Eddy Merckx vol lof over Evenepoel: “Dit was zéker Merckxiaans”

zondag 25 september 2022 om 15:32
Eddy Merckx vol lof over Evenepoel: “Dit was zéker Merckxiaans”

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel werd na zijn geslaagde solo op het WK wielrennen bedolven onder de superlatieven. Ook levende legende Eddy Merckx, die zelf drie keer wereldkampioen werd bij de profs, was zeer onder de indruk van zijn zijn landgenoot. “Gebruik maar alle superlatieven. Remco verdient dat. Dit was zéker Merckxiaans”, citeert Het Nieuwsblad.

De inmiddels 77-jarige Merckx is zeer enthousiast als het gaat over Evenepoel. “Amai, ongelofelijk hoe hij het heeft klaargespeeld. Al op vijftig kilometer van de aankomst zei ik tegen Axel (zijn zoon Axel Merckx, red.): Remco gaat winnen! Het is een hele grote geworden. Hij is op alle gebied verbeterd: fysiek, maar ook mentaal. Vooral het laatste jaar. En zo kom je tot de Remco Evenepoel van vandaag: hij durft te koersen, hij wacht geen sprint af.”

Merckx zag niet alleen een ijzersterke Remco Evenepoel, maar ook een sterke Belgische ploeg. “Het was ook knap hoe onze landgenoten het deden. De Belgen hebben verstandig gereden. Ze zaten mee in alle ontsnappingen. En dan kwam Evenepoel die zijn krachten goed had verdeeld en ingeschat. Het is super: Luik-Bastenaken-Luik, de Clásica San Sebastian, de Vuelta en nu op deze manier wereldkampioen worden.”

Evenepoel begint aan zijn solo – foto: Cor Vos

“Daarmee ben je simpelweg de ‘Man van het jaar’. En een hele mooie wereldkampioen”, vervolgt Merckx. “Of hij volgend jaar naar de Tour moet? Dat moet hij zelf aanvoelen hé wat hij doet, Giro of Tour. Maar hij bezorgde mij en heel het land een fantastische ochtend.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

marcel fischer 25 september 2022 om 17:18

Beste renner van het jaar, by far.

5
jan jansen 25 september 2022 om 15:37

Nee dit was Evenepoeliaans

2
Mad 25 september 2022 om 16:06

Merckx reed zelf ook vaak behoorlijk Evenpoeliaans

3
wimvl 25 september 2022 om 16:49

Dan hadden ze dat maar moeten doen. Ik heb een mooie koers gezien.

2
Cycling 25 september 2022 om 16:54

@Wimvl Ik heb het idee dat kijkers veel gemist hebben van de koers. Of vind jij het normaal dat de nummer 2 en 3 alleen de laatste 100 meter in beeld waren.

1
Marcus Aurelius 25 september 2022 om 17:24

@cyling Met drie camera’s kan je geen vier groepen in beeld brengen. Lijkt me logisch dat ze dan opteren voor die hun nek uitsteken. Een grote groep is sowieso moeilijker in beeld te brengen. Er werd ook praktisch geen gebruik gemaakt van camera’s uit helicopters. Misschien lieten de geografische omstandigheden het niet toe. Misschien besparingen, maar dat moet ik navragen. Mijn neefje zou naar daar vliegen om de uitzendingen te verzorgen vanuit het vliegtuig, maar uiteindelijk moest hij richting Nieuw-Zeeland gaan om de uitzending van een grote rally te verzorgen … Denk dat de Australiërs niet zo sterk zijn in dit soort uitzendingen, als je ziet dat ze een hele week moeten vliegen enkel naar daar voor zo’n event …

0
bergop 25 september 2022 om 18:34

“En zo kom je tot de Remco Evenepoel van vandaag: hij durft te koersen, hij wacht geen sprint af.”

Ja, allicht. Sprinten is zo ongeveer het enige dat hij niet goed kan.

0
poeskescherens 25 september 2022 om 21:18

Pas op. Volgend jaar betwist hij de Scheldeprijs en de slotrit van de Tour.

0
Wieler-Joke 26 september 2022 om 07:10

Van mij mag die term afgevoerd worden de experts zeggen vaak dat je generaties niet mag/kan vergelijken maar tegelijkertijd vergelijken ze wel vaak iemand met Merckx want dat is blijkbaar toegestaan omdat hij de allergrootste is! Wie zegt dat? Misschien zou hij in deze tijd maar een subtopper zijn? Zou evengoed wel nog altijd alles winnen maar wie kan dat nu staven…

Als we toch bezig zijn met vergelijken dan vergelijk ik de koers meer met de rvv 2009 met Evenepoel in de rol van een betere versie van Devolder en Van Aert in de rol van Boonen. Devolder maakt dat hij op tijd weg is en bijna gratis voorsprong krijgt omdat ze er raar gezien de ernst niet van inzien (gisteren zou het ook kunnen zijn dat ze pas een ronde later wisten dat hij weg was en al 2 minuten had) in een mindere groep en maakt het nadien simpel af met achter hem de QS ploeg die alles lam legt. Lijkt me wel een minder sexy antwoord natuurlijk.

Wat niet wil zeggen dat hij onverdiend gewonnen heeft hij heeft het zelf allemaal mooi kunnen regelen en had een superdag.

0
Alexander Vandegroenevallei 26 september 2022 om 11:04

Jij doet je nickname wel alle eer aan als je Devolder met Evenepoel gaat vergelijken :)

0
Gunther Leonhardt 26 september 2022 om 11:45

Hij verloor geen tijd in de laatste 30 km op het peloton en zette Lutsenko op 25 km op meer dan 2 minuten. Dat maakt duidelijk hoe groot het verschil was met de concurrentie. De grote namen hebben dit WK op een traditionele manier benaderd. Je laat de schaduwfavorieten rijden in een vroeger stadium en de laatste 1 à 2 rondes vlam je die allemaal voorbij en vecht je het onderling uit. Die tactiek werkt dus niet bij die jongen.
Evenepoel is met voorsprong de beste duursporter die ik ooit gezien heb in het wielrennen. Ik volg de koers al decennia en heb nooit geweten dat het resultaat bekend was als een renner op 30-40 km versnelde uit een elitegroep.

0
Jean Dumas 26 september 2022 om 11:16

Merckx is groots in het schatten van prestaties.

0
Pietspeed 25 september 2022 om 16:40

Alle respect en credits voor Remco, maar door de favorieten is er niet echt achter hem gekoerst.

-2
wimvl 25 september 2022 om 16:48

Dan hadden ze dat maar moeten doen.

8
Silent Hill 25 september 2022 om 21:35

Je kan ook stellen dat het Remco was die het afgedwongen heeft dat er niet achter hem gekoerst geweest is (meegaan in de juiste ontsnapping, het juiste moment die Mount Pleasant traag oprijden, met de juiste man op pad gaan, zelf de beste man in koers zijn …). Hangt ervan af of je de wedstrijd van Remco positief of negatief wil benaderen.

4
Jacco van Stierop 25 september 2022 om 23:05

Eens met @Silent Hill. Evenepoel heeft zelf koers gemaakt en die naar zijn hand gezet. Hij heeft zelf de situatie gecreëerd waarin hij lustig aan de boom kon schudden om vervolgens weg te brommeren. Dat de galerij der Groten slechts op de achtergrond nauwelijks hoorbaar kon murmelen is geheel zijn verdienste. Een zeer waardige wereldkampioen derhalve.

4
Marcus Aurelius 25 september 2022 om 17:15

Het is duidelijk dat jij nooit gekoerst hebt. Piepedood zaten ze allemaal. Eén cartouche afschieten en ze waren weg. Als je zegt dat er niet gereden is, dan heb je vast ook wel een reden waarom bv. de Australiërs niet gereden hebben ?

2
Mystieke_Monnik 25 september 2022 om 20:54

Dat is nou typisch wk en ook wat het zo mooi maakt: een totale uitputtingsslag aan het eind van een seizoen, in een ongebruikelijke samenstelling. Een rare, andere koers en tegelijk de belangrijkste eendagskoers van het jaar.

2
Grote Plateau 25 september 2022 om 23:20

eens, Remco koerste met zijn ploeg (Dewulf, Serry en Hermans)

Hermans die trouwens perfect afstoppingswerk deed
en als 2de van Luik wel degelijk de andere (waaronder de italianen) in de achtervolging demoraliseerde.

2
Thom Bijzitter 25 september 2022 om 21:38

Ik zou niet met Eddy vergeleken willen worden. 3 keer betrapt op doping. Die man zou geboycot moeten worden ipv een podium krijgen en vereerd te worden.

-3
Gabarie 25 september 2022 om 22:38

Toen werd er echt iets anders naar Doping gekeken en anders gestraft.
Alle renners en overwinningen van voor 1965 maar allemaal cancelen en boycotten,die gasten gebruikten allemaal.zo 2021.

0
Beer 25 september 2022 om 22:45

Zo vermoeiend; die Merckx-opmerkingen.
Dus nog maar eens; Adri VDP ook maar boycotten dan?

0
Romāns Vainšteins 25 september 2022 om 22:54

Wie weet hoe we ooit tegen hoogtestages (epo a la nature) en nepsuikers vreten aan gaan kijken, over pakweg 25 jaar.

0
Romāns Vainšteins 25 september 2022 om 17:21

Het moet gezegd zijn dat ons een direct duel REVKET vs de rest min of meer ontnomen is vanwege het wat vreemde koersverloop. Ik heb Eddy nooit zien rijden en weet dus niet wat hemmiaans is moet ik daarbij wel zeggen.

-4

Net binnen

Populair

Materiaalzone