Eddy Merckx: “Er is geen respect voor Giro op nieuwe kalender”

zondag 17 mei 2020 om 15:44
Eddy Merckx: “Er is geen respect voor Giro op nieuwe kalender”

foto: Cor Vos (archief)

Eddy Merckx vindt dat de UCI bij het indelen van de nieuwe kalender meer respect had moeten tonen voor de Giro d’Italia. De wielerlegende vindt dat te veel klassiekers tijdens de Italiaanse ronde gepland zijn. “Een paar van die geweldige klassiekers hadden tijdens de Tour geprogrammeerd moeten worden”, geeft Merckx aan tegen Tuttobiciweb.

“Overlap van wedstrijden was onvermijdelijk”, voegt hij eraan toe. “Acht koersmaanden moeten namelijk in negentig dagen gestopt worden. Maar ik vind dat de Giro niet goed behandeld is, er is geen respect getoond. Niemand zal het belang van de Tour ontkennen, zowel economisch als in de media, maar andere wedstrijden die geschiedenis hebben geschreven verdienen ook respect op de kalender.”

Eddy Merckx (midden) in de roze trui tijdens de Giro 1973 – foto: Cor Vos

“We moeten iets proberen, voor de teams en de fans, maar ook voor de sponsoren. Anders dreigt het wielrennen in te storten”, vertelt Merckx. “Veel ploegen lopen het risico om te vallen als er niet meer gekoerst wordt, terwijl ook sponsoren dreigen te vertrekken. Wachten en niets doen zou voor iedereen erger zijn. We moeten goed opletten, maar er moet een poging gedaan worden. Daarom is het goed dat de UCI een kalender heeft voorgesteld.”

De 74-jarige Merckx, die zelf vijf keer de Giro won, is geen voorstander van wielrennen achter gesloten deuren en dus zonder publiek. “Fans langs de weg geven de koers karakter. Maar in dit soort gevallen kan je wedstrijden organiseren zonder publiek aan de start, aan de finish en langs de kant. Het probleem is of sponsoren en lokale autoriteiten het daarmee eens zijn”, zegt de Kannibaal.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Samlambeej 17 mei 2020 om 15:47

groot gelijk Eddy

Maglia Rosa 17 mei 2020 om 16:57

Het klopt dat de Giro het er erg slecht vanaf breng ik de nieuwe kalender, maar ik vraag me af of het voorstel van Merckx zoveel beter is.

Ik denk dat het weinig nut heeft om MSR, LBL en Lombardije tijdens de Tour te plannen. Vrijwel alle sprinters en klimmers zullen dan toch voor de Tour kiezen, al is het maar omdat de sponsoren hen verplichten. De kasseiklassiekers zouden wellicht wel tijdens de Tour gepland kunnen worden. O.a. Gilbert, Greg, Trentin, Stybar, Benoot, Sagan, Kristoff zullen dan waarschijnlijk voor de klassiekers ipv Tour gaan. Zowel Tour als klassiekers zullen dan een acceptabel veld hebben, maar gaat de Giro er dan zoveel op vooruit? Er zullen een paar puncheurs meer aan de start staan, that’s it.

LB108 17 mei 2020 om 17:24

@Maglia Rosa, zeker niet.
Ik denk dat je niet beseft wat een tour voor sponsors/ploegen is.
Klassiekers zijn -buiten belgische ploegen- minder belangrijk

Guushovd 17 mei 2020 om 17:11

Als we dit jaar nou gewoon alle koersen aflassen, dan krijgen ze allemaal evenveel ‘respect’.

Arie den Blanken 18 mei 2020 om 12:00

Helemaal mee eens. Wij als TV-kijker komen fantastisch aan ons trekken door de fraaie heruitzendingen uit het verleden. Daardoor mis ik het niet door kunnen gaan van de koersen eigenlijk niet.
Of de branche “profwiekrennen” daar iets aan heeft is een ander verhaal.

Panache 17 mei 2020 om 18:02

Rare redenatie. Dus omdat de Giro weinig respect krijgt (omdat andere grote wedstrijden tijdens de Giro verreden worden) is zijn conclusie dat dit disrespect óók de Tour ten deel moet vallen? Een veel logischere conclusie is dat je respect toont door gewoon geen grote wedstrijden op dezelfde dag te plannen. Pleit daar dan voor.

harryjohan71 17 mei 2020 om 19:20

Tour is het belangrijkste. Dat is voor een ieder toch wel duidelijk genoeg. Geen enkele klassieker wil graag gelijktijdig met de tour gereden worden. Als LBL gelijktijdig met de tour was gereden hadden de Belgen gezegd dat LBL niet gerespecteerd wordt.

harryjohan71 17 mei 2020 om 19:22

Of de ronde van vlaanderen

Walacra 18 mei 2020 om 07:08

‘Respect’… alsof het daar om draait. De wereld stort half in elkaar door een bizar virus. Economieën storten in, mensen verliezen hun baan, mensen sterven, bizarre Pipo’s als wereldleiders.

Maar Merkx heeft het over ‘respect’ voor een wielerwedstrijd. Hoe onrealistisch leef je dan in je eigen bubbel. Ik ga zo maar eens een eindje fietsen.

Romāns Vainšteins 18 mei 2020 om 07:22

Vast een rondje

Lance4eva 18 mei 2020 om 11:50

Jammer dan Eddy, het is wat het is.

Headlines

Materiaalzone

Populair