Dunbar wil meer na zevende plaats in Giro: “Richt me nu op een podiumplek”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 1 juni 2023 om 14:58

Dunbar wil meer na zevende plaats in Giro: “Richt me nu op een podiumplek”

Voor Eddie Dunbar was de voorbije Giro d’Italia pas de tweede grote ronde uit zijn carrière, maar de Ierse klimmer wist zichzelf in Italië wel te ontdekken als klassementsrenner. De coureur van Jayco AlUla eindigde na drie weken als zevende in de einstand. Een mooie eindnotering, maar Dunbar wil meer.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

In gesprek met de Ierse krant Independent blikt Dunbar terug op de Ronde van Italië. De 26-jarige renner begon goed vier weken geleden voor het eerst als klassementskopman aan een grote ronde. De Giro had dan ook iets weg van een ontdekkingstocht. Dunbar liet echter al snel zien dat hij uit het juiste klassementshout is gesneden. De klimmer leek zelfs even op weg naar een top 5-notering, maar werd dus zevende.

Dunbar hoopt dat dit het begin is van iets moois: hij legt de lat voor de komende grote rondes nog wat hoger. “Ik richt me nu eerst op een podiumplek. Er is nog veel ruimte om te verbeteren. En dan doel ik niet alleen op mezelf, maar ook op de ploeg. Het is nu zaak om te kijken naar enkele details. We moeten bepaalde zaken veranderen, zodat we ook met de absolute toppers kunnen wedijveren. Dat is zeker mogelijk”, klinkt het. “We moeten nu alles analyseren en dan gaan we het nog een keer proberen.”

Vuelta a España
Dunbar heeft nu enkele maanden de tijd om zich klaar te stomen voor de Vuelta a España, zijn volgende grote doel in 2023. De Spaanse ronde begint op zaterdag 26 augustus in Barcelona. De nieuwe rondekopman stond nog niet eerder aan de start van de laatste grote ronde van het seizoen.

 
4 Reacties
Sorteer op:
1 juni 2023 15:29
Het is een mooi streven, maar wellicht eerst maar eens proberen te bevestigen. De stap naar het podium lijkt me nog wel flink groot.
1 juni 2023 15:39
Vond hem wel leuk rijden en ook mooi hoe Zana zich helemaal leeg trok voor hem. Is ook een mooie ontkenning van de stelling dat je per se grote rondes moet rijden als jonge renner om beter te worden. Dunbar reed zelfs relatief weinig WT koersen en liet zich bij Sky/Ineos vooral zien in kleinere etappewedstrijden. Dit was pas zijn 2e grote ronde op 26-jarige leeftijd en het ging gans prima. Ik had zelf eigenlijk gedacht dat het een flop zou worden vanwege dat gebrek aan grote ronde ervaring. Mooi dat hij dat ontkracht heeft.
1 juni 2023 15:58
Dunbar leek lang de 4de beste klimmer. Maar wat verzwakking in laatste 2 ritten (en zwakkere tijdrititten) geven hem de 4de plaats. Natuurlijk had je ook met het uitvallen van REV, Hart en Vlasov ook wat jongens die 'normaal' wel beter zijn. Maar zeker aangename verrassing deze Giro. Maar laat hem eerst maar bevestigen. Genoeg goeie renners die na 1 goeie klassering meer wensen. Carthy blijft ook eerder top-10 renner na zijn podium in de Vuelta. O'Conner en Buchmann idem na hun 4de plek in TdF.
1 juni 2023 17:00
Dunbar kan 1 klim heel hard op rijden maar in deze Giro is het verder niet echt heel uitdagend geweest op de slotklimmen na. Daarom verwacht ik dat hij in elke andere grote ronde waar normaliter wel eerder wordt doorgetrokken dat hij te kort komt

Reacties zijn gesloten.