Eddy Merckx: “Mathieu van der Poel kan zelfs de Tour de France winnen”

vrijdag 24 april 2020 om 12:46
Eddy Merckx: “Mathieu van der Poel kan zelfs de Tour de France winnen”

Eddy Merckx ziet in Mathieu van der Poel een toekomstig Tourwinnaar. Dat vertelt de 74-jarige oud-kampioen in een interview met Het Nieuwsblad. “Van der Poel kan volgens mij alles winnen. Zelfs de Tour de France”, aldus Merckx

Hoewel hij volgens Merckx niet de beste klimmer is, ziet hij wel kansen voor de kleinzoon van zijn voormalig concurrent Raymond Poulidor. “Hij zal tekortkomen in het hooggebergte tegen Pogacar en Bernal, maar als Geraint Thomas de Tour kan winnen, dan kan Van der Poel het ook. Alleen zal hij zich daarvoor meer moeten toeleggen op wegwedstrijden en minder op het mountainbiken. Al mag hij daarover natuurlijk zijn eigen ideeën hebben”, aldus Merckx.

“Evenepoel moet het nog bewijzen”
In België verwacht men veel van Remco Evenepoel. Merckx herkent het talent van de 20-jarige jongeling, maar plaatst wel een kritische kanttekening. “Hij moet het wel nog allemaal bewijzen. Vorig jaar heeft hij San Sebastian gewonnen op een moment in het seizoen dat de rest mogelijk een beetje vermoeid was. Natuurlijk heeft hij veel capaciteiten, maar de weg is nog lang, hoor. Soms lijkt hij te denken dat hij er al is. Als ik hem sommige uitspraken hoor doen… Ik hoop voor hem dat hij het waarmaakt, maar hij zal nog veel boterhammen moeten eten.”

“Liever geen Tour zonder publiek”
Mocht het dit jaar tot een Tour de France komen, dan hoopt Merckx dat deze niet zonder publiek verreden zal worden. “Een Tour de France zonder publiek is gewoon geen Tour de France. Het volk langs de kant maakt toch deel uit van de koers? Begrijp me niet verkeerd, ik hoop ook dat de Tour kan doorgaan. Ik snap dat het voor de renners en de ploegen belangrijk is. Maar voor mij persoonlijk: liever geen Tour dan een Tour zonder publiek. Ik zou dat zielig vinden.”

Hekel aan fietsen
Merckx rijdt zelf ook nog zijn ritjes, al gaat dat niet meer van harte. “Sinds ik in oktober ben gevallen met de fiets, sukkel ik geweldig met mijn heup en mijn rug. Mijn hart is in orde, maar mijn rug is aan het vergaan. Ik had een MRI-scan moeten ondergaan, maar door de uitbraak van het coronavirus kon dat niet meer. Bewegen is goed voor mij, maar door die rug zijn het echt geen plezier-ritjes. Ik fiets nu alleen nog op het vlakke. Sinds mijn val ben ik allergisch geworden voor bergop. Dat is niet meer voor mij. Zo graag ik vroeger in de bergen reed, zo’n hekel heb ik er nu aan gekregen”, stelt hij vast.

Dit artikel delen:

50 Reacties

Bikeage 24 april 2020 om 12:53

GOD HEEFT GESPROKEN!

LucasR 24 april 2020 om 13:14

Pff, hals.

Bikeage 24 april 2020 om 15:54

:)

Kuiperberg 24 april 2020 om 13:02

Ben benieuwd naar de mening van de Belgen hier, is hij nog echt zo’n grote meneer voor jullie? Beetje zoals Cruijff was voor NL? Ikzelf beschouw hem zeker als een fantastische renner uit het verleden maar heb er verder helemaal niks mee – en hoor hem altijd oordelend over ‘de nieuwe talenten’ die niet bij hem in de buurt kunnen komen qua palmares. Net zoals Pele doet bij voetbal, die vindt een messi, ronaldo, maradonna, cruijff wel aardige voetballers, maar die mogen nog niet eens in 1 adem genoemd worden met hem… pff doei pele.

Barry Batsbak 24 april 2020 om 13:04

Weet je zeker dat je het nu niet over dé Roger De Vlaeminck hebt?

Limal 24 april 2020 om 13:08

Je moet hem echt wel verwarren met Roger denk ik – dit moet de eerste keer zijn dat ik hem kritiek van deze aard hoor geven. Ik zou dan ook graag het interview horen ipv lezen, want zou niet verbaasd zijn als de journalist enkele uitspraken wat verdraaid heeft…

Kuiperberg 24 april 2020 om 13:09

Haha ja, die naam durf ik niet eens op papier te zetten zonder zijn toestemming. ;) Maar ben vooral benieuwd hoe de Belgen hem (nu) zien.

Quintenri 24 april 2020 om 13:53

@Kuiperberg

Ik zal als Belg eens antwoorden op jouw vraag ;).
Ik heb helemaal niets met Merckx en ik vind het gedoe rond zijn figuur allemaal wat overdreven. Hij is inderdaad de beste renner aller tijden en heeft een waanzinnige carrière achter de rug, maar op dit moment zie ik hem niet meteen als grote ‘koerskenner’ of als iemand wiens mening ik echt belangrijk vind. Ik heb me bijvoorbeeld vorig jaar ook serieus geërgerd aan het feit dat de hele Tour de France ‘opgedragen’ werd aan hem, en dat hij elke dag opnieuw in the picture verscheen… En on topic: van der Poel is één van de meest getalenteerde renners die ik ooit heb zien rondrijden en die gaat nog gigantisch veel mooie overwinningen boeken, maar de Tour wint hij nooit.

Limal 24 april 2020 om 14:23

Ik zal dan het tegengewicht geven als tweede Belg: voor mij is Merckx nog altijd een legende, idd een beetje zoals Cruyff dat was/is in Nederland. Maar in tegenstelling tot Cruyff heb ik hem ondanks alle faam wel altijd ervaren als een heel minzaam en bescheiden man. Van die hele Tour-start vorig jaar kon je hem zien genieten, maar je zag ook dat hij zich er wat ongemakkelijk bij voelde omdat hij liever niet in de schijnwerpers staat. Hij klinkt trouwens veel vlotter in de omgang in het Frans dan in het Nederlands, dat is misschien iets wat niet alle Vlamingen en Nederlanders zich realiseren. Voor mij, als sportliefhebber, is hij ongetwijfeld de Grootste Belg.

Domestique 24 april 2020 om 16:19

Eens met Quintenri dat Merckx niet de grote koerskenner is. Bovendien heeft hij vaak zodanig veel moeite om zinnen te bouwen dat wát hij denkt niet eens overgebracht raakt.

Wel een absolute wielergod hier in België, waarbij het doping-smetje collectief bedekt wordt met de mantel der liefde.

Vreemde vergelijking overigens met Geraint Thomas, dat was toch een ander type dan Matje?

KnightBiker 24 april 2020 om 18:13

@Kuiperberg – dat we hem niet actief hebben meegemaakt zegt natuurlijk veel over hoe we hem ervaren, maar als je naar het palmares kijkt kan je niets anders concluderen dat het de grootste was. (Kruijf was uiteindelijk toch ook maar 1 van de 3 (van die generatie)

@Limal- inderdaad, Ik denk dat Merckx communicatie deels komt door bescheidenheid, deels door taal. En vergelijk hem met onze Joop, die is ook erg bescheiden. Ik heb inhoudelijk ook niet zoveel met Merckx maar hij is zeker niet dom te noemen.

@Domestique – Dat doping smetje is niet te vergelijken met doping nu. (Vandenbroucke verering stuit me wel tegen de borst)

Thomas was Ook een man voor de kasseiklassiekers tot hij zich meer en meer op klimmen toelegde: vandaar de vergelijking, maar MVDP is veel dynamischer als renner.

Domestique 24 april 2020 om 20:03

Man voor de kasseiklassiekers, maar toch echt wel een ander type. Thomas is een hardrijder extraordinaire die van de piste komt, type Wiggins. Tijdrijderscapaciteiten heeft VDP toch nog niet echt gedemonstreerd, inderdaad eerder een Sagan (maar ik denk iets trager in een vlakke sprint dan Peto).

Toptijdrijders kilo's laten verliezen en omscholen tot GT-winnaars: soms lukt het (Wiggo, Thomas, Dumoulin), maar even vaak niet (Martin, Dennis, Rogers).

ervee 24 april 2020 om 21:48

@ KnightBiker:
Serieus, Kruijf? Ik hoop dat je Cruijff bedoelt?

KnightBiker 24 april 2020 om 22:04

@Ervee geef een dislecticus wat credit wil je?

Limal 24 april 2020 om 13:05

Dit is bijna godslastering, maar ik ben het voor één keer niet eens met Merckx. Evenepoel heeft al meer bewezen dan van der Poel dat hij tot een mogelijke grote-rondewinnaar kan uitgroeien. Met de nadruk op “mogelijk” en “kan”, voor allebei.

Ajvenema 24 april 2020 om 13:15

Ik denk inderdaad dat Evenepoel veel meer dat ‘type’ is. Zowel qua bouw als qua karakter.

-Stijn- 24 april 2020 om 13:08

In Algarve werd duidelijk dat klimmen echt niets voor vdp is

girardengo 24 april 2020 om 13:50

Op de Algarve kun je niet afgaan denk ik. Je kunt even goed stellen dat hij daar goed omhoog reed totdat hij besliste te stoppen met meerijden en rustig naar boven te rijden. Het zegt me niet veel.

VerstandOpNul 24 april 2020 om 13:13

Ik denk dat zelfs het WK biathlon nog ruimschoots binnen de mogelijkheden van Mathieu ligt..

Ajvenema 24 april 2020 om 13:14

Ik geloof daar dus helemaal niks van. Naast dat ie er (Denk ik) minder geschikt voor is, heeft ie denk ik niet die monomane gekheid die je nodig hebt om 3 weken achter elkaar te pieken.

user26964 24 april 2020 om 13:43

Klassiekers, korte etappekoersen, dat is het werk dan Van der Poel en succesvol zal zijn. Een Tour, Giro of Vuelta winnen is andere koek. Als hij zich er echt op gaat richten is het mogelijk, maar denk niet dat hij daar zin in heeft. Dan moet hij het ploeteren in de modder opgeven en dat doet hij vooralsnog niet. En Mercx? Op afstand de beste. Reed en won alles.

girardengo 24 april 2020 om 13:51

Maar vader Adri is er ook al eens over begonnen. Dan zullen ze het er toch wel over gehad hebben met elkaar?

KnightBiker 24 april 2020 om 18:29

Die zin, dat kan nog komen, als hij alle klassiekers wint in een paar jaar dan kan de behoefte zomaar ontstaan.
(Dat hooggebergte het zwakke punt zal zijn is duidelijk, maar hij kan de andere klimmers er op ieder ander parcours evt afrijden.)

thorsen 24 april 2020 om 13:52

In de tijd van Merckx had Mathieu misschien kunnen winnen (niet perse omdat het tegen Merckx was… maar meer vanwege de koers instelling van toen). Nu zijn ronderenners eerder robots, en ik denk niet dat Mathieu dat kan/wil. Misschien iets voor over 10 jaar als hij wellicht wat van zijn acceleratie verliest. Maar tot die tijd moet hij de wegen gewoon als zijn speeltuin zien denk ik.

Koers 24 april 2020 om 14:12

Nu nog zeker 5kg te zwaar, maar dat is er zo af. Enerzijds lijkt hij mij niet het type om zo ‘saai’ te willen koersen maar anderzijds is hij ook wel een allesvreter. Die, indien hij de komende jaren nog wat klassiekers wint, wellicht het gokje wel wil wagen. Ook uit de interviews met Mathieu en Adri over de gele trui lijkt er wel iets te spelen (en zeker niet uit te sluiten). Maargoed, op klassiekers en etappezeges/groene trui richten is ook niks mis.

Rendo 24 april 2020 om 14:18

Van Sagan zeiden ze dat ook. Ik geloof zeker dat mvp het zou kunnen, maar dan gaat hij toch veel “leukere” dingen moeten laten. En Remco lijkt me al meer bewezen te hebben een type ronderenner te zijn.

S. Morgenstern 24 april 2020 om 15:02

Exact! Sagan werd ook door (vooral) veel renners van voor de jaren negentig gezien als iemand die dat zou kunnen. Tijden zijn echter teveel veranderd, waardoor het voor dat soort renners onmogelijk is om voor eindwinst mee te doen in grote rondes.

De vergelijking met Thomas gaat ook eerder op voor Evenepoel en niet voor MvdP. Thomas was voor hij voor Tour winst ging, op zijn scherpst, namelijk ook al een uitmuntende tijdrijder die op beklimmingen uitstekend uit de voeten kon.

Javier 24 april 2020 om 15:32

Sagan had het misschien ook wel gekund, maar koos een andere richting

Martino87 24 april 2020 om 15:54

@ Javier, Precies, als je dat lichaam van de jonge Sagan ziet in vergelijking met nu dan zie je een enorm verschil. In zijn eerste jaren kon hij ook veel beter omhoog.

Romāns Vainšteins 24 april 2020 om 17:04

Sagan heeft de piste > Spierbonk en RvV en PR winnen gekozen alsmede zijn grote kracht spurten behouden. Iets dat ik ook MvdP van harte aanbeveel, hij is toch in zowat alles hetzelfde type coureur.

Hollow Knight 24 april 2020 om 15:10

De Clasica San Sebastian wordt bijna altijd gewonnen door een renner die juist de Tour heeft gereden, maar nu was iedereen opeens vermoeid… Waarom probeert iedereen altijd de prestaties van Evenepoel te bagatelliseren?

Remco heeft op de weg eigenlijk al veel meer bewezen dan VDP. Niet vergeten dat VDP enkel de AGR kon winnen omdat Fuglsang en Alaphilippe te veel naar elkaar keken. VDP kon ze niet volgen toen het bergop ging…

Als hij zelf in de AGR al niet kan volgen, waarom dan wel tijdens echte beklimmingen? We hebben in Algarve gezien hoe slecht hij klimt. Hij is ook veel te dom om een grote ronde te winnen. Hij heeft geen verstand van tactiek & strategie.

S. Morgenstern 24 april 2020 om 15:14

Terechte kanttekening bij het onterechte bagatelliseren van een prestatie, gevolgd door een eigen onterechte bagatellisering van een prestatie. Hele prestatie..

Romāns Vainšteins 24 april 2020 om 16:53

Dat ‘dommige’, in zijn geval te vroeg en met te veel krachten smijten is echt wel iets dat hij beter onder controle gaat krijgen. Ik zie in hem simpelweg geen hijgend skelet dat onder de uitgemagersten des werelds bij de besten vuile hellingen, laat staan (monster)cols oprijdt. Maar goed, aanvankelijk zag ik dat ook bij Dumoulin niet echt.

thorsen 24 april 2020 om 17:54

“Remco heeft op de weg eigenlijk al veel meer bewezen dan VDP”

Haha…

KnightBiker 24 april 2020 om 18:33

@thorsen : als het om echt klimmen gaat wel

Kevin Lowagie 24 april 2020 om 16:05

Eddy Merckx is qua palmares de grootste wielrenner die ooit heeft gereden en dat zal hoogst waarschijnlijk zo blijven. Dat is maar goed ook, want dit zou bijzonder veel argwaan opwekken en niet goed zijn voor de wielersport op vandaag. Hij is twee maal betrapt geweest op doping, of dat terecht was of niet, weet ik niet. Hoe de dopingcultuur toen in het peleton weelde, heb ik ook geen idee van, maar ik kan het wel raden. Verder vind ik hem wel een uithangbord voor het wielrennen in het algemeen. Hij spreekt verschillende talen, stampte een fietsenmerk mee uit de grond, hielp mee in organisaties en gaf soms commentaar tijdens wedstrijden. Toch had ik nooit het gevoel dat hij zich vaak in de schijnwerpers wou zetten. Eerder bescheiden en nuchter, hoewel ik het niet altijd eens hoef te zijn met zijn mening; zoals in dit geval.

klootje kriekeljon 24 april 2020 om 16:24

De immer speelse VDP die ook zo wil blijven trainen en zijn liefhebberijen uitvoeren.. nee die wint de Tour niet. Maar Usain Bolt zou ook nooit de marathon winnen. So what.

Limal 24 april 2020 om 18:55

Een realistischere vergelijking is wellicht Usain Bolt die nooit Olympische kampioen werd op de 400m. Die had daar ongetwijfeld de capaciteiten voor, maar niet de instelling om de hardere trainingsarbeid op te brengen. (Men kan dan nog discuteren of de betere vergelijking Bolt op de 800m is, waarvoor die de fysieke capaciteiten zeker níet had…)

EricV 24 april 2020 om 16:37

Gebruikte Merckx meer of minder dan Armstrong?

KnightBiker 24 april 2020 om 18:35

EPO bestond niet in die tijd.

S. Morgenstern 24 april 2020 om 18:41

Geen EPO en waarschijnlijk meer daardoor, aangezien het er allemaal minder specialistisch aan toe ging en er meer werd geprobeerd.

ProfrondeZevenbergen 24 april 2020 om 21:09

Tja, Merckx is een held, Armstrong een monster…

Beekman 24 april 2020 om 22:34

@KnightBiker, wie zegt dat EPO in die tijd niet bestond, ik heb altijd mijn vraagtekens gehad of iemand zover boven de rest kon uitsteken op een natuurlijke wijze. Zijn schoonvader was apotheker dus wie zegt je dat die niet op de hoogte was van de werking ervan.

jan jansen 24 april 2020 om 16:51

Waar het om gaat is; wat wil Matje?
Als hij iets wil dan kan hij bijna alles, zelfs de tour winnen.

Limal 24 april 2020 om 19:03

Op basis van zijn koersgeschiedenis tot nu toe denk ik dat vdP vooral buiten categorie is in iets kortere inspanningen (t.o.v. lange cols) afgewisseld met momenten van snel herstel. De momenten dat hij het moeilijk heeft gehad waren allemaal langere inspanningen op het randje van de verzuring. Dat kan misschien nog veranderen naarmate hij ouder wordt en mits specifieke trainingen, maar het is niet zo dat dit zomaar vanzelf zal gaan. En op weg naar Tour-winst komt hij onvermijdelijk types tegen voor wie dit wél de eerste natuur is. Ik blijf skeptisch, maar hij mag mij verrassen ;-)

jacco4 24 april 2020 om 22:24

Ik denk dat hij gelijk heeft. Mathieu van der Poel heeft veel talent en is iemand die zich enorm kan focussen. Als hij de intrinsieke motivatie te krijgt om de tour te winnen, gaat hem dat ook lukken. Inderdaad is Thomas een goed voorbeeld. Thomas is van nature ook zwaarder dan de kleine lichte klimmers. Wel belangrijk dat hij plezier blijft hebben in het fietsen. We moeten niet gaan pushen.

Gelei 24 april 2020 om 23:10

VDP moet gewoon de beste classicus van zijn generatie worden en een wereldtiteltje op de weg meepikken. En zelf een strive for five aangaan. Hij heeft dat rondewerk echt niet nodig; een groen truitje niet te na gesproken.

Romāns Vainšteins 25 april 2020 om 11:02

Als strive 4 5 het doel is doet mvdp er goed aan met de moeilijksten te beginnen om later op kracht zijn lijfkoersen te pakken. Nu op jongere leeftijd zal het eenvoudiger zijn om lichtgewichtig genoeg idiote klimmen vh type Stockeu, Sormano net niet af te haken. Luik en Lombardije zijn de echte uitdagingen maar gezien zijn agr zege in ieder geval min of meer binnen bereik om vooraan een rol te kunnen spelen.

Gelei 25 april 2020 om 12:36

Vooral Lombardije. Alhoewel het parcours daar wel eens durft te wijzigen. De edities van bvb Gilbert en Martin zouden heel wat perspectieven openen.

Brigand 25 april 2020 om 15:45

@Beekman : de schoonvader van Merckx was oud-wielrenner Lucien Acou die allesbehalve apotheker was !

Headlines

Materiaalzone

Populair