volle bak door en slokte zo de vroege vluchters op.

Favorieten als Egan Bernal, Mikel Landa, David De la Cruz en Romain Bardet hadden de slag niet gemist. Het tweede deel van het pak volgde op ongeveer anderhalve minuut en werd daar aangevoerd door Qhubeka NextHash.

Uit de voorste groep wist vervolgens een tiental te ontsnappen, met daarbij onder meer Jhonatan Narváez, Pavel Sivakov, Johan Jacobs, Daniel Oss, Alexys Brunel, Mads Würtz Schmidt, Sep Vanmarcke, Matteo Trentin, Tobias Bayer en Sergio García. Zij hadden met nog 50 kilometer te gaan een kleine minuut voorsprong. Het tweede peloton volgde op bijna twee minuten.

Valpartij Bernal, Yates, Vlasov
Op de glooiende wegen richting de Alto del Castillo in Burgos schoof alles vervolgens weer in elkaar. Het peloton smolt op 35 kilometer van de finish weer samen, maar dat was nog wel op ruim een minuut achterstand van de kopgroep. Twintig kilometer voor het einde was er een valpartij op de voorwachten van het peloton. De bekendste slachtoffers waren Egan Bernal en Adam Yates, de kopmannen van INEOS Grenadiers, en Astana-Premier Tech-klimmer Aleksandr Vlasov.

Bahrain Victorious nam vervolgens de kop over en naderde de kopgroep bij het opdraaien van de eerste keer Alto del Castillo (1,1 km aan 6,1%). Jacobs, Sivakov, Würtz Schmidt, Bayer, Narváez en Trentin waren op die klim de besten van de kopgroep en zij rondden de top met 30 seconden voorsprong op het peloton. Alleen een lokale ronde van veertien kilometer resteerde, met uiteindelijk de finish op diezelfde Alto del Castillo.

Planckaert troeft Serrano af
Team DSM en Bahrain Victorious stelden alles in het werk om het verschil met de vluchters nog te verkleinen. Nadat ook Caja Rural-Seguros RGA een handje bijstak in de achtervolging, werden de laatste vluchters op vier kilometer van de meet ingerekend. Alexys Brunel spartelde nog wat tegen, maar ondanks zijn demarrage stormde het peloton af op de slotklim in de straten van Burgos.

Op de Alto del Castillo was het Romain Bardet die het tempo de hoogte in trok, maar hij viel in finale stil. Gonzalo Serrano leek Movistar de zege te bezorgen op de oplopende aankomst, maar de Spanjaard werd in extremis nog gepasseerd door Edward Planckaert van Alpecin-Fenix. De Belg glipte in de laatste vijftig meter door een klein gaatje langs het hek, waarbij hij en Serrano nog even in aanvaring kwamen. Beiden bleven overeind, waarna Planckaert mocht juichen.

De derde plaats was op een seconde achterstand voor Vincenzo Albanese, voor Santiago Buitrago en de stilgevallen Bardet. Met Jetse Bol op de achtste plaats eindigde een Nederlander nog in de top-10. Hij bleef Mikel Landa nipt voor.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Al Phila 3 augustus 2021 om 16:38

Canyon versus Canyon. En hoe de deur werd dichtgedaan. Terugzetten naar de laatste plaats van de groep, die Serrano. Oh, dan blijft hij 2e.

0
toiletduck 4 augustus 2021 om 08:06

Achterlijke sprint van Serrano. Weet iemand of hij ‘formeel’ wel gestraft is, hoewel je hier terecht zegt dat terugzetten naar laatste plaats groepje geen zin heeft? Dit had op meer manieren fout af kunnen lopen.

0
Thoin 3 augustus 2021 om 16:39

Sterk, was bij de beloften een sterke beer. Werd bij LTS U23 altijd uitgespeeld op lastige aankomsten, maar hier winnen. Dat is toch echt enorm sterk. Serrano was toch op het nippertje, eigenlijk is dit een DSQ.
Mooie poging ook van Bardet. DSM probeert de rug toch wat te rechten.

0
ChefSpijker 3 augustus 2021 om 16:41

Leek erop alsof ze voor Dainese reden. Die werd goed afgezet aan de voet en zat lang in p4 voor Buitrago, tot ie moest parkeren op het steile stuk. Bardet trok zich ook helemaal leeg vanaf de voet. Dat is dan wel weer een grove inschattingsfout bij DSM. Maar goed, mooi testje voor Bardet zo richting Vuelta en voor het klassement in Burgos staat ie er voorlopig het best voor.

0
Thoin 3 augustus 2021 om 16:43

Dacht ik in eerste instantie ook, maar zou je voor Dainese rijden op deze aankomst? Is toch meer een bommetje in de spurt. Leek met toch zeker een te zware aankomst voor hem…

0
De Cabybara van de Conradkade 3 augustus 2021 om 16:43

Planckaert ook al mee in de aanval en dan nog dit uit zijn mouw schudden…sterk.

Serrano wel heel onsportief zeg. Benieuwd wat daar mee gedaan gaat worden.

0
Wheely 3 augustus 2021 om 16:48

Jetse achtste!

0
Matjeadje 3 augustus 2021 om 16:49

Knap van Jetse Bol!

0
Wim Kruithof 3 augustus 2021 om 16:49

ja Serrano gooit grenzeloos de deur dicht, uit koers halen zou prima straf zijn dunkt me.

Puike zege, bij Ziggo hadden ze geen flauw benul wie won, tot in de herhaling het rugnummer werd getoond.

Dit is typisch zo’n heerlijke meerdaagse, niet de druk van het ‘moeten’ maar vrijuit koersen, prachtige omgeving, Burgos is een bezienswaardigheid en de rittenkoers aantrekkelijk.

Ondanks matig commentaar, heel blij dat Ziggo de koers toont.

0
Franco Ballerini 3 augustus 2021 om 16:55

Heel verdrietig dat Ziggo de koers toont en Eurosport of Sporza niet…

0
Borsje 3 augustus 2021 om 17:01

Er was ook een stream beschikbaar dus laten we niet klagen.

0
xistnc 3 augustus 2021 om 17:01

Wel ja, verdrietig nog wel.

Het volgtopic vermeldt een livestream, dus je bent niet per se van een Ziggo-abo afhankelijk.

0
Franco Ballerini 3 augustus 2021 om 17:46

Ieder zijn emoties. Voor mij als tegengestelde voor blijheid eerder verdriet of somberheid dan boosheid.

Die livestream heb ik inderdaad over het hoofd gezien, even aangenomen dat het een officiële stream is en geen stream is waarna ik na het bekijken daarvan nog weken nodig heb om alle rotzooi weer te verwijderen.

0
tdola 3 augustus 2021 om 17:47

Niks gezien, maar lees bernal, yates en vlasov gevallen. Zie ook op grote achterstand gefinisht. Schade?

Edit: zie ander topic hierover

0
Al Phila 3 augustus 2021 om 18:33

Modolo lag er ook bij, maar die is nog redelijk gefinisht.

Vine valt wel heel erg tegen ??

0
Kamelenverdrijver 3 augustus 2021 om 18:51

Het werd eens tijd.

0
O59 3 augustus 2021 om 21:56

Zeer sterke prestatie. Sterke ploeg !

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone