Dylan van Baarle wint Dwars door Vlaanderen na lange solo

woensdag 31 maart 2021 om 16:23
Dylan van Baarle wint Dwars door Vlaanderen na lange solo

foto: Cor Vos

Dylan van Baarle heeft Dwars door Vlaanderen achter zijn naam gezet. De klassiekerspecialist van INEOS Grenadiers wist in Waregem een solo van ruim vijftig kilometer succesvol af te ronden.

Eigenlijk zou de 75e Dwars door Vlaanderen vorig jaar zijn verreden. De organisatie stelde alles in het werk om een feesteditie neer te zetten, maar de coronapandemie dwarsboomde alle plannen. In 2021 vierde de klassieker alsnog zijn jubileum, al ontbrak door alle maatregelen de visite langs de route. Het parcours was op enkele punten gewijzigd; een extra passage van de Kluisberg was toegevoegd, waardoor de Kwaremont niet meer de eerste klim van de koers was. Daarnaast was op ruim veertig kilometer van de finish de Kruisstraat als bijkomende hindernis ingetekend. “Onze finale is nu een stuk pittiger en gebalder”, aldus koersdirecteur Guy Delesie.

Trek-Segafredo (met vijf man i.p.v. zeven) en BORA-hansgrohe waren weer van de partij. Zondag moesten beide ploegen nog verstek laten gaan in Gent-Wevelgem na positieve coronatests. Op het laatste moment was wel Alberto Bettiol afgehaakt. Ook ploegmakker Jonas Rutsch verscheen niet aan het vertrek. Om kwart over twaalf werd bij het voetbalstadion ‘Schiervelde’ in Roeselare het startsein gegeven en vrijwel meteen nadat de koers op gang was gebracht, zetten de renners er de pas in. Er werd slag om slinger aangevallen, maar na het eerste koersuur, waarin liefst vijftig kilometer werd afgelegd, was er nog altijd geen kopgroep gevormd.

Wedstrijd korte tijd stilgelegd
Nog voor de eerste beklimming van de dag, de Kluisberg, werd de koers geneutraliseerd wegens een vrachtwagen op het parcours, maar na een kort oponthoud mocht het peloton de draad weer oppakken. Op de klim probeerden zes renners vervolgens weg te rijden, maar ook zij kregen geen speelruimte. Ook de volgende aanval, van Ethan Hayter, leek gedoemd te mislukken. De Brit zette zijn poging echter dapper door, zag even later Florian Vermeersch en Jelle Wallays aanhaken en voor het eerst kreeg een kopgroep een gaatje. Nils Eekhoff ging nog in de tegenaanval, maar de vluchters waren al te ver weggereden.

foto: Cor Vos

Op de Knokteberg, de vierde klim, moest Vermeersch Wallays en Hayter laten rijden. Op de Maria Borrestraat versnelde het peloton, waardoor de toch al broze voorsprong van de twee koplopers terugliep. Intussen kwamen Matteo Trentin en Elia Viviani hard ten val op de keitjes. Wallays en Hayter begonnen met twintig seconden aan de Taaienberg, maar dat bleek niet genoeg om het peloton voor te blijven. Op de kasseiklim viel de grote groep steeds meer uiteen. Op de uitloper ervan reed Dylan Teuns even vooruit, maar de renner van Bahrain Victorious kreeg weinig ruimte. Niet veel later ontstond de volgende kopgroep.

Een groep met zeven man troepte samen, en op de Berg ten Houte reed Dylan van Baarle daaruit weg. De Nederlander moest echter nog 52 kilometer afleggen. Bij de favorieten testte Mathieu van der Poel de benen de eerste keer, op 51 kilometer van de streep. De Nederlandse kampioen kreeg Florian Sénéchal met zich mee. Op weg naar de Kruisstraat pakte Van Baarle een voorsprong van een half minuutje op een eerste groepje met onder anderen Alexander Kristoff en Tim Wellens. In een volgende groep zat Van der Poel, terwijl wereldkampioen Julian Alaphilippe daar weer achter reed. Nog voor de klim troepten de eerste twee achtervolgende groepjes samen.

Van Baarle houdt stand
Op de Kruisstraat reed Nils Politt in een strak tempo naar boven, maar Van Baarle wist vooraan in zijn eentje stand te houden. Meerdere renners gingen in de tegenaanval op de Nederlander, maar steeds stuitten zij op een reactie. Op de Knokteberg zakte Van der Poel verrassend erdoor, terwijl Alaphilippe juist oprukte. De wereldkampioen moest echter nog wel het een en ander goedmaken op onder meer koploper Van Baarle en een eerste achtervolgende groep met Christophe Laporte, Greg Van Avermaet, Warren Barguil, Rui Oliveira, Dylan Teuns, Milaan-San Remo-winnaar Jasper Stuyven, Victor Campenaerts, Florian Sénéchal en Luke Durbridge.

foto: Cor Vos

Van Baarle wist op weg naar de beklimming van het Vossenhol zijn voorsprong op de eerste acht achtervolgers van twintig à dertig tellen in stand te houden. In die groep werd door onder meer Van Avermaet hard gewerkt om het samengesmolten peloton met o.a. Alaphilippe en Van der Poel voor te blijven. Bij de eerste achtervolgers trok Stuyven fors door op de Holstraat, de voorlaatste klim, maar de andere mannen zaten mee in zijn wiel. Durbridge had het even moeilijk, maar was de volgende aanvaller net na de klim. Campenaerts en de anderen zaten echter snel weer op de derailleur van de Australiër.

Van Baarle begon met een halve minuut voorsprong aan de Nokereberg, de laatste klim op tien kilometer van de finish. Van Avermaet nam in de achtervolging de kasseiklim voor zijn rekening, maar het groepje kwam niet dichterbij. Van Baarle bedwong in een vloeiende stijl de kasseien van de Herlegemstraat en op acht kilometer van de aankomst kon hij ook de laatste hindernis van de route wegstrepen. Daarna moesten enkel de kilometers nog worden afgeteld. De achtervolgers waren verslagen en na 184,1 kilometer koers kreeg de 75e Dwars door Vlaanderen een winnaar uit Nederland.

In de slotkilometers kwam het peloton, waaruit Mathieu van der Poel in de finale moest lossen, toch nog bij de achtervolgende groep. Christophe Laporte legde beslag op de tweede plek, Tim Merlier werd derde.

Dit artikel delen:

93 Reacties

hansiehansie 31 maart 2021 om 16:26

Mooie solo. Sterk gereden!

S'mon 31 maart 2021 om 16:57

Het mooie aan hem is dat hij het nooit moeilijk lijkt te vinden. Hij lijkt gewoon aan het fietsen op een rustige weekenddag.

Wheely 31 maart 2021 om 16:27

Sterkste man in koers!

Groetjesaandevoetjes 31 maart 2021 om 16:28

Hele knappe overwinning. Vd Poel leek wel heel diep te gaan om Merlier terug te brengen. Ben benieuwd wat Dylan zondag kan.

hartstikkebedankt 31 maart 2021 om 16:28

Magistraal de voorsprong gehouden, dik verdiend. Aantal sprinttypes in de koers positief opgevallen: Laporte, Nizzolo, Stuyven en Kristoff die net voor de Ronde toch ook zijn benen lijkt teruggevonden te hebben. Verder nog Van Avermaet en Senechal die goed op de afspraak waren en enkele meer random namen zoals Oliveira, Durbridge en Campenaerts die sterk reden. Verder vraag ik me af of het van niet kunnen of willen was vandaag van een aantal andere renners, of toch de warmte die ineens de kop op steekt.

Erik33 31 maart 2021 om 16:28

Een Asgreentje in het kwadraat.

stalle 31 maart 2021 om 16:55

In het kwadraat.Laat mij niet lachen.

Wheely 31 maart 2021 om 16:59

Tot de macht 10!

Romāns Vainšteins 31 maart 2021 om 17:01

Ik vond die van Asgreen, in 2 delen en met de jagende wonderboys in de nek, mooier.

Frank V 31 maart 2021 om 17:07

Veleer vierkantswortel.

Pol 31 maart 2021 om 17:11

@RV
Je zal weer eens niet een negatief antwoord hebben, je bent de aller grootste negatieveling op deze site.

Nils96 31 maart 2021 om 17:30

@pol maar hij heeft wel vaak gelijk.

Erik33 31 maart 2021 om 17:54

Dylan reed gewoon op een heuveltje iedereen achteloos uit het wiel. Peddelde rustig door en ze kwamen geen meter dichter, schrijf hem maar op voor zondag.

Lalsacien 31 maart 2021 om 20:38

Oei, sommigen zijn op hun teentjes getrapt…

Posterix 31 maart 2021 om 22:20

Als het dat joch met zijn zere bekken was geweest had iedereen Merxiaans en dat soort poeha uitgekraamd.
Veel succes met de tenen.

Murcia 31 maart 2021 om 16:28

Kunststukje van van Baarle, een solo van 50 kilometer! Ik meen dat hij in het oortje “Fucking Hell” riep na de finish en daar heeft hij helemaal gelijk in.
Voor de rest een snelle koers waar Greg, Victor en Jasper in het bijzonder opvielen en DQS weer niet de regie had. Alpecin goed in de breedte en Matthieu zich getest en ook nog geknecht voor Merlier die een podiumplek in de wacht sleept.

Groetjesaandevoetjes 31 maart 2021 om 16:30

Haha, ja die fucking hell hoorde ik ook.

reusjen 31 maart 2021 om 17:04

Ik dacht dat het fuck yeah was maar het komt op hetzelfde neer:) Mooie zege en vooral gaaf om te zien hoe gecontroleerd hij lijkt te rijden.

Misschien is dat ook wel door het wattagemetertje, nooit gedacht dat ik dat nog eens mooi zou vinden

Kelder is de Man 31 maart 2021 om 17:12

Het begon in ieder geval met Fuck.. Dat was duidelijk. Enorm gegund.

WernerFranke 31 maart 2021 om 16:28

Vreemde, vreemde koers, maar een sterke beer triomfeert.

jooprioolpijp 31 maart 2021 om 16:33

Precies. Afgezien van naar een verdiende winnaar heb ik eigenlijk geen idee waar ik naar heb zitten kijken. Geen organisatie, verstoppertje spelen, niet beter kunnen?

Deel Koeper 31 maart 2021 om 16:36

Vooral verstoppertje spelen. Eens testen voor zondag, maar niet té diep gaan. Bij elke serieus prikje achteraan konden ze hun achterstand halveren om dan terug te zitten rondkijken tot het terug tussen de 30 en de 40 seconden zat.

WernerFranke 31 maart 2021 om 16:36

Ik denk dat er veel in de achtervolgende groep zaten met het idee dat hun kopman in het peloton zat, maar dat het peloton met de tegengestelde gedachte rondreed.

Wheely 31 maart 2021 om 16:29

Een hele grote vis zei Terpstra ooit, Dylan hopelijk zijn opvolger.

Dolfy 31 maart 2021 om 16:29

Wat een mooie solo van Van Baarle, de rest was hollen en stilstaan, wel leuk om te zien maar ook wat gek.

Romāns Vainšteins 31 maart 2021 om 16:31

Ik weet nog wel toen ik de piepjonge van Baarle deze koers zag verliezen tegen 2 vlaamsche gabbers en een wat suffe Kwiatkowski en dacht ‘niet gezegd dat hij ooit nog zo’n kans zal krijgen’ mooi dat hij nou precies deze weet te pakken.

Qua uitstraling, ploeg etc doet hij me weinig tot niets maar dit was dik verdiend natuurlijk.

de nieuweMerckx 31 maart 2021 om 16:45

Uitstraling? Sierlijke renner toch, doet het altijd bij mij.

Romāns Vainšteins 31 maart 2021 om 16:46

Rijstijl is wel mooi ja.

Pol 31 maart 2021 om 17:16

@RV
Je moet en zal iets negatiefs over elke renner in het peloton te vertellen hebben.Vraag mij af of je zelf wel een op een fiets gezeten hebt. Misschien een driewielertje ????

Erik33 31 maart 2021 om 17:58

Hij zal duur zijn maar hij zou een super maatje van Mathieu of Wout kunnen zijn. In beide ploegen ontbreekt zo iemand.

Romano1800 31 maart 2021 om 16:31

Na vandaag 1 top top favoriet en dat is van aert . De enige die hem zou kunnen nekken is het sterke blok van Patrick. Of een verdwaalde sagan ik schat van Baarle ook hoog in .

Vdp is klaar dit voorjaar

Deel Koeper 31 maart 2021 om 16:33

Er zit zeker geen stijgende lijn meer in voor van der Poel, maar klaar lijkt me ook weer wat overdreven.

007 31 maart 2021 om 16:34

Enige* Romano
Daarnaast was het naar mijn idee meer verstoppertje, maar we wachten zijn interview en vooral zondag af

DJ63 31 maart 2021 om 16:38

Ik denk ook dat het geen goed teken is voor zondag. Hij was echt niet in orde en normaal gezien herstelt dat niet meer binnen een paar dagen.

Romano1800 31 maart 2021 om 16:41

007 , wanneer heeft vdp ooit verstoppertje gespeeld nog nooit , als hij goed dan laat hij dat altijd zien en nu geef melier aan dat die niet goed is dus dat komt niet goed voor zondag

Romerike 31 maart 2021 om 16:41

Heeft Van der Poel niet geprobeerd om zand in de ogen van de concurrentie te strooien? Hij heeft nu gemerkt dat er voortdurend op hem gelet wordt en probeert hij wellicht nu wat in een underdogrol te kruipen? Lijkt me wel wat naiëf maar zou kunnen.

Lalsacien 31 maart 2021 om 16:43

Ach ja, vóór GW had van Aert ook een mindere dag…

Beer 31 maart 2021 om 16:43

Ik vermoed dat VDP vooral wat last heeft met de warmte; zie ook Strade en MSR vorig seizoen. Zeker niet afschrijven voor zondag.

007 31 maart 2021 om 16:45

Rustig maar Romano, je maakt je onnodig druk waardoor je punten vergeet in je zinnen en spelfouten maakt.

Van der Poel hangt vaak genoeg de dramaqueen uit (Ronde van Vlaanderen een paar jaar geleden, Koppenberg cross). Het is gewoon alles of niets bij hem en als het iets tegenzit is het vaak direct niets

Beer 31 maart 2021 om 16:46

Wanneer had van Aert een mindere dag Lalsacien? Als je die koers bedoelt waar hij na een lekke band de volledige Paterberg, Kwaremont en Karnemelkbeek voor zijn rekening nam, dan vrees ik dat je mis bent. Dat was gewoon niet slim gereden.

Romano1800 31 maart 2021 om 16:50

Lekker belangrijk of er punten of komma’s staan ik zit niet op Nederlandse les bij jou . Ik constateer wat ik zie in de strade was die onhoudbaar waar hij aanzette . En nu is het niet goed genoeg de vorm is in dalende lijn .

007 31 maart 2021 om 16:53

Het maakt het lezen wat makkelijker Romano, vandaar mijn reactie.

Maar we gaan het wel zien. Slecht was hij zeker niet, stijgende lijn ook niet gezien maar een dalende lijn vind ik te ver gezocht.

Nils96 31 maart 2021 om 17:32

Zullen we deze bewaren?

Erik33 31 maart 2021 om 18:03

Ja vdp is klaar, dalende lijn komt niet meer goed. Hoeven ze niet op te letten zondag. Laat maar lekker in het wiel zitten, piert er toch wel af.

Lalsacien 31 maart 2021 om 20:40

@Beer tactisch had hij daar zeker een mindere dag.

Beer 31 maart 2021 om 20:59

Fysiek daarentegen viel het nogal mee.

pirazzi 31 maart 2021 om 16:34

Feest op deze lentedag.

Romāns Vainšteins 31 maart 2021 om 16:36

En wat MvdP betreft, wellicht niet de beste dag, wat warmpjes, iets minder goesting en dan maar en plein camera de knecht uithangen. Niks zorgelijks voor zondag lijkt me.

Wat zijn ijdelheid tekent is dat hij precies weer de ruimte pakt om helemaal alleen op beeld langs te schrijden, hahahaha. Soit net als bij REV put hij daar ook een hoop uit natuurlijk.

En aub zeg, trek een normale broek aan joh.

Gitan 31 maart 2021 om 16:37

Stilaan toch wel dé dramaqueen van het peloton ja.

Kelder is de Man 31 maart 2021 om 16:40

Hahaha.. Pakt toch weer z’n momentje inderdaad.

Deel Koeper 31 maart 2021 om 16:42

Bijna onmenselijk dat ze renners laten rijden in deze tropische temperaturen van 24 graden.

Frank V 31 maart 2021 om 16:42

Met name zijn wisselvallige kopbeurten vormen een raadsel. Dan weer op kop met De Bondt dan weer in het peloton met Juju naar het bracket starend, dan weer op kop ferm sleurend het laatste gaatje toerijden. Om als slotakkoord te besluiten met een mooie pose op het fietspad. Philipsen in G3 lummelen om uiteindelijk toch te rijden voor Merlier. Geen touw aan vast te knopen.

Panache 31 maart 2021 om 18:12

Zoekt van der Poel de camera’s op, of zoeken de camera’s (en de regisseur) van der Poel op?

Romāns Vainšteins 31 maart 2021 om 18:20

Symbiose in zijn geval.

Romerike 31 maart 2021 om 16:37

Mooie koers weer gezien met een heel fijne winnaar. Dik verdiend. Dwars door Vlaanderen is toch wel een van mijn favoriete koersen. Aanvallen loont zeer vaak en je krijgt een eerlijke koers hier. Wellicht doordat dit geen hoofddoel is voor veel “voorjaarsfavorieten” en het daardoor meer open is.

Luc La 31 maart 2021 om 16:40

Matje begint wat maniertjes te krijge.. Doe ff normale kopbeurt!

Lalsacien 31 maart 2021 om 16:45

Nee hoor. Het onberekenbare is juist zijn kracht.

Beer 31 maart 2021 om 16:48

In dienst van de ploeg/Merlier voegt het niets toe.

Lalsacien 31 maart 2021 om 20:42

@Beer voor de kijkers wel. Ik hou wel van wat chaos tijdens de koers.

Beer 31 maart 2021 om 21:02

Op momenten dat hij voor zichzelf rijdt, kan ik dat volgen. In dienst van Merlier heeft Alpecin echter niks aan onberekenbare chaos.

Gitan 31 maart 2021 om 16:40

Ik vraag me af of DDV wel de juiste plek op de kalender heeft. Verdrinkt toch echt wel tussen al die andere Vlaamse wedstrijden die hoger staan aangeschreven. Voor sommigen leek het puur een training voor zondag.

Wel een mooie overwinning van misschien wel de meest stilistische van het hele peloton. Belangrijke outsider voor de Ronde.

de nieuweMerckx 31 maart 2021 om 16:44

Probleem is dat ook deze kermiskoers per sé tot world tour – koers gebombardeerd moest worden. Lachwekkend.

Frank V 31 maart 2021 om 16:49

Qua amusement was het anders wel weer meer worldtour dan menig ander koersen. Wat maakt het ons uit joh? wat voor label daar op hangt

Vincent Lacressonniere 31 maart 2021 om 22:19

Tis toch ook een verre van unieke koers? Dwars door Vlaanderen is niets meer dan het kleine broertje van. Dat is het karakter van de koers. Verder geen eigen smoel.

bartp25 31 maart 2021 om 16:47

paar zaken die mij opvielen, DSQ weer als team zijnde de slag gemist enkel senechal mee. MvdP geen idee wat hij aan het doen was leek niet sterk. van Avermaet die wel probeert maar gewoonweg niet meer de macht heeft om weg te komen. Stuyven en Laporte leken heel sterk. Was q assos aan het doen was geen idee, op kop in peloton en vervolgens gaat Campenaerts demarreren en geen man in de top 10

josi 31 maart 2021 om 16:48

Heel mooi voor Van Baarle, knappe solo en dik verdiende zege.

Gidon 31 maart 2021 om 16:50

De warmte was toch de hoofdrolspeler vandaag. Veel mannen waarvan je het toch niet verwachtte die plots door het ijs zakten. Asgreen (en veel van zijn ploegmakkers), Van der Poel, en ook Teuns en Küng. Kruipt dit in de kleren voor zondag? Of gewoon een moment opname. Sowieso heel sterk van Van Baarle. Wout Van Aert wsch de slimste door hier niet te starten.

Kelder is de Man 31 maart 2021 om 17:04

Kung moeten ze een beetje temmen dunkt me. Op 50 als een dwaas op kop knallen om vervolgens stuk te gaan.

molovin 31 maart 2021 om 16:53

Wat een heerlijke overwinning van Van Baarle, topwedstrijd!

Ik denk dat WvA dit toch graag zag vandaag. Dcqs niet super en MVDP al helemaal niet. Die gaat vol zelfvertrouwen van start zondag.

Erik33 31 maart 2021 om 18:07

Wout tegen DQS en wie is de lachende derde.

Michelangelo 31 maart 2021 om 16:56

Mooi zege voor Van Baarle. Sterke renner, maar zonder echt specifieke wapens. En dan is het knap als je wint, zeker op deze manier.

Voor de rest hebben we denk ik gekeken naar een combinatie van harde koers nog voordat de uitzending is begonnen, de eerste warme dag en wat poppenkast / niet tot het uiterste gaan met het oog op zondag. Zo had ik het idee dat de blauwe mannen niet het achterste van hun tong lieten zien, dat Mathieu het ook beter vond om zichzelf niet te veel pijn te doen, etc.

Nu op naar zondag….

antilek 31 maart 2021 om 16:58

Geweldige zege. Ik ga nu in het vervolg Dylan (geen Teuns gelukkig) zeggen. Wat een solo. van Avemaat en de rest kwamen seconde dichterbij. Mathieu liet me wel in de steek vandaag. Sparen, slechte dag, of een trainingsrit. Als hij een slechte dag had zat hij niet te sleuren op kop. Alaphilipe was ook alleen maar aan het meerijden.

Nils96 31 maart 2021 om 17:40

Je komt wel echt griezelig over met die voornaam obsessie.

mrc 31 maart 2021 om 17:41

Dit kwam niet uit de lucht vallen, er zat nm een duidelijke lijn in zijn prestaties, dit was de bevestiging

Nils96 31 maart 2021 om 17:44

Heerlijke overwinning van een persoonlijke favoriet. Tof dat hij na al die goede wedstrijden er nu eindelijk eens met de bloemen vandoor mag. Lijkt mij ook de te kiezen tactiek voor zondag. Vroeg aangaan en dan hopen dat je kan aanhaken wanneer Van der Poel en Van Aert komen.

mrc 31 maart 2021 om 17:44

Er zat een duidelijke stijgende lijn in zijn prestaties, v kwam de bevestiging.TOP

  • 1
  • 2

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone