Groenewegen opent Tour of Britain met zege, Van der Poel vierde

Door , zaterdag 7 september 2019 om 16:28
Groenewegen opent Tour of Britain met zege, Van der Poel vierde

foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen heeft de openingsetappe in de Tour of Britain gewonnen door Davide Cimolai en Matteo Trentin te kloppen. De Nederlander rondde in Kirkcudbright het uitmuntende werk van zijn team Jumbo-Visma, dat de gehele dag voor de spurter op kop had gereden, af. Mathieu van der Poel spurtte in het kielzog van de Amsterdammer naar de vierde plaats.

De Ronde van Groot-Brittannië werd zaterdag afgetrapt met een 200 kilometer lange etappe van Glasgow naar Kirkcudbright. Een massasprint bleek het verdict van de etappe te zijn: een klim naar Bankhead op vijftien kilometer van de meet kon daar verandering in brengen.

Kopgroep krijgt weinig ruimte
Vroeg in de etappe kozen vijf coureurs het hazenpad. Rory Townsend, Dries De Bondt, Gediminas Bagdonas, James Fouché en Jake Scott kregen de zegen van het peloton, maar reden nooit verder dan twee minuten weg. In het peloton hielden de sprintploegen de touwtjes stevig in handen.

De Litouwer Bagdonas had op 65 kilometer van de meet geen vertrouwen meer in de vlucht: de coureur van AG2R La Mondiale liet zich weer terug uitzakken in het peloton, waardoor de kopgroep overbleef met vier coureurs.

Vroege vlucht laat ingerekend, spurters bereiden zich voor op massasprint
Met zijn vieren wist de kopgroep verrassend lang de kleine voorsprong die zij hadden te verdedigen. Met nog acht kilometer te gaan werd De Bondt als laatste coureur teruggepakt, waarna de sprintersploegen zich konden voorbereiden op de sprint.

Jumbo-Visma was actief voor Dylan Groenewegen, terwijl ook Mitchelton-Scott zich liet zien voor Matteo Trentin. Mathieu van der Poel handhaafde zich in de schaduw van de WorldTour-teams goed bij de eerste tien coureurs.

foto: Cor Vos

Groenewegen wint, Van der Poel vierde
In de sprint werd Groenewegen vervolgens goed afgezet door Mike Teunissen, waarna hij voor Cimolai en Trentin naar de overwinning spurtte. Van der Poel kwam in de slotmeters snelheid tekort om zich te mengen in de strijd om de ritzege: hij eindigde als vierde.

Dit artikel delen:

26 Reacties

wieler4live 7 september 2019 om 16:30

Hoppa dit is wel lekker vooral voor hem zelf

Tuubke 7 september 2019 om 16:31

Knap afgemaakt hoor. Van der Poel zat de laatste tien kilometer te veel zelf voorin mee te koersen. Die energie kwam hij in de sprint tekort. Maar dan nog had hij het Groenewegen vast niet lastig kunnen maken.

SnellePelle 7 september 2019 om 18:15

Eigenlijk zeg jij dat je teleurgesteld bent omdat Matje niet won.

xistnc 7 september 2019 om 19:50

Nee, dat zegt hij niet. Hij analyseert de prestatie van Mathieu.

Het is best kwalijk om iemand iets in de mond te leggen wat hij niet zegt.

Scott Sunderland 8 september 2019 om 11:34

@ xistnc met je eens. Mooi voorbeeld van hoe je je eigen niet feitelijke interpretatie iemand anders voor de voeten werpt als zijnde diens mening. Zo gaat het heel vaak mis in interviews en geschreven stukken helaas.

Baik-Baik 7 september 2019 om 16:37

Jumbo-Visma de gehele etappe de verantwoordelijkheid genomen. Mooi dat ze het dan ook afmaken.

Trentin wordt een belangrijke concurrent voor Mathieu tijdens het WK.

Apemantus 7 september 2019 om 16:46

Van Emden op kop van je treintje is toch wel lekker hoor, geweldig breekijzer. Dylan hier een beetje aan zijn stand verplicht om te winnen, maar je moet het maar wel even doen. Knap gedaan van de hele ploeg.

Matje VdP 7 september 2019 om 16:48

Keurige overwinning van Groenewegen. Matje ook mooi erbij, die doet weinig onder voor de echte sprinters. Wel eerste keer dit jaar dat hij niet 1e wordt in de eerste etappe van een etappekoers.

Bulcke 7 september 2019 om 17:00

Ik wacht eigenlijk een beetje op een reactie van silent hill nu.

attickfan 7 september 2019 om 17:05

edit wf: niet doen

Franco Ballerini 7 september 2019 om 17:10

Vandaag niet te zien op Eurosport, morgen weer wel. Maar met de Vuelta en Brussel al genoeg te zien vandaag. Vraag aan abonnees: is de Eurosport Player de moeite waard als je uitsluitend wielrennen kijkt? Of is 99% van de wedstrijden al op Eurosport 1,2 of Sporza te zien?

Poeksel 7 september 2019 om 17:17

Ik kijk (op de player) uitsluitend wielrennen en vind het wel het geld waard. Ik heb overigens geen Eurosport 2 in mijn pakket.

Franco Ballerini 7 september 2019 om 17:28

Ik heb wel Eurosport 2. Is de Player zonder reclame, want alleen daarom zou het mij het geld al waard zijn.

Jotto-Lumbo 7 september 2019 om 17:47

Meer dan waard. Je kan het overal kijken en dat in een prima kwaliteit. Ben er heel blij mee en dat voor een paar euro per maand.

Apemantus 7 september 2019 om 18:14

Eurosport noemt zichzelf “the home of cycling”, en daar is geen woord van gelogen. Wat volume (aanbod) betreft is het absoluut nummer één. Kwaliteit van het commentaar is subjectief en fluctueert, maar ik kan er mee leven. Vaak zijn er ook streams zonder commentaar beschikbaar. Vandaag was de Vuelta, Tour of Britain, Boels Ladies Tour en de Brussels Cyclng Classic te zien. Eurosport zendt niet alleen meer uit, maar soms ook eerder dan de NOS of Sporza. TdF was daar een voorbeeld van. Het enige minpuntje is dat de archivering van de uitzendingen on demand de laatste tijd erg rommelig is, vaak zit er nog een andere sport voor (kan soms wel een half uur zijn) en moet je handmatig “vooruitspoelen”.

Apemantus 7 september 2019 om 18:23

Op de Eurosportplayer hebben Eurosport 1 en 2 gewoon reclame net als op TV. Alle andere streams zijn zonder reclame.

Franco Ballerini 7 september 2019 om 18:26

Bedankt voor jullie reacties. Ik zal een abonnement afsluiten.

assen 7 september 2019 om 19:25

Ik heb Eurosport player en kijk er alleen wielrennen mee. Als het 3 keer zo duur was geweest had ik het ook gedaan, zoooovveeeeel plezier van!

Je kunt elke race op dezelfde dag heel snel terugkijken, sneller dan op internet via bijv tiz cycling. Dus… DOEN!

Franco Ballerini 7 september 2019 om 19:39

Ik ben overtuigd assen.

opdekant1 7 september 2019 om 18:08

Is die kerel naast Groenewegen de gelukkige nummer twee?

SnellePelle 7 september 2019 om 18:17

Nee, dat de sprinthaas. Hebben ze uit de atletiek overgenomen.

argon18 7 september 2019 om 19:19

waren er onderweg bonificaties te verdienen
want hoe komt het dan dat vd poel geen4 e staat in het AK ??
of mis ik iets

Poeksel 7 september 2019 om 19:42

Ja.

Tinus 7 september 2019 om 20:12

Vd Poel 4e… doorgaans gaat dat vooraf aan een nieuwe overwinning. Verder blijft het zo toch het hele jaar feestvieren voor TJV. Na, uiteraard, ‘the wolf pack’ het hoogst aantal overwinningen dit seizoen. Na de Vuelta waarschijnlijk ook 2e of 3e in ranking. Prestatie van formaat

Kelder is de Man 8 september 2019 om 09:26

Mooie foto. Groenewegen die Cimolai een kaakslag geeft.

Scott Sunderland 8 september 2019 om 11:37

Het zou voor de sportieve toekomst van Cavendish goed zijn om hier ook een etappe te winnen. Dat zou men bij bijvoorbeeld Bahrein niet erg vinden. Hij werd nu dertigste.

Headlines

Materiaalzone

Populair